Război în Ucraina, ziua 82. UE: Niciun acord privind cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Rusia ar fi pierdut o treime din trupele sale terestre din Ucraina, susţine serviciul de informații al Ministerului britanic al Apărării.

rusia, sanctiuni, petrol
Colaj foto: Getty/Imago

Știrile PRO TV v-au prezentat, luni, în format LIVE TEXT, cele mai importante informații cu privire la războiul declanșat de Rusia în Ucraina:

16-05-2022 23:11

Scholz: Occidentul nu va permite Rusiei un "dictat de pace" în Ucraina

Rusia nu va scăpa încercând să redeseneze granițele Ucrainei prin crearea de fapte pe teren și așteptând ca Kievul și aliații săi să nu se implice, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, insistând asupra faptului că Occidentul nu va accepta o pace dictată, impusă cu forța în această țară.

Președintele ucrainean Voldomir a declarat săptămâna trecută că Ucraina nu va face schimb de teritoriu pentru pacea cu Rusia, declarând la televiziunea italiană RAI că a fost rugat de președintele francez Emmanuel Macron să ia în considerare acest lucru.

Guvernul francez a negat că ar fi fost făcută o astfel de sugestie. Luni, Scholz a declarat că astfel de schimbări furtive ale frontierelor nu vor fi acceptate de Occident dacă Ucraina se va opune acestora.

"Există o singură cale de ieșire din această situație pentru Rusia și aceasta este ajungerea la un acord cu Ucraina. Și asta nu înseamnă un dictat de pace, luând o bucată de teritoriu și apoi spunând 'semnează aici'", a declarat el la televiziunea RTL, potrivit France 24

16-05-2022 23:07

Marea Britanie: Finlanda și Suedia ar trebui să se integreze în NATO cât mai curând posibil

Marea Britanie a salutat, luni, faptul că Suedia și Finlanda au anunțat că vor solicita aderarea la NATO, afirmând că țările nordice ar trebui să fie integrate în alianță "cât mai curând posibil".

"Marea Britanie susține cu tărie cererile de aderare la NATO din partea Finlandei și Suediei", a declarat ministrul britanic de Externe, Liz Truss, adăugând că "aderarea lor va consolida securitatea colectivă a Europei", conform France 24.

16-05-2022 23:02

Mai multe autobuze care transportă luptători ucraineni răniți părăsesc uzina Azovstal

Kremlinul a fost de acord să evacueze soldații ucraineni răniți de la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, aflată sub asediu.

Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că s-a ajuns la un acord pentru a duce militarii ucraineni răniți la o unitate medicală din Novoazovsk, care este o regiune controlată de Rusia.

Acum, apar informații potrivit cărora peste zece autobuze care transportau luptători de la uzina Azovstal au părăsit combinatul siderurgic.

Un martor a declarat pentru Reuters că nu a fost posibil să se determine câți luptători se aflau la bordul autobuzelor, notează Sky News.

De asemenea, nu era clar dacă cei de la bord se aflau toți printre cei 40 de luptători răniți despre care se spune că se aflau ofițerii ucraineni în subteranele uzinei din Mariupol. 

16-05-2022 22:55

Nouă persoane au murit în urma bombardamentelor în Donețk

Cel puțin nouă persoane au fost ucise din cauza bombardamentelor rusești în estul regiunii Donețk, a declarat guvernatorul acesteia.

Alte șase persoane au fost rănite, a adăugat Pavlo Kyrylenko pe canalul său Telegram, potrivit Al Jazeera.

16-05-2022 22:23

Franța va apăra Finlanda și Suedia împotriva oricărei amenințări sau atacuri

Biroul prezidențial francez a declarat că Franța este pregătită să susțină Finlanda și Suedia, care au ales recent să adere la NATO, din punct de vedere politic și prin "interacțiuni militare consolidate", și să le protejeze împotriva oricărei amenințări sau agresiuni.

"Oricine ar căuta să testeze solidaritatea europeană prin amenințarea sau atacarea suveranității lor... trebuie să fie sigur că Franța va fi alături de Finlanda și Suedia", a declarat Elysee în versiunea engleză a unui comunicat de presă, citat de Al Jazeera.

