Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia a obținut câştiguri teritoriale în Ucraina

Orlivka
Profimedia

Experţi ai Institutului pentru Studiul Războiului din SUA (ISW) confirmă că Rusia a obţinut unele câştiguri teritoriale în războiul său împotriva Ucrainei, relatează vineri DPA.

Cu toate acestea, comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, declară că Ucraina a împiedicat Rusia să facă progrese "strategice", în pofida asistenţei militare insuficiente din partea aliaţilor săi, potrivit EFE.

Forţele armate ruse au capturat o suprafaţă de 505 kilometri pătraţi de la începutul operaţiunilor ofensive în octombrie, indică ISW în ultima sa analiză, publicată joi.

Însă Ucraina continuă să împiedice Rusia să obţină progrese tactice majore de-a lungul întregii linii a frontului, apreciază ISW. Cu toate acestea, experţii ISW avertizează că "oportunităţile Rusiei de a exploata vulnerabilităţile Ucrainei se vor extinde pe măsură ce deficitul de materiale va persista, în timp ce Ucraina continuă să se lupte pentru a rezolva problema lipsei de cadre" în armată.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat anterior cu privire la o posibilă nouă ofensivă majoră a Rusiei la începutul verii, în timp ce ISW consideră că Rusia îşi va menţine ritmul ofensiv actual, în pofida condiţiilor meteorologice dificile.

Citește și
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Ucraina, pe de altă parte, va fi forţată să îşi concentreze resursele limitate în punctele critice de pe front, apreciază experţii americani. Aceasta măreşte riscul ca armata rusă să străpungă linia de apărare în sectoarele mai puţin protejate, ceea ar putea duce la succese semnificative pentru Moscova în viitor.

Experţii ISW subliniază importanţa ajutorului occidental în oprirea avansului rusesc şi atrag atenţia asupra slăbirii sistemului de apărare antiaerian ucrainean.

Zelenski nu încetează să ceară livrarea mai multor sisteme de apărare antiaeriană americane Patriot pentru o protejare mai bună a spaţiului aerian ucrainean. Conform analizei ISW, o slăbire şi mai mare a sistemului de apărare antiaerian al Ucrainei nu numai că ar pune în pericol bazele şi obiectivele logistice din adâncul Ucrainei, importante pentru război, dar ar permite de asemenea mai multe atacuri aeriene ruseşti cu bombe de tip planor de-a lungul frontului.

Situaţia de pe front rămâne dificilă, dar Ucraina a împiedicat Rusia să facă progrese "strategice", în pofida asistenţei militare insuficiente din partea aliaţilor săi, a recunoscut vineri comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, într-un interviu acordat agenţiei de presă ucrainene oficiale Ukrinform, citat de EFE.

"În ultimul timp, numărul de poziţii pe care le-am recâştigat pe câmpul de luptă depăşeşte numărul celor pierdute. Inamicul nu a reuşit să facă progrese semnificative în direcţiile strategice. Câştigurile lor teritoriale, dacă există, sunt de importanţă tactică", a declarat el.

Rusia, potrivit lui Sîrski, continuă să preseze de-a lungul liniei frontului, încercând să ajungă la graniţele regiunilor Doneţk şi Lugansk (est) şi să respingă armata ucraineană de pe malul stâng al Niprului, în regiunea Zaporojie.

"În acest scop, Rusia şi-a intensificat utilizarea bombelor aeriene cu sistem de ghidare şi continuă să ignore pierderile ridicate şi să se bazeze pe superioritatea sa în materie de artilerie", a afirmat comandantul-şef al armatei ucrainene.

"Cu doar câteva zile în urmă", Rusia trăgea de şase ori mai multe proiectile de artilerie decât Ucraina, spune generalul ucrainean. Ucraina a reuşit să reducă această disparitate "în anumite sectoare ale frontului", ceea ce s-a reflectat imediat asupra situaţiei, adaugă el.

În interviul pentru Ukrinform, comandantul-şef al forţelor armate ucrainene ţine să asigure că situaţia este sub control pe front şi că Ucraina nu a pierdut "principalele zone de apărare".

