In a doua cea mai catolica tara din lume, Papa a vorbit despre "metastazele" traficului de droguri si despre "curaj profetic"

Ultimul update: Miercuri 17 Februarie 2016 07:05
Data publicarii: Duminica 14 Februarie 2016 08:58
Categorie: Internaţional

Dupa intalnirea istorica din Cuba, cu patriarhul.... rus... Kyril, Papa Francisc si-a inceput vizita in Mexic. Acolo, a fost aclamat de sute de mii de oameni.

Papa Francisc le-a cerut sambata episcopilor sa infrunte traficul de droguri si violenta "cu darzenie", cu ocazia unui discurs tinut in catedrala din Ciudad de Mexico, scrie AFP.

"Amploarea fenomenului, complexitatea cauzelor sale, imensitatea extinderii sale care devoreaza ca niste metastaze (...) si gravitatea violentei nu ne permit noua, pastori ai bisericii, sa ne refugiem in spatele unor simple denunturi, ne cer un curaj profetic", a declarat Suveranul Pontif in fata episcopilor mexicani.

"Va cer sa nu subevaluati provocarea morala si anticivica pe care o reprezinta traficul de droguri pentru societatea mexicana, inclusiv pentru biserica", a declarat Papa Francisc intr-un lung discurs tinut in catedrala din capitala tarii, in prima zi a vizitei sale.

"Sunt deosebit de ingrijorat" pentru multi tineri "care, sedusi de puterea lumii, preamaresc himerele si isi asuma simbolurile lor macabre pentru a comercializa moartea in schimbul bogatiilor pe care in cele din urma moliile si rugina le devoreaza", a acuzat Jorge Bergoglio care nu inceteaza, de la alegerea sa ca papa in 2013, sa denunte orice trafic.

Sfantul Parinte le-a cerut episcopilor "o privire de o atentie deosebita pentru popoarele indigene si pentru fascinantele lor culturi". "Mexicul are nevoie de radacinile lor amerindiene pentru a nu fi redus la o enigma nerezolvata. Indigenii din Mexic inca asteapta sa recunoastem efectiv bogatia contributiei lor", a mai spus el.

Papa Francisc le-a cerut, de asemenea, sa raspunda "provocarii timpului nostru: imigratia" a milioane de catolici din America Centrala si de Sud care sunt "in tranzit" spre Statele Unite. El i-a indemnat pe episcopii mexicani sa actioneze impreuna cu episcopii americani pentru a manifesta migrantilor "prezenta materna a bisericii".

La fel ca in Statele Unite in septembrie, Suveranul Pontif le-a tinut o lectie episcopilor contra tentatiei de a face pe "printii", rupti de poporul credinciosilor: "nu va lasati corupti de iluziile seducatoare ale unor acorduri incheiate pe sub masa. Nu va puneti increderea in carul si caii faraonilor actuali! Nu va pierdeti deci timpul (...) in cluburi sterile de interese sau de gasca", le-a recomandat el, potrivit AFP.

Intalnirea istorica asteptata de aproape 1000 de ani. Ce si-au spus Papa Francisc si Patriarhul Kiril, pe aeroportul din Cuba

Intalnirea istorica asteptata de aproape 1000 de ani. Ce si-au spus Papa Francisc si Patriarhul Kiril, pe aeroportul din Cuba

Donald Trump la ONU

Trump a amenințat că va distruge în întregime Coreea de Nord și l-a numit pe Kim Jong-un ”omul-rachetă”

Stanislav Petrov, ”omul care a salvat lumea”, a murit la 77 de ani

Kate Walsh, doctorița din serialul ”Anatomia lui Grey”, diagnosticată cu o tumoare pe creier

Câțiva jurnaliști ar fi fost răniți din greșeală de rachetele unui elicopter rusesc. VIDEO

Au ignorat un bătrân căzut într-o bancă. Sancțiunile primite de 3 nemți

Turnul Eiffel: Autorităţile încep construcţia unui perete de sticlă, rezistent la gloanţe, în jurul său

Chester Bennington

Linkin Park a lansat un videoclip în memoria lui Chester Bennington: ”One more light”

Un submarin german din Primul Război Mondial, găsit în larg. Ce se află la bord

Ryanair a publicat lista zborurilor anulate. Sute de mii de pasageri, afectați

Adunarea Generală a ONU. Toți ochii ațintiți asupra lui Trump. Cu cine se întâlnește Iohannis la New York

CNN: Convorbirile telefonice ale fostului şef de campanie al lui Donald Trump, interceptate

Bolidul a ieşit de pe carosabil şi a intrat pe trotuar în mulțime. Scenele filmate în Idaho