Criza din Ucraina. Presedintele Turcinov a semnat un decret care permite interventia armata in zonele cu revolte proruse
14 aprilie 2014. Presedintele interimar al Ucrainei, Olaksandr Turcinov, a semnat luni un decret prin care permite o interventie militara speciala in estul tarii, relateaza Itar-tass.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
Sumarul evenimentelor:
-► Itar-tass: Presedintele Ucrainei a semnat decretul care permite interventia armata in zonele ocupate de militantii prorusi
-► Oficial american: Un avion militar rus s-a apropiat sambata periculos de mult de distrugatorul USS Donald Cook in Marea Neagra
-► UE ar putea adopta noi sanctiuni impotriva Rusiei saptamana viitoare
-►Putin primeste "numeroase" cereri de ajutor din estul Ucrainei, afirma Kremlinul
-► Presedintele ucrainean cere ca ONU sa se alature operatiunii "antiteroriste"
-► Presedintele Ucrainei nu este impotriva unui referendum privind statutul tarii
-► 4 morti in incidentele din Sloviansk, regiunea Donetk
-► Ministrul de interne ucrainean a anunta formarea de unitati speciale din randul militiilor civile
-► Presedintele interimar Oleksandr Turcinov a ordonat o operatiune de amploare impotriva militantilor prorusi din estul Ucrainei, acuzand Rusia ca poarta "un razboi" pe teritoriul ucrainean
-► Viktor Ianukovici: Ucraina a intrat in razboi civil
-► Moscova indeamna autoritatile de la Kiev sa inceteze "razboiul impotriva propriului popor"
-► Basescu: Nu anticipez o invazie rusa in Ucraina decat daca se ajunge la varsari masive de sange
-► Ambasador SUA: Atacurile din estul Ucrainei poarta semnele implicarii Rusiei
14 aprilie 2014:
ORA 20:00 Presedintele interimar al Ucrainei, Olaksandr Turcinov, a semnat luni un decret prin care permite o interventie militara speciala in estul tarii, relateaza Itar-tass, citand presedintia Ucrainei. Decretul semnat luni da putere Consiliului National de Securitate si Aparare sa actioneze pentru a lupta impotriva terorismului si a pastra integritatea teritoriala a Ucrainei, mai sustine Itar-tass.
Ultimatumul dat de autoritati pro-rusilor pentru a parasi cladirile guvernamentale a expirat luni dimineata, insa fortele guvernamentale nu au intervenit deocamdata. La Kiev, multi acuza oficialii ca stau cu mainile in san in timp ce rusii pun stapanire pe estul tarii.
In ultimele doua zile, cladiri oficiale si sedii de politie din mai multe orase situate in estul Ucrainei au fost ocupate de militanti pro-rusi. Autoritatile de la Kiev spun ca ar fi vorba de actiuni foarte bine organizate, ale unor oameni special instruiti. "Am arestat 18 persoane. Majoritatea sunt angajati ai serviciilor de securitate din Rusia sau agenti ori grupuri de indivizi pregatiti in Rusia", a explicat Valentin Nalivaicenko, seful serviciilor de securitate ucrainene.
Rusia neaga si acuza, la randul sau, Occidentul de ipocrizie."Violentele din Piata Independentei, care s-au soldat cu victime, au fost catalogate drept acte democratice. Dar protestele violente de acum din sud-est sunt numite acte de terorism", a spus Serghei Lavrov, ministrul de externe rus. In incercarea de a calma situatia, presedintele in exercitiu a adus in discutie posbilitatea de a organiza un referendum national asupra statutului Ucrainei, care sa aiba loc odata cu alegerile prezidentiale, pe 25 mai. Cel mai probabil insa, n-ar fi vorba de federalizarea dorita de prorusi, ci de o regionalizare.
Principalele revolte si asalturi proruse in estul Ucrainei
Primele revolte au avut loc duminica, pe 6 aprilie, la Donetk, Harkov si Lugansk, capitalele a trei dintre provinciile cele mai estice ale tarii, toate avand frontiere cu Rusia. Manifestatii sunt organizate, in aceste regiuni, la sfarsitul saptamanii, de catre prorusi.
La Donetk (1 milion de locuitori), manifestanti ocupa sedii ale administratiei regionale, asupra carora detin in continuare controlul. La 7 aprilie ei proclama o "republica suverana Donetk". In aceasta provincie s-au inregistrat cele mai multe revolte, relateaza Mediafax.
La Lugansk (400.000 de locuitori), manifestanti detin controlul asupra sediului local al serviciilor de securitate (SBU, politia secreta). Ei au jefuit depozitul de arme al sediului, pe care-l ocupa in continuare.
La Harkov (1,5 milioane de locuitori), manifestanti patrund in sediul administratiei regionale. Pleaca a doua zi dimineata, in urma unor negocieri. Urmeaza trei zile de revolte. Duminica, pe 13 aprilie, manifestanti au incercat sa patrunda, fara succes, intr-un sediu al administratiei municipale. Sambata, pe 12 aprilie, si duminica, pe 13 aprilie, a avut loc o noua serie de asalturi asupra unor cladiri, la unele participand manifestanti, altele date de catre grupari inarmate neidentificate, dar bine echipate si organizate.
Regiunea Donetk:
- Slaviansk (100 de kilometri nord de Donetk): o grupare armata preia in mod succesiv, sambata, controlul asupra sediilor politiei locale, SBU si administratiei municipale.
- Kramatorsk (70 de kilometri nord de Donetk): o grupare inarmata preia controlul, sambata seara, asupra sediului politiei si administratiei municipale.
- Mariupol (pe coasta Marii Azov, la 120 de kilometri sud de Donetk): manifestanti preiau controlul, duminica, asupra administratiei municipale. Aceeasi situatie la Hartizk (30 de kilometri est de Donetk) si Ienakiieve (30 de kilometri nord-est de Donetk).
- Gorlovka (60 de kilometri nord-est de Donetk): manifestanti iau cu asalt si ocupa, luni, sediile politiei si municipalitatii.
De asemenea, manifestatii proruse, pasnice, au fost semnalate la Odesa, un important port rusofon situat pe coasta de sud-vest.
ORA 19:15 Un oficial din armata americana a declarat pentru AP ca un avion rus, de lupta, s-a apropiat periculos de mult de distrugatorul american USS Donald Cook, in Marea Neagra, sambata. Oficialul a explicat ca distrugatorul a emis avertizari iar incidentul, petrecut pe durata a 90 de minute, nu a luat amploare. Distrugatorul USS Donald Cook si nava militara franceza Dupuy de Lôme se afla in Marea Neagra in contextul tensiunilor dintre Occident si Rusia din cauza crizei ucrainene.
Potrivit Departamentului american al Apararii, un avion de vanatoare rus de tip Suhoi Su-24 (Fencer) a trecut de 12 ori, zilele trecute, pe deasupra navei militare USS Donald Cook, in Marea Neagra. Se pare ca avionul nu avea la bord munitie. "Aceasta actiune provocatoare si neprofesionista a Rusiei intra in contradictie cu procedurile nationale si cu acordurile anterioare privind interactiunea profesionala intre armatele noastre", a reactionat, conform Reuters, colonelul Steve Warren, un purtator de cuvant al Pentagonului.
ORA 19:00 Sefii de stat si de guvern din statele membre ale Uniunii Europene s-ar putea intalni saptamana viitoare pentru a adopta noi sanctiuni impotriva Rusiei, in cazul in care situatia din Ucraina se va agrava, anunta ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, citat de AFP.
"Daca este necesar, saptamana viitoare putem organiza o reuniune a sefilor de stat si de guvern unde s-ar putea adopa noi sanctiuni", a precizat Laurent Fabius.
ORA 18:00 Presedintele rus Vladimir Putin primeste numeroase cereri de ajutor din estul Ucrainei si observa cu o "mare ingrijorare" evolutia situatiei, a anuntat luni purtatorul sau de cuvant, relateaza AFP. "Din nefericire, primim numeroase cereri, adresate in mod personal (presedintelui rus Vladimir) Putin, din regiunile din estul Ucrainei, care solicita sa le ajute, sa intervina intr-un fel sau altul", a declarat Dmitri Peskov. "Presedintele rus observa cu o mare ingrijorare evolutia situatiei in aceste regiuni", a adaugat el, porivit agentiei publice RIA Novosti.
ORA 17:00 Unul dintre liderii insurgentilor prorusi de la Slaviansk, un oras din estul Ucrainei, a cerut luni ajutorul Rusiei si presedintelui Vladimir Putin pentru a lupta impotriva Guvernului proeuropean de la Kiev, relateaza AFP. "Cerem Rusiei sa ne protejeze si sa nu permita un genocid al populatiei din Donbass (estul Ucrainei). Ii cerem presedintelui Putin sa ne ajute", a declarat Viaceslav Ponomarev, care a preluat controlul asupra primariei de la Slaviansk, in fruntea militantilor prorusi.
In contextul in care fortele loiale Kievului nu sunt vizibile in regiune, in pofida unui anunt oficial cu privire la o "operatiune antiterorista" in curs impotriva militantilor prorusi, Ponomarev a declarat ca autoritatile centrale au trimis luni "1.000 de mercenari si tancuri" pentru a prelua controlul asupra orasului Slaviansk, aflat de sambata sub controlul insurgentilor. "Ne batem impotriva nazistilor", a declarat Ponomarev, indemnand populatia "sa nu intre in panica".
El a declarat ca "trupe de autoaparare ale Republicii Donetk", proclamate de catre militanti prorusi in estul Ucrainei, se vor apara impotriva "juntei ajunse la putere la Kiev in urma unei lovituri de stat care a avut loc la cererea Statelor Unite si Uniunii Europene (UE)".
ORA 16:00 Presedintele interimar Olaksandr Turcinov a cerut luni ONU sa sustina "operatiunea antiterorista in estul" Ucrainei, a anuntat presedintia ucraineana, relateaza AFP. "Profesionisti si observatori ar putea sa ateste, astfel, legitimitatea actiunilor noastre", a declarat Turcinov intr-o conversatie la telefon cu secretarul general al ONU Ban Ki-moon, potrivit serviciului de presa al presedintiei.
ORA 12:34 Presedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a vorbit, luni, despre posibilitatea organizarii unui referendum privind statutul tarii in acelasi timp cu alegerile prezidentiale prevazute pentru 25 mai, in declaratiile sustinute in fata Parlamentului, potrivit Mediafax.
"Nu suntem impotriva" unui astfel de scrutin, a declarat Turcinov in cadrul unei reuniuni a liderilor grupurilor politice, apreciind ca "majoritatea ucrainenilor s-ar pronunta in favoarea unei Ucraine indivizibile, independente, democratice si unite". Separatistii din estul tarii cer la randul lor un referendum privind alipirea la Rusia sau o "federalizare" a tarii.
ORA 11:00 Militantii pro-rusi incearca sa puna mana pe sediul politiei din orasul Horlivka, in regiunea Donetk. Potrivit agentiei ucrainene Interfax, e vorba de 150 de activisti pro-rusi, care inca de duminica seara incearca sa ocupe cladirile oficiale din oras. Horlivka este un oras de 300.000 de locuitori dintre care 85% s-au declarat rusi.
#Горловка pic.twitter.com/G3UQsTP2Qd
— Oleg (@Faterland) April 14, 2014
ORA 10:00 4 persoane ar fi fost ucise in Sloviansk, regiunea Donetk, potrivit agentiei ucrainene de stiri TSN. Doi ofiteri ai serviciului special SBU ar fi fost impuscati in timp ce incercau sa intre in oras cu masina iar un civil ar fi fost ucis in plina strada. Autoritatile din Sloviansk spun ca 9 persoane au fost ranite in cursul incidentelor din ultimele zile din oras, unde un sfert din populatie s-a declarat de etnie rusa la ultimul recensamant.