Potrivit lui Sîrski, numai în lunile februarie şi martie, Rusia a pierdut peste 570 de tancuri, aproximativ 1.430 de vehicule blindate de luptă, aproape 1.680 de sisteme de artilerie şi 64 de sisteme de apărare aeriană.

"Obiectivul nostru este să prevenim pierderea teritoriului nostru, să epuizăm inamicul maximum posibil, să-i provocăm pierderi cât mai mari şi să pregătim rezerve pentru acţiuni ofensive", a afirmat generalul Oleksandr Sîrski.

Capacitatea de a menţine poziţiile şi de a planifica orice operaţiune ofensivă ne este limitată de dimensiunea ajutorului militar livrat de aliaţi, a recunoscut Sîrski.

"Ducem lipsă de arme, restul îl putem face şi singuri", a adăugat el.

Asistenţa militară insuficientă a făcut ca Ucraina să nu poată valorifica succesul de la Harkov din toamna anului 2022, să nu reuşească să străpungă apărarea rusă în timpul contraofensivei sale din vară şi să piardă Avdivka la începutul anului 2024, a explicat generalul ucrainean.

"În prezent, forţele de apărare îndeplinesc sarcini de-a lungul întregii linii uriaşe a frontului pe fondul unei penurii de arme şi muniţii", a subliniat Sîrski, menţionând că, în aceste condiţii, trecerea la apărarea strategică este o "decizie logică".

"Le suntem recunoscători partenerilor noştri pentru fiecare obuz, pentru fiecare tonă de combustibil. Dar, pentru a planifica operaţiunile în mod eficient, avem nevoie de predictibilitatea acestei aprovizionări", a adăugat el.

La rândul lor, ucrainenii dezvoltă capacităţile industriei lor naţionale de apărare, a declarat comandantul-şef al armatei Kievului, indicând că anumite tipuri de tunuri occidentale vor începe să fie fabricate în curând în Ucraina.

Aproximativ 40% din componentele tunurilor americane M777 sunt deja produse în Ucraina, ceea ce accelerează repararea şi întreţinerea acestora, a dezvăluit el.

În finalul interviului, generalul Sîrski a lansat un apel către ucraineni de a-şi menţine unitatea în lupta împotriva Rusiei.

"Rusia ne neagă dreptul la viaţă. De aceea, înfrângerea noastră ar însemna moartea noastră", le-a transmis el.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
Citește și...
Un avion cu 183 de persoane la bord și-a pierdut toboganul de urgenţă, la scurt timp după decolare. Ce s-a întâmplat apoi
Un avion cu 183 de persoane la bord și-a pierdut toboganul de urgenţă, la scurt timp după decolare. Ce s-a întâmplat apoi

Un avion de tip Boeing 767 de linie aparţinând companiei Delta Airlines, care decola de la New York către Los Angeles, a fost nevoit să se întoarcă din drum după decolare, din cauza unui tobogan de urgenţă, scrie presa americană.

VIDEO șocant. ”Nu pot respira. Nu pot respira”. Un afroamerican, Frank Tyson, a murit sub genunchiul unui poliţist în Ohio
VIDEO șocant. ”Nu pot respira. Nu pot respira”. Un afroamerican, Frank Tyson, a murit sub genunchiul unui poliţist în Ohio

Un afroamerican pe nume Frank Tyson, în vârstă de 53 de ani, eliberat condiţionat recent din închisoare, suspectat de faptul că era implicat într-un accident rutier, a murit în timpul arestării sale în 18 aprilie.

"Un atac complex". Nordul Israelului, vizat de drone și rachete ghidate lansate de Hezbollah. Ținta organizației libaneze

Mişcarea libaneză pro-iraniană Hezbollah a anunţat, sâmbătă, că a vizat două poziţii militare în nordul Israelului, "în ripostă la atacurile inamicului" împotriva "locuinţelor civile" din sudul Libanului, informează AFP.

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.