16-05-2022 21:51

UE: Niciun acord privind cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a declarat, luni, că miniștrii de Externe ai UE nu au reușit să ajungă la un acord asupra celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

În urma reuniunii Consiliului UE de la Bruxelles, Borrell a explicat, într-o conferință de presă, că statele membre nu au discutat despre posibilitatea de a acorda compensații țărilor care au suferit pierderi economice ca urmare a impunerii sancțiunilor împotriva Rusiei. De asemenea, Borrell a precizat că rămâne nesigur când se va ajunge la un acord privind cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv un embargo petrolier.

În cursul zilei de luni, Borrell a menționat că impasul embargoului petrolier rămâne un subiect de discuție, deoarece unele state membre au o poziție fermă în această privință. Anterior, Budapesta a explicat că embargoul asupra cărbunelui nu includea un embargo complet asupra energiei rusești.

16-05-2022 21:48

Rusia majorează plafonul pentru tranzacțiile transfrontaliere pentru persoanele fizice

Banca centrală a Rusiei a declarat că rezidenții ruși și nerezidenții din statele prietene vor putea canaliza în străinătate valută străină echivalentă cu până la 50.000 de dolari pe lună, față de limita anterioară de 10.000 de dolari, informează Al Jazeera.

16-05-2022 20:49

UE nu va recunoaște nicio parte a Ucrainei care este revendicată ca făcând parte din Rusia, a declarat Josep Borrell, șeful politicii externe a UE.

Borrell a vorbit în cadrul unei conferințe de presă care a urmat unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE la Bruxelles.

De asemenea, el a adăugat că UE va ajuta Ucraina să exporte cereale din depozite către Europa, inclusiv pe cale maritimă, pentru a face loc unei noi recolte, informează The Guardian.

16-05-2022 20:42

Erdogan se opune aderării Suediei și Finlandei la NATO

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că nu va susține intențiile Suediei și Finlandei de a adera la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord din cauza poziției "neclare" a acestora față de terorism. Suedia este un "cuib" pentru teroriști, a susținut Erdogan, potrivit baha.com.

De asemenea, președintele turc a precizat că miniștrii de Externe suedez și finlandez "nu ar trebui să se deranjeze" să călătorească în Turcia în încercarea de a convinge Ankara să aprobe ofertele lor de aderare la alianță. Suedia și Finlanda au confirmat la începutul zilei de luni că vor depune oficial cererea de aderare la NATO în această săptămână.

16-05-2022 19:55

Lukașenko: Moscova nu poate lupta singură împotriva expansiunii NATO

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a declarat că Rusia nu ar trebui să lupte singură împotriva expansiunii Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), în timpul summitului Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), care a avut loc, luni, la Moscova.

Lukașenko a explicat că țările membre CSTO trebuie să își consolideze "interacțiunea și coordonarea politică", subliniind că organizația trebuie să răspundă politic la "un nou val de expansiune a NATO", deoarece Rusia nu ar trebui să fie singura care luptă împotriva extinderii alianței. Președintele belarus a subliniat că nicio țară nu reprezintă o amenințare pentru blocul nord-atlantic, în timp ce alianța continuă să își consolideze prezența militară în Europa de Est și să desfășoare exerciții pe scară largă.

În timpul summitului, Lukașenko a acuzat Occidentul că "subminează" stabilitatea în regiunea post-sovietică, sporind presiunile asupra Belarusului, Kazahstanului, Rusiei și Armeniei. În plus, autoritățile finlandeze și suedeze au confirmat că cele două țări vor solicita aderarea la NATO în această săptămână, rupând neutralitatea lor militară pe termen lung, precizează baha.com.

16-05-2022 19:53

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, luni, că a discutat cu directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, despre nevoia de sprijin financiar pentru economia Ucrainei.

FMI este partenerul nostru important. Așteptăm cu nerăbdare să continuăm o muncă comună fructuoasă pentru menținerea stabilității financiare a Ucrainei”, a scris Zelenski pe Twitter.

16-05-2022 18:59

Bombardamentele rusești în orașul Sievierodonetsk din estul Ucrainei au ucis zece civili, a declarat guvernatorul regional, potrivit Sky News.

Flancul estic al Ucrainei s-a confruntat în ultimele săptămâni cu bombardamente constante din partea forțelor rusești, în timp ce trupele încearcă să preia controlul asupra regiunii.

16-05-2022 18:55

Oficial american: Ucraina a împins trupele rusești înapoi până la 3-4 km de granița cu Rusia

Trupele ucrainene care apără orașul Harkov, al doilea oraș ca mărime din nordul Ucrainei, au ajuns la granița cu Rusia.

Acum, un oficial american de rang înalt din domeniul apărării a oferit mai multe detalii, afirmând că forțele ucrainene au respins trupele rusești până la o distanță de trei-patru kilometri de granița cu Rusia, relatează Reuters, citată de BBC.

La începutul zilei de luni, un grup de acești soldați a fost fotografiat alături de un semn de frontieră restaurat în culorile steagului ucrainean, după cum se pare că au ajuns la frontiera cu Rusia.

BBC nu a reușit să verifice independent aceste afirmații.

16-05-2022 18:07

Extinderea NATO va crește tensiunile în Europa, avertizează alianța militară condusă de Moscova

Extinderea NATO va crește tensiunile în Europa, a avertizat Stanislav Zas, secretarul general al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) condusă de Rusia.

Luând cuvântul după un summit al liderilor CSTO la Moscova, Zas a declarat că alianța se confruntă acum cu provocările unei militarizări suplimentare în Europa de Est.

Comentariile sale au fost făcute după ce Suedia și Finlanda au confirmat că vor solicita să se alăture alianței militare atlantice.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că procesul de aderare atât pentru Finlanda, cât și pentru Suedia ar putea fi foarte rapid, deși Turcia, membră a NATO, a exprimat îndoieli cu privire la acest demers, precizează Sky News.

16-05-2022 18:01

A fost deschis un coridor umanitar pentru soldații răniții din uzina Azovstal

Ministerul rus al Apărării a declarat că s-a convenit asupra unui coridor umanitar pentru evacuarea soldaților ucraineni răniți de la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol către orașul Novoazovsk, controlat de Rusia.

"S-a ajuns la un acord privind evacuarea răniților. A fost deschis un coridor umanitar prin care militarii ucraineni răniți sunt transportați la o unitate medicală din Novoazovsk", a precizat, luni, ministerul rus al Apărării, potrivit Sky News.

Majoritatea civililor au fost evacuați din uzină luna aceasta, după ce ONU și Comitetul Internațional al Crucii Roșii au intermediat un acord cu Rusia și Ucraina.

Dar luptătorii ucraineni au rămas în subteranele uzinei, iar videoclipurile și fotografiile postate online arată că unii dintre apărători au răni grave.

16-05-2022 17:08

Suedia a decis să depună o cerere de aderare la NATO

Guvernul suedez a anunțat pe site-ul său că a decis să solicite aderarea la NATO.

"Evaluarea guvernului este că aderarea la NATO este cea mai bună modalitate de a proteja securitatea Suediei, având în vedere mediul de securitate fundamental schimbat în urma invaziei Rusiei în Ucraina", se arată în comunicat, potrivit CNN.

În declarație se precizează că decizia se bazează pe o "analiză de securitate" la care guvernul a invitat "alte partide din Riksdag (n.r. - parlament) să ia parte". Concluziile acesteia au fost prezentate într-un raport la 13 mai.

Luni, premierul suedez Magdalena Andersson a declarat că Suedia ar trebui să adere la NATO împreună cu țara vecină, Finlanda, pentru a "asigura siguranța poporului suedez".

Întrebată când anume va depune țara cererea, ea a spus că acest lucru s-ar putea întâmpla săptămâna aceasta - luni, marți sau miercuri. Ea a adăugat că acest lucru trebuie să se facă în coordonare cu Finlanda.

16-05-2022 17:01

Rusia susține crearea de arme biologice în apropierea graniței

În timpul invaziei rusești în Ucraina, Kremlinul a obținut "dovezi documentare privind componente ale armelor biologice care au fost create în mod esențial" în apropierea granițelor Rusiei, a declarat Vladimir Putin la summitul blocului de securitate CSTO condus de Rusia.

