"O destabilizare a Turciei ar fi o CATASTROFA pentru Europa". Ce efecte ar avea o lovitura de stat in Turcia asupra Romaniei

×
Codul embed a fost copiat

Ce inseamna aceasta mobilizare armata in directia unei lovituri de stat? Ce consecinte poate avea? Specialistii vorbesc despre efecte inclusiv asupra Romaniei si a Uniunii Europene.

Atacul armatei turce impotriva regimului condus de Erdogan a esuat, insa tentativa a uimit specialistii in securitate, care vorbesc despre prima lovitura de stat care are loc intr-o tara membra NATO. Destabilizarea Turciei ar fi putut avea consecinte grave asupra intregii Europe, intrucat aceasta tara reprezinta in primul rand bariera pentru valul de migranti si scutul de protectie impotriva teroristilor. Anarhia in Turcia ar avea consecinte directe grave si pentru Romania, spun analistii.

Reactiile, dupa evenimentele din Turcia, nu au intarziat sa apara. "Era clar ca presedintele Erdogan are foarte multi inamici in armata", au comentat specialistii in securitate nationala.

Dan Dungaciu, specialist in securitate, spune ca nu exista “niciun semnal extern palpabil” privind o posibila lovitura de stat, “Chiar daca era foarte limpede ca presedintele Erdogan are foarte multi inamici. Are foarte multi inamici in armata."

O destabilizare a Turciei, stat membru al NATO, nu ar ramane fara urmari, spun specialistii in securitate, in conditiile in care este un partener strategic in regiune. “In ceea ce priveste NATO poate fi o destabilizare chiar si pentru Romania. Daca e vorba de UE lucrurile stau la fel pentru ca miza UE este sa aiba o Turcie stabila, capabila sa opreasca fluxul de migranti, mai mult decat atat, sa nu mareasca fluxul de migranti dinspre zona Orientului Mijlociu cu un flux de migranti dinspre Turcia. Pentru ambele va fi o criza."

Citește și
TAROM
Recomandarile MAE pentru cei 10.000 de turisti romani din Turcia. Cursa TAROM RO 264 a decolat de pe Aeroportul Ataturk
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Au fost voci care au comentat si pe marginea unui eventual razboi civil. Fostul consilier prezidential pe securitate nationala Iulian Fota, analist militar: "Mi-e teama ca Turcia in momentul asta este in pragul razboiului civil si nu exagerez cand spun lucrul asta. O Turcie prabusita in razboi civil, in haos intern, ar vulnerabiliza multa lume, nu numai tarile din prima linie de contact, ci intreaga Europa. "

Specialistii in securitate, spun ca tentativa militarilor de a-l inlatura pe Erdogan de la putere, ar fi putut destabiliza Turcia, iar consecintele s-ar fi extins asupra intregii Europe, inclusiv a tarii noastre:

"O destabiliare a Turciei ar fi o catastrofa pentru Europa. Turcia a jucat un rol foarte important de protector al Europei. Atat in fata valului de migranti, cat si in fata terorismului care ameninta Europa si Occidentul. Sa nu uitam ca Turcia controleaza fluxul de migratie care vine dinspre Siria si Irak. O Turcie cazuta in anarhie sau razboi civil ar insemna o Turcie care nu isi mai poate indeplini acest rol de protectie al Europei si in spoecial pentru noi care suntem in aceasta regiune si suntem mult mai aproape de Turcia", precizeaza analistul militar Iulian Fota.

Evenimentele de azi-noapte au facut Turcia sa fiarba, pretzde cateva ore. Spre dimineata, presedintele Recep Erdogan a facut declaratii la Aeroportul Ataturk din Istanbul. Liderul turc a spus ca este nevoie de "curatenie" in armata, si a vorbit despre un act de tradare.

"Daca poporul il vrea in continuare presedinte va da de inteles acest lucru inclusiv armatei" , spune Iulian Fota.

"Sigur ca trebuia sa dea rapid un semnal, lovitura de stat a vizat si retelele sociale”, afirma si Dan Dungaciu. “Singura posibilitate pe care o are la dispozitie este populatia. Pe miza asta joaca Erdogan, este singura sansa pe care o mai are."

De altfel, tentativa esuata a loviturii de stat, ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru presedintele turc, atentioneaza analistii in securitate.

Presedintele turc spune ca el ramane cu "poporul" sau si nu pleaca nicaieri. Fostul consilier prezidential Iulian Chifu sustine insa ca "Este si un avertisment serios la adresa presedintelui Erdogan cu 2 componete: o componennta care vine din punctul de vedere al armatei care a fost chiar la inceputul mandatului sau de vreo 2 ori epurata si vorbim si despre o presiune care vine din punctul de vedere al strazii, al celor care se pozitioneaza pe pozitii pro-democratice, contestand un numar de masuri ale presedintelui Erdogan, care sunt mai degraba de natura autoritara, de contestare. Nu este un lider iubit. El voia sa acapareze toate puterea. Puterea nu va fi preluata de armata, ci va fi data tot partidelor politice dar vor fi eliminate partidele islamiste. Presiunea cred ca va fi mare pentru presedintele Erdogan, chiar daca a fost salvat de populatie, eu cred ca trebuie sa gaseasca o cale sa unifice Turcia."

Aceasta nu este singura lovitura de stat petrecuta pe teritoriul turc. Armata a intervenit de cateva ori in viata politica a Turciei, inclusiv prin 4 lovituri de stat incepand din 1960 si culminand cu numirea unui prim ministru islamist in 1997.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Echipa de fotbal Concordia Chiajna, blocata in Istanbul.
Echipa de fotbal Concordia Chiajna, blocata in Istanbul. "Speram sa ajungem cu bine in tara"

Delegatia echipei de fotbal Concordia Chiajna se afla blocata in Istanbul, potrivit paginii de Facebook a clubului, dupa ce armata a incercat sa preia puterea in Turcia.

Recomandarile MAE pentru cei 10.000 de turisti romani din Turcia. Cursa TAROM RO 264 a decolat de pe Aeroportul Ataturk
Recomandarile MAE pentru cei 10.000 de turisti romani din Turcia. Cursa TAROM RO 264 a decolat de pe Aeroportul Ataturk

Bedri Hacisalim, reprezentantul Tarom in capitala Turciei, Istanbul, a transmis, sambata dimineata, un mesaj pe Facebook.

Erdogan a cerut populatiei, prin Face Time, sa iasa in strada. Unde se afla in aceste momente presedintele Turciei
Erdogan a cerut populatiei, prin Face Time, sa iasa in strada. Unde se afla in aceste momente presedintele Turciei

 Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat prin Face pentru CNN Turk, in prima sa interventie, ca tentativa de lovitura de stat din Turcia este o actiune incurajata de o "structura paralela", relateaza BBC News.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.