Unul dintre tinerii raniti grav in Colectiv este acum in afara oricarui pericol. "Vorbeste, merge si a inceput recuperarea"

Catalin Ilnitchi

Fotograful Catalin Ilnitchi, in varsta de 30 de ani, din Buzau, ranit grav in incendiul din clubul Colectiv se afla in prezent 'in afara pericolului', sustine mama acestuia, Tamara Adina Neagu.

Acesta a fost transferat in urma cu o luna de la Spitalul Floreasca din Capitala la spitalul Sheba - Tel Ha Shomer din Israel, unde a fost insotit de mama sa, Tamara Adina Neagu.

Aceasta sustine, intr-o postare pe facebook, ca fiul ei ar da semne de insanatosire, 'arsurile cailor respiratorii si infectia pulmonara fiind rezolvate'.

'Dupa o lunga asteptare a evolutiei in pozitiv, acum va pot spune ca se afla in afara pericolului. Rezultatul interventiilor chirurgicale este bun si toate ranile se prezinta in limitele asteptate. Arsurile cailor respiratorii si infectia pulmonara au fost rezolvate', sustine mama sa.

Citește și
Raed Arafat
Raspunsul dat de Raed Arafat parintelui care l-a acuzat de crima. "Cu timpul, vor intelege ca nu puteam face mai mult"
VIDEO. „Am și eu interlopii mei aici!” Cum i s-a dus vestea olteanului Claudiu Pasăre că „visează miliarde”

Tamara Adina Neagu a precizat ca, 'de cateva zile, Catalin a inceput sa vorbeasca, sa mearga si a inceput deja recuperarea cu toate ca este la terapie intensiva'.

Mama lui Catalin Ilnitchi multumeste, totodata, in postarea de pe pagina sa de socializare, tuturor celor care au fost alaturi de fiul ei.

O comisie de experti va merge in spitale si va evalua fiecare caz in parte

O comisie de experti medicali de la nivelul Ministerului Sanatatii va merge in urmatoarele 7 zile in spitalele in care sunt internati raniti in urma incendiului din Colectiv si va evalua fiecare caz in parte pentru a stabili un program adecvat de recuperare medicala, a anuntat luni coordonatorul Grupului integrat de interventie in criza, psihologul Gabriel Diaconu.

"In aceasta dimineata am discutat care este orizontul de asteptare si avem niste borne de asteptare la trei luni, la 6 luni, la 12 si la 24 de luni", a spus Diaconu.

Potrivit acestuia, in cazul transferului in strainatate, ''experienta medicala si judecata medicala vor prevala''.

"Dorinta familiilor este suverana pentru noi. Pe de alta parte experienta medicala si judecata medicala vor prevala. Din acest punct de vedere trebuie sa intelegeti ca suntem racordati la standarde europene. Ceea ce putem sa oferim si prin legislatia romaneasca si prin infrastructura romaneasca vom oferi. Pe de alta parte, acolo unde consideram si judecam ca este un beneficiu medical pentru pacient vom incuraja chestiunea aceasta (n.r. sa fie dus in strainatate)", a spus Diaconu.

El a precizat ca din comisie fac parte ''autoritati in domeniu", iar acestia vor trebui sa se puna de acord pe fiecare dosar.

"Prin absurd, daca toti pacientii ar trebui transferati si toti pacientii ar beneficia, toti pacientii vor fi transferati si toti pacientii vor beneficia. Pe de alta parte, situatia la acest moment este una buna pentru multi dintre ei. Ceea ce ne preocupa pe noi este ca vine sezonul rece si avem un drum inainte si dorim pentru acesti oameni sa petreaca cat mai putin timp prin circuitul birocratic si administrativ. Ne dorim sa ajunga la noi in siguranta, ne dorim sa tremure cat mai putin pe drumuri si ne dorim sa fie cat mai bine recuperati", a afirmat acesta.

El a sustinut ca intalnirea comisiei de luni de la sediul Ministerului Sanatatii nu are nicio legatura cu infectiile nosocomiale din spitale si declaratiile din presa din ultima perioada.

"Discutia de aici (n.r. de la MS) este programata in urma cu trei saptamani, nu are nicio legatura cu declaratiile de presa din ultima vreme. Eu stiu care este strategia pe care am scris-o in urma cu trei saptamani, nu are nicio legatura cu declaratiile de la Spitalul de Arsi. (...) Chestiunea infectiilor intraspitalicesti nu are nicio legatura cu lotul Colectiv. Infectiile nosocomiale exista pe majoritatea sectiilor din lumea asta, inclusiv la Spitalul de Arsi. Nu este obiectivul de lucru al Grupului integrat de interventie sa discute despre infectiile nosocomiale, obiectivul nostru de lucru este sa ii ajutam pe acesti oameni sa atinga reabilitare si sanatate", a declarat Gabriel Diaconu.

Acesta a aratat ca mandatul grupului este limitat doar la pacientii din Colectiv si a mentionat ca vor fi acoperite costurile si pentru cei neasigurati.

"Prioritatea sunt pacientii care au fost raniti in Colectiv. (...) Mi-as dori ca la un moment dat sa existe un grup de interventie in criza pentru toti pacientii din Romania. Pe de alta parte scopul si mandatul nostru sunt limitate la pacientii din Colectiv. (...) Mandatul meu si al colegilor mei este strict centrat pe pacientii Colectiv", a spus Diaconu.

Articol recomandat de sport.ro
Ce pensie are Rică Răducanu. Fostul portar împlinește azi 78 de ani
Ce pensie are Rică Răducanu. Fostul portar împlinește azi 78 de ani
Citește și...
Tinerii care si-au lasat joburile pentru a rezista impreuna dupa tragedia din Colectiv.
Tinerii care si-au lasat joburile pentru a rezista impreuna dupa tragedia din Colectiv. "Am ajuns sa facem treaba Guvernului"

Intr-o noapte de vineri, un artificiu a curmat zeci de vieti si in acelasi timp a impietrit si zguduit o tara. In imaginile acelei nopti, in fata spitalului de urgenta, apare Andrei Irode.

Raspunsul dat de Raed Arafat parintelui care l-a acuzat de crima.
Raspunsul dat de Raed Arafat parintelui care l-a acuzat de crima. "Cu timpul, vor intelege ca nu puteam face mai mult"

"Cu timpul, parintii tinerilor morti la Colectiv vor intelege ca nu puteam face mai mult". Asa suna o parte a raspunsului pe care secretarul de stat Raed Arafat l-a dat tatalui unui baiat care a pierit la 3 saptamani dupa incendiu.

Ancheta la Colectiv. George Matei si Antonina Radu, cei doi inspectori ISU, isi vor petrece Sarbatorile dupa gratii
Ancheta la Colectiv. George Matei si Antonina Radu, cei doi inspectori ISU, isi vor petrece Sarbatorile dupa gratii

Judecatorii de la Tribunalul Militar Bucuresti au decis, sambata, mentinerea arestarii preventive pentru George Matei si Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti.

Recomandări
Președintele Klaus Iohannis a promulgat ”legea Ciucă-Ciolacu de protejare a marilor evazioniști”, după cum a acuzat opoziția
Președintele Klaus Iohannis a promulgat ”legea Ciucă-Ciolacu de protejare a marilor evazioniști”, după cum a acuzat opoziția

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit, deși ar fi putut să retrimită actul normativ în Parlament, pentru reexaminare.

VIDEO. Campania electorală oficială din Timișoara a început cu scandal. Îmbrânceli și țipete cu membrii USR și aliații AUR
VIDEO. Campania electorală oficială din Timișoara a început cu scandal. Îmbrânceli și țipete cu membrii USR și aliații AUR

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare a început oficial în Timișoara cu un ... scandal.  

Câți români spun că vor să meargă la vot pe 9 iunie. „Vom avea un val destul de consistent de tineri”
Câți români spun că vor să meargă la vot pe 9 iunie. „Vom avea un val destul de consistent de tineri”

Vineri începe campania electorală pentru alegerile locale și cele europarlamentare. Aproape 90 la sută dintre români știu că acestea sunt organizate pe 9 iunie.