Preot ucis intr-o biserica din Franta de militanti ISIS. "Amenintarea islamista in Europa nu a fost niciodata atat de mare"

×
Codul embed a fost copiat

Soc dupa soc in Franta. Doi indivizi, cunoscuti pentru radicalizare, au navalit intr-o biserica de langa Rouen si au ucis un preot octogenar.

Statul Islamic a si revendicat atacul, pe care presedintele Francois Hollande l-a calificat drept un "abject atentat terorist". Pe de alta parte, francezii sunt indemnati sa faca front comun in fata barbariei si sa nu se lase destabilizati ca natiune.

Daca atentatul de la Nisa a oripilat mapamondul prin numarul urias al victimelor, cel de la Saint Etienne du Rouvray cutremura constiintele prin locul sfant unde a fost comis: intr-o biserica. Nimeni nu stia pana marti de bisericuta Sfantul Stefan, aflata in acest satuc, in Normandia, in apropiere de Rouen. Cand criminalii au intrat in sfantul locas, au gasit preotul, doua maicute si cativa enoriasi.

Parintele Jacques Hamel, de 84 de ani, pastrorul comunitatii, a fost martirizat primul. Apoi, un alt ostatic, care se zbate intre viata si moarte. A fost varsat sange nevinovat in casa Domnului, spune Vaticanul, socat de cele intamplate.
Cand au iesit pe poarta bisericii Sfantul Stefan, politistii francezi nu au stat pe ganduri: teroristii au fost ucisi pe loc.

Curand, la fata locului a ajuns chiar presedintele Francois Hollande, care a crescut in zona.

Citește și
Huseyin Dayicik
Eroul de la Munchen. Un tanar de 19 ani s-a aruncat in fata gloantelor trase de atacator pentru a-si salva sora geamana
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Francois Hollande: "Ne confuntam cu o organizatie - StatuI ISlamic - care ne-a declarat razboi. Va trebui sa purtam acest razboi cu toate mijloacele. Ce vor acesti teroristi este sa ne dezbine. Francezii trebuie sa stie ca suntem amenintati, nu suntem singura tara in aceasta situatie, dar ca forta noastra rezida in unitate."

Retorica luptei impotriva cruciatilor - adica impotriva tarilor crestine si a slujitorilor bisericii - este un lait-motiv in propaganda gruparii teroriste Stat Islamic. Din nefericire, in ultimii ani jihadistii au racolat zeci de mii de occidentali, unii la a doua sau a treia generatie in state europene.

Indivizii care l-au macelarit pe preotul octogenar din Saint-Etienne-du-Rouvray traiau in zona si erau cunoscuti fortelor de ordine „pentru infractiuni si radicalizare". Unul dintre ei a fost arestat in 2015 dupa ce pornise catre Siria ca sa se alature jihadistilor. A fost eliberat in 2016 si de atunci purta o bratara de monitorizare.

Principalele evenimente:

-► Prima imagine cu unul dintre atacatori, Adel Kermiche
-► Hollande: amenintarea islamista, mai mare ca niciodata
-► Unul dintre autorii atacului ar fi trebuit sa poarte bratara electronica
-► Biserica din Saint-Etienne-du-Rouvray era pe lista tintelor ISIS
-► Preotul ucis a fost fortat sa ingenuncheze
-► Autorii atacului, militanti ISIS
-► Statul Islamic a revendicat atacul
-► Ambii atacatori erau in vizorul politie franceze
 

Desfasurarea evenimentelor de marti, livetext:

UPDATE 23:00 Unul dintre atacatori a fost identificat drept Adel Kermiche, in varsta de 19 ani, si inculpat in trecut pentru radicalizare. A fost arestat in 2015 dupa ce a incercat in cel putin doua randuri sa ajunga in Siria, pentru a se alatura jihadistilor. A fost eliberat in 2016 si de atunci purta o bratara de monitorizare. Potrivit presei franceze, aceasta nu era activa in permanenta. Ii lasa o perioada de patru ore, intre 8 si jumatate dimineata si 12 si jumatate, in care nu era monitorizat. Atacul a avut loc intre orele noua si 11 dimineata. Pe retelele sociale circula si o fotografie presupusa a-l infatisa pe Kermiche:

 

 

UPDATE 22:30 Presedintele francez, Francois Hollande, a afirmat marti ca amenintarea islamista in Franta si in Europa nu a fost niciodata atat de mare ca acum. Intr-o alocutiune televizata, Hollande a estimat ca razboiul impotriva militantismului islamist atat peste hotare, cat si acasa va fi unul lung.

