Masacrul din Dnipro, Ucraina. Bilanțul victimelor civile a ajuns la 36 de morți și zeci de răniți

×
Codul embed a fost copiat

Numărul victimelor crește la Dnipro, scena celui mai recent masacru, unul dintre cele mai grave în conflictul din Ucraina. 

Bilanţul bombardamentului rus care a distrus sâmbătă un imobil în oraşul Dnipro din estul Ucrainei a urcat la cel puţin 36 de morţi, printre care doi copii, şi la zeci de răniţi, potrivit Agerpres.

În afară de Dnipro, alte zone afectate au fost Odesa, Harkov, Liov şi Kiev, unde infrastructura civilă a fost avariată şi alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă.

Peste 70 de persoane sunt rănite, inclusiv 13 copii, în timp ce mai bine de 40 sunt date dispărute. Potrivit autorităților locale, șansele de a mai găsi pe cineva în viață sunt minime.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

În aceste condiții, cu un cinism incredibil, Putin declară că totul se desfașoară conform planului.

De asemenea, Kremlinul a negat faptul că forțele Rusiei ar fi atacat clădirea cu civili din Dnipro. 

"Forţele armate ruse nu bombardează imobile rezidenţiale, nici infrastructurile civile, ele bombardează ţinte militare", a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, sugerând apoi că o rachetă a apărării antiaeriene ucrainene ar fi căzut peste imobil.

Într-un interviu acordat presei germane, șeful NATO afirmă că Ucraina se poate aștepta, "în viitorul apropiat", la mai multe livrări de arme grele din partea țărilor occidentale.

Zelenski: "Tăcerea voastră laşă va avea o singură finalitate"

În Dnipro, salvatorii au muncit contracronometru pentru a doua noapte consecutiv.

Chiar și copiii sapă printre dărâmături, dar există puține șanse de a mai găsi pe cineva în viață.

Aproape 1.700 de persoane locuiau în blocul distrus de o bombă rusească.

O parte dintre supraviețuitori s-au întors la locul dezastrului, pentru a strânge ce le-a mai rămas dintre lucruri.

Locatară: "Explozia a fost foarte puternică și mi s-a părut că a durat foarte mult. Eu și copilul țipam atât de tare încât mă durea gâtul".

Kremlinul a revendicat atacurile cu rachete de sâmbătă, dar nu a menționat blocul de apartamente din Dnipro.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Vreau să le spun celor din Rusia, care nici acum nu au putut rosti măcar câteva cuvinte de condamnare a acestei terori, chiar dacă văd şi ştiu totul. Tăcerea voastră laşă, încercarea voastră de a 'aştepta' ceea ce se întâmplă, va avea o singură finalitate: într-o zi, aceiași teroriști vor veni după voi".

Vorbind la televiziunea de stat, Vladimir Putin a insistat că așa-zisa operațiune militară specială se desfășoară conform planului.

Reporter: "Legat de operațiunea specială pe care o conduceți, vin vești din Soledar, cum evaluați situația de pe front?".

Vladimir Putin, președintele Rusiei: "Dinamica este pozitivă. Totul se desfășoară conform planului Ministerului Apărării și al Statului Major General. Sper că luptătorii noștri ne vor mulțumi și mai mult cu rezultatele luptei lor".

Un centru pentru copii cu dizabilități, lovit de bombele rușilor

Noi atacuri au avut loc în orașul Herson, din sudul Ucrainei. Bombele rușilor au lovit sediul în care lucrează reprezentanți ai Crucii Roșii, un centru pentru copii cu dizabilități și o zonă din jurul unui cămin studențesc. Momentan, nu se știe dacă sunt victime.

Cert e că războiul a produs suferințe inimaginabile pentru sute de mii de familii ucrainene.

Într-un spital destinat recuperării soldaților răniți, Serhei Shumei îi vorbește necontenit fiului său, mutilat de un obuz de artilerie în luptele din Donbas.

Serhii Shumei, tatăl soldatului rănit: "Băiete, eu tot îți vorbesc. Au doctorii grijă de tine. Totul o să fie bine, îți promit! L-am întrebat dacă știe cine sunt și mi-a zis: 'Tata!'".

Când își epuizează propriile cuvinte, tatăl îi citește mesaje trimise de prieteni și cunoscuți.

Devotamentul bărbatului este cutremurator.

Serhii Shumei, tatal soldatului rănit: "De cinci luni, sunt tot timpul cu el. Stau lângă el noapte și zi, nu ies din salon decât pentru o țigară. Să știu că mă târăsc de pământ de acum încolo, dar tot îl pun pe picioare. Ăsta e visul meu".

Medalii pentru mercenarii Wagner

După ce săptămâna trecută trimitea acasă, în sicrie de zinc, sute de combatanți, șeful mercenerilor Wagner le-a împărțit, în weekend, medalii celor rămași în viață.

Evgheni Prigojin, șeful mercenerilor Wagner: "Gruparea Wagner luptă de ani de zile. În acest moment, e probabil cea mai experimentată armată din lume. Am venit să le dau medalii băieților care au capturat Soledar".

Ministerul rus al Apărării a recunoscut, vineri, în premieră, meritele grupării de mercenari, o companie paramilitară privată rusească, în capturarea orașului Soledar. Pe care, de altfel, ucrainenii o dezmint categoric.

Și totusi, atât micul oraș Soledar, cât și vecinul mai mare, Bahmut, nu au cine știe ce importanță în planul strategic general al războiului. Potrivit analiștiilor, rușii au irosit aici resurse enorme, pentru că ar fi primul succes major, după o serie de retrageri umilitoare.

De cealaltă parte, pentru apărătorii ucraineni, atât timp cât armata rusă își concentrează cele mai bune unități în acest sector, nu le poate folosi în altă parte.

În plus, obiectivul inverșunatei rezistențe ucrainene ar putea fi tocmai acela de a provoca pierderi de neînlocuit, în oameni și materiale, taberei adverse.

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani

Autorităţile germane au anunţat duminică decesul, în urma rănilor suferite, a unui poliţist înjunghiat vineri în cap în timpul unui atac care a vizat o reuniune anti-islam la Mannheim, un ministru denunţând "terorismul islamist", relatează AFP.

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit duminică după-amiază, în timpul unui show aviatic la aeroportul din Beja, în sudul Portugaliei.

Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.