Alegeri parlamentare in Ucraina. Mesajul lui Obama si reactia Rusiei dupa ce partidele prooccidentale au luat 70% din voturi

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a felicitat poporul ucrainean pentru scrutinul legislativ "reusit", salutand mobilizarea milioanelor de alegatori in pofida atmosferei "dificile" din unele regiuni, relateaza Mediafax.

Barack Obama felicita poporul ucrainean pentru scrutinul parlamentar

"Alegerile sunt o noua etapa importanta in dezvoltarea democratica a Ucrainei, a subliniat Obama, exprimand regretul ca "autoritatile ruse care ocupa Crimeea si separatistii sustinuti de rusi din anumite zone ale Ucrainei au impiedicat cetatenii sa isi exercite drepturile democratice".

Presedintele SUA i-a avertizat pe insurgentii prorusi sa nu organizeze alegeri paralele. "Statele Unite nu vor recunoaste niciun scrutin organizat in regiuni aflate sub controlul separatistilor daca nu va exista aprobarea Administratiei de la Kiev", a atras atentia Obama.

Liderii separatisti prorusi intentioneaza sa organizeze alegeri parlamentare, pe 2 noiembrie, in regiunile Donetk si Lugansk.

Citește și
Viktor Ianukovici
Vladimir Putin a RECUNOSCUT ca Rusia l-a ajutat pe Viktor Ianukovici sa fuga din Ucraina
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Alegerile din Ucraina reprezinta o victorie a partizanilor pacii, apreciaza Moscova

Alegerile legislative din Ucraina, castigate de partidele prooccidentale, consacra victoria partizanilor unei "reglementari pasnice" a conflictului, a apreciat Karasin, adjunct al ministrului rus al Afacerilor Externe, citat de AFP, potrivit Mediafax.

"Bilantul oficial al alegerilor nu a fost inca stabilit (...), dar este deja clar ca partidele care sunt in favoarea unei reglementari pasnice a crizei ucrainene au obtinut majoritatea", a declarat Karasin pentru agentia publica rusa RIA Novosti.

Este vorba despre "forte politice mai mult sau mai putin rezonabile (...), care nu fac apel la folosirea directa a fortei pentru a rezolva problema", a adaugat el.

"Aceasta este o noua posibilitate pentru ei de a reveni la acordurile (de pace incheiate cu separatistii prorusi-n.r.), in primul rand la cele de la Minsk" privind instaurarea armistitiului, semnate la 5 septembrie cu participarea Rusiei, a precizat Karasin.

Dupa numararea a 40 la suta din voturi, blocul presedintelui Petro Porosenko (21,5%) si Frontul Popular (21,6%) al premierului Arseni Iateniuk s-au clasat pe primul loc in alegeri, urmate de Samopomici (11%), formatiune formata din militanti tineri si combatanti reveniti de pe front.

Frontul Popular si Samopomici sunt partizane ale unei pozitii ferme in fata separatistilor si a Moscovei, fara a fi insa considerate "partide ale razboiului" cum sunt adesea supranumite Partidul Radical al populistului Oleg Liasko sau formatiunea Batkivscina a fostului premier Iulia Timosenko, care ar urma de asemenea sa intre in Parlament cu 7,4% si respectiv 5,7% la suta din voturi.

"Faptul ca forte vizibil nationaliste au castigat un sprijin considerabil si vor fi reprezentate in Verhovna Rada (Parlamentul ucrainean-n.r.) creeaza o amenintare suplimentara privind posibile noi apeluri la folosirea fortei si la varsare de sange", a mai spus Karasin. "Este extrem de periculos", a conchis el.

Prooccidentalii ucraineni incearca sa formeze o alianta

Primele rezultate oficiale - publicate in noaptea de duminica spre luni - confirma avansul principalelor cinci formatiuni favorabile unei apropieri de Uniunea Europeana (UE), dintre care unele sunt nationaliste, dar si faptul ca presedintele nu va putea sa guverneze singur si ca va fi nevoit sa accepte compromisuri, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Scorul acestora (aproximativ 70% din voturile exprimate) reprezinta un val prooccidental fara precedent de la proclamarea independentei tarii, in 1991. Alt semn ca tara a vrut sa intoarca spatele trecutului sovietic - comunistii par sa nu mai intre in Parlament.

Ucraina a votat masiv pentru o apropiere "ireversibila" de Europa, afirma Petro Porosenko

"Peste trei sferturi din alegatorii care au participat la vot au sustinut cu putere si ireversibil orientarea Ucrainei spre Europa", a afirmat presedintele ucrainean intr-o declaratie pentru natiune difuzata la televiziune.

"Majoritatea alegatorilor s-au pronuntat in favoarea fortelor politice care sustin planul de pace (...) si cauta mijloace politice pentru a solutiona conflictul", a declarat Porosenko. "Sustinatorii unei soluyii militare sunt in minoritate", a adaugat el.

Pe de alta parte, Porosenko s-a felicitat pentru declinul Partidului Comunist (mai putin de 3 la suta), care este pe cale sa nu mai obtina vreun mandat de deputat in Parlament, pentru prima oara din 1993.

"Tribunalul popular (...) a condamnat la moarte Partidul Comunist", a declarat Petro Porosenko. "Ucrainenii au aplicat o lovitura decisiva coloanei a cincea comuniste", a continuat el.

"Astept constituirea cat mai rapida a unei noi coalitii" parlamentare, care va forma ulterior Guvernul, a atentionat presedintele ucrainean.

Partidele nationale prooccidentale au castigat alegerile

Blocul presedintelui Petro Porosenko si alte patru miscari prooccidentale, intre care nationalistii, au obtinut impreuna aproximativ 70 la suta din voturi, potrivit sondajului care se refera la jumatatea din Parlament aleasa prin scrutin proportional si realizat de trei institute de sondare a opiniei publice. 

Blocul Porosenko s-a clasat pe primul loc cu 22-23 la suta din voturi, urmat de Frontul Popular al premierului Arseni Iateniuk (21 la suta) si de miscarea Samopomici condusa de primarul Liovului (13 la suta) si formata din reprezentanti ai societatii civile si combatanti veniti din estul tarii. Ultimele doua formatiuni pledeaza pentru intensificarea ofensivei impotriva separatistilor prorusi din estul Ucrainei.

Partidul nationalist Svoboda si cel al fostului premier Iulia Timosenko au obtinut fiecare 6 la suta din voturi, depasind la limita pragul electoral de 5 la suta.

Principalul partid prorus, format din fosti aliati ai presedintelui Viktor Ianukovici, inlaturat de la putere si marginalizat, va fi, de asemenea, prezent in Parlament cu aproape 8 la suta din voturi, potrivit aceleiasi surse.

Partidul radical al lui Oleg Liasko, populist si fara eticheta politica clara, a intrat pentru prima data in Parlament cu 6 la suta din sufragii. in schimb, Partidul Comunist (mai putin de 3 la suta) este pe cale sa nu mai obtina vreun mandat de deputat in Parlament, pentru prima oara din 1993.

Aceste alegeri reinnoiesc radical Parlamentul de la Kiev si accentueaza apropierea Ucrainei de Uniunea Europeana. Scrutinul legislativ era crucial pentru aceasta fosta republica sovietica afectata de aproape un an de o criza politica foarte grava, cu inlaturarea de la putere a fostului presedinte Viktor Ianukovici, anexarea Crimeei de catre Rusia si renasterea separatismului in regiunile estice, care a degenerat in conflict armat.

Aceste alegeri anticipate au fost convocate de presedintele Petro Porosenko, ales in mai din primul tur, pentru a intoarce definitiv pagina regimului prorus al lui Viktor Ianukovici, inlaturat de la putere de miscarea de contestare prooccidentala in Piata Independentei din Kiev.

Dar ele au fost umbrite de conflictul dintre fortele ucrainene si separatistii prorusi in bazinul minier Donbas, care potrivit ONU a provocat peste 3.700 de morti din aprilie si a constrans 800.000 de persoane sa isi paraseasca locuintele.

Aproximativ cinci milioane de alegatori dintre cei 36 de milioane din tara nu au putut sa voteze duminica, in Crimeea, alipita de Rusia in martie, si in zonele controlate de separatisti in est. Un numar de 27 de mandate de deputat vor ramane vacante.

La Donetk, principalul fief al rebelilor, locuitorii au boicotat alegerile si le asteapta pe cele din 2 noiembrie, organizate de saparatisti.

Partidul lui Arseni Iaseniuk, principalul artizan al negocierilor cu creditorii occidentali, a anuntat imediat dupa anuntarea exit-poll-urilor ca spera ca actualul premier isi va pastra postul.

Capul de lista al miscarii Samopomici, Ganna Gopko, a avertizat ca o eventuala coalitie care o va include nu va trebui sa fie "proprezidentiala, ci proucraineana", potrivit agentiei Interfax.

Fostul campion la box Vitali Kliciko, cap de lista al Blocului Petro Porosenko, s-a declarat convins in legatura cu formarea unei coalitii intre "fortele democratice".

"Pentru prima oara in istorie, fortele antiucrainene, Partidul Comunist, care intotdeauna a fost a cincea coloana a Kremlinului, nu vor fi reprezentate in Parlament", a sublinit Kliciko, ales primar al Kievului in mai.

 

Rata de participare depaseste 40 la suta

"Am votat pentru viitor, pentru parcursul european al tarii, pentru reinnoirea puterii... Sunt sigur ca vom avea un nou Guvern, o noua coalitie europeana si un nou Parlament... Sper ca voi reusi sa formez o coalitie proeuropeana si proucraineana democratica si sper ca astazi poporul ucrainean va face o alegere responsabila", le-a spus Porosenko reporterilor dupa vot, relateaza Interfax Ucraina, in pagina electronica, potrivit Mediafax.

Presedintele si-a exprimat, de asemenea, speranta ca cererea societatii ucrainene de reinnoire a puterii si crearea unei noi coalitii vor fi realizabile.

"Bineinteles, sper ca eforturile mele vor fi sprijinite si vom avea o echipa unita, puternica si eficienta si vom demara reforme", a spus presedintele ucrainean.

Pe de alta parte, Comisia Electorala Centrala a anuntat ca rata de participare la vot era, la ora 17.20 (17.20 ora Romaniei), de 40,42 la suta, relateaza Ukrinform, in pagina electronica.

Saptesprezece la suta dintre sectiile de votare s-au deschis mai devreme sau mai tarziu decat era programat. Observatorii au anuntat insa ca votul are loc intr-o atmosfera calma.

Inainte de a vota, presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a mers duminica la Kramatorsk, oras situat in estul separatist prorus si al carui control a fost preluat in cursul verii de fortele ucrainene, in ziua alegerilor legislative boicotate in teritoriile controlate de rebeli, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

"Am ajuns la Donbas", bazinul minier care include regiunile rebele Donetk si Lugansk, a scris presedintele pe contul sau de Twitter, publicand o fotografie cu el la bordul unui elicopter, in uniforma de camuflaj.

El a vizitat o sectie de votare din Kramatorsk si a discutat cu militarii ucraineni aflati la fata locului, a declarat ulterior presedintia.

"Serviciul pe care il aduceti Ucrainei este remarcabil. Pentru mine si pentru milioane de ucraineni sunteti eroii carora le datoram o viata pasnica", le-a spus el soldatilor.

Sotia presedintelui, Marina Porosenko, a votat singura, intr-o sectie de votare din centrul Kievului, explicand presei ca seful statului este la Donbas, "pentru a urmari desfasurarea votului" organizat in teritoriile controlate de fortele ucrainene, potrivit unui comunicat al presedintiei.

Votul nu are loc insa in zonele controlate de rebeli si aproximativ trei milioane de alegatori nu vor putea participa la scrutin, din cei cinci milioane cat numara regiunile Donetk si Lugansk.

Darth Vader nu a putut vota

Candidatul ucrainean Darth Vader nu a putut vota pentru ca a refuzat sa isi dea jos masca. 

Acesta a incercat sa voteze, duminica, la Kiev, dar membrii comisiei electorale de la sectia de votare respectiva nu i-au permis deoarece a refuzat sa isi dea jos masca, relateaza Tass, in pagina electronica.

Darth Alekseievici Vader, fost electrician, a promis sa transforme Ucraina intr-un "imperiu galatic". In pofida pledoariei sale pentru transparenta, el a refuzat insa sa isi arate fata in public, ceea ce s-a dovedit a fi o problema pentru oficialii sectiei de votare la care s-a prezentat.

Membrii comisiei sectiei de votare au refuzat sa ii dea un buletin de vot afirmand ca ar trebui sa prezinte un act de identitate si sa isi arate fata.

"M-am gandit ca asa o sa se intample. Sunt foarte dezamagit. Drepturile mele au fost incalcate", le-a spus Darth Vader jurnalistilor.

Persoanele prezente la sectia de votare in momentul in care a aparut barbatul au reactionat diferit, unele facand fotografii, altele carcotind.

Trei candidati emblematici din tabara presedintelui ucrainean au fost agresati

Trei tineri candidati la alegerile legislative din Ucraina, emblematici pentru lista blocului proprezidential, au fost agresati, duminica, dupa ce au inregistrat fraude intr-un birou de vot din centrul tarii, au anuntat candidatii si politia, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Sase barbati au aruncat cu pietre in masina cu care se deplasau candidatii, spargandu-i geamurile, a declarat pentru AFP prin telefon unul dintre candidati, Svitlana Zalisciuk, care a publicat fotografii pe Facebook pentru a demonstra agresiunea. Colegul ei, Serghei Lescenko, a fost ranit usor de cioburi, a precizat ea.

Cu ei se afla si Mustafa Naiem, jurnalistul care a lansat in noiembrie 2013 primul apel la manifestatii impotriva fostului presedinte prorus Viktor Ianukovici, lansand ceea ce a devenit ulterior miscarea de contestare din Maidan.

Politia regionala a confirmat atacul intr-un comunicat, adaugand ca un grup de anchetatori a fost trimis la fata locului.

Incidentul s-a produs in apropiere de satul Kazarnia din regiunea Kirovograd, unde cei trei au inregistrat imagini cu o tentativa de "cumparare a alegatorilor" in favoarea unui candidat apropiat fostului regim, a explicat Zalisciuk.

"Noi credem ca obiectivul a fost sa ne impiedice sa continuam" sa observam procesul electoral in aceasta circumscriptie, a adaugat ea.

Acesti tineri candidati, fosti jurnalisti si militanti care s-au raliat blocului presedintelui Petro Porosenko, au lansat in ultimele saptamani o campanie impotriva lui Oles Dovghi, fost oficial din cadrul consiliului municipal din Kiev, un apropiat al regimului lui Viktor Ianukovici si acuzat de presa de coruptie.

Dovghi candideaza pentru un mandat de deputat intr-o circumscriptie din regiunea Kirovograd.

Conditii dificile de vot pentru populatia din zonele controlate de separatisti in estul Ucrainei

Teritoriile din estul Ucrainei controlate de rebelii prorusi vor ignora total, duminica, alegerile legislative anticipate organizate de Kiev, circa trei milioane de alegatori fiind in imposibilitatea de a vota in circumscriptiile lor, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

"Nu stiu pe nimeni din anturajul meu care sa vrea sa paraseasca Donetk (bastion al rebelilor) astazi pentru a merge sa voteze in zona ucraineana", a declarat un tanar pe strazile aproape goale din oras.

Alegatorii care locuiesc in zonele controlate de separatistii ce au proclamat in aprilie "Republica Populara Donetk" (DNR) si "Republica Populara Lugansk" (LNR), principalele doua orase din regiunea miniera Donbas, pot teoretic sa mearga in zona controlata de Kiev pentru a vota.

Dar acest vot se loveste de dificultati tehnice, transporturile feroviar si rutier fiind perturbate in numeroase orase din cauza luptelor.

In plus, sa treci de barajele rebelilor catre o zona controlata de Kiev in aceasta zi ar putea fi un gest interpretat drept sfidare la adresa puterii separatiste si sustinere a Kievului, o atitudine riscanta in DNR si LNR.

"Nu trec mai multe persoane decat in mod obisnuit pe la barajul nostru. Cred ca foarte putine persoane merg sa voteze. Nu ii priveste" acest vot, a declarat pentru AFP un rebel de la ultimul punct de control al DNR pe drumul care duce la Dnipropetrovsk, marele oras din est aflat sub control ucrainean.

Cetatenii ucraineni din Romania au votat la Suceava

Consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasylyi Boiechko, a declarat ca astazi se voteaza pentru o Ucraina europeana si ca se asteapta ca la sectia de votare din Suceava sa vina cat mai multi din cei 126 de cetateni ucraineni inscrisi pe listele electorale pentru alegerile legislative anticipate.

Boiechko a declarat, duminica, pentru corespondentul MEDIAFAX ca pana in prezent au votat la sectia de votare organizata in sediul Consulatului general al Ucrainei la Suceava in principal cetatenii ucraineni care locuiesc in judetul Suceava, dar si o ucraineanca din Neamt si ca asteapta ca la aceste alegeri sa vina cat mai multi dintre cei inscrisi pe listele electorale.

"Conditiile sunt normale. Speram sa vina pentru ca astazi votam pentru o Ucraina europeana", a spus consulul general al Ucrainei la Suceava.

El a mentionat ca cei inscrisi pe liste se afla insa la distanta destul de mare de sectia de votare din Suceava, fiind vorba de Satu Mare, Cluj sau Bacau.

"Cine sta la Suceava a venit", a spus consulul general.

Pe listele electorale pentru alegerile parlamentare anticipate care se desfasoara duminica in Ucraina sunt inclusi 126 de cetateni ucraineni din circumscriptia consulara Suceava, circumscriptie la care sunt arondate 12 judete din Romania.

Cetatenii ucraineni din Circumscriptia consulara Suceava vor putea vota in sectia de votare de la Consulatul General al Ucrainei din Suceava pana la ora 20.00. De asemenea, ucrainenii mai pot vota si in Bucuresti, la sediul Ambasadei, unde sunt inregistrati 232 de alegatori.

Consulul general al Ucrainei la Suceava a precizat ca alegerile parlamentare din Ucraina sunt organizate dupa un sistem proportional majoritar, respectiv 225 de membri ai Parlamentului Ucrainei vor fi alesi pe listele partidelor politice, iar alti 225 vor fi alesi prin vot uninominal.

Scrutinul, convocat de presedintele Petro Porosenko, este umbrit de conflictul dintre fortele ucrainene si separatistii prorusi din est. Aproximativ cinci milioane de alegatori din cei 36 de milioane de locuitori sunt exclusi de la vot deoarece locuiesc fie in Crimeea, anexata in martie de Rusia, fie in zona controlata de rebeli in est.

Separatistii au amenintat pensionarii

Separatistii au impartit manifeste in Rubijne, teritoriu controlat de armata ucraineana, prin care ii ameninta pe pensionari ca daca vor vota li se vor lua pensiile, a declarat politia. In regiunea Lugansk, controlata de rebeli, amenintarile sunt insa si mai dure. Astfel, un manifest semnat de separatistii prorusi cere ca "alegerile burgheze ale juntei de la Kiev" sa fie ignorate, amenintand cu legea martiala si executarea membrilor comisiilor electorale.

Alegerile parlamentare au loc duminica in 13 dintre cele 21 de circumscriptii din Donetk si in patru dintre cele 11 din Lugansk.

Alegeri Parlamentare in Ucraina, tara macinata de razboi, care spera o apropiere de Occident

Birourile de vot s-au deschis, duminica, la ora 08.00 in Ucraina pentru alegerile anticipate care ar urma sa ofere o majoritate larga fortelor prooccidentale.

Scrutinul, convocat de presedintele Petro Porosenko, este umbrit de razboiul dintre fortele ucrainene si separatistii prorusi din est. Aproximativ 5 milioane de alegatori, dintre cele 36 de milioane de locuitori, sunt exclusi de la vot, deoarece locuiesc fie in Crimeea, anexata in martie de Rusia, fie in zona controlata de rebeli in est.

Darth Vader spera ca forta electoratului va fi cu el duminica, la alegerile parlamentare din Ucraina. El este reprezentantul Partidului Internetului si promite nu ca va transforma Ucraina intr-un imperiu galactic, ci va asigura fiecarui locuitor accesul la computere si Internet. Atat de hotarat e insolitul candidat, incat si-a schimbat, legal, numele din Victor Shevcenko in Darth Vader, celebrul personaj malefic din epopeea galactica Razboiul stelelor. Pe lista Partidului Internetului, inregistrata de comisia electorala de la Kiev, mai figureaza si alte personaje din seria de filme: Yoda, Printesa Amidala sau Chewbacca.

Darth Vader, Partidul Internetului din Ucraina: "Voi deveni presedintele Ucrainei si asta e foarte important. Primul lucru pe care il voi face va fi sa informatizez intreaga Ucraina. Asta inseamna ca toti deputatii din parlament vor fi automat inlaturati. N-avem nevoie de ei aici, au dovedit ca nu sunt buni de nimic".

Pe de alta parte, tristetea a inlocuit speranta in Piata Independentei (Maidan) din Kiev, centrul protestelor prooccidentale din iarna trecuta. "Ucraina a pierdut", suspina sambata, 25 octombrie 2014, Viktor Vasiuk, tremurand in vesta sa de piele. In Piata Independentei din Kiev, centrul contestarii proeuropene din iarna trecuta, frigul a revenit, dar tristetea a inlocuit speranta cu o zi inaintea alegerilor legislative anticipate de duminica. "Indiferent ce spune propaganda, Ucraina a pierdut", insista acest barbat in varsta de 54 de ani, tocmai sosit in capitala ucraineana din Crimeea, peninsula ucraineana anexata de Rusia in martie. Pentru ca nu a acceptat nationalitatea rusa, el nu isi poate gasi un loc de munca.

Manifestatiile masive pline de speranta care au afectat toata iarna Piata Independentei, cunoscuta sub numele de Maidan, par a fi departe. Cu siguranta, contestatarii au sfarsit prin a obtine plecarea presedintelui prorus Viktor Ianukovici. Dar fuga sa in Rusia a avut loc dupa o baie de sange, in care peste 100 de manifestanti au murit, iar lunile care au urmat s-au transformat intr-un cosmar in Ucraina. Dupa pierderea Crimeei, conflictul din estul tarii, intre fortele ucrainene si separatistii prorusi a provocat 3.700 de morti si 800.000 de sinistrati, potrivit ONU. Ambianta nu este una de sarbatoare la Kiev, in pofida victoriei anuntate a prooccidentalilor la alegerile legislative de duminica, ce ar urma sa pecetluiasca schimbarea de regim in Ucraina, inceputa dupa alegerea, in mai, a lui Petro Porosenko in functia de presedinte. "Dupa miscarea din Maidan, oamenii s-au destins si au crezut ca totul s-a sfarsit. Nu se asteptau sa aiba un nou inamic", apreciaza Viktoria Vodopianovna, angajata a cailor ferate, in varsta de 41 de ani.

"Daca macar am fi putut vedea niste progrese. In schimb, avem razboi", adauga Natalia Datkiv, in varsta de 44 de ani.

Piata Independentei are aerul unui sanctuar, cu portrete ale manifestantilor ucisi, flori uscate si lumanari aprinse in memoria lor. Fotografii ale manifestatiilor din Maidan si ale conflictului din est sunt expuse in aer liber. Dominand piata, un banner imens reprezinta un cer senin pe un lan de grau, amintind de zonele rurale ucrainene, bogate in cereale, dar si drapelul national in culorile albastru si galben. Cu litere ingrosate, se poate citi "Glorie Ucrainei", sloganul repetat la nesfarsit de opozantii regimului lui Viktor Ianukovici si, de la indepartarea sa de la putere, de prooccidentali. Bannerul ascunde fatada innegrita a Casei Sindicatelor, o cladire masiva din beton, sediu al contestatarilor in iarna trecuta, care a ars in timpul manifestatiilor din februarie.

Numerosi ucraineni apreciaza ca Maidan, aflat deja in centrul "revolutiei portocalii" din 2004, ar putea sa se umple din nou daca actuala putere nu isi va indeplini promisiunile. "Autoritatile nu au dreptul la greseli. Oamenii nu le vor accepta", avertizeaza Viktoria Vodopianovna. "Cei care lupta nu vor admite niciun pas inapoi".

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Alegeri in Ucraina. Parisul, Berlinul si Varsovia spera la organizarea alegerilor pe intregul teritoriu al Ucrainei
Alegeri in Ucraina. Parisul, Berlinul si Varsovia spera la organizarea alegerilor pe intregul teritoriu al Ucrainei

Franta, Germania si Polonia si-au exprimat speranta vineri, in cursul unei reuniuni ministeriale la Paris, ca alegerile legislative care urmeaza sa aiba loc duminica in Ucraina se vor desfasura pe intreg teritoriul tarii. 

Vladimir Putin a RECUNOSCUT ca Rusia l-a ajutat pe Viktor Ianukovici sa fuga din Ucraina
Vladimir Putin a RECUNOSCUT ca Rusia l-a ajutat pe Viktor Ianukovici sa fuga din Ucraina

Presedintele rus, Vladimir Putin, a recunoscut vineri ca Moscova l-a ajutat pe fostul presedinte ucrainean Viktor Ianukovici sa fuga in Rusia, pe fondul protestelor violente de la inceputul anului.

George Soros indeamna UE si NATO sa ajute Ucraina cu 20 de miliarde de dolari: Rusia e o amenintare la adresa Europei
George Soros indeamna UE si NATO sa ajute Ucraina cu 20 de miliarde de dolari: Rusia e o amenintare la adresa Europei

Miliardarul George Soros a avertizat ca expansionismul Rusiei reprezinta o amenintare la adresa existentei UE, iar nationalismul agresiv al lui Vladimir Putin ataca valorile si principiile Uniunii.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”
Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”

Nicușor Dan - candidat independent la Primăria Capitalei, susținut de Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) - nu exclude faptul ca Popescu Piedone, principalul său contracandidat, după cum crede chiar el, să se retragă din cursa electorală.