''In fata acestei amenintari, care nu a fost niciodata atat de mare in Franta si in Europa, guvernul este absolut hotarat sa invinga erorismul'', a declarat Hollande.

Potrivit AFP, presedintele socialist a respins, in alocutiunea sa, apelurile opozitiei de dreapta si de extrema dreapta de a inaspri legislatia antiterorista dupa atentatul din biserica, precizand ca legile votate din 2015 ofera ''capacitatea de a actiona''.

''Restrangerea libertatilor noastre nu aduc eficienta in lupta impotriva terorismului'', a declarat Hollande.

Cu putin timp mai inainte, predecesorul lui Hollande, Nicolas Sarkozy, ii ceruse executivului ''sa schimbe profund (...) riposta'', noteaza AFP

UPDATE 21:00 Unul dintre cei doi autori ai atacului ce a avut loc marti intr-o biserica din nord-vestul Frantei, in cursul caruia unui preot i-a fost taiat gatul, fusese inculpat pentru legaturi cu terorismul si plasat in detentie, dupa care a beneficiat de o eliberare conditionata, a indicat o sursa apropiata anchetei, relateaza AFP.

Barbatul, cunoscut serviciilor antiteroriste, incercase sa plece in Siria de doua ori in 2015, a precizat sursa pentru AFP.

Dupa eliberarea sa, el avea obligatia sa poarte o bratara electronica ce ii permitea politiei sa-l localizeze permanent.

UPDATE 20:00 Biserica din Saint-Etienne-du-Rouvray, precum si basilica Sacre-Coeur, din Paris, se aflau pe lista cu tinte a lui Sid Ahmed Ghlam, in varsta de 24 de ani, arestat in luna aprilie la Paris, relateaza Daily Express Anchetatorii cred ca Ghlam pregatea "atacuri iminente” in Franta, la instructiunile liderilor ISIS.

Documentele pe care erau trecute posibile tinte au fost gasite in computerul si pe telefonul lui Sid Ahmed Ghlam. Acesta tinea legatura cu un vorbitor de limba franceza din Siria, care i-a ordonat sa atace biserici.

UPDATE 19:10 Cei doi autori ai atacului de marti de la o biserica din nordul Frantei l-au fortat pe preotul in varsta sa ingenuncheze inainte de a-l ucide si au filmat crima, a declarat la un post francez de radio o calugarita care fusese la randul ei luata ostatica, dar care a reusit sa scape, transmite Reuters.

Calugarita a fost una dintre cele cateva persoane luate ostatice de catre atacatorii inarmati cu cutite in timpul slujbei de dimineata de la o biserica din localitatea Saint-Etienne-du-Rouvray, in apropiere de orasul Rouen din nordul tarii.

"L-au fortat sa ingenuncheze, iar el a incercat sa se apere si astfel a inceput drama", a spus calugarita, care s-a identificat ca sora Danielle, la postul de radio RMC, adaugand ca ea a fugit in momentul in care unul dintre atacatori l-a ucis pe preot.

UPDATE 16:15 Atacul asupra unei biserici din Saint-Etienne-du-Rouvray, in Normandia (nordul Franţei), a fost comis de "doi teroristi care si-au declarat apartenenta" la gruparea jihadista Statul Islamic (SI), a declarat marti presedintele francez Francois Hollande, care s-a deplasat la locul unde s-a produs incidentul, relateaza AFP si Le Figaro.

Seful statului francez a calificat atacul, in care un preot a fost ucis taindu-i-se gatul cu un cutit si o alta persoana a fost grav ranita, ca fiind un 'abject atentat terorist'.

"Trebuie sa continuam razboiul împotriva Statului Islamic prin toate mijloacele", a adaugat Hollande.

"Catolicii au fost loviti in primul rand, insa toti francezii sunt vizati", a declarat presedintele, care a facut apel la francezi, deja zguduiti de atentatul de la 14 iulie de la Nisa, sa dea dovada de 'coeziune' in fata terorismului si sa "faca corp comun pe care nimeni sa nu il poată fisura".

