Statul a incasat mai putini bani si a cheltuit mai multi, in prima luna de guvernare PSD. Veniturile au fost mai mici cu 5,7%

Taxe, buget, bani

Executia bugetului general consolidat pe luna ianuarie a acestui an s-a incheiat cu un excedent de 3 miliarde lei, reprezentand 0,37% din PIB, in scadere fata de luna similara a anului trecut.

"Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 19,2 miliarde lei, reprezentand 2,4% din PIB, au fost cu 5,7% mai mici, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent", a anuntat luni Ministerul Finantelor, intr-un cominicat remis presei.

S-au inregistrat cresteri fata de anul precedent la incasarile din impozitul pe salarii si venit (+24,9%), impozitul pe comert exterior si tranzactiile internationale (+10,1%), venituri din capital (+63,9%) si la contributiile sociale (+9,4%).

Incasarile din TVA au scazut cu 25%

Incasarile din TVA au inregistrat o scadere fata de ianuarie 2016 cu 24,8%, pe fondul reducerii cotei standard de TVA de la 24% la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016, masura care s-a reflectat in incasarile incepand cu luna februarie 2016, arata Ministerul de Finante.

Citește și
premierul Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu: "REZIST mi se potriveste". Premierul sugereaza ca lumea ar trebui sa iasa in strada impotriva lui Iohannis
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

De asemenea, rambursarile de TVA au fost mai mari cu 75 milioane lei fata de aceeasi perioada a anului precedent, reprezentand 1,2 miliarde lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 16,2 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 3,5% fata de aceeasi perioada din anul precedent, diminuandu-se cu 0,1 puncte procentuale ca pondere in PIB.

Cheltuielile de personal si cu asistenta sociala au crescut

Cheltuielile de personal au crescut cu 8,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent fiind determinate de majorarile salariale acordate in a doua parte a anului trecut, respectiv aplicarea, incepand cu luna august 2016, a prevederile OUG nr. 20/2016 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Cheltuielile cu bunuri si servicii s-au redus cu 7,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut fata de anul precedent cu 9,5%, fiind influentate, in principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie de la 1 ianuarie in acest an, ajungand la 917,5 lei (OUG 99/2016), precum si de alte masuri ce au fost aprobate in timpul anului 2016 care au contribuit la sporirea cheltuielilor sociale.

