Dineul de la Palatul Cotroceni in onoarea presedintelui Turciei, anulat: "Lupta impotriva terorismului trebuie sa continue"

Klaus Iohannis, Recep Erdogan

Dineul de la Palatul Cotroceni in onoarea presedintelui Turciei programat pentru miercuri seara a fost anulat. Recep Tayyip Erdoğan si-a scurtat vizita in Romania, ca urmare a ultimelor evenimente din Turcia.

www.stirileprotv.ro a transmis LIVE declaratia de presa comuna a celor doi sefi de stat.

Purtatorul de cuvant al presedintelui Klaus Iohannis, Tatiana Niculescu Bran, a confirmat ca dineul oficial care era programat pentru ora 19.30, la Palatul Cotroceni, in onoarea presedintelui Turciei si a sotiei acestuia, Emine Erdogan, a fost anulat.

In conferinta de presa comuna cu seful statului roman, presedintele Turciei a declarat ca procurorul decedat dupa ce a fost luat ostatic intr-o instanta din Istanbul este "un erou", el mentionand ca spera sa poata vizita miercuri seara familia acestuia si ca lupta impotriva terorismului trebuie sa continue intr-o maniera hotarata. Erdoğan a aratat ca, marti, la Istanbul, un procuror a fost luat ostatic si "ucis miseleste". "El este un erou", a subliniat Erdoğan. Presedintele Turciei a precizat ca procurorul va fi inmormantat in cursul zilei de miercuri.

Recep Tayyip Erdoğan a spus ca a transmis condoleante familiei acestuia si ca spera ca miercuri seara sa-i poata vizita familia.
"Lupta noastra impotriva terorismului trebuie sa continue intr-o maniera hotarata", a declarat el. 

Citește și
Recep Tayyip Erdogan
Presedintele Turciei da vina pentru atacurile de la Paris pe autoritatile franceze. "Ura fata de Islam e periculoasa"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Procurorul luat ostatic marti intr-o instanta din Istanbul de catre presupusi membri ai miscarii radicale Partidul Revolutionar pentru Eliberarea Poporului a murit din cauza ranilor suferite, relateaza Sky News. Anterior, seful politiei din Istanbul, Selami Altinok, anuntase ca doi presupusi membri ai DHKP-C au fost ucisi, iar ostaticul a fost grav ranit in cursul interventiei fortelor speciale. Procurorul a fost supus unei interventii chirurgicale, dar a murit din cauza ranilor suferite. Politia a negociat timp de sase ore cu agresorii inainte de lansarea operatiunii, a precizat Selami Altinok.

Presedintele Turciei, Recep Erdogan, se afla marti intr-o vizita oficiala la Bucuresti, fiind primit de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Sinteza declaratiilor presedintelui Klaus Iohannis:

- Relatii puternice intre state preuspun dialog permanent, iar atunci cand dialogul este la cel mai inalt nivel, asa cum este astazi, arata un angajament comun. Salut prezenta domnului Erdogan si ii urez bun venit.

- Am discutat si despre contextul in care ne aflam si cum putem dezvolta relatia dintre tarile noastre. Romania sustine Turcia in procesul de aderare la UE. Cred ca atat UE, cat si Turcia ar avea de castigat in urma integrarii europene a Turciei.

- Am avut o discutie aplicata despre evolutiile geopolitice nationale.

- In al 2-lea rand, cooperarea comerciala reprezinta un atu pentru tarile noastre. Turcia este cel mai mare partener comercial al Romaniei in afara Uniunii Europene. Ne dorim extinderea cooperarii bilaterale si in alte zone, cum ar fi Asia Centrala si Caucaz.

- Am avut un schimb de opinii si pe alte subiecte, cum ar fi combaterea terorismului.

- Domnule presedinte, dati-mi voie sa va prezint condoleantele noastre pentru evenimentele nefericite de ieri. Terorismul este un flagel groaznic care se extinde.

Sinteza declaratiilor presedintelui Recep Erdogan:

- Va salut in primul rand cu sentimente sincere. Ma aflu in Romania, o tara prietena. Ieri, la Istanbul, in cel mai mare tribunal din Istanbul au intrat cu forta in biroul unui procuror si l-au ucis miseleste. El este un erou. Sigur ca si ei au fost si au platit. Au platit scump acest act. Multumesc prietenului meu, domnul preedinte Iohannis pentru amabilitatea de a-mi prezenta condoleante. Terorismul nu este o chestiune doar a noastra, ci a intregii lumi.

- Procurorul turc in momentul de fata va fi inmormantat. inmormantarea va avea loc astazi, eu ii urez sa se odihneasca in pace, sa se bucure de paradis. Am transmis condoleante doamnei, sotiei, intregii familii. Lupta noastra impotriva terorismului trebuie sa continue intr-o maniera hotarata, iar partidul nostru sigur ca va lua masuri referitoare la ceea ce s-a intamplat si consider ca aceatsa actiune terorist a fost intreprinsa ca o masura impotriva partidului nostru. In calitate de presedinte al Turciei, sigur ca voi continua aceasta lupta pana la capat. 

- Referitor la crearea acestui centru de comanda NATO in Romania, noi vom acorda ajutor, iar punctul nostru de vedere este pozitiv. Romania se afla intr-un proces de dezvoltare. In ceea de priveste relatiile comerciale, obiectivul nostru este sa atingem volumul de 10 miliarde de dolari.

- Am dori ca oamenii de afaceri din tarile noastre sa patrunda pe terte tari si sa devina si mai puternice. Avem 137 de ani de relatii diplomatice in Turcia si Romania. Faptul ca suntem tari riverane, tari prietene, va contribui la dezvoltarea relatiilor dintre noi. Comunitatile sunt legate una de cealalta, de cate ori venim in Romania nu ne simtim straini, ci prieteni, iar acest lucru se datoreaza turistilor romani din Turcia. Daca se va renunta la viza, atunci sigur ca va creste si numarul turcilor care viziteaza Romania.

- Un alt subiect, este vorba despre cei 40 de studenti romani care studiaza in Turcia, noi am dori ca numarul lor sa creasca.

- In ceea ce priveste numarul investitiilor in Romania, exista o institutie care se numeste TIKA si care si-a asumat restaurarea unui monument in Dobrogea.

Intrebari

Reporter, pentru Recep Erdogan: Evenimentele de ieri din Istanbul provoaca ingrijorare?

Recep Erdogan: Sigur, astfel de evenimente creaza intotdeauna ingrijorare, insa noi trebuie sa luam masuri si sa prevenim populatia. Aceatsa organizatie terorista care inca intreprinde astfel de actiuni oriobile, deci trebuie sa ne gandim si la partidele politice care ii sprijina. Noi trebuie sa studiem aceatsa actiune. Chiar si reprezentantii media s-au straduit sa transmita imediat imagini de acolo. Ce se castiga transmitand astfel de imagini? Daca nu am fi interzis, ele ar fi continuat toata ziua. Nu este o atitudine umana. Noi vom studia aceasta situatie si vom face declaratii in acest sens. Ei pot organiza oricand astfel de atacuri, nu renunta la arme, nicioodata nu s-au comportat cinstit. ii doresc procurorului care a fost ucis sa se odihneasca in pace, iar natiunea noastra sa manifeste inteligenta.

Reporter: Pentru Klaus Iohannis, daca ati discutat despre acordul dintre Romania si Turcia, pe securitate enrgetica.

Klaus Iohannis: Am abordat aceasta chestiune, in momentul de fata situatia este urmatoarea. A existat un studiu de fezabilitate si s-a comandat un nou studiu de fezabilitate. Acest proiect este in prima faza de studiu si l-am rugat pe domnul presedinte pana acem concluziile si dupa aceea sa se gaseasca intre cele doua guverne cele mai bune solutii.

Potrivit Administratiei Prezidentiale, presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a fost primit la ora 11.00 de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. De la ora 19.30, la Palatul Cotroceni, Sala Unirii, va fi dineu oficial oferit de Klaus Iohannis si de sotia acestuia, Carmen Iohannis, in onoarea presedintelui Turciei si a sotiei acestuia, Emine Erdogan.

Recep Tayyip Erdogan va fi insotit de ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu. Erdogan a mai vizitat Romania in perioada in care era premier, in octombrie 2007.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Presedintele Turciei se teme sa nu fie otravit. Expertii ii vor analiza mancarea intr-un laborator din palatul prezidential
Presedintele Turciei se teme sa nu fie otravit. Expertii ii vor analiza mancarea intr-un laborator din palatul prezidential

Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, va avea propriul laborator in care i se va testa mancarea, inainte sa ajunga in farfuria sa.

Presedintele Turciei da vina pentru atacurile de la Paris pe autoritatile franceze.
Presedintele Turciei da vina pentru atacurile de la Paris pe autoritatile franceze. "Ura fata de Islam e periculoasa"

Liderul de la Ankara a acuzat occidentul de ipocrizie in contextul atentatelor de la Paris si s-a lansat intr-o serie de atacuri la adresa liderilor europeni si israelieni

Aceste fotografii nu sunt trucate si nici dintr-un serial turcesc. De ce a aparut presedintele Turciei inconjurat de ieniceri
Aceste fotografii nu sunt trucate si nici dintr-un serial turcesc. De ce a aparut presedintele Turciei inconjurat de ieniceri

GALERIE FOTO. Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a surprins opinia publica luni, 12 ianuarie, dupa ce a aparut la noul sau palat prezidential inconjurat de ieniceri, ca in vremea Imperiului Otoman.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat vineri drept inacceptabile presupusele activităţi de spionaj rusesc descoperite recent în Germania şi Marea Britanie şi a avertizat că aliaţii îşi coordonează foarte atent reacţia scrie AFP.

Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul
Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul

Cu cheltuieli tot mai mari la buget, Ministerul de Finanțe avertizează într-un document oficial că Guvernul trebuie să facă rost urgent de bani pentru toate majorările oferite în acest an electoral.