Confruntare Israel - Iran. Avioanele israeliene au tras 70 de rachete și au ucis 23 de soldați, după atacul din Siria

Avion Israel
AFP

Armata israeliană a utilizat 28 de avioane şi a lansat 70 de rachete asupra infrastructurii iraniene în Siria, a afirmat joi Ministerul Apărării rus, precizând că jumătate dintre rachete au fost distruse de sistemul de apărare antiaerian sirian.

'28 de avioane israeliene F-15 şi F-16 au participat la lovituri şi au tras 60 de rachete de tipul 'aer-sol' asupra mai multor regiuni siriene', în timp ce alte peste 10 rachete de tipul 'sol-sol' au fost lansate 'dinspre Israel', conform instituţiei de apărare a Rusiei, într-un comunicat citat de agenţiile de presă ruse.

Ministerul Apărării rus consideră că, 'sub pretextul de a 'răspunde' la tirurile vizând poziţii israeliene în (Platoul) Golan', aceste lovituri au avut loc la 10 mai între 01:45 şi 03:45, ora locală.

Aceste lovituri au vizat 'poziţii ale forţelor iraniene şi poziţii legate de sistemul de apărare antiaerian sirian în zona Damascului şi în sudul Siriei', conform comunicatului.

'Prejudiciile provocate forţelor iraniene şi infrastructurii militare şi civile siriene sunt în curs de evaluare', se menţionează în text.

Citește și
Donald Trump
Donald Trump ameninţă Iranul cu consecinţe "foarte grave"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Joi dimineaţă, Moscova a chemat Iranul şi Israelul 'la reţinere', exprimându-şi 'îngrijorarea' în legătură cu escaladarea tensiunilor în zonă.

Aceste lovituri intervin la o zi după întâlnirea la Moscova între preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Cel puţin 23 de combatanţi pro-regim au fost ucişi în atacurile israeliene asupra poziţiilor iraniene şi ale Hezbollahului în Siria, a indicat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de EFE. Printre cei ucişi figurează cinci membri ai forţelor regulate siriene, între care un ofiţer, şi alţi 18 combatanţi sirieni şi străini.

Presa siriană de stat, despre atac: Israelul ar fi replicat cu atacuri lângă Damasc

Chiar înainte de a se lumina afară, în capitala siriană Damasc au răsunat sunete de explozie, iar zgomote puternice s-au auzit în întreg spațiul aerian din regiune, pe parcursul întregii nopți. Ar fi vorba despre rachete trimise de Israel spre obiective militare iraniene din Siria, potrivit unui oficial israelian.

Totodată, agenția de presă SANA a citat un oficial militar sirian care precizat că rachetele israeliene au lovit obiective de apărare aeriană, radare și depozite de arme, însă a subliniat că multe dintre aceste rachete au fost interceptate.

La rândul său, televiziunea de stat a relatat că sistemul de apărare aeriană al Siriei a interceptat în cursul dimineții „rachete ostile de proveniență israeliană”, care au vizat obiective situate sud-vest de Damasc. Câteva ore mai târziu, televiziunea Al-Ikhbariya a difuzat imagini live în care se puteau auzi explozii puternice, cât și focurile trase de sistemul de apărare aeriană.

Potrivit activiștilor din Siria, ar fi fost lovite obiective situate foarte aproape de capitala Damasc. Un filmuleț postat pe o rețea de socializare surprinde o explozie puternică și un șrapnel care zboară prin aer. Locuitorii din zonă spun că focurile au fost atât de puternice încât li s-au cutremurat clădirile.

Vizate ar fi fost și obiective militare din sudul provinicei Suweida, între care o bază aeriană, cât și din Homs, oraș situat în centrul țării. Potrivit televiziunii controlate de stat Al-Ikhariya, aceste atacuri ar fi avut caracter preventiv.

Anterior, locotenentul colonel Jonathan Conricus, purtător de cuvânt al Armatei Israelului, a precizat că forțele iraniene au tras mai multe rachete spre baze israeliene, însă nu oferise indicii despre cum va reacționa Israelul la această provocare.

Această nouă acțiune militară ar putea duce la un nou conflict, în contextul în care există deja tensiuni între cele două state.
Un alt purtător de cuvânt al Armatei, Avichay Adraee, a precizat pe Twitter, că Israelul „acționează împotriva obiectivelor iraniene de pe teritoriul Siriei”, lucru foarte rar confirmat de un oficial israelian.

„Israelul percepe atacul iranian în termeni foarte gravi. Nu s-a sfârști acest epison”, le-a spus Conricus reporterilor.

Conform mediei siriene, noul val de ostilități dintre Israel și Iran ar fi pornit tocmai de la acțiunea armatei israeliene, care a atacat poziții siriene din sudul țării. Astfel, presa pro-regim a transmis că forțele siriene ar fi reacționat și ele cu rachete direcționate spre Israelieni. Cel puțin 50 de rachete ar fi fost lansate de pe teritoriul Sirian și ar fi vizat forțele israeliene din Înălțimile Golan, potrivit televiziunii Al-Mayadeen. Este prima dată câd sirienii au lansat rachete spre Armata Israeliană din această zonă.

De câteva zile, Israelul este în alertă, așteptându-se la un atac din partea Iranului, după ce autoritățile din această țară au jurat să se răzbune pentru recentele acțiuni militare ale armatei israeliene asupra obiectivelor iraniene din Siria.

Iranul și-a trimis militari în Siria în 2011, după izbucnirea războiului civil, pentru a se alătura forțelor militare ale președintelui Bashar al-Assad. În contextul în care acest război pare să fie câștigat de Assad, Israelul se teme că Iranul, împreună cu zecile de mii de militanți șiiți, vor ataca Israelul. Incertitudinea din regiune este cu atât mai mare cu cât, marți, președintele american Donald Trump a anunțat că retrage Statele Unite din acordul nuclear iranian încheiat în 2015.

Miercuri, premierul israelian Benjamin Netanyahu a plecat la Moscova, pentru a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin.

Cei doi oficiali au discutat despre o acțiune militară coordonată în Siria, în contextul în care și Putin a trimis echipaje militare care să-l susțină pe Assad. După ce au petrecut împreună 10 ore, Netanyahu a precizat că i-a transmis liderului rus că țara sa are obligația se a se apăra de agresiunea pe care Iranul o reprezintă.

„Cred că am prezentat lucrurile într-o manieră directă, ceea ce e important. Aceste chestiuni sunt foarte importante pentru siguranța Israelului, mai ales în această perioadă”, a spus el.

Israelul consideră Iranul cel mai mare inamic, pe care îl acuză că ar vrea să distrugă statul israelian, că susține grupări militante și regiune și că și-a sporit activitatea militară de pe teritoriul Siriei. Astfel, Israelul a avertizat că nu va accepta ca militarii iranieni să devină o prezență permanentă în Siria.

Armata israeliană a fost în alertă marți, ordonând deschiderea adăposturilor din Înălțimile Golan, după ce au observat „activitatea neregulată a forțelor iraniene de pe teritoriul Siriei.”După acțiunile din noaptea de miercuri spre joi, oamenii din regiune au fost notificați că se pot întoarce la „rutină”.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Arabia Saudită, pregătită să dezvolte propriile arme nucleare
Arabia Saudită, pregătită să dezvolte propriile arme nucleare

Arabia Saudită îşi va dezvolta propriul arsenal nuclear dacă Iranul acţionează la rândul său în acelaşi sens, a avertizat miercuri ministrul de externe Adel al-Jubeir, în contextul în care tensiunile din regiune se intensifică.

Donald Trump ameninţă Iranul cu consecinţe
Donald Trump ameninţă Iranul cu consecinţe "foarte grave"

Donald Trump a ameninţat miercuri Iranul cu "consecinţe foarte grave" dacă va decide să relanseze programul său nuclear, la o zi după anunţul retragerii Statelor Unite din acordul vizând să împiedice Teheranul să obţină arma nucleară.

Rusia va continua să respecte acordul nuclear cu Iranul. La fel şi UE
Rusia va continua să respecte acordul nuclear cu Iranul. La fel şi UE

Rusia rămâne hotărâtă să respecte acordul internaţional privind programul nuclear cu Iranul, denunţat marţi de Statele Unite, a declarat miercuri ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, citat de agenţia de presă Interfax.

Ministrul francez de Externe dă asigurări că
Ministrul francez de Externe dă asigurări că "acordul cu Iranul nu este mort". Macron îl va contacta pe Rouhani

Acordul nuclear semnat cu Iranul în 2015 "nu este mort" în ciuda deciziei preşedintelui american Donald Trump de a retrage Statele Unite, a declarat miercuri ministrul francez de Externe.

Ce consecinţe va avea pentru România ieşirea SUA din acordul nuclear cu Iranul
Ce consecinţe va avea pentru România ieşirea SUA din acordul nuclear cu Iranul

Anunţul făcut marţi de preşedintele Trump produce îngrijorare în întreaga lume, în condiţiile în care ieşirea SUA din acordul nuclear cu Iranul ar putea avea consecinţe extrem de grave.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.