Traficul cu animale de companie, afacere de coşmar. "90% dintre ei mor"

×
Codul embed a fost copiat

Mari nereguli în afacerile cu animale de companie! Crescătoriile neautorizate de pisici, de exemplu, nu respectă nici legi, nici norme de igienă.

Vorbim despre adevărate focare de infecție unde reproducerea felinelor se face pe bandă rulantă cu un singur scop: îmbogățirea traficanților.

Puii rezultați astfel sunt infectați cu virusuri grave și mor înainte ca noii stăpâni să-și dea seama ce boală au. Vina o poartă autoritățile  pentru că permit traficul ilegal de animale vii în mediul online, în cazul de față din Moldova și Ucraina.

Zeci de mii de anunțuri publicitare, prin care sunt scoase la vânzare animale de companie, apar zilnic pe internet. Câinii și piscile se vând pe site-uri precum mărfurile, iar prețul stabilit, în funcție de rasă, este întotdeauna sub cel cerut de crescătorii autorizați.

Citește și
catel
Tratamente scumpe pentru animale. Și-a vândut maşina şi bijuteriile pentru a-și salva câinele
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Traficanții de animale postează multe anunțuri simultan, semn că și oferta lor e variată. Iar miile de vizualizări confirmă faptul că afacerea le merge bine. Din păcate, oamenii nu știu nimic despre comerțul negru cu animale vii.

Una dintre vânzătoarele de pisici de rasă este din Pitești. Nu ar fi nicio problema dacă ar fi corectă și dacă ar face acest comerț legal, în baza unei autorizații sanitar - veterinare. Dacă ar da chitanță și factură pentru fiecare tranzacție în parte și dacă animalele pe care le livrează ar fi sănătoase. Reclamațiile oamenilor scot la iveală toate ilegalitățile ei.

Proprietar: "Am convenit de comun acord, să ne trimită unul din puiuți. Mi-a trimis pisicuță cu maxi taxi"

Un domn povestește că pisica cumpărată din Pitești a fost grav bolnavă și că a murit într-o săptămână de la livrare.

Proprietar: "A reieșit că este bolnav de panleucopenie. Este un virus foarte puternic. 90 la sută din ei mor. A stat non-stop, 3 zile cu perfuzie în lăbuță."

O femeie din Timișoara a luat un pisoi bolnav de la aceiași furnizori. Felina a avut aceeași soartă. S-a prăpădit în câteva zile, tot de panleucopenie.

Femeie Timișoara: "I-a făcut testul: normal. A ieșit pozitiv și de atunci a început calvarul. Ne-a spus că se recomandă, clar, eutanasierea. Altă șansă nu este!"

Vestea că vânzătorii din Pitești livrează animale bolnave în întreaga țară s-a extins repede. Oamenii s-au organizat în grupuri și trag acum semnale de alarmă pe rețelele de socializare.

Am comandat și noi o pisică de la aceiași furnizori, care își vedeau nestingheriți de treabă în ciuda valului de reclamații.

La întâlnirea cu echipa de la Inspectorul PRO, vânzătoarea a adus cu ea doi pui. 1.200 de lei bucata,  la jumătate de preț față de unul cu pedigree!

Înainte de a avea loc negocierea, am solicitat prezența unui inspector de la Direcția Sanitar Veterinară Argeș, ca să constate neregulile. Potrivit legii, departamentul de Bunăstare a Animalelor ar trebui să verifice astfel de cazuri.

Reporter: „Noi urmează să ne întâlnim cu această doamnă. Practic, este o sesizare din partea noastră, a echipei Inspectorul PRO.”

Dan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSV Argeș: „Dacă dumneavoastră solicitați participarea unui inspector, care să participe, poate veni cineva de la Bunăstarea Animalelor."

Una zice purtătorul de cuvânt, alta decide însă directorul instituției.

Reporter:"Zicem să vină cineva cu noi că ne întâlnim cu această persoană?”

Directorul instituției: „Domnișoară, nu poate să vină, nu poate să vină! Noi v-am dat ce v-am dat noi. Voi vă faceți treaba.”

Reporter: „Dar de ce nu poate să vină?”

Directorul instituției: „De ce să merge undeva, la cineva care nu e autorizat?”

Reporter: „Asta e? Ați aflat de la noi de o infracțiune.”

Directorul instituției: „Nu pot, domnișoară. Eu mă duc doar în unități autorizate, să controlez."

Decizia finală a fost de neimplicare, deși era evident pentru funcționarii statului că afacerea cu pisici de rasă din Pitești este ilegală.

Reporter:"Puteți să verificați comerciantul să vedeți dacă e autorizat să facă această activitate?”

Purtătorul de cuvânt al DSV Argeș: „Cu siguranță nu este pentru că Direcția Veterinară Argeș nu are înregistrat niciun comerciant online. Deci, cu siguranță nu există!"

Procedural, oficialii de la DSV Argeș ar fi putut să solicite un echipaj de Poliție, la fața locului. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, întâlnirea dintre echipa noastră și furnizorii de animale a avut loc în absența autorităților.

Reporter:"Suntem de la echipa Inspectorul PRO. V-au reclamat mai multe persoane în legătură cu comerțul pe care îl faceți, cu animăluțe. Aveți ceva de spus?”

Persoană suspectată că face trafic cu pisici: „Nu vând pisici bolnave! Dacă aveți vreo reclamați făcută contra mea, recunoasc.”

Reporter: „Avem! Avem mai multe reclamații!”

Persoană suspectată că face trafic cu pisici: „Nu cred!”

Reclamații sunt cu duiumul. iar păgubiții se plâng că instituțiile statului i-au tratat cu nepăsare.

Păgubit: "Au venit într-o seară, în București, cu un portbagaj plin cu pisici. Vreo 20 de puiuți.  Au avut clienți."

Femeie Timișoara: "Am sunat la Poliția din Pitești.”

Reporter: „Ce v-a spus?”

Femeie Timișoara: „E prea mic prejudiciul!"

Ce n-au făcut autoritățile a rezolvat echipa de la Inspectorul Pro. După această confruntare, furnizorii de feline din Pitești și-au închis anunțurile de pe mai multe site-uri.

Soluția ar fi ca oamenii să nu mai cumpere animale de pe internet. Este aproape imposibil ca un crescător corect să poată livra la orice oră, orice rasă de câine sau pisică. Într-un astfel de caz, traficul e evident. Oamenii ar trebui să se îndrepte către crescătorii autorizați. Iar în situația felinelor, există distribuitori în întreaga țară de pisici cu pedigree.

În lipsa unei legislații care să interzică vânzarea online a animalelor de companie, ONG-urile se luptă să înăsprească pedepsele pentru traficanți.

Cosmina Cerva - președinta asociației "Mișcarea Dreptate pentru Animale" a propus chiar și confiscarea animalelor. Inițiativa stă însă blocată în parlament.

Cosmina Cerva - președinte Asociația Mișcare Dreptate pentru Animale: "N-am clar în lege: s-a săvârșit o infracțiune sau o contravenție, animalul este confisat! Pentru că vine și problema a două: cine îl consfisca și unde îl duce?.”

Reporter:Nu există adăposturi unde să fie duse.”

Cosmina Cerva - președinte Asociația Mișcare Dreptate pentru Animale: „Nu există adăposturi."

Și Vier Photen propune măsuri ferme în comerțul online cu animale de companie. ONG-ul a declanșat o campanie internațională prin care cere site-urilor să verifice la sânge vânzătorii de animale. Vier Photen propune că niciun anunț să nu mai fie publicat până când distribuitorii nu-și dau datele de identificare și până când nu aduc dovezi clare că sunt crescători autorizați. Altfel, singura soluție ar rămâne o decizie extremă ca în Austria, care a interzis complet comerțul online cu animale de companie.

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Medicii veterinari avertizează: ”Vom asista în următorii ani la niște infecții teribile”
Medicii veterinari avertizează: ”Vom asista în următorii ani la niște infecții teribile”

Medicii veterinari avertizează că noua lege a medicamentelor pentru animale, schimbată recent în ciuda opoziției lor, deschide o poartă pentru abuzuri, care vor afecta și sănătatea omului!

Tratamente scumpe pentru animale. Și-a vândut maşina şi bijuteriile pentru a-și salva câinele
Tratamente scumpe pentru animale. Și-a vândut maşina şi bijuteriile pentru a-și salva câinele

Într-o ţară în care indivizi care cu greu pot fi numiţi oameni se filmează în timp ce torturează animale, sunt mulţi stăpâni care fac mari eforturi pentru a-şi salva prietenul necuvântător.

Tigrii siberieni de la Circul Globus, duşi într-un habitat mai potrivit: la Galaţi
Tigrii siberieni de la Circul Globus, duşi într-un habitat mai potrivit: la Galaţi

După scandalul privind condiţiile în care erau ţinuţi tigrii siberieni de la Circul Globus, felinele au fost duse la grădina zoologică din Galaţi.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin
Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii AFP.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.