Ce au făcut piloții de pe Boeing-ul MAX al Lion Air cu câteva minute înainte de prăbușire

Avion Lion Air prăbușit în octombrie - 3
Getty

În ultimele minute, piloții de pe Boeing-ul 737 MAX al cursei Lion Air au încercat să afle din manual cum să redreseze avionul, relatează Reuters. 

Înainte de prăbușire, piloții de pe aparatul Boeing 737 MAX al cursei Lion Air au încercat să înțeleagă dintr-un manual de ce avionul a început să coboare, potrivit Reuters care citează trei surse cu acces la înregistrările de pe cutia neagră. Acestea ar fi surprins ultimele discuții din cabina piloților.

La sfârşitul lunii octombrie, un aparat de tip Boeing 737 MAX 8 al companiei indoneziene Lion Air s-a prăbuşit în Marea Java într-un accident în care au decedat toţi cei 189 de pasageri şi membri ai echipajului.

Pilotul Bhavye Suneja, de naționalitate indiană, a raportat atunci "probleme tehnice", la câteva minute după decolare, și a cerut să revină pe aeroport. Turnul de control a permis revenirea, însă avionul a dispărut de pe radar, prăbușindu-se în Marea Java.

Anchetatorii care au investigat tragedia aviatică indoneziană au în vedere modul în care a apărut o eroare a sistemului automat de stabilizare în zbor menit să împiedice intrarea avionului în picaj și dacă piloții au avut suficientă pregătire pentru a răspunde în mod corespunzător la urgență, printre alți factori.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Aeronavele Boeing 737 Max 8 sunt dotate cu sistemul automat de stabilizare în zbor denumit MCAS (Manoeuvering Characteristics Augmentation System).

Acest sistem a fost conceput special pentru acest model de Boeing pentru a preveni un efect nedorit creat de motoarele mai grele şi cu un diametru mai mare faţă de cele ale precedentelor generaţii de Boeing 737.

Acest efect poate orienta botul avionului într-un unghi de urcare, ceea ce poate antrena apoi un picaj. Pentru a preveni acest picaj sistemul MCAS pune avionul într-un unghi de coborâre pentru ca aparatul să poată recupera viteza.

Potrivit datelor recupoerate din cutiile negre, piloții au încercat în repetate rânduri să redreseze aeronava după ce sistemele automate de siguranță instalate pe Boeingul 737 MAX 8 redirecționau avionul cu nasul în jos.

Atunci, piloţii au încercat disperați să redreseze aeronava de peste 24 de ori în 11 minute. Investigatorii nu înțeleg de ce piloții nu au urmat aceleași proceduri folosite de un alt echipaj cu o zi înainte când a întâmpinat aceeași problemă, potrivit CNN.

La doar două minute în zbor, copilotul a raportat o "problemă de control al zborului", adăugând că piloții intenționau să mențină o altitudine de 5.000 de metri, potrivit unui raport publicat în noiembrie.

Căpitanul a cerut copilotului să verifice manualul de referință rapidă, care conține liste de verificare pentru evenimente anormale, iar în următoarele nouă minute, avionul a intrat în picaj. Căpitanul de zbor a încercat să redreseze aeronava, însă computerul de bord afișa, în mod greșit, o pierdere de viteză.

"Cei trei piloți se gândeau doar la viteza aerului și la altitudine. Acesta a fost singurul lucru despre care vorbeau", a declarat o sursă din cadrul anchetei, scrie Reuters.

Un echipaj diferit a întâmpinat aceeași problemă, în seara precedentă, dar a rezolvat-o după ce a trecut prin trei liste de verificare, potrivit raportului din noiembrie.

Surse familiare investigației au declarat, pentru Bloomberg, că în timpul unei curse de la Bali la Jakarta, un alt treilea pilot care se afla în cockpit, deși era în afara orelor de lucru, a identificat rapid problema și a reușit să redreseze aeronava, care intrase în picaj.

Se pare că acest pilot i-a sfătuit pe cei aflați la manșă să dezactiveze motorul care a provocat picajul, o procedură cu care toți piloții ar fi trebuit să fie familiarizați, scrie sursa citată.

Analiza de securitate a companiei Boeing privind modelele 737 Max avea defecte majore

Analiza de securitate a companiei Boeing privind noul sistem de control al zborului implementat pe modelul 737 Max avea defecte majore, potrivit Reuters.

Analiza de securitate a subestimat puterea acestui sistem, conform Seattle Times, care a făcut referire la informaţii primite de la actuali şi foşti ingineri ai Administraţiei Federale de Aviaţie (FAA).

Seattle Times relatează şi că atât Boeing, cât şi FAA au fost informate de detaliile acestei situaţii şi li s-a cerut să ofere răspunsuri acum 11 zile, înainte de prăbuşirea zborului Ethiopian Airlines de duminica trecută, care a dus la moartea tuturor celor 157 de persoane aflate la bord.

 Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani

Autorităţile germane au anunţat duminică decesul, în urma rănilor suferite, a unui poliţist înjunghiat vineri în cap în timpul unui atac care a vizat o reuniune anti-islam la Mannheim, un ministru denunţând "terorismul islamist", relatează AFP.

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit duminică după-amiază, în timpul unui show aviatic la aeroportul din Beja, în sudul Portugaliei.

Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.