Criza in Ucraina. Referendum pentru independenta in regiunile Donetk si Luhansk. Portret de alegator

×
Codul embed a fost copiat

11 mai 2014. Locuitorii din estul Ucrainei au fost chemati la vot. In regiunile rebele Donetk si Luhansk, oamenii trebuie sa decida daca vor independenta de Ucraina, deschizand astfel calea unei viitoare alipiri la Rusia.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Cronologia evenimentelor:

21:37 Uniunea Europeana (UE) nu recunoaste rezultatele "pretinsului referendum" pentru independenta fiefurilor separatistilor prorusi de la Donetk si Lugansk, in estul Ucrainei, a declarat duminica o purtatoare de cuvant a Uniunii, relateaza AFP. "Pretinsele referendumuri sunt ilegale, iar noi nu le vom recunoaste rezultatele", a anuntat Maja Kocijancic, o purtatoare de cuvant a sefei diplomatiei europene Catherine Ashton. Cei care le-au organizat "nu au legitimitate democratica", iar "organizarea lor este contrara obiectivelor declaratiei comune de la Geneva privind diminuarea tensiunii", a adaugat ea.

16:43 Numeroase persoane au asteptat duminica la coada sa voteze in referendumul pentru independenta, la sectia de votare numarul 7 de la Donetk, un oras cu aproximativ un milion de locuitori, unul dintre bastioanele insurectiei armate proruse din estul Ucrainei, relateaza AFP intr-un reportaj.

Citește și
ucraina
Criza din Ucraina. 20 de insurgenti prorusi si un politist au fost ucisi la Mariupol. Acuzatiile Moscovei la adresa Kievului
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Svetlana a venit sa voteze duminica dimineata devreme, in aceasta "zi istorica", ce ar putea marca despartirea estului de restul Ucrainei. Ea trece fara sa clipeasca prin mijolocul unui grup de persoane inarmate si se aseaza la coada. Sectia numarul 7 de la Donetk este plina-ochi. Voluntari alearga sa aduca scaune pentru numerosii batrani veniti la vot. Se asteapta mult la coada, deoarece exista doar doua cabine de vot.

Multi nu mai intra in ele pentru a-si exprima optiunea. Oricum, odata introdus in urna transparenta, buletinul cu votul poate sa fie vazut de catre vecin. Svetlana asteapta sa primeasca pretioasa bucata de hartie. Femeia, firava, isi tamponeaza frecvent fruntea.

"E cald. Este semn bun, pentru ca suntem numerosi, iar toata lumea va vota sa fim in sfarsit independenti", marturiseste ea. In spatele ei se afla clasicul panou cu cei mai silitori elevi din scoala si numeroase steaguri rou-albastre ale "republicii Donetk".

"America a organizat Maidanul (piata din Kiev care a reprezentat centrul miscarii proeuropene de contestare), iar acum organizeaza masacrarea alor nostri. Nu mai vreau sa mai aud niciodata de Ucraina!", spune ea, foarte emotionata. "Nu-i vrem pe acesti banditi de la Kiev", adauga Vladimir, vecinul ei de la coada, cea mai inalta persoana care asteapta sa voteze.

"Totusi, in 2010 nu am votat pentru (fostul presedinte prorus Viktor) Ianukovici (originar din estul tarii, destituit in februarie), dar, dupa ceea ce s-a intamplat, nu mai vreau sa fac parte din aceasta tara. Sa ne alaturam Rusiei sau sa ramanem independenti, putin imi pasa, dar m-am saturat de conducatorii acestei tari", spune el. Alaturi de el, sotia sa da din cap aprobator. - "Ucraina nu va supravietui"

Nikita, a carui camasa sta sa crape pe el si care framanta in maini cheile unui vehicul de teren cu tractiune integrala parcat in fata sectiei de votare, spune pur si simplu ca a venit sa voteze "pentru Rusia". "Ucraina este o tara care nu va supravietui, pentru ca la conducerea ei se afla hoti", transeaza el. "Daca devenim independenti, va fi greu la inceput, dar tot este mai bine decat sa fim cu fascistii", un cuvant care revine in toate conversatiile, apreciaza Tatiana, in varsta de 35 de ani, care a venit la sectia de votare impreuna cu fiica ei, in varsta de sase ani.

