Dupa intalnirea istorica din Cuba, cu patriarhul.... rus... Kyril, Papa Francisc si-a inceput vizita in Mexic. Acolo, a fost aclamat de sute de mii de oameni.

Papa Francisc le-a cerut sambata episcopilor sa infrunte traficul de droguri si violenta "cu darzenie", cu ocazia unui discurs tinut in catedrala din Ciudad de Mexico, scrie AFP.

"Amploarea fenomenului, complexitatea cauzelor sale, imensitatea extinderii sale care devoreaza ca niste metastaze (...) si gravitatea violentei nu ne permit noua, pastori ai bisericii, sa ne refugiem in spatele unor simple denunturi, ne cer un curaj profetic", a declarat Suveranul Pontif in fata episcopilor mexicani.

"Va cer sa nu subevaluati provocarea morala si anticivica pe care o reprezinta traficul de droguri pentru societatea mexicana, inclusiv pentru biserica", a declarat Papa Francisc intr-un lung discurs tinut in catedrala din capitala tarii, in prima zi a vizitei sale.

"Sunt deosebit de ingrijorat" pentru multi tineri "care, sedusi de puterea lumii, preamaresc himerele si isi asuma simbolurile lor macabre pentru a comercializa moartea in schimbul bogatiilor pe care in cele din urma moliile si rugina le devoreaza", a acuzat Jorge Bergoglio care nu inceteaza, de la alegerea sa ca papa in 2013, sa denunte orice trafic.

Sfantul Parinte le-a cerut episcopilor "o privire de o atentie deosebita pentru popoarele indigene si pentru fascinantele lor culturi". "Mexicul are nevoie de radacinile lor amerindiene pentru a nu fi redus la o enigma nerezolvata. Indigenii din Mexic inca asteapta sa recunoastem efectiv bogatia contributiei lor", a mai spus el.

Papa Francisc le-a cerut, de asemenea, sa raspunda "provocarii timpului nostru: imigratia" a milioane de catolici din America Centrala si de Sud care sunt "in tranzit" spre Statele Unite. El i-a indemnat pe episcopii mexicani sa actioneze impreuna cu episcopii americani pentru a manifesta migrantilor "prezenta materna a bisericii".

La fel ca in Statele Unite in septembrie, Suveranul Pontif le-a tinut o lectie episcopilor contra tentatiei de a face pe "printii", rupti de poporul credinciosilor: "nu va lasati corupti de iluziile seducatoare ale unor acorduri incheiate pe sub masa. Nu va puneti increderea in carul si caii faraonilor actuali! Nu va pierdeti deci timpul (...) in cluburi sterile de interese sau de gasca", le-a recomandat el, potrivit AFP.