Liderul rus a adăugat că se lucrează la "posibile metode și mecanisme de destabilizare a situației epidemiologice în spațiul post-sovietic".

BBC nu este în măsură să verifice independent aceste afirmații.

Putin a adăugat că CSTO plănuia o "serie de exerciții comune în Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan în toamnă".

16-05-2022 16:03

Kremlin: Candidatura Ucrainei la NATO ar declanșa o dispută cu Rusia

Posibila cerere a Ucrainei de a adera la NATO ar iniția o dispută teritorială între alianță și Rusia, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, precizând că Rusia nu are astfel de dispute cu Suedia și Finlanda, care sunt pregătite să adere la NATO, potrivit baha.com.

Peskov a reiterat că Moscova va "urmări cu mare atenție" potențialele consecințe ale aderării Finlandei și Suediei la NATO în ceea ce privește securitatea sa, "care trebuie să fie asigurată într-un mod absolut necondiționat".

16-05-2022 15:31

Putin spune că aderările Finlandei şi Suediei la NATO nu constituie ”o ameninţare”, dar că Rusia va reacţiona faţă de desfăşurări militare

O astfel de ”extindere a NATO nu constituie o ameninţare imediată (...), însă desfăşurarea unor infrastructuri militare pe teritoriul acestor ţări va antrena, bineînţeles, un răspuns”, a declarat Vladimir Putin în cadrul unui summit al alianţei militare regionale Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (ODKB/CSTO), la Kremlin, conform News.ro. 

16-05-2022 14:43

Se pregătesc noi sancțiuni pentru Rusia

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba se întâlneşte luni, la Bruxelles, cu omologii săi din cadrul Uniunii Europene (UE), pentru a discuta despre impunerea unor noi sancţiuni Rusiei, relatează AFP.

Kuleba a salutat, duminică, într-o înregistrare video, schimbarea poziţiei Berlinului, care este pregătit de-acum să livreze armament greu Kievului, conform News.ro.

”În ziua în care am sosit eu la Berlin, avea loc o formare a unor militari ucraineni în folosirea artileriei autopropulsate de 155 de milimetri”, declară el.

”În curând, aceste automotoare (de tip) Howitzer vor lovi inamicul. S-a creat un precedent. Obstacolul psihologic (al furnizării de armament greu Ucrainei) a fost depăşit”, afirmă Kuleba.

16-05-2022 13:45

McDonald a început procesul de vânzare a celor peste 850 de restaurante din Rusia, care avea 62.000 de angajați. Compania a anunțat în martie că își închide temporar magazinele din Rusia, dar va continua să plătească angajații. Dar acum a spus că va încerca ca un cumpărător rus să angajeze acești muncitori și să-i plătească până la terminarea procesului de vânzare, conform Sky News.

16-05-2022 13:20

Imagini surprinse din dronă arată pierderile rușilor pe marginea râului Doneț.

16-05-2022 13:19

Polițiștii de frontieră ucraineni au respins în această dimineață o incursiune a unui grup rus de sabotaj și recunoaștere în regiunea de nord-est Sumî, a susținut guvernatorul regiunii. Informația nu a putut fi confirmată imediat, notează Sky News, dar Dmytro Zhyvytsky a scris pe aplicația de mesagerie Telegram că grupul rus a intrat pe teritoriul ucrainean fiind acuperiți de zgomotele obuzelor de mortar, grenade și mitralieră, dar a fost forțat să se retragă după ce polițiștii de frontieră au ripostat.

16-05-2022 13:10

Patru persoane au fost ucise în atacuri cu rachete cu rază scurtă de acţiune, în ultimele 24 de ore. Două persoane au fost ucise în bombardarea unui spital la Severdoneţk, în regiunea Lugansk (est), iar alte două la Nikolaiev (sud), anunţă autorităţile ucrainene, conform News.ro.