"Fascistii", in opinia separatistilor prorusi, sunt noile autoritati proeuropene de la Kiev, instalate la putere dupa miscarea de contestare care l-a inlaturat pe Ianukovici, un apropiat al Moscovei, la sfarsitul lui februarie, La intrare, un cuplu se opreste dupa ce vede multimea dinauntru. Pleaca.

"Vom reveni asta seara. Este prea multa lume", spun ei. Cand Svetlana iese din sectie, pe langa persoanele inarmate, postate pe trepte, sunt si cativa tineri echipati cu ciomege si bate de baseball. Ei nu au votat, pentru ca nu au varsta la care sa faca acest lucru.

ora 09.10 Statele Unite au reafirmat sambata seara ca nu vor recunoaste rezultatul votului organizat duminica de catre separatisti prorusi in estul Ucrainei, care ar putea conduce la secesiunea acestei parti a tarii, relateaza AFP. Aceste scrutine sunt "ilegale in virtutea dreptului ucrainean si sunt o tentativa de creare a unor disensiuni si tulburari", a declarat Jen Psaki, o purtatoare de cuvant a Departamentului de Stat, citata intr-un comunicat.

ora 09.00 Detonari numeroase si foarte puternice s-au auzit duminica dimineata in apropiere de Slaviansk, un bastion al rebeliunii armate in estul Ucrainei, unde, incepand de la ora locala 8.00 (8.00, ora Romaniei), se desfasoara un referendum controversat asupra independentei regiunii, relateaza AFP.

In urma unor tiruri sustinute, in mare parte din noaptea de sambata spre duminica, confruntarile au fost reluate duminica dimineata in satul Andriivka, pe "linia frontului", la intrarea din sudul localitatii cu 110.000 de locuitori, incercuite de catre fortele ucrainene, care au declansat o vasta "operatiune antiterorista" pe 2 mai, a declarat pentru AFP Stela Horoseva, o purtatoare de cuvant a insurgentilor prorusi de la Slaviansk. "Exista victime", a adaugat ea, fara sa fie in masura sa ofere alte precizari, pentru moment. Ecourile tirurilor de armament greu continuau sa se auda dinspre periferie, duminica dimineata.

O serie de detonari foarte puternice au fost auzite de catre jurnalisti AFP catre miezul noptii, timp de aproximativ o ora. Rafale de arme automate au fost auzite, de asemenea, catre centrul orasului.

ora 08.00 A inceput referendumul organzat de separatisti prorusi in estul Ucrainei asupra independentei unei "republici populare" autoproclamate in regiunile Donetk si Lugansk, asupra carora detin controlul. Peste 7 milioane de ucraineni din estul tarii sunt chemati sa voteze pentru a decide situatia regiunilor Donetk si Lugansk, un lucru care ar putea sa conduca la secesiunea acestei parti a tarii. Aceasta consultare, ale carei consecinte pot deveni istorice, este considerata ilegala atat de catre Kiev, cat si de catre comunitatea internationala.

Pe ferestrele sectiei de votare de la scoala numarul 1 de pe bulevardul Puskin, la Donetk, principalul oras din regiune, o localitate cu aproximativ un milion de locuitori, sunt afisate cateva foi de hartie pe care scrie "referendum", deasupra steagului "republicii" autoproclamate Donetk - rosu si albastru cu vulturul bicefal.

La ora locala 7.45 (7.45, ora Romaniei), Victoria Petrovna a sosit la sectie afirmand ca, pentru ea, "este o zi importanta. Ni s-a spus sa venim sa votam, deci este esential sa facem acest lucru". "Traim momente foarte importante", subliniaza ea pentru AFP. In scoala, doua urne transparente mari sunt asezate direct pe podea, iar aproximativ zece persoane asigura desfasurarea votului, cu liste electorale in mana.

"Sunteti de acord cu independenta Republicii Populare din Donetk?"

Referendumul este condamnat de autoritatile de la Kiev si de Occident, iar insusi Putin a cerut zilele trecute amanarea lui. Oricum, nici nu au fost introduse in urne primele bilete, ca au si aparut acuzatiile de frauda. Autoritatile ucrainene spun ca au gasit sute de mii de buletine de vot deja completate. In spatele baricadelor in flacari, confruntari sporadice au avut loc pe tot parcursul zilei de sambata, la Mariupol. Asta dupa ce vineri, cel putin sapte persoane si-au pierdut viata in luptele dintre militanti si soldatii ucraineni.

Liderii separatisti din Donetk si Luhansk au pregatit milioane de bilete de vot care contin o singura intrebare "Sunteti de acord cu independenta Republicii Populare din Donetk?", ori, in cazul celeilalte regiuni, "a Republicii Populare din Luhansk?"

Referendumul condamnat de Occident se desfasoara sub amenintarea unei ofensive a armatei ucrainene, care incearca de mai bine de doua saptamani sa elibereze cladirile ocupate de militantii pro-rusi.

Viacheslav Ponomariov, auto-proclamat primar din Slavinask: "Daca armata va interveni, atunci le vom oferi un raspuns pe masura."

Cat priveste planurile pentru viitor, acesti conducatori aparuti peste noapte sunt pregatiti pentru fapte mari.

Viacheslav Ponomariov, auto-proclamat primar din Slavinask: "Vom continua sa lucram in cadrul cabinetului din Donetk, vom adopta legi, cred ca Republica va incepe sa functioneze..."

Convinsi ca raspunsul va fi unul pozitiv, liderii miscari rebele se gandesc pentru viitor la varianta alipirii la Rusia. Ei au anuntat totodata ca vor boicota alegerile prezidentiale din 25 mai.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Vrem sa fim clari atunci cand ii cerem presedintelui rus sa faca mai multe presiuni pentru detensionarea situatiei, pentru ca alegerile sa aiba loc."

In caz contrar, Rusia va fi lovita de o noua serie de sanctiuni, a declarat cancelarul german. Acest gen de amenintari nu par sa il sperie pe Putin care tocmai si-a demonstrat abilitatile pe terenul de hockei, intr-un meci amical, in care a reusit sa inscrie de sase ori si a adus victoria echipei sale.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Criza in Ucraina. Tensiuni in estul tarii, cu o zi inaintea unui
Criza in Ucraina. Tensiuni in estul tarii, cu o zi inaintea unui "referendum" privind independenta

10 mai 2014. Atmosfera tensionata in Ucraina, cu o zi inaintea unui referendum care deschide calea unei declaratii de independenta a unei parti a estului rusofon al tarii, o zona in care violentele urmeaza sa se amplifice.

Criza din Ucraina. 20 de insurgenti prorusi si un politist au fost ucisi la Mariupol. Acuzatiile Moscovei la adresa Kievului
Criza din Ucraina. 20 de insurgenti prorusi si un politist au fost ucisi la Mariupol. Acuzatiile Moscovei la adresa Kievului

9 mai 2014. Insurgentii pro-rusi din estul Ucrainei i-au multumit lui Vladimir Putin ca "se preocupa de soarta lor". Dar au ignorat apelul presedintelui rus care ceruse amanarea referendumului pentru independenta.

Vladimir Putin, pentru prima data in Crimeea dupa anexare. Rusia invoca
Vladimir Putin, pentru prima data in Crimeea dupa anexare. Rusia invoca "adevarul istoric", Ucraina incalcarea suveranitatii

GALERIE FOTO. Rusia a facut o adevarata demonstratie de forta vineri, 9 mai, la sarbatorirea victoriei din 1945 asupra Germaniei naziste.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.