Gadgeturile care au grija de sanatatea noastra. Cum pot tine locul unui antrenor personal
Incet, dar sigur, dispozitivele inteligente intra pe orice segment posibil. Asa ca pentru sanatatea noastra, au aparut o multime de aparate care stiu sa masoare efortul fizic pe care il depunem zi de zi, tinand locul antrenorului personal.
Sunt aplicatii utile si pentru smartphone. Ne spun cand sa bem apa si cand sa ne ridicam de la birou.
Un ceas inteligent care numara bataile inimii si ii spune celui care il poarta ce distanta parcurge intr-o zi. Un senzor special se prinde de piept, iar pe incaltaminte se pune un pedometru. Sistemul reuseste astfel sa monitorizeze tot corpul si-i face un "bilant" purtatorului: cati kilometri a facut intr-o zi, cate calorii a consumat organismul si ce puls a avut la o anumita ora. Vlad este incantat de acest ceas inteligent.
De cand poarta ceasul, Vlad si-a dat seama ca nu face suficient efort fizic, asa ca s-a ambitionat sa se miste mai mult.
Descoperim un alt aparat inteligent, ascuns intr-o simpla bratara. Plina insa de senzori care masoara de asemenea pulsul si caloriile arse. In functie de efortul depus, cel care poarta bratara este recompensat cu buline. Cu cat sunt mai multe verzi cu atat mai bine.
Insa ultima moda peste hotare este ceasul cu GPS, care costa 1.900 de lei. Stie cum va fi vremea in urmatoarele ore si are busola. Mai presus de toate este atent la cum ne dozam efortul fizic:
Exista aplicatii si pentru smartphone, care ii sfatuiesc pe utilizatori ce trebuie sa faca pentru o viata sanatoasa. Una spre exemplu ne spune cand sa bem un pahar cu apa iar alta ne recomanda un set de exercitii fizice.
TimeStretch ne aminteste ca trebuie sa ne ridicam de la birou ca sa facem miscare. Atentie insa, aceste dispozitive, oricat ar fi de inteligente, nu inlocuiesc sfatul unui medic. Specialistii estimeaza ca romanii vor cheltui jumatate de milion de euro anul acesta pentru aplicatii pe mobil sau ceasuri inteligente.