Criza in Ucraina. Oficial NATO: Rusia ar putea ataca un stat estic membru al Aliantei, cu riscul unui conflict NUCLEAR

×
Codul embed a fost copiat

Rusia ar putea lansa un atac conventional asupra unui stat est-european membru al NATO, o situatie care ar genera un conflict strategic, cu risc de confruntare nucleara, avertizeaza generalul britanic Adrian Bradshaw.

SUMARUL EVENIMENTELOR:

-►Statele Unite acuza Rusia ca submineaza bazele ordinii mondiale
-►Cel putin 179 de militari ucraineni au murit la Debalteve, iar 81 sunt disparuti
-►Zeci de mii de oameni protesteaza la Moscova la un an de la inlaturarea lui Viktor Ianukovici
-►Senatori americani au cerut inasprirea sanctiunilor impotriva Rusiei
-►Omagiu adus la Kiev celor ucisi in timpul manifestatiilor din Maidan

Oficial NATO: Rusia ar putea ataca un stat estic membru al Aliantei, cu riscul unui conflict NUCLEAR

Intr-un discurs rostit la Institutul Royal United Services din Londra, sir Adrian Bradshaw, adjunctul comandantului fortelor NATO din Europa, a pledat pentru adaptarea Aliantei in sensul contracararii tacticilor militare de tip "hibrid" - o combinatie de tehnici de razboi conventionale, de gherila urbana si cibernetice - folosite in prezent in estul Ucrainei, dar a avertizat si asupra riscului unei invazii militare.

Citește și
NATO forces
NATO si conflictul ruso-ucrainean: este pregatita Alianta sa-si apere membrii in cazul unui atac? Ce spune art. 5 din tratat
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

"Rusia ar putea crede ca fortele conventionale de amploare pe care a demonstrat ca le poate genera in scurt timp - asa cum am observat cu anexarea Crimeei - pot fi utilizate in viitor nu doar pentru intimidare si presiuni, dar si pentru ocuparea unor teritorii NATO", a atras atentia Adrian Bradshaw, potrivit Financial Times. Adjunctul comandantului fortelor NATO in Europa a continuat: "Dupa o astfel de situatie, riscul escaladarii conflictului ar putea fi folosit pentru a se impiedica restabilirea integritatii teritoriale. Aceasta tehnica de amplificare a dominatiei este una clasic sovietica".

La inceputul anului 2013, Rusia a organizat exercitiul militar Zapad (Vest), care a simulat mobilizarea rapida a 25.000 de militari in Belarus si in encalva Kaliningrad pentru un conflict cu un stat NATO. Un exercitiu similar organizat la sfarsitul anului 2013 a implicat 160.000 de militari rusi. Spre exemplu, armata rusa ar putea invada rapid regiunea majoritar rusa estona Narva, inainte ca NATO sa aiba timp sa riposteze.

"O astfel de situatie ar genera un conflict strategic. Oricat de improbabila ni s-ar parea acum o astfel de ipoteza, este vorba de o amenintare existentiala evidenta la adresa NATO", a explicat Adrian Bradshaw, sugerand ca s-ar putea ajunge la o confruntare cu arme nucleare.

Alianta Nord-Atlantica a anuntat in ianuarie construirea a doua cartiere generale regionale, in Romania si Polonia, si infiintarea unor centre de comanda ale Fortei de reactie rapida in Romania, Polonia, Bulgaria, Lituania, Letonia si Estonia. Forta de reactie rapida, creata pe fondul actiunilor Rusiei in Ucraina, va avea 5.000 de militari si o capacitate de interventie in cel mult 48 de ore.

Ministrul britanic al Apararii, Michael Fallon, a atras atentia joi ca exista riscul ca Rusia sa incerce sa destabilizeze tarile baltice. "Sunt ingrijorat in legatura cu actiunile (presedintelui rus) Vladimir Putin. Sunt preocupat de presiunile asupra tarilor baltice, de modul in care testeaza capacitatile NATO", a spus Fallon. Oficialul britanic a subliniat ca Alianta Nord Atlantica trebuie sa fie pregatita pentru o agresiune din partea Rusiei "indiferent ce forma va lua aceasta". La randul sau, ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius, a avertizat ca Rusia reprezinta o amenintare pentru Republica Moldova si pentru statele baltice.

Presedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat vineri ca nicio alta tara nu trebuie sa isi faca iluzii ca poate atinge un nivel de superioritate militara comparativ cu Rusia, avertizand ca Moscova va avea "reactii adecvate" la orice "presiuni". "Nimeni nu trebuie sa aiba iluzia ca poate obtine superioritate militara comparativ cu Rusia. Nimeni nu poate exercita presiuni asupra Rusiei. Vom avea mereu reactii adecvate la astfel de aventuri", a spus Putin.

Cel putin 179 de militari ucraineni au murit la Debalteve, iar 81 sunt disparuti

Cel putin 179 de militari ucraineni au murit in asediul insurgent asupra orasului Debalteve, 110 au fost capturati, iar 81 sunt disparuti, anunta Iuri Biriukov, un consilier al presedintelui ucrainean Petro Porosenko, citat de CNN.Biriukov a precizat ca bilantul vizeaza perioada 18 ianuarie - 18 februarie.Consiliul ucrainean pentru Securitate si Aparare a anuntat ca armistitiul intrat in vigoare pe 15 februarie a fost incalcat de peste 300 de ori.

Asediul de la Debalteve, un nod feroviar strategic din estul Ucrainei, este cel mai grav incident unitar inregistrat in conflictul separatist izbucnit in martie 2014 si care s-a soldat cu peste 5.700 de morti.Aproximativ 500 de membri ai serviciilor de securitate ucrainene sunt in continuare blocati de insurgenti la periferia orasului Debalteve, anunta autoritatile separatiste din autoproclamata Republica Populara Donetk, relateaza site-ul agentiei TASS.

"Aproximativ 500 de militari ucraineni sunt blocati in continuare la Debalteve. Mai multe grupuri incearca sa paraseasca zona", a declarat un reprezentant al separatistilor.Ministerul ucrainean al Apararii a comunicat ca 90 la suta dintre militarii ucraineni prezenti in Debalteve s-au retras. Insurgentii prorusi sustin ca armistitiul stabilit la Minsk de liderii Ucrainei, Rusiei, Germaniei si Frantei nu se aplica si confruntarilor de la Debalteve.

Zeci de mii de oameni protesteaza la Moscova la un an de la inlaturarea lui Viktor Ianukovici

Aproximativ 35.000 de persoane s-au adunat sambata, in centrul Moscovei, pentru un mars de protest organizat la un an de la inlaturarea presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, relateaza agentia TASS.Marsul a fost organizat sub sloganul "Nu vom uita, nu vom ierta"."Ne opunem revolutiei Euromaidan. Maidan este o boala, ne ferim de ea!", au scandat manifestantii.

Unul dintre organizatorii mitingului de protest, Dmitri Sablin, membru al Consiliului Federatiei Ruse (Camera superioara a Parlamentului rus), a declarat ca 100 de asociatii au anuntat participarea. Peste 100 de oameni au fost ucisi, iar alte sute au fost raniti in cursul protestelor violente care au avut loc la Kiev in perioada 18-21 februarie 2014, care au culminat cu inlaturarea presedinetlui prorus Viktor Ianukovici.

"Situatia din Ucraina ne-a invatat mult lucruri; nu vom permite proteste de tip Piata Independentei in Rusia", au comunicat organizatorii. Mitinguri similare au avut loc in Sankt-Petersburg, Ekaterinburg, Vladivostok, precum si in Simferopol (capitala fostei regiuni ucrainene Crimeea, anexata de Rusia dupa revolutia din Ucraina).

Statele Unite acuza Rusia ca submineaza bazele ordinii mondiale

Statele Unite au acuzat vineri Rusia ca submineaza bazele ordinii mondiale prin sustinerea separatismului in estul Ucrainei, unde un armistitiu fragil este in vigoare intre armata ucraineana si rebelii prorusi, relateaza BBC News Online. "Continuarea sprijinului rus pentru atacurile fortelor separatiste si incalcarea regimului de incetare a focului in estul Ucrainei submineaza atat actiunile diplomatice si organizatiile internationale, cat si actuala ordine mondiala", a declarat purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

Potrivit ei, fotografii si inregistrari video facute in estul Ucrainei arata ca Rusia este vinovata de inregistrarea a numeroase victime in randul ucrainenilor. Pe de alta parte, purtatoarea de cuvant a diplomatiei americane a avertizat ca Rusia va plati un "cost suplimentar" in cazul incetarii Acordului de la Minsk, semnat la 12 februarie.
Psaki a declarat ca Statele Unite supravegheaza indeaproape situatia din estul Ucrainei si dispun de o serie de masuri pentru a contracara Rusia, acuzata de sustinerea separatistilor prorusi.

Tot vineri, presedintele rus, Vladimir Putin, a declarat ca nicio alta tara nu trebuie sa isi faca iluzii ca poate atinge un nivel de superioritate militara comparativ cu Rusia. "Nimeni nu trebuie sa aiba iluzia ca poate obtine superioritate militara comparativ cu Rusia", a spus Putin.

"Nimeni nu poate exercita presiuni asupra Rusiei. Vom avea mereu reactii adecvate la astfel de aventuri", a avertizat liderul de la Kremlin. Moscova este acuzata de catre Kiev si Occident ca este implicata - cu armament si oameni - in actualul conflict armat din estul Ucrainei, care dureaza de zece luni, dupa ce a anexat peninsula ucraineana Crimeea, in martie, pe fundalul crizei care a inceput in noiembrie 2013 cu proteste antiruse si proeuropene, cea mai puternica criza din Europa de dupa razboaiele din fosta Iugoslavie. Rusia neaga orice implicare.

Senatori americani au cerut inasprirea sanctiunilor impotriva Rusiei

Senatori republicani si democrati i-au cerut vineri secretarului de Stat american John Kerry sa inaspreasca sanctiunile impotriva Rusiei si sa livreze ajutor militar neletal Ucrainei, relateaza postul Radio Free Europe in pagina electronica. "A venit timpul pentru a oferi arme defensive Ucrainei si pentru a lua in considerare impunerea unor sanctiuni si penalitati care vor creste costul actiunilor lui (Vladimir Putin), inclusiv o eventuala eliminare a Rusiei din sistemul financiar SWIFT", pledeaza, intr-o scrisoare adresata lui Kerry, un grup de senatori republicani si democrati, alarmati de incalcarea armistitiului intrat in vigoare duminica in Donbas si ocuparea orasului Debalteve, in regiunea Donetk, de catre rebelii prorusi.

Printre semnatarii scrisorii se numara influentul senator democrat Dick Durbin si presedintele Comisiei pentru Fortele armate din Senatul Statelor Unite, republicanul John McCain. Presedintele american Barack Obama nu a exclus posibilitatea livrarii de ajutor militar neletal Ucrainei. Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Josh Earnest, a avertizat, vineri, ca operatiunile militare ale rebelilor prorusi in estul Ucrainei risca sa duca la "cresterea costurilor" pentru Rusia.

Porosenko si Biden au vorbit despre posibilitatea mobilizarii unei misiuni internationale in Donbas

Presedintele ucrainean Petro Porosenko si vicepresedintele american Joe Biden au avut o discutie telefonica, vineri, in cadrul careia au vorbit despre posibilitatea mobilizarii unui contingent international in estul Ucrainei, unde un armistitiu fragil este in vigoare, relateaza RIA Novosti.  "Presedintele Ucrainei si vicepresedintele Statelor Unite au discutat despre posibilitatea de a pregati si coordona mobilizarea unei misiuni de mentinere a pacii in estul Ucrainei", a anuntat vineri biroul de presa al presedintiei ucrainene.

De asemenea, presedintele ucrainean a cerut ca Statele Unite si Uniunea Europeana sa adopte noi sanctiuni impotriva Rusiei si sa ia masuri pentru consolidarea capacitatii de aparare a Ucrainei. Petro Porosenko a solicitat miercuri seara, la Kiev, mobilizarea unui contingent de mentinere a pacii sub mandat ONU in zona de conflict din estul Ucrainei.

Omagiu adus la Kiev celor ucisi in timpul manifestatiilor din Maidan

Ucraina si-a amintit, vineri seara, cu emotie de cei care au pierit in luptele de strada de la Kiev. In fata multimii stranse in Piata Independentei, Petro Porosenko a acuzat pentru prima data in mod direct Rusia pentru atacul asupra manifestantilor si a citat drept dovada o serie de interceptari telefonice.

Kremlinul a respins acuzatiile ca fiind "niste prostii" si a amenintat din nou Ucraina ca, in cateva zile, va ramana fara gaze, daca nu face plata in avans. Intr-o atmosfera solemna, multimea uriasa stransa in Piata Independentei din Kiev a intonat impreuna cu presedintele imnul national al Ucrainei. Iar lungi fascicule de lumina au brazdat intunericul. Totul in semn de un omagiu adus celor care au pierit in timpul violentelor din Maidan.

In urma cu un an, Kievul traia una dintre cele mai violente zile din istoria recenta. Zeci de tineri care cereau in strada indepartarea de la putere a lui Victor Ianukovici au cazut secerati de gloantele lunestilor. Conflictul nascut dupa schimbarea de putere de la Kiev nu da semne sa se stinga insa. Salve de artilerie au rasunat si vineri la Donetk si aproape de Mariupol, important port industrial ravnit de pro-rusi si controlat de armata ucraineana. "In ultimele zile, in ciuda intelegerii de la Minsk, Rusia a continua sa trimita echipament militar si munitie pe teritoriul Ucrainei", a spus Andri Lisenko, purtatorul de cuvant al armatei ucrainene.

Rebelii au fost primiti ca niste eroi de putinii civili care au ramas in Debaltseve, oras cucerit dupa lupte aprige. Oamenii si-au luat inima in dinti si au parasit adaposturile, unde au stat izolati, fara electricitate, apa curenta sau mancare. "Am stat in acest subsol sapte luni, foarte rar am iesit. Iar in ultima luna ne-am iesit in minti din cauza bombardamentelor fara oprire", a spus o persoana.

Infrangerea usturatoare de la Debaltseve a facut din Statul Major al armatei ucrainene tinta unor critici virulente. Mai grav, potrivit unei surse din armata, citate de jurnalistii France Presse, multi dintre soldatii care s-au retras din orasul cucerit de rebeli refuza sa se intoarca la lupta.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Reportaj CNN: Debaltseve,
Reportaj CNN: Debaltseve, "drum spre mormant cu un singur sens". De ce este crucial pentru rebeli sa controleze acest oras

Pe zapada si temperaturi de inghet, un militar ucrainean paraseste orasul asediat Debaltseve. Este inceputul unui reportaj cutremurator, realizat de reporterii CNN, care descriu zona drept "drum spre mormant cu un singur sens".

NATO si conflictul ruso-ucrainean: este pregatita Alianta sa-si apere membrii in cazul unui atac? Ce spune art. 5 din tratat
NATO si conflictul ruso-ucrainean: este pregatita Alianta sa-si apere membrii in cazul unui atac? Ce spune art. 5 din tratat

Razboiul din Ucraina si amenintarea unui conflict in Tarile Baltice ridica intrebari despre misiunea si pregatirea NATO, inclusiv daca aceasta este dispusa sa respecte Articolul 5 din Tratatul sau fondator.

Criza in Ucraina. Reactia rusilor dupa ce britanicii au publicat fotografii cu sisteme de rachete rusesti Pantir in Ucraina
Criza in Ucraina. Reactia rusilor dupa ce britanicii au publicat fotografii cu sisteme de rachete rusesti Pantir in Ucraina

Dupa ce rebelii pro-rusi au preluat controlul orasului strategic, Debaltseve din estul Ucrainei, presedintele Porosenko a cerut "trupe internationale", pentru mentinerea pacii. "Asta inseamna ca vrea sa distruga, acordurile de la Minsk", declara Kremlinul

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.