16-05-2022 12:44

Ucrainean aruncat într-o groapă comună de soldații ruși, deși nu era mort: Mi-am dat seama că sunt în viață

Mykola ar fi fost forțat de ruși să îngenuncheze pe marginea unei gropi proaspăt săpat de un câmp de grâu în nordul Ucrainei, după ce a fost legat la ochi și la mâini. El era împreună cu doi frati.  Wall Street Journal scrie că primul glonț l-a ucis pe fratele cel mai mic, Yevgen, înainte ca al doilea să-l lovească pe Dimitro, cel mai mare. Glonțul tras către Mykola l-a lovit aproape de urechea dreaptă și i-a ieșit deasupra părții drepte a gurii, conform unui raport, citat de Sky News.

Soldații ruși l-au împins pe Mykola în mormânt, de deasupra lui Yevgen, iar peste el l-au aruncat  Dimitro. Apoi, a simțit cum cineva aruncă pământul peste ei. „Mi-am dat seama că sunt în viață”, a spus tânărul de 33 de ani.

Declarațiile lui ar sta la baza unuia dintre miile de cazuri pe care procurorii ucraineni le construiesc împotriva forțelor ruse pe care le acuză de comiterea de crime de război, inclusiv execuții, tortură și viol.

16-05-2022 12:04

Armata din Ucraina susține că rușii ar fi pierdut 27.700 de soldați, 200 de avioane, 1.228 de tancuri, 13 nave și 577 de sisteme de artilerie, printre altele. 

16-05-2022 12:01

Rușii au lansat un nou atac asuptra oțelăriei Azovstal.

16-05-2022 11:51

Rusia amenință, din nou, Finlanda și Suedia, pentru candidatura la NATO

Candidaturile Suediei şi Finlandei la NATO, ca reacţie la ofensiva rusă în Ucraina, constituie o "gravă eroare", ce va avea consecinţe, iar aderarea lor la Alianţă nu le va consolida securitatea, a declarat luni ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov, citat de AFP şi EFE.

"Este o gravă eroare suplimentară ale cărei consecinţe vor fi considerabile", a apreciat Riabkov, citat de Interfax.

Răspunsul Rusiei după schimbarea configuraţiei generale a NATO, "va depinde de consecinţele practice ale aderării" celor două ţări la Alianţa Nord-Atlantică, a afirmat ministrul rus adjunct de externe, remarcând că Suedia şi Finlanda "nu ar trebui să-şi facă iluzii că Rusia se va resemna pur şi simplu" cu această nouă situaţie, notează Agerpres. 

16-05-2022 11:21

Pentru a opri ofensiva Rusiei în direcția Sievierodonețk (Severodonetsk) și Lisichansk (Lysychans'k), forțele ucrainene au distrus podurile feroviare care fac legătura dintre dintre Rubijne și Sievierodonețk, din regiunea Lugansk, transmite șeful administrației regionale Lugansk. .

16-05-2022 11:19

Atac al rușilor, în Nikolaiev. Primarul Oleksandr Sienkevych a transmis că un magazin local și o mașină au luat foc, iar o conductă de gaz a fost avariată în urma atacului. Nu au fost raportate victime. 

16-05-2022 11:13

Momentul în care forțele ucrainene au ajuns la granița cu Rusia în regiunea Harkov. "Domnule președinte, am reușit!", au transmis soldații.

16-05-2022 10:56

Atac cu rachete, în Odesa

Un atac cu rachete a avut loc, luni dimineața, în Odesa, cauzând daune infrastructurii. De asemenea, mai multe clădiri au fost distruse și a izbucnit un incendiu, conform CNN. 

Săptămâna trecută, un centru comercial și două hoteluri au fost afectate de atacurile rușilor asupra Odesei.

16-05-2022 09:54

Trupele ucrainene care apără orașul Harkov au ajuns la granița de stat cu Rusia

Trupele ucrainene care apără orașul Harkov au ajuns la granița de stat cu Rusia, a anunțat luni guvernatorul regional, conform US News.

Reuters informează că nu a putut verifica în mod independent comentariile făcute de guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Sinegubov, pe Telegram. Nu se știe câte trupe au ajuns la granița cu Rusia și unde.