#Словянськ pic.twitter.com/OZvbNMmTSr
— Bergman (@czekh_317) April 12, 2014
Cronologia evenimentelor, duminica, 13 aprilie 2014:
ORA 23:00 Ministrul de interne ucrainean Arsen Avakov a anuntat pe Facebook ca va forma "unitati speciale" de voluntari din militiile civile, care sa sprijine fortele guvernamentale. Unitatile vor fi infiintate in cel mai scurt timp posibil, pentru a raspunde atacurilor "bandelor care pun in pericol guvernul si integritatea Ucrainei".
Avakov spune ca aceste unitati speciale vor avea peste 12.000 de oameni si ca a dat deja ordinul pentru crearea primei astfel de unitati la Luhansk.
Presedintele ucrainean a avertizat ca, daca militantii pro-rusi nu vor preda armele, vor suporta consecintele unei ample operatiuni antiteroriste, in care vor fi implicate fortele armatei ucrainene. Anuntul a starnit o reactie vehementa a Rusiei. Moscova a acuzat Kievul ca declanseaza un razboi contra propriului popor si a cerut o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU, luni dimineata. Discutiile s-au incheiat fara un rezultat concret si cu acuze lansate de ambele parti.
Oleksandr Turcinov, presedintele interimar al Ucrainei: "Consiliul pentru securitate si aparare nationala a decis lansarea unei ample operatiuni antiteroriste cu implicarea fortelor armate ale Ucrainei."
Este vorba de amplificarea operatiunii de securitate care a debutat duminica, 13 aprilie 2014, si care a facut deja victime. Un militar ucrainean a murit, dupa un schimb de focuri cu militanti pro-rusi. Scenele au fost filmate de un localnic, care a sarit apoi in ajutorul ranitilor. El a povestit ca soldatii ucraineni au fost atacati de mai multi barbati inarmati. Cu victime s-a incheiat si un protest al nationalistilor din Harkov. Manifestantii pro-rusi au lovit cu picioarele un tanar, care era deja ranit si astepta ajutorul paramedicilor.
In ultimele doua zile, cladiri oficiale si sedii de politie din mai multe orase situate in estul Ucrainei au fost ocupate de militanti pro-rusi. Autoritatile de la Kiev spun ca ar fi vorba de actiuni foarte bine organizate, ale unor oameni special instruiti.
Oleksandr Turcinov, presedintele interimar al Ucrainei: "Nu ii vom permite Rusiei sa repete in estul Ucrainei scenariul din Crimeea."
Samantha Power, ambasadorul Statelor Unite la ONU: "Regasim toate semnalele primite in Crimeea. Sunt actiuni profesioniste, coordonate. Aceste forte actioneaza la fel in toate cele sase sau sapte orase. Bineinnteles ca toate acestea indica implicarea Moscovei."
Acuzatia a fost respinsa de Kremlin, insa este sustinuta cu dovezi de autoritatile de la Kiev.
Valentin Nalivaicenko, seful serviciilor de securitate ucrainene: "Am arestat 18 persoane. Majoritatea sunt angajati ai serviciilor de securitate din Rusia sau agenti ori grupuri de indivizi pregatiti in Rusia."
Acesti indivizi armati sunt sustinuti in strada de civili rusofili, care cer zgomotos unirea cu Rusia. In frig si ploaie, barbati si femei de toate varstele formeaza cordoane de aparare in fata cladirilor ocupate, pe care sustin ca le vor apara de o ofensiva a fortelor de securitate ucrainene.
Viktor Ianukovici: Ucraina a intrat in razboi civil
Presedintele ucrainean inlaturat de la putere, Viktor Ianukovici, a apreciat, duminica, faptul ca Ucraina a intrat in razboi civil, au anuntat agentiile de presa din Rusia, citate de AFP. "Sangele a fost varsat. Tara noastra se afla de-acum intr-o situatie noua, de fapt, a inceput sa intre in razboi civil", a declarat el.Ianukovici, inlaturat de la putere la sfarsitul lunii februaire in urma unor manifestatii sangeroase la Kiev, capitala Ucrainei, a acuzat Statele Unite ca participa direct la tulburarile din estul tarii. "Vreau sa anunt implicarea directa in ultimele evenimente a Statelor Unite, care nu se amesteca doar in ceea ce se intampla in tara, dar care, de asemenea, indica ce si cum sa faca" Ucraina, a adaugat el.