UPDATE 15:30 Gruparea terorista Statul Islamic a revendicat atacul de la biserica din Saint-Etienne-du-Rouvray.

Islamistii au anuntat intr-un comunicat publicat de agentia Amaq, apropiata ISIS, ca cei doi autori ai luarii de ostatici erau “soldati” jihadisti.

UPDATE 14:40 Unul dintre atacatorii de la o biserica  a fost condamnat anul trecut la un an de inchisoare, dupa ce a incercat sa ajunga in Siria, relateaza Itele. Barbatul a fost eliberat in luna martie. De altfel, ambii atacatori erau cunoscuti fortelor de ordine „pentru infractiuni si radicalizare”, a declarat o sursa din Politie pentru portalul 20 Minutes. Cei doi locuiau in sectorul Saint-Etienne-du-Rouvray. Potrivit postului de televiziune M6, cel putin unul dintre ei avea o fisa S, specifica persoanelor suspectate de islamism. Informatia nu a fost confirmata oficial deocamdata.

Mai multi oameni au fost luati ostatici intr-o biserica din Saint-Etienne-du-Rouvray (Franta). Doi atacatori au intrat in biserica in jurul orei locale 9.45 (10.45 ora Romaniei), in timpul slujbei, strigand „DAESH”. Preotul ce oficia o slujba la acea ora a fost injunghiat in gat cu un cutit. Cei doi atacatori au fost la randul lor ucisi de fortele de ordine.

Echipe de genisti se afla in prezent la biserica din Saint-Etienne-du-Rouvray, o suburbia a Rouen, unde a avut loc o luare de ostatici, pentru a verifica daca au fost amplasati explozibili, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului de Interne, citat de AFP.

Potrivit primelor informatii, cei doi atacatori au luat ostatici un preot, doua calugarite si doi enoriasi. O a treia calugarita aflata in lacasul de cult a reusit sa scape si sa dea alarma.

Agresorii l-au ucis pe preotul Jacques Hamel, care avea 84 de ani, pe care l-au injunghiat in gat, si au ranit grav un enorias, care se afla in prezent „intre viata si moarte”, a anuntat Ministerul de Interne.

Ei au fost ucisi de fortele de ordine, care au dat asaltul in jurul orei locale 11 (12 ora Romaniei).

Nu este clar deocamdata ce i-a determinat sa comita un astfel de atac.

Presedintele francez Francois Hollande si ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve sunt asteptati la din Saint-Etienne-du-Rouvray, unde a avut loc incidentul.

Luarea de ostatici a avut loc la o biserica din Saint-Etienne-du-Rouvray, in departamentul Seine-Maritime. Circa 10 focuri de arma au fost auzite din biserica.

Potrivit RTL, surse din serviciile de pompieri vorbesc de mai multi raniti.

Politia, pompierii si serviciile de interventie se afla la fata locului.
 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Atac armat intr-un club din Florida: Doi adolescenti si-au pierdut viata, unul avand doar 14 ani. Alte 17 persoane, ranite
Atac armat intr-un club din Florida: Doi adolescenti si-au pierdut viata, unul avand doar 14 ani. Alte 17 persoane, ranite

Autoritatile americane au anuntat ca un atac armat a avut loc intr-un club de noapte pentru adolescenti din localitatea Fort Myers, Florida.

Eroul de la Munchen. Un tanar de 19 ani s-a aruncat in fata gloantelor trase de atacator pentru a-si salva sora geamana
Eroul de la Munchen. Un tanar de 19 ani s-a aruncat in fata gloantelor trase de atacator pentru a-si salva sora geamana

Una din victimele criminalului de Munchen a fost ucisa in momentul in care s-a aruncat in fata pistolarului pentru a-si proteja sora geamana de rafala de gloante.

Atac armat la Munchen. Atacatorul s-a inspirat de la Anders Breivik si a planificat
Atac armat la Munchen. Atacatorul s-a inspirat de la Anders Breivik si a planificat "baia de sange" pentru a se razbuna

Un nou atac violent, al treilea in ultimele 8 zile, zguduie Europa. De aceasta data, la Munchen, in Germania un individ cu probleme psihice a omorat 9 oameni si a ranit alti 21, dupa care s-a sinucis.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti, şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.