16-05-2022 09:48

Belarus desfășoară forțe speciale de-a lungul graniței cu Ucraina, spune Marea Britanie

Ministerul Apărării al Marii Britanii raportează o activitate sporită în rândul forțelor armate ale Belarusului. În actualizarea sa zilnică, ministerul britanic a declarat că aliatul rus Belarus „a anunțat desfășurarea de forțe de operațiuni speciale de-a lungul graniței cu Ucraina, precum și unități de apărare aeriană, artilerie și rachete în poligonele de antrenament din vestul țării”.

„Prezența forțelor belaruse în apropierea graniței va mobiliza probabil trupele ucrainene, astfel încât acestea să nu se pot desfășura în sprijinul operațiunilor din Donbas”, se arată în comunicatul citat de Sky News.

16-05-2022 09:35

10% din teritoriul regiunii Lugansk, sub controlul Ucrainei

În pofida atacurilor puternice din partea trupelor ruse, armata ucraineană continuă să controleze aproximativ 10% din teritoriul regiunii Lugansk, potrivit guvernatorului ucrainean al regiunii, Serhii Gaidai, citat de dpa. 

Trupele ruse nu au reuşit să captureze încă periferiile oraşelor Rubejnoe, Severodoneţk şi Lisiciansk, a indicat Gaidai într-o declaraţie duminică seara.

Moscova declarase săptămâna trecută că miliţiile separatiste proruse au avansat până la frontierele administrative ale regiunii Lugansk cu ajutorul armatei ruse. Gaidai a calificat aceste afirmaţii drept "fanteziste".

În acelaşi timp, în regiunea Doneţk, tot în estul Ucrainei, trei civili au fost ucişi, iar alţi 13 răniţi în atacurile forţelor ruse duminică, potrivit administraţiei regionale ucrainene, conform Ucraina. 

La Kiev, preşedintele Volodimir Zelenski a operat o schimbare la conducerea Forţelor de apărare teritorială, anunţă EFE şi agenţii de presă ucrainene. Astfel, președintele l-a numit pe generalul-maior Ihor Tantsyur în funcția de comandant al Forțelor de Apărare Teritorială ale Forțelor Armate ale Ucrainei, eliberându-l din această funcție pe Iuri Galușkin.

16-05-2022 09:11

Germania nu va mai importa petrol din Rusia, indiferent de sancţiunile Uniunii Europene

Germania intenţionează să înceteze să mai importe petrol din Rusia de la finele acestui an, chiar dacă Uniunea Europeană (UE) nu va reuşi să ajungă la un acord cu privire la un embargo la nivelul UE cu privire la ţiţeiul rusesc, au declarat oficialii guvernamentali citaţi de Bloomberg, conform Agerpres.

16-05-2022 08:57

Procuratura Generală din Ucraina a transmis că 227 de copii au murit în război și răniți 421 până pe 16 mai. Biroul a mai spus că 1.748 de instituții de învățământ au fost avariate, dintre care 144 au fost complet distruse, conform The Kyiv Independent.

16-05-2022 08:55

Constructorul francez de automobile Renault şi-a vândut activele din Rusia statului rus, anunţă luni cele două părţi - separat -, iar grupul francez precizează că-şi pătrează opţiunea de a cumpăra înapoi, timp de şase ani, acţiunile la Avtovaz, producătorul Lada, relatează AFP, notează News.ro.

16-05-2022 08:30

Cum funcționează obuzierele M777 pe care Ucraina le- a primit de la SUA.

16-05-2022 07:49

Un sat din Ucraina a fost inundat pentru a preveni un atac al rușilor

Demydiv, un sat mic la aproximativ 30 de mile nord de Kiev, a fost inundat în mod deliberat de forțele ucrainene la începutul războiului. Zona a fost inundată intenționat de râul Irpin, dar a împiedicat un atac asupra capitalei ucrainene.  

Volodymyr Artemchuk, primarul, a declarat pentru Reuters: „Desigur că a fost bine. Ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi putut să treacă micul râu și apoi să plece la Kiev?"

Oleksandr Rybalko, în vârstă de 39 de ani, a spus că mai mult de o treime dintre câmpuri au fost inundate. Două luni mai târziu, oamenii încă folosesc bărci gonflabile pentru a se deplasa și plantează legume și flori pe orice petic de uscat, conform Sky News.

