Legatura dintre Ungaria de azi si Romania condusa de Ceausescu. Ce scrie "Le Monde"
Din decembrie 1989, Europa de Est nu a mai cunoscut niciodata "o transformare sociala atat de radicala, stupida si ridicola ca in Ungaria lui Viktor Orban, care seamana cu Romania lui Nicolae Ceausescu", scrie "Le Monde" in editia electronica de joi.
Intr-un comentariu publicat in cotidianul "Le Monde", Laszlo Rajk, arhitect, opozant si fost disident ungar, fiul unui ministru executat în 1949 dupa un proces stalinist, afirma ca majoritatea ungarilor stiau ce pregatea Viktor Orban, dar voiau o schimbare si credeau ca democraţia ungara, sustinuta de Uniunea Europeana, il va putea controla.
Autorul scrie ca in ultimii ani, mai multi apropiati ai Fidesz (Uniunea Civica Maghiara - formatiune conservatoare, n.r.) spuneau ca asteapta victoria partidului, in special pentru posiblitatea ca Orban insusi sa fie "invins".
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Aflat in opoziţie, partidul era ostaticul presedintelui sau, dar dupa o victorie electorala acesta nu mai putea conduce in acelasi mod, pentru ca trebuia sa tina cont de unele limite, de circumstante externe si mai ales de Europa si SUA, sperau acestia.
Ungaria, degradata in categoria "junk" si de Fitch. Orban, comparat cu Putin de Financial Times
Chiar si membrii societatii care nu faceau parte din Fidesz apreciau ca este nevoie de un lider puternic. Iar Orban pare puternic, atat ca prim-ministru, cat si ca lider al opozitiei.
Multi l-au votat deoarece credeau ca nu va mai trebui sa se teama de tinerii neonazisti. Acceptarea sociala a lui Orban a scazut insa, cei care cred in victoria democratiei asteptand alegerile din 2014 cu seninatate, pentru a se elibera de acest populism.
Romania - un exemplu pentru Ungaria, dar inca vulnerabila la criza euro, potrivit Financial Times
Guvernul nu numai ca nu este condus cu o dorinta de democratie, ci cu o totala lipsa de scrupule, comenteaza autorul articolului.
Sursa: Mediafax
Etichete: Ungaria, romania, Viktor Orban, Nicolae Ceaușescu, le monde,
Dată publicare:
13-01-2012 09:27