Romania, tara in care iti iei concediu ca sa iti inmatriculezi masina. Cazul tanarului care a stat la coada de la 2 noaptea

×
Codul embed a fost copiat

Rezolvarea unei probleme in Romania este mereu foarte complicata. Si asta pentru ca ducem lipsa de oameni bine pregatiti si avem parte de nenumarate servicii de proasta calitate.

Trebuie sa invatam sa cerem performanta pentru banii dati si sa nu ne mai multumim cu orice. Inspectorul Pro continua sa fie acolo unde dumneavoastra intampinati probleme. Filmati neregulile peste care dati si postati-le pe site-ul Stirilor Pro TV.

Birocratia institutiilor romanesti este de notorietate. Ii intrecem pe multi europeni la aceasta categorie. In aceasta editie vedem ce inseamna inmatricularea unei masini. Daca in alte tari dureaza doua ore sau doua zile, la noi tine 21 de zile. Pensionarile masive de la Directia de Permise si Inmatriculari din Bucuresti, dar si incetineala cu care Fiscul verifica taxa de timbru i-au adus la disperare pe cei care si-au cumparat un autoturism in ultimele sase luni. Urmariti un reportaj realizat cu o camera ascunsa.

Sofer: "Cum e posibil sa schimbi un nr. de inmatriculare si sa pierd o zi?"
Functionar: "Uitati-va ce scrie sus." (n. r. - INCHIS).
Sofer: "Dar nu ma intereseaza ce scrie, eu va intreb pe dumneavoastra. Cum e posibil sa am nr. 100 si sa nu ma serviti?"
Functionar: "Nu vedeti ca imi fac banii? Nu intelegeti ca nici nu a ajuns la nr. 70?"
Sofer: "Daca am nr. 100 si nu sunteti in stare!"
Functionar: "Dar de ce sunteti asa agresiv?"
Sofer: "Nu sunt agresiv, nu vreti sa imi spuneti ce sa fac! Dati-mi o solutie!"
Functionar: "Pai nu am, v-am trimis undeva, la informatii.
Cetatean: Cat ati stat?"

Sofer: "De azi dimineata, am luat nr. 100 si au inchis la 66. Dar e posibil asa ceva?"

Citește și
Posta Romana, cutie postala
Inspectorul PRO: Bataie de joc pe bani publici, la Posta Romana. Directorul nu crede ca merita sa raspunda la plangeri
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Rabufnirea acestui om este cat se poate de intemeiata daca va ganditi ca usa i s-a inchis in nas dupa o zi pierduta la coada si multe alte zile de alergatura, iar aceasta situatie umilitoare se repeta zilnic in Capitala de aproape o jumatate de an.

Sofer: "Stam de la zece aici."
Functionar: "Care e problema?"
Sofer: "Stau de la zece ca am pierdut bonul si am mai luat inca unul ca nu m-a primit. Nu imi permit sa stau zece ore. Haide dom’le de aici ca mai sunt doua ghisee si doar zece minute. Haideti domnule ca mai sunt sapte minute si suntem atatia insi."

E trist, dar printr-un asemenea calvar ajung sa treaca toti aceia care decid sa-si cumpere o masina sau care trebuie sa-si schimbe permisul. Unii vin din timpul noptii ca sa fie primii atunci cand isi incep programul functionarii Directiei de Permise si Inmatriculari din Bucuresti, un serviciu public comunitar platit din banii nostri ca sa ne rezolve problemele si nu ca sa ne creeze unele si mai mari. Acest tanar pare sa fi batut orice record: a venit de la doua noaptea.

Reporter: "De la ce ora esti?"
Tanar: "De la 2."
Reporter: "De la 2 ati venit? De ce?"
Tanar: "De placere. Sa isi rezolve problemele pt. ca au fost zile cand au venit la... Am fost saptamana trecuta nr. 132 si mi-au spus de la birou ca numai o minune poate sa ma ajute."

Tanar: "Daca vin la ora 8, degeaba vin. Ieri dimineata, la ora 8.00, era coada de aici pana la sosea."

Oamenii se imbulzesc la coada: "Trageti de usa, trageti de usa domnilor. Ho, ho..."
Functionara: "Acolo este randul, da?"
Sofer: "Doamna, am stat la cealalta coada."
Functionara: "Nu ma intereseaza, nu e problema mea. Mergeti la rand. Pai ce voiati, sa mergeti in fata?"
Sofer: "Pai daca am stat dincolo!"
Oameni de la coada: "Mergeti acolo. Adica noi suntem mai fraieri."

Astfel de scene sunt frecvente si pornesc de la proasta organizare, se plang cetatenii. Oamenii sunt nevoiti sa-si ia zile de concediu, stau de dimineata pana seara, dar tot nu au garantia ca pleaca acasa rezolvati.

Sofer: "Aveam 413 bonul si s-a incheiat la 390. Acum am venit sa mai iau un bon, sa mai stau la coada ca sa isi bata joc. Maine trebuie sa mai vin o data sa mai scot un bon, sa scot numerele. Ne luam concediu sa ne rezolvam. E bataie de joc. Au facut scandal oamenii aseara, au chemat jandarmii, pe care tot noi ii platim."

S-a ajuns aici si pentru ca programul cu publicul e mult prea scurt pentru cati oameni au nevoie de astfel de servicii. Ca sa nu mai vorbim despre numarul mic de functionari. Toate motivele contribuie la haosul unei zile petrecute la Directia de Permise si Inmatriculari.

Functionara: "In spate. Pai da, de ce sa citim? Exact asta spun... Doamna, v-am spus, incolo pasapoartele. Pai daca intrati toti in discutie nu o sa vorbesc cu niciunul pana la urma. Ramaneti la rand si discutam, asa nu mai vorbesc cu nimeni."
Cetatean: "Asta e pt. Bucuresti sau Ilfov?"
Functionara: "Daca scrie ca e pe Bucuresti, e pe Bucuresti."
Cetatean: "Pai nu vad sa scrie."
Functionara: "Acolo scrie Bucuresti."

Daca in cazul celor care isi schimba permisul lucrurile sunt mai simple, cei care isi cumpara o masina trebuie sa aiba cu adevarat nervii tari. Pana sa depuna actele, oamenii se lovesc timp de cateva saptamani de birocratia sistemului fiscal din Romania.

Lui Nicu Dumitrascu i-a luat trei saptamani ca sa se vada cu numerele de inmatriculare in brate. Nejustificat de mult si greu de acceptat! Am refacut impreuna cu el traseul pe care ar trebui sa-l parcurga fiecare cetatean care doreste sa isi cumpere un autoturism.

Nicu Dumitrascu: "Aici incepe balamucul pt. inscris o masina, la Circa Financiara. Dupa care se merge la Posta ca sa platesti o taxa de 37 de lei pt. contravaloarea talonului."

Ati zice ca ati scapat ieftin! Nu e asa, urmeaza lovitura sub centura, de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala. O institutie birocratica ai carei functionari au nevoie de o saptamana ca sa elibereze o adeverinta privind taxa de timbru.

Nicu Dumitrascu: "Stiti cat dureaza la ANAF sa calculeze o taxa? Doua minute. Si ei te tin 2-3 zile, o saptamana pt. un calcul foarte simplu. Pt. aceasta hartie depusa pe data de 28, am luat-o pe data de 2, exact 7 zile. Dupa ce am luat aceasta hartie, bucuros ca le am pe toate am plecat la Pipera, unde incepe calvarul. Noi victimele, ca eu sunt victima a sistemului, ne meritam soarta. Pentru ca nu spunem nimic, asta e."

Cine e de vina pentru tot acest haos? Agentia Nationala de Administrare Fiscala e direct raspunzatoare pentru intarzierea cu care se verifica daca taxa de timbru a fost platita.

Ionut Cuc, purtator de cuvant ANAF: "Cautam prin toate trezoreriile, ne incadram in 5 zile."

Iar Prefectura Capitalei este institutia care are in subordine Directia de Permise si Inmatriculari si care ar trebui sa gaseasca solutii pentru ca acest serviciu public comunitar sa devina eficient.

Cetatean: "Sefii isi paseaza responsabilitatea de la unul la altul, decid cine sa vorbeasca. Zi-i tu ceva, dar nu mai mult de un minut."

Cetatean: "Este greseala noastra pt. ca noi toleram asa ceva."

Comisar sef Cristian Nechifor, director adjunct Serviciul de Permise si Inmatriculari: In urma pensionarilor am pierdut 22 la suta din personal si in paralel am avut o crestere de 30 la suta de inmatriculari.

Cetatean: "Ne luam concediu cate 2 saptamani ca nu se rezolva problemele in timp util."

Oamenii au toate motivele sa fie indignati! Nu exista scuza pentru asa ceva! In Germania si Franta cetatenii pleaca acasa cu placute noi in maximum 2 ore. Exista ce-i drept tari precum Suedia unde serviciul poate dura 2 zile, dar asta pentru ca totul se face prin posta. Acolo soferii nu petrec nici macar un minut la ghiseul de inmatriculari.

Suntem singura tara europeana unde inmatricularea unui autoturism dureaza trei saptamini.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
"Minune" la CFR, dupa ce conducerea vede mizeria din vagoane. Cum arata trenul de pe aceeasi ruta, cateva zile mai tarziu

Inspectorul Pro revine din aceasta saptamana cu noi dovezi ca in Romania nu exista din pacate prea multe servicii de calitate.

Inspectorul PRO: Bataie de joc pe bani publici, la Posta Romana. Directorul nu crede ca merita sa raspunda la plangeri
Inspectorul PRO: Bataie de joc pe bani publici, la Posta Romana. Directorul nu crede ca merita sa raspunda la plangeri

Pe banii nostri, pe timpul nostru, pe nervii nostri, meseriasi, transportatori, functionari, bucatari, comercianti, furnizori de utilitati, cu totii ne fac probleme, la tot pasul. Unii, pentru ca asa vor, altii, pentru ca nu pot. Meritam mai mult.

Imaginile care ne trag in jos cu 15 ani si ne fac de rusine in fata strainilor
Imaginile care ne trag in jos cu 15 ani si ne fac de rusine in fata strainilor

Punem punct campaniei ''Inspectorul Vacanta''. Iar concluzia ne lasa un gust amar. Degeaba avem locuri frumoase, daca ne batem joc de ele.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.