16-05-2022 07:08

Apărarea Aeriană a Ucrainei a distrus, duminică, 2 elicoptere (Ka-52, Mi-28), 7 drone și 2 rachete de croazieră ale rușilor. 


16-05-2022 06:57

Preot militar din regiunea Harkov: Merită să luptăm până vom obţine victoria

Un preot militar din regiunea Harkov consideră că războiul declanşat de Rusia în Ucraina simbolizează lupta dintre bine şi rău, dintre Dumnezeu şi diavol, scrie Agerpres.

Părintele Nicolae de la Batalionul "Serhii Kulkiţki", care îi sprijină pe militarii ucraineni în luptele contra armatei ruse din Nord-Estul Ucrainei, consideră că acţiunile armatei ruse pe teritoriul ucrainean depăşesc luptele politice şi cele militare. El este de părere că uciderea în masă a civililor ucraineni seamănă mai degrabă cu o acţiune teroristă.

"Văd şi înţeleg că pe pământul nostru ucrainean s-au întâlnit din nou Arhanghelul Mihail cu diavolul. Aceasta nu mai e politică, nu este nici război. Este terorism, este genocid şi în toate acestea văd un sens şi mai profund: este lupta pentru dreptate, pentru dreptatea lui Dumnezeu, lupta pentru serbarea dreptăţii lui Dumnezeu pe pământurile noastre ucrainene. Rusia în sine întruchipează răul prin faptul că nu duce luptele cu forţele armate, ci cu copiii, vedeţi această şcoală, aşa arată viitorul pe care vrea ea să îl aducă în Ucraina şi în întreaga lume. Simt că aici se duce lupta între bine şi rău, lupta între Dumnezeu şi diavol. Merită să luptăm până vom obţine victoria", a declarat capelanul.

16-05-2022 06:20

Germania: Comportamentul Rusiei echivalează cu repudierea acordului cu NATO

Comportamentul Rusiei echivalează cu repudierea unilaterală a acordului de cooperare cu NATO din 1997, a declarat duminică ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, transmite Reuters.

"Guvernul rus a spus clar că Actul fondator NATO-Rusia nu mai valorează nimic. Aşadar, acum trebuie să recunoaştem că şi acestui act de bază i-a fost pus capăt unilateral de către Rusia, nu de NATO", a declarat Baerbock reporterilor la sfârşitul unei întâlniri a miniştrilor de externe ai NATO.

Acordul a fost conceput pentru a construi încredere şi a limita prezenţa forţelor ambelor părţi în Europa de Est.

NATO a suspendat cooperarea practică cu Rusia în 2014, după ce Moscova a ocupat peninsula ucraineană Crimeea.

16-05-2022 06:52

Zelenski: Ocupanţii nu vor să recunoască faptul că sunt într-un punct mort

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică seară, într-un discurs, că “operaţiunea specială” a armatei ruse este “în faliment” şi că Rusia va recunoaşte realitatea.

“Ne pregătim pentru noi tentative ale Rusiei de atacuri în Donbas, de intensificare a mişcărilor sale în sudul Ucrainei. Ocupanţii încă nu vor să recunoască faptul că sunt într-un punct mort şi că aşa-zisa lor ‘operaţiune specială’ deja este în faliment. Însă cu siguranţă va veni momentul când poporul ucrainean îi va forţa pe invadatori să recunoască realitatea”, a spus Zelenski.

“Indiferent cât de ‘creativi’ sunt ei în Herson şi Melitopol, indiferent cum îşi prezintă presupusa ‘putere’ în zonele ocupate dun Priazovia şi Donbas, ei sunt acolo temporar. Drapelul ucrainean, legea ucraineană, viaţa ucraineană încă vor fi acolo oricum”, a adăugat preşedintele ucrainean.

16-05-2022 06:51

Melodia “Stefania”, câştigătoarea Eurovision, cântată în Azovstal de un soldat

Imagini cu un soldat ucrainean în oţelăria Azovstal din Mariupol, cântând melodia câştigătoare a Eurovisionului, “Stefania”, au apărut duminică seară în social media.

Apărătorul din Azovstal poate fi văzut cântând în timp ce pe fundal se aud bombardamente.