Presedintele ucrainean inlaturat de la putere a vorbit de la Rostov-pe-Don, in Rusia, unde s-a refugiat.
Basescu: Nu anticipez o invazie rusa in Ucraina decat daca se ajunge la varsari masive de sange
Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica seara, ca nu anticipeaza o invazie a fortelor ruse pe teritoriul Ucrainei decat daca se ajunge la "varsari masive de sange", mentionand ca este "absolut firesc" demersul autoritatilor ucrainene de a restabili ordinea in estul acestei tari. Basescu a fost intrebat, intr-o emisiune Tv, despre situatia din zona estica a Ucrainei, unde au loc miscari de strada, unde crede ca se va ajunge."Depinde cat de departe se va merge, sigur, existenta masiva a trupelor Federatiei Rusiei la frontiera de est si de sud-est a Ucrainei incurajeaza ceea ce se intampla in estul Ucrainei. Mai mult decat atat, aparitia din nou a soldatului neidentificabil, dar foarte bine instruit pune un mare semn de intrebare asupra implicarii Federatiei Rusiei in interiorul Ucrainei, nu numai cu armata ca mijloc de presiune la frontiera. Se pare ca este un scenariu al destabilizarii pentru Ucraina de est, eu nu anticipez o invazie decat daca se ajunge la varsari masive de sange. Dar sigur ca, pe de alta parte, Kiev-ul nu mai poate tolera situatia, presedintele interimar ucrainean a trimis fortele de ordine in est sa restabileasca ordinea de drept, ordinea in stat, sa scoata insurgentii din institutiile statului, ceea ce este absolut firesc", a sustinut seful statului, conform Mediafax, care citeaza Realitatea TV.
El a amintit ca Federatia Rusa a intervenit pe teritoriul sau, in mod similar cu situatia Ucrainei, cu toate fortele impotriva republicii autonome cecene. "Sper ca presedintele Putin sa nu utilizeze momentul in care autoritatile de la Kiev hotarasc sa restabileasca ordinea ca un moment in care din nou sa intre sa-i apere pe vorbitorii de limba rusa. Vorbitorii de limba rusa, daca ei sunt printre cei care ocupa institutiile, trebuie sa respecte legea statului ucrainean", a mai afirmat Basescu.
De asemenea, seful statului a tinut sa precizeze ca la inceputul administratiei Obama a avertizat SUA asupra retragerii din zona Europei de Est, argumentand astfel pe marginea situatiei din Ucraina. "Se produce un lucru asupra caruia eu, de asemenea, am atentionat aliatii nostri americani - si as vrea sa intelegeti ca nu spun lucruri aici care raman intre noi, ar reactiona la o minciuna imediat si ambasada Statelor Unite si probabil chiar Casa Alba, deci va spun lucruri care s-au petrecut. Eu, de la instalarea administratiei Obama, cand am inteles ca Statele Unite se retrag din Europa de Est si se concentreaza pe Asia-Pacific, i-am atentionat pe aliatii nostri americani ca este o greseala strategica. De ce? Pentru ca UE nu e inca suficient de solidara si unitara pentru a substitui lipsa din regiune a SUA, atat din punct de vedere al securitatii, cat si din punct de vedere al dezvoltarii democratice", a sustinut Basescu.
Seful statului a afirmat ca UE "nu are parghii sa gestioneze derapajele, sunt prea slabe acele parghii de care dispune".
Pe de alta parte, el a admis ca in Romania este mai multa prezenta militara aliata pe teritoriul tarii decat in urma cu sase luni.
Sursa foto: Mediafax foto/ AFP
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, vladimir putin, soldati, crimeea, conflict,
Dată publicare:
14-04-2014 07:33