ISW: Probabil Rusia a înscenat atacul cu drone asupra Kremlinului

Kremlin

Atacul cu drone asupra Kremlinului ar fi fost organizat de Moscova pentru a-i pregăti pe ruși pentru o nouă mobilizare în masă și nu de Ucraina, așa cum acuză administrația prezidențială rusă, potrivit Institutului american pentru Studiul Războiului.

Rusia a acuzat Ucraina că încercat să atace cu drone Kremlinul în noaptea de marți spre miercuri. Imaginile de pe rețelele de socializare arată o dronă detonând lângă un catarg de pe partea superioară a clădirii Palatului Senatului Kremlinului din Moscova, în timp ce două persoane neidentificate urcau pe cupola clădirii.

Moscova a acuzat Ucraina că a orchestrat „un atac terorist planificat” cu intenția de a-l asasina pe președintele rus Vladimir Putin și a clarificat că Putin nu se afla la Kremlin în momentul atacului și, prin urmare, a fost nevătămat.

Oficialii ucraineni, inclusiv președintele ucrainean Volodimir Zelenski, au reacționat spunând că Ucraina nu a avut nicio legătură cu acest atac.

Analiștii de la Institutul american pentru Studiul Războiului spun că „probabil Rusia a organizat acest atac într-o încercare de a-i aduce războiul acasă publicului rus și de a stabili condițiile pentru o mobilizare mai largă.”

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

„Mai mulți indicatori sugerează că lovitura a fost desfășurată din interior și organizată cu intenție. Autoritățile ruse au luat recent măsuri pentru a spori capacitățile interne de apărare aeriană a Rusiei, inclusiv la Moscova și, prin urmare, este extrem de puțin probabil ca două drone să fi trecut mai multe niveluri de apărare aeriană și să fi detonate sau doborâte chiar peste inima Kremlinului, într-un mod care a oferit imagini spectaculoase surprinse frumos de camere”, mai spun experții de la ISW.

Imagini geolocalizate surprinse în ianuarie 2023 arată că autoritățile ruse au amplasat sistemele de apărare antiaeriană Panțir lângă Moscova pentru crea mai multe straturi de apărare aeriană în jurul orașului.

Un atac care nu a putut fi detectat și neutralizat de de astfel de mijloace de apărare aeriană și a reușit să lovească o țintă la fel de importantă precum Kremlinul ar fi fost rușinos pentru Rusia.

„Răspunsul imediat, coerent și coordonat al Kremlinului la incident sugerează că atacul a fost pregătit intern în așa fel încât efectele sale politice preconizate depășesc rușinea (atacului)”, mai arată analiza Institutului pentru Studiul Războiului.

Expert: Dronele par de Mugin-5, de fabricație chineză

Un expert în drone crede că atacul asupra Kremlinului, pe care Moscova îl atribuie Ucrainei, a fost comis de un "operator relativ sofisticat", nu neapărat un actor statal, care s-ar putea să fi folosit o dronă de tip Mugin-5 de fabricaţie chinezească, un echipament ce poate fi cumpărat cu mai puţin de 10.000 de dolari, relatează The Guardian, potrivit News.ro.

Samuel Bendett, specialist în drone la Centrul pentru analize navale din SUA, a declarat că, judecând după înregistrarea video a celui de-al doilea raid, drona folosită "pare că avea aripi subţiri". Acest lucru ar indica un atac din partea unui operator consacrat, deşi nu neapărat un actor de stat, care foloseşte o dronă precum Mugin-5 de fabricaţie chineză, în valoare de 9.500 de dolari.

Dronele cu aripi fixe au o rază de acţiune şi o durată de zbor mai mare decât quadcopterele simple şi ieftine, iar un aparat precum Mugin-5 poate zbura, teoretic, timp de 7 ore la o viteză de aproximativ 120 de km la oră, ceea ce face posibilă operarea pe distanţe lungi.

Analiştii au speculat, de asemenea, că drona ar putea fi o UJ-22 de fabricaţie ucraineană, care are o viteză şi o rază de acţiune similare, potrivit site-ului web al producătorului, dar scurta filmare şi dificultatea măririi la o imagine clară au făcut imposibilă orice identificare fermă.

O serie de raiduri pe teritoriul rusesc cu ajutorul dronelor au fost atribuite actorilor ucraineni sau partizanilor ruşi, inclusiv un atac de la sfârşitul lunii aprilie asupra oraşului Sevastopol din Crimeea, ocupat de Rusia, despre care surse ruseşti au declarat că a fost efectuat cu un roi de Mugin-5.

Dronele pot fi preprogramate pentru a lovi o anumită ţintă de la distanţă, dar a fost totuşi surprinzător faptul că una a putut ajunge atât de aproape de Kremlin înainte de a fi aparent doborâtă, notează The Guardian.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani

Autorităţile germane au anunţat duminică decesul, în urma rănilor suferite, a unui poliţist înjunghiat vineri în cap în timpul unui atac care a vizat o reuniune anti-islam la Mannheim, un ministru denunţând "terorismul islamist", relatează AFP.

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit duminică după-amiază, în timpul unui show aviatic la aeroportul din Beja, în sudul Portugaliei.

Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.