“În acest fel, soldaţii ucraineni i-au mulţimit trupei Kalush pentru susţinerea de la Eurovision şi pentru apelul către întreaga lume pentru a fi ajutaţi apărătorii Mariupolului”, notează The New Voice of Ukraine.

16-05-2022 06:21

Zelenski se va adresa participanţilor Forumului Economic Mondial de la Davos

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, duminică seară, în discursul său zilnic, că se va adresa participanţilor la Forumul Economic Mondial de la Davos, în data de 23 mai.

“În acest an, conferinţa va avea o importanţă specială pentru ţara noastră. Se va discuta reconstrucţia după război. Facem tot ce putem pentru a obţine susţinerea lumii şi participarea la Forumul de la Davos este una dintre cele mai bune oportunităţi”, a afirmat el.

Volodimir Zelenski a mai spus că luni va discuta cu studenţi de la principalele universităţi americane. “Sunt 63 universităţi din SUA şi două din Canada, la care studiază sute de mii de studenţi. Vocea lor ne va ajuta. La sfârşitul lunii mai mă voi adresa studenţilor de la Universitatea Stanford. De asemenea, mă pregătesc să comunic cu studenţi ucraineni de la principalele universităţi din ţară. Voi răspunde la unele întrebări importante şi dificile care există în societatea noastră şi aştept întrebări profunde de la studenţi”, a explicat preşedintele ucrainean.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Membrii Kalush Orchestra, câștigătoarea Eurovision 2022, s-au întors în Ucraina pentru a se înrola în armată
Membrii Kalush Orchestra, câștigătoarea Eurovision 2022, s-au întors în Ucraina pentru a se înrola în armată

Oleg Psiuk, solistul grupului trupei Kalush Orchestra care a câștigat Eurovision 2022, și colegii săi s-a întors în Ucraina pentru a se înrola în armată.

Război în Ucraina, ziua 81. Patru rachete rusești au lovit la 15 kilometri distanță de granița cu Polonia
Război în Ucraina, ziua 81. Patru rachete rusești au lovit la 15 kilometri distanță de granița cu Polonia

Știrile PRO TV v-a transmis în format LIVE TEXT cele mai importante informații cu privire la războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

INTERVIU Mircea Geoană, despre războiul din Ucraina: Avem o obligație morală și strategică pentru a sprijini această țară
INTERVIU Mircea Geoană, despre războiul din Ucraina: Avem o obligație morală și strategică pentru a sprijini această țară

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vorbit, pentru Știrile PRO TV, despre aderarea Finlandei la Organizația Nord-Atlantică, dar și despre ce înseamnă în prezent, pentru România, războiul Rusiei din Ucraina.

Membrii Kalush Orchestra, câștigătoarea Eurovision 2022, s-au întors în Ucraina pentru a se înrola în armată
Membrii Kalush Orchestra, câștigătoarea Eurovision 2022, s-au întors în Ucraina pentru a se înrola în armată

Oleg Psiuk, solistul grupului trupei Kalush Orchestra care a câștigat Eurovision 2022, și colegii săi s-a întors în Ucraina pentru a se înrola în armată.

Război în Ucraina, ziua 81. Patru rachete rusești au lovit la 15 kilometri distanță de granița cu Polonia
Război în Ucraina, ziua 81. Patru rachete rusești au lovit la 15 kilometri distanță de granița cu Polonia

Știrile PRO TV v-a transmis în format LIVE TEXT cele mai importante informații cu privire la războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

INTERVIU Mircea Geoană, despre războiul din Ucraina: Avem o obligație morală și strategică pentru a sprijini această țară
INTERVIU Mircea Geoană, despre războiul din Ucraina: Avem o obligație morală și strategică pentru a sprijini această țară

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vorbit, pentru Știrile PRO TV, despre aderarea Finlandei la Organizația Nord-Atlantică, dar și despre ce înseamnă în prezent, pentru România, războiul Rusiei din Ucraina.

Recomandări
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu

La trei zile de la alegerile locale din 9 iunie încă se numără voturi, după ce președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a interzis - până la obținerea datelor finale - orice întrerupere a procesului de verificare și centralizare.  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie
Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie

Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie.