Criza din Ucraina. Lavrov: "Am stabilit dezarmarea gruparilor ilegale." Acordul negociat de puterile lumii, la Geneva
17 aprilie 2014. Diplomatii europeni, ucraineni, rusi si americani au ajuns la o intelegere pentru detensionarea situatiei din estul Ucrainei, unde militiile pro-ruse inarmate au fost implicate in confruntari cu armata ucraineana.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
ORA 19:30 Reprezentantii Ucrainei, Rusiei, UE si Statelor Unite au ajuns la un acord pentru detensionarea situatiei din Ucraina, in primul rand prin pentru dezarmarea "grupurilor ilegale", o referire la militiile proruse, a anuntat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
"S-a ajuns la un acord pe etape pentru detensionarea crizei din Ucraina", a spus Lavrov, citat de Mediafax. "Am stabilit dezarmarea gruparilor ilegale", a continuat seful diplomatiei ruse, referindu-se la militiile proruse din estul Ucrainei.
"Rusia nu are nicio dorinta de a trimite trupe in Ucraina", a insistat seful diplomatiei ruse.
Statele Unite au cerut aplicarea imediata a acordului de la Geneva, indemnand Rusia sa se asigure ca militiile proruse din Ucraina depun armele si parasesc institutiile ocupate, avertizand Moscova cu noi sanctiuni daca aceste propuneri nu se vor concretiza.
Secretarul de Stat american, John Kerry, a precizat ca Administratia proeuropeana de la Kiev mentine oferta de amnistiere a membrilor grupurilor proruse care parasesc institutiile pe care le ocupa in estul Ucrainei.
"Am stabilit principii, angajamente, cuvinte pe hartie, dar asteptam actiuni", a spus Kerry, precizand ca vor fi trimisi observatori internationali pentru a verifica daca militiile proruse din estul Ucrainei vor depune armele. "Daca masurile stabilite nu vor fi aplicate, nu vom avea alta optiune decat impunerea unor costuri suplimentare Rusiei", a avertizat seful diplomatiei americane.
La reuniunea din Elvetia au participat Catherine Ashton, Inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, secretarul de Stat american, John Kerry, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, si Andrei Descita, seful diplomatiei ucrainene.
ORA 17:00 Compania aeriana rusa Aeroflot a anuntat pe pagina sa de Facebook ca Ucraina a impus restrictii pentru toti cetatenii rusi. Aeroflot citeaza o notificare oficiala primita de la autoritatile ucrainene, potrivit careia cetatenii rusi de sex masculin intre 16 si 60 de ani nu pot intra decat in cazuri exceptionale sau daca au rude in Ucraina. De asemenea, exista restrictii si pentru ucrainenii cu resedinta in Crimeea sau Sevastopol. Anuntul nu a fost confirmat inca de vreun oficial de la Kiev.
ORA 16:00 Vladimir Putin a dat joi un termen de o luna Ucrainei pentru solutionarea diferendului cu Moscova privind gazele naturale, amenintand ca, in caz contrar, Moscova va introduce un sistem de plata in avans a livrarilor, relateaza AFP.
"Suntem dispusi sa mai pierdem bani. Vom mai avea rabdare inca o saptamana. Dar, daca intr-o luna, nu vor fi achitate facturile, atunci, conform contractului, vom trece la un sistem de plata in avans pentru livrarea gazelor", a declarat Putin, in cursul unei sesiuni televizate de intrebari.
Putin a evocat deja aceasta amenintare saptamana trecuta, fara sa dea si un termen. Kievul a acumulat facturi neplatite in valoare de 2,2 miliarde de dolari si refuza cresterea cu 80% a tarifului, o masura decisa de catre Moscova la inceputul lui aprilie. Trecerea la un sistem cu plata in avans inseamna, de fapt, intreruperea furnizarii gazelor naturale catre Ucraina, implicand riscul perturbarii livrarilor catre UE, ca in timpul "razboaielor gazelor naturale" din 2006 si 2009.
ORA 15:00 Vladimir Putin considera ca Viktor Ianukovici, omologul sau din Ucraina demis in februarie, "nu a fugit" de la Kiev, admitand ca a fost nevoit sa plece din cauza evenimentelor, informeaza site-ul agentiei Interfax. "Nu sunt de acord cu ideea ca a fugit", a declarat Putin.
