Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Ofensiva impotriva capitalei Statului Islamic a inceput in Siria. 30.000 de soldati iau cu asalt Rakka

Soldati Rakka

Fortele rebelilor kurzi si arabi din nordul Siriei au anuntat duminica dupa-amiaza ca au inceput operatiunile pentru capturarea orasului Rakka, capitala ISIS.

Operatiunea de cucerire a orasului Rakka, capitala neoficiala a Statului Islamic, a primit denumirea “Mania Eufratului”. Ofensiva a fost declansata de Fortele Democratice Siriene (SDF) si de Unitatile de Protectie Populare tinand de Rojava, regiunea din nordul Siriei care este practic independenta in acest moment.

La opratiuni participa in jur de 30.000 de militari, majoritatea kurzi, dar si arabi, asirieni, armeni si turkmeni. Efortul militar este sustinut de Statele Unite si alte puteri occidentale, dar si de Rusia, vazuta drept principalul sprijin extern al kurzilor.

Citeste si: Fotografia care i-a bulversat pe romani. Un tanc al rebelilor kurzi din Siria are numere de inmatriculare din Bucuresti

luptatori SDF inainte sa atace Rojava

Anuntul privind declansarea ofensivei a fost facut duminica dupa-amiaza intr-o conferinta de presa, de Jihan Sheikh Ahmed, una dintre femeile comandant ale Fortelor Democratice Siriene. Liderii SDF au precizat ca au stabilit un acord cu SUA pentru ca armata turca si aliatii acesteia sa nu joace un rol in asaltul asupra orasului Rakka, dar si ca prioritatea va fi protejarea civililor.

conferinta de presa SDF

Primele ciocniri intre luptatorii SDF si cei ai ISIS au inceput deja dupa pranz in localitatea Ein Issa, la nord de Rakka.

Operatiunile rebelilor sirieni ar urma sa fie sprijinite si de bombardamente ale aviatiei americane, desi oficialii Pentagonului au spus doar ca "au incredere ca SDF poate duce la capat cucerirea Rakk-i".

 'Vom incerca intr-o prima etapa sa izolam orasul Rakka pentru a pregati un asalt pentru eliberarea orasului' de jihadisti, a declarat un responsabil american pentru AFP. Pe de alta parte Peshmerga, forta militara a kurzilor din Irak, a anuntat ca nu va participa la ofensiva.

harta situatie siria 6 noiembrie

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 6 Noiembrie 2016
Citeste mai multe despre: Rakka, Statul Islamic, kurzi, Turcia, SDF, armata, atac, ofensiva, Siria,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed