La inceput canta prin restaurante, apoi a vandut aspiratoare. Povestea lui BERLUSCONI "Il Cavaliere"

×
Codul embed a fost copiat

GALERIE FOTO cu imagini INEDITE! Silvio Berlusconi a supravietuit scandalurilor politice si sexuale, nenumaratelor procese si luptei cu opozitia, dar criza economica l-a doborat.

In varsta de 75 de ani, Berlusconi se poate lauda ca a fost cel mai longeviv premier de la carma Italiei de dupa cel de-al doilea Razboi Mondial. Dar si ca e singurul premier acuzat in justitie.

Un conducator ... aparte, cel care era poreclit "Il Cavaliere" a dominat politica italiana timp de aproape doua decenii. Iar acum se pregateste sa iasa din scena politica, cred analistii.

---► Optiunile lui Silvio Berlusconi dupa demisie: fuga la tropice sau incercarea de a reveni in politica

Nascut in 1936 la Milano, Silvio Berlusconi a intrat in afaceri de tanar. La inceput vindea aspiratoare, canta prin restaurante si era animator in cluburi. S-a imbogatit insa cu afacerile imobiliare, iar in anii '70 si-a incercat norocul si pe piata media, punand bazele imperiului Mediaset.

Citește și
Silvio Berlusconi
CRONOLOGIE. Evolutia crizei politice din Italia din 2008 si pana in prezent
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Timp de 10 ani, Berlusconi a fost pe primul loc in topul celor mai bogati italieni. Prabusirea burselor l-a "saracit" putin, dar tot ramane in top 5. Numele sau e asociat si cu una dintre cele mai de succes echipe de fotbal din Europa - AC Milan.

In 1994, "Il Cavaliere", titlu onorific decernat de presedinte ca recunoastere a eforturilor sale, se lanseaza in politica. In cateva saptamani, el pune pe picioare Forza Italia (Hai, Italia!), un partid format in mod esential din cadre de la Fininvest. El se aliaza cu neofascistii din Miscarea Sociala Italiana (MSI) a lui Gianfranco Fini si populistii din Liga Nordului a lui Umberto Bossi si castiga alegerile, in aprilie 1994.

Abandonat de Liga, Guvernul sau se prabuseste dupa sapte luni. In 2001, obtine din nou postul de premier, pe care-l va pastra pana in aprilie 2006, un mandat fara precedent din perioada postbelica si pana atunci.

Uzat de cei cinci ani la putere, este invins "la mustata", in legislative, de eternul sau rival de stanga, Romano Prodi, care se dovedeste incapabil sa isi pastreze coalitia unita, pemitandu-i lui Berlusconi o revansa rasunatoare doi ani mai tarziu, in 2008 si un al treilea mandat ca sef al Guvernului.

Abil in a poza ca "victima", mereu certat cu justitia pentru diverse cazuri de coruptie si frauda fiscala, Silvio Berlusconi a fost condamnat in mai multe randuri in prima instanta, dar niciodata definitiv. Foarte atent cu felul in care arata, mic de inaltime si mereu bronzat, el si-a facut implant capilar, si-a retusat pleoapele si isi vopseste parul.

Atractia fata de femei tinere si frumoase, inclusiv prostituate, i-a adus, in primavara lui 2009, o suparatoare cerere de divort din partea celei de a doua sotii, satula de escapadele lui. Dar si un proces pentru relatii contracost cu o minora si abuz de putere pentru a o elibera, in toamna lui 2010, pe tanara marocana "Ruby", care a participat la petrecerile sale, numite "bunga-bunga".

Dupa ce i s-a facut rau, in noiembrie 2006, i s-a instalat un stimulator cardiac, in decembrie, in Statele Unite. In 1997 fusese operat de cancer la prostata. In decembrie 2009, un dezechilibrat psihic l-a lovit cu o macheta a catedralei din Milano peste fata, fracturandu-i nasul si doi dinti. Silvio Berlusconi are cinci copii din cele doua casatorii ale sale, dar si mai multi nepoti.

E si primul premier italian urmarit in justitie: de 10 ori pentru coruptie, fraude fiscale sau finantare ilegala a campaniilor politice. Gasit de multe ori vinovat, Berlusconi a castigat tot timpul la apel. Alte trei proceduri sunt acum in desfasurare: frauda fiscala, acte de coruptie si ... prostitutie cu minore.

"Nu sunt un sfant si stiti cu totii asta." - a spus chiar Silvio Berlusconi, premierul Italiei.

"Nu e nimic de care ar trebui sa-mi fie rusine. Este doar un atac al unor procurori care calca in picioare legea din motie politice." spunea Berlusconi. Insa titlurile gasite de jurnalistii care i-au facut zilele acestea portretul lui Berlusconi spun ele singure totul: "Gafe, sex si bani - Berlusconi, un lider aparte" sau "O caricatura groteasca a unui miliardar sarmant". 

Inteligent si cu imaginatie, el are un ego fara pereche, care dezvaluie un complex de superioritate. De altfel, orgoliul sau a avut de suferit la 23 octombrie, cand presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel au schimbat, in public, zambete cu subinteles pe socoteala sa.

A fost o adevarata umilire pentru cel care se prezinta ca "cel mai bun presedinte al Consiliului (de Ministri) din istoria Italiei".

Cronologia evenimentelor, marti, 8 noiembrie 2011, cand Berlusconi a anuntat ca demisioneaza:

Ziua de marti, 8 noiembrie 2011, a fost una dintre cele mai lungi din cariera lui Berlusconi. Il Cavaliere a rezistat votului din Parlament, insa analistii politici simt ca sfarsitul erei Berlusconi e aproape. In timp ce parlamentarii votau, un fotograf a reusit sa surprinda notitele premierului. A scris doar atat: "8 tradatori", referindu-se la cele 8 voturi care i-au lipsit pentru o majoritate absoluta, "demisionez" si "o singura solutie".

Iar spre seara Silvio Berlusconi a anuntat ca demisioneaza, dupa ce vor fi adoptate masurile economice promise Uniunii Europene, deoarece "important e sa faci ce este bine pentru tara".

"Fie ca Berlusconi pleaca azi, maine sau poimaine nu prea mai conteaza. E terminat. Trebuie sa inteleaga cat de mult rau face tarii." - a declarat Santo Versace, fost parlamentar in Partidul Poporul Libertatii.

22:30 - Silvio Berlusconi a intervenit telefonic la una dintre televiziunile sale, ca sa-si explice motivele demisiei. El a declarat ca "important e sa faci ce este bine pentru tara". 

"Trebuie sa ne preocupe situatia italiana, ceea ce se intampla pe piete, faptul ca pietele nu cred ca Italia este capabila sau are intentia de a aproba aceste masuri pe care Europa le-a cerut", a declarat Berlusconi, intr-un apel telefonic la Canale 5.

20:15 - Potrivit Corriere della Sera, Silvio Berlusconi l-a informat pe presedintele Giorgio Napolitano, marti seara, ca va demisiona, imediat dupa ce a pierdut majoritatea in Camera Deputatilor. Partenerul principal din coalitie al lui Silvio Berlusconi i-a cerut acestuia sa demisioneze din fruntea Guvernului italian, chiar inainte de votul crucial care se va da pe marginea bugetului.

17.00 - Guvernul Silvio Berlusconi a castigat marti un vot crucial in Camera Deputatilor, pachetul de reforme fiind aprobat, dar a pierdut majoritatea absoluta, informeaza AFP. Bilantul financiar al statului italian a fost adoptat cu 308 voturi, sub pragul majoritatii absolute, care este de 316 voturi. "Guvernul nu mai are majoritate in Camera Deputatilor", a constatat imediat Pierluigi Bersani, liderul Partidului Democrat, principala formatiune de opozitie.

16.00 - Liderul Ligii Nordice, Umberto Bossi, a declarat ca Berlusconi ar trebui inlocuit cu fostul ministru al justitiei Angelino Alfano. Astfel, coalitia lui Berlusconi s-a prabusit chiar inaintea votului. 

Informatia a fost confirmata de Presedintia Italiei. "Premierul i-a transmis presedintelui ca este constient de implicatile rezultatului votului din Camera; insa, in acelasi timp, a exprimat preocupare in legatura cu necesitatea oferirii unor raspunsuri punctuale partenerilor europeni, prin aprobarea legii privind stabilitatea financiara (...) Imediat dupa ce va fi adoptat acest plan, premierul ii va prezenta demisia sa presedintelui", precizeaza Presedintia Italiei.

15.00 - Pana acum, Berlusconi a insistat asupra faptului ca are suficienta sustinere parlamentara, astfel incat sa fie in stare sa continue la guvernare si a negat faptul ca va demisiona.

Luni, toata ziua, au circulat insistent zvonuri ca va demisiona, ceea ce i-ar face fericiti pe multi italieni, dar si europeni. Insa "Il Cavaliere" nu renunta fara lupta. Un vot pe probleme bugetare de astazi ii va arata cum sta, inaintea votului de incredere din zilele urmatoare.

Urgenta unei solutii pentru Italia a devenit si mai clara luni, cand dobanzile la care se poate imprumuta aceasta tara au crescut din nou, ajungand la un nivel record. Un grup de experti europeni si de la BCE este asteptat zilele acestea la Roma, ca sa ia la bani marunti finantele Italiei.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Silvio Berlusconi a DEMISIONAT in huiduielile a mii de italieni. Cine e
Silvio Berlusconi a DEMISIONAT in huiduielile a mii de italieni. Cine e "salvatore della patria"

Silvio Bersluconi a demisionat sambata de la conducerea Guvernului italian, dupa adoptarea de catre Parlament a masurilor de austeritate solicitate de Uniunea Europeana.

CRONOLOGIE. Evolutia crizei politice din Italia din 2008 si pana in prezent
CRONOLOGIE. Evolutia crizei politice din Italia din 2008 si pana in prezent

Popularitatea premierului italian, Silvio Berlusconi, si a Guvernului sau a scazut constant de la alegerea triumfala din 2008, in timp ce disensiunile s-au multiplicat in cadrul majoritatii sale parlamentare, relateaza AFP.

Cand zeci de mii de italieni ii cereau demisia, Berlusconi dormea in timpul summitului de la Cannes
Cand zeci de mii de italieni ii cereau demisia, Berlusconi dormea in timpul summitului de la Cannes

Zeci de mii de italieni si-au strigat nemultumirea fata de premierul Silvio Berlusconi, la un miting organizat de opozitie la Roma.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.