"Ianukovici nu a fugit din Kiev, dar a fost nevoit sa mearga in provincie; imediat ce a parasit capitala, sediul Presedintiei si al Guvernului au fost ocupate", a explicat Putin.
ORA 14:50 Vladimir Putin a declarat ca singura solutie pentru puterea de la Kiev este "dialogul" si nu folosirea fortei, care duce tara spre "haos", relateaza AFP.
"Doar prin dialog, proceduri democratice si nu prin folosirea fortelor armate, a tancurilor si avioanelor poate fi restabilita ordinea in tara", a declarat Putin, in direct la televiziune, la traditionala sesiune de intrebari din partea cetatenilor.
Vladimir Putin a respins, de asemenea, acuzatiile privind implicarea fortelor ruse in revoltele din estul Ucrainei. "Nu exista unitati ruse in estul Ucrainei. Nici servicii speciale, nici intructori. Sunt localnici", a delarat el.
Ulterior, liderul rus a recunoscut insa, pentru prima oara, ca fortele ruse s-au aflat in Crimeea la referendumul din martie in vederea alipirii peninsulei la Rusia. "In spatele fortelor de autoaparare din Crimeea, bineinteles, se aflau militarii nostri. Acestia s-au purtat intr-o maniera foarte corecta", a declarat el. "Trebuia sa protejeze fortele locale de aparare", a adaugat presedintele rus, in direct la televiziune, raspunzand la intrebarile adresate de cetatenii rusi. Referitor la discutiile de la Geneva privind criza din Ucraina, Vladimir Putin a afirmat ca "este foarte important ca participantii la reuniune sa se gandeasca impreuna la o solutie pentru criza ucraineana si sa propuna un dialog adevarat".
ORA 13:55 Rusia nu are intentia de a anexa Transnistria sau orice alta regiune din lume, a declarat, intr-un interviu pentru CNN, ambasadorul rus la UE, Vladimir Cijov, care a denuntat "isteria molipsitoare" declansata in contextul crizei din Ucraina.
"Rusia nu are intenția de a anexa Transnistria sau orice alt teritoriu din lume", a declarat ambasadorul Vladimir Cijov. El a adaugat ca Rusia nu are planuri privind o interventie militara in Ucraina si nici nu intentioneaza sa anexeze vreun teritoriu. Intrebat despre intentiile Rusiei privind Transnistria, diplomatul rus a afirmat ca "isteria a devenit molipsitoare".
Sovietul Suprem (Parlamentul) de la Tiraspol a votat miercuri, in unanimitate, o solicitare catre Duma de Stat (Camera inferioara a Parlamentul rus), Consiliul Federatiei si presedintele Vladimir Putin in vederea recunoasterii independentei regiunii transnistrene si alipirii la Rusia. Solicitarea a fost transmisa, de asemenea, ONU si OSCE.
ORA 13:01 Presedintele rus, Vladimir Putin, a recunoscut pentru prima data, joi, ca fortele armate ruse erau prezente in Crimeea la referendumul din martie, care a permis alipirea peninsulei ucrainene la Rusia, relateaza AFP.
"In spatele fortelor de autoaparare din Crimeea, bineinteles, se aflau militarii nostri. Ei s-au comportat foarte corect (...) si profesionist", a declarat Putin in cadrul unei sesiuni televizate de intrebari si raspunsuri, intrebat despre identitatea barbatilor inarmati, care nu purtau insemne nationale, aparuti in peninsula inaintea referendumului din 16 martie.
"Oamenii aveau nevoie sa fie protejati", a adaugat el, precizand ca in Crimeea se aflau atunci numeroase arme care puteau fi folosite de fortele loiale autoritatilor de la Kiev impotriva locuitorilor. "Nu le-am ascuns niciodata colegilor mei straini ca obiectivul nostru era de a asigura conditiile pentru un vot liber", a continuat el. "De aceea, noi trebuia sa luam masurile necesare pentru ca evenimentele sa nu evolueze in sensul in care au evoluat in prezent in sud-estul Ucrainei, pentru a nu fi tancuri, trupe nationaliste si persoane (...) cu arme automate" in Crimeea, a explicat el.
La scurt timp dupa preluarea puterii de catre un Guvern proeuropean la Kiev, dupa inlaturarea de la putere a presedintelui Viktor Ianukovici, mii de militari, bine echipati dar fara sa poarte insemne militare care sa permita identificarea lor, au fost mobilizati in Crimeea, incercuind, apoi preluand controlul instalatiilor militare ucrainene.
Kievul a denuntat imediat prezenta militarilor rusi.
ORA 12:27 Presedintele rus, Vladimir Putin, a declarat joi ca "spera foarte mult" sa nu fie nevoit sa trimita armata rusa in Ucraina, relateaza AFP.
"Consiliul Federatiei ruse (Camera superioara a Parlamentului) a acordat presedintelui dreptul de a folosi fortele armate in Ucraina. Sper foarte mult sa nu fiu obligat sa recurg la acest drept", a declarat el
De asemenea, acesta a cerut Republicii Moldova si Ucrainei sa ridice imediat blocada impusa Transnistriei.
Putin a propus, de asemenea, in cadrul sesiunii sale televizate de intrebari si raspunsuri, intensificarea dialogului privind viitorul Transnistriei, relateaza Itar-Tass, in pagina electronica.
"Este o problema serioasa - Transnistria. Acolo locuiesc multi cetateni rusi, care sunt pentru Rusia. Oamenii au propria viziune fata de viitor. Trebuie sa avem un dialog cu R.Moldova si Ucraina", a declarat presedintele rus, citat de portalul Unimedia. El considera ca locuitorii din Transnistria trebuie sa isi decida singuri viitorul, adaugand ca Rusia va continua dialogul cu Republica Moldova si Ucraina in cadrul formatului 5+2.
"Trebuie sa intensificam formula 5+2. Trebuie urgent sa scoatem blocada R.Moldova si Ucrainei. Cetatenii care locuiesc in Transnistria trebuie sa decida singuri ce vor", a precizat Putin, citat de portalul moldovean.
Rezultatul crizei cu care se confrunta Ucraina depinde de "garantiile" care vor putea fi oferite pentru ca drepturile populatiei rusofone sa fie respectate in estul tarii, a declarat joi presedintele rus, Vladimir Putin, in cadrul sesiunii televizate de intrebari si raspunsuri, relateaza AFP.
"Problema nu este ce se va intampla mai intai - un referendum privind descentralizarea si federalismul, si apoi alegeri sau mai intai alegeri (prezidentiale, n.red.)", a declarat putin. "Problema este sa fie garantate drepturile si interesele legitime ale cetatenilor rusi si rusofoni din sud-estul Ucrainei", a adaugat el.
ORA 10:44 Serviciul Federal de Securitate rus (FSB, fostul KGB) a cerut site-ului VKontakte, prima retea sociala rusa, sa ii predea datele personale ale organizatorilor grupului Euromaidan, central in miscarea de contestare proeuropeana in Ucraina, a dezvaluit miercuri seara fondatorul sau, relateaza AFP.
"La 13 decembrie 2013, FSB ne-a cerut sa ii predam datele personale ale organizatorilor grupului Euromaidan", creat pe retele sociale pentru organizarea contestarii proeuropene care a condus la inlaturarea de la putere a presedintelui prorus Viktor Ianukovici in Ucraina.
"Raspunsul nostru a fost un refuz categoric", a scris el pe pagina sa de VK. "Jurisdictia rusa nu se aplica la utilizatorii ucraineni ai VKontakte. Transmiterea de date personale despre ucraineni autoritatilor ruse ar fi fost contrara legii si, in plus, ar fi fost o tradare a tuturor acestor milioane de locuitori ai Ucrainei care ne-au acordat incredere", a explicat el.
Durov a refuzat deja, in 2012, sa se supuna unei solicitari a FSB care i-a cerut, la sfarsitul lui 2011, in timp ce o miscare de contestare a lui Vladimir Putin reunea zeci de mii de persoane, sa blocheze grupurile opozitiei pe VK.
Reteaua sociala rusa depaseste in fosta URSS concurentul american Facebook, cu peste 100 de milioane de utilizatori.
ORA 09:04 Deputatii din cadrul Partidului Regiunilor din zona Donetk le-au cerut concetatenilor lor din sa depuna armele si sa paraseasca cladirile administrative ocupate, relateaza Interfax Ucraina, in pagina electronica.
"Ne adresam tututor concetatenilor nostri din orasele din regiunea Donetk si va cerem sa depuneti armele; nu puneti in pericol vietilor unor cetateni pasnici; parasiti cladirile administrative ocupate", se poate citi in rezolutia de urgenta a congresului Partidului Regiunilor din Donetk.
Textul rezolutiei a fost citit de parlamentarul Mikola Levcenko. Acesta a declarat ca blocarea activitatii agentiilor executive va provoca haos si va paraliza serviciile vitale pentru orasele si districtele din regiune. Rezolutia contine si prevederi privind necesitatea unei amnistii pentru protestatari.
Manifestanti prorusi si grupari armate care nu poarta insemne dar care sunt bine organizate ocupa de aproximativ zece zile cladiri publice in aproximativ sase orase din estul rusofon al Ucrainei, amintind scenariul care s-a desfasurat in Crimeea inainte de alipirea acestei peninsule ucrainene de la Marea Neagra la Rusia, in martie.
Ucraina cere incetarea operatiunilor teroriste ale Rusiei
Seful diplomatiei ucrainene, Andrei Descita, a declarat miercuri seara, la Geneva, ca Rusia trebuie sa inceteze sustinerea "activitatilor teroriste" in Ucraina, relateaza AFP.
"Vrem ca Rusia sa nu mai sustina activitati teroriste in estul Ucrainei", a declarat Descita. De asemenea, "Guvernul ucrainean indeamna Rusia sa-si retraga trupele de la frontiera cu estul Ucrainei", a afirmat el, adaugand ca Moscova trebuie sa recunoasca ca regiunea Crimeea este o parte integranta a Ucrainei.
Descita a reiterat ca refuza sa sustina ideea unei "federalizari a tarii" sale si a subliniat ca Guvernul sau pregateste reforme care vor oferi mai multa putere autoritatilor regionale. "Insa toate aceste decizii trebuie sa fie luate de catre Guvernul de la Kiev si poporul ucrainean. Nu vom discuta cu Rusia despre afacerile interne ale Ucrainei", a declarat ministrul ucrainean de Externe.
"Vrem sa continuam negocierile cu Rusia, sa oferim mai multe argumente si dovezi ca singura cale de a stabiliza situatia din Ucraina este de natura diplomatica", a afirmat el.
Fostul presedinte Viktor Ianukovici s-ar putea intoarce in Ucraina
Fostul presedinte ucrainean Viktor Ianukovici, destituit in februarie, ar putea sosi in regiunea Donetk, in estul Ucrainei, pe 20 aprilie, cu ocazia sarbatorilor de Pasti, a declarat o sursa din cadrul Ambasadei Poloniei in Ucraina, citata de agentia rusa Regnum.
"Ianukovici va fi trimis in aceasta duminica (20 aprilie) la Donetk. Potrivit informatiilor de care dispunem, Kremlinul nu a decis nimic cu privire la soarta regiunii Donbas. Sunt luate in considerare doua variante: proclamarea Republicii Suverane Donetk sau anexarea regiunii la Rusia, dupa exemplul Crimeei", a afirmat sursa citata.
Deputatul rus Vladimir Jirinovski a declarat recent ca Ianukovici va reveni in Ucraina pana la 1 mai, "daca va beneficia de sustinerea armatei din sud-estul Ucrainei". "Armata a fost deja creata in sud-estul Ucrainei si a depus juramant ca va apara interesele poporului ucrainean. Toti falsificatorii de la Kiev, cum ar fi Turcinov si Iateniuk, vor fi arestati", a declarat Jirinovski.
De asemenea, noul premier din Crimeea, Serghei Aksenov a anuntat, intr-un mesaj postat pe contul sau de Twitter, ca Ianukovici se va intoarce in Ucraina de Pasti, relateaza agentia Ukrinform. Totodata, procurorul general interimar din Ucraina, Oleg Mahnitki, a declarat ca informatiile privind revenirea lui Ianukovici in Ucraina sunt false, subliniind ca daca fostul presedinte ucrainean va sosi tara, el va fi imediat arestat.
"Daca Viktor Ianukovici va aparea in Ucraina, vor fi luate masuri pentru a-l aresta, deoarece exista anumite ordine privind retinerea lui, inclusiv o decizie judecatoreasca", a afirmat Mahnitki, citat de agentia RIA Novosti.
SUA pregateste noi sanctiuni impotriva Rusiei
Casa Alba a anuntat ca Statele Unite "pregatesc in mod activ" noi sanctiuni impotriva Rusiei, ca reactie la actiunile acesteia in Ucraina, relateaza AFP.
Sanctions against Russia for Ukraine actions are working, and more may be on the way, say U.S. officials. http://t.co/CeIK5bDl1Z
— CNN International (@cnni) April 17, 2014
"Pregatim in mod activ noi sanctiuni", a declarat purtatorul de cuvant al Executivului american, Jay Carney, tensionand si mai mult situatia dupa declaratiile de marti ale Departamentului de Stat, care a anuntat ca Washingtonul ia in considerare masuri "aditionale" impotriva Rusiei.
Totodata, potrivit lui Carney, Statele Unite spera ca Rusia, cu ocazia reuniunii de la Geneva, va da dovada de intentia de a reduce tensiunile din estul Ucrainei, unde activistii prorusi infrunta autoritatile de la Kiev. Purtatorul de cuvant a adaugat ca Moscova trebuie, de asemenea, sa recunoasca faptul ca Ucraina si-a asumat angajamentul de a initia reforme constitutionale.
Ulterior, un purtator de cuvant al Departamentului de Stat american a reiterat ca Statele Unite "vor sa vada incetarea imediata a provocarilor" din partea Rusiei.
"Vom continua sa pregatim in mod activ sanctiuni aditionale si alte masuri, daca nu se poate obtine o scadere" a tensiunilor din regiune, a afirmat acest purtator de cuvant, adaugand ca "prezenta in estul Ucrainei a grupurilor armate sustinute de Rusia reprezinta o prioritate extrem de importanta".
Fostul premier Azarov, dat in urmarire nationala
Fostul premier ucrainean Mikola Azarov a fost dat miercuri in urmarire la nivel national, dupa ce autoritatile ucrainene au deschis pe numele lui un dosar penal pentru abuz de putere, a anuntat procurorul general interimar din Ucraina, Oleg Mahnitki, citat de agentiile RIA Novosti si Itar-Tass.
"A fost deschis dosar penal pe numele lui Azarov, in special, pentru abuz de putere. El a fost dat in cautare", a declarat Mahnitki, in cadrul unei emisiuni a postului ucrainean de televiziune Inter. Potrivit procurorului general interimar, "politia incearca sa stabileasca unde s-ar putea afla Azarov".
Mikola Azarov a demisionat din functia de premier la sfarsitul lui ianuarie, argumentand ca a luat aceasta decizie "pentru a crea conditii suplimentare in vederea unui compromis politic si unei solutionari pasnice a conflictului" din Ucraina.
Noi incidente armate in estul Ucrainei
Activisti prorusi au lansat miercuri seara un asalt asupra unei unitati militare din orasul ucrainean Mariupol, folosind arme automate si cocteiluri Molotov, relateaza agentia UNIAN In urma asaltului au fost ranite cel putin 12 persoane. Activistii ii indeamna pe militari sa treaca "de partea poporului" si cer comandantului unitatii sa initieze negocieri cu locuitorii din Mariupol, oras situat la 120 de kilometri sud de Donetk.
BREAKING: One dead, 12 injured as anti-govt protesters rallied near Ukrainian military base in Mariupol http://t.co/MXvl7UX3yF
— RT (@RT_com) April 16, 2014
Potrivit Garzii Nationale a Ucrainei, asaltul a fost lansat asupra unitatii militare 3057, in jurul orei locale 20.40 (20.40, ora Romaniei).
"Cetatenii vor sa patrunda pe teritoriul unitatii militare si lanseaza cocteiluri Molotov. Militarii incearca sa stinga incendiul si trag focuri de avertisment", a anuntat Garda intr-un comunicat.
Sursa: Mediafax
Etichete: Rusia, Ucraina, armata, criza, crimeea, conflict,
Dată publicare:
17-04-2014 07:18