Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Pe Marte e mult mai multa gheata decat se credea. Noi masuratori

Marte

Polul sud al planetei Marte contine de 30 de ori mai multa gheata carbonica. S-au facut noi masuratori cu sonda americana MRO, care vin in sprijinul ideii ca atmosfera martiana era in trecut mai densa si mai umeda.

Cercetarile precedente au sugerat ca polul sud al planetei rosii era aproape in intregime format din apa inghetata si ca gheata carbonica - dioxidul de carbon sub forma solida - nu se gasea decat la suprafata.

Noua descoperire arata ca este posibil ca o mare parte din vechea atmosfera a planetei Marte sa fie captata in aceste blocuri de gheata carbonica, spune Roger Phillips, geofizician la Southwest Research Institute din Boulder, Colorado, principalul autor al studiului, citat de Mediafax.

Aceste depozite de gheata carbonica de la polul sud, estimate la 12.500 de kilometri cubi - echivalentul Lacului Superior in Statele Unite ale Americii - ar putea contine 80% din dioxidul de carbon care se gaseste in prezent in atmosfera martiana.

Aceste observatii facute cu ajutorul radarului de sonda Mars Reconnaissance Orbiter, capabila sa penetreze profund in interiorul planetei, indica faptul ca aceasta gheata carbonica se gazifica din ce in ce mai mult pentru a se muta in atmosfera planetei.

Atmosfera martiana este formata in proportie de 95% din dioxid de carbon, fata de atmosfera terestra, care contine mai putin de 0,4% din acesta.

Atmosfera Pamantului mai contine 78% azot, 21% oxigen si 0,93% argon, fiind mult mai densa.

"In total, in prezent, jumatate din dioxidul de carbon continut de Marte se gaseste sub forma de gheata carbonica in polul sud al planetei, iar cealalta jumatate in atmosfera", a explicat Roger Phillips.

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 22 Aprilie 2011
Citeste mai multe despre: carbon, planete, Marte, gheata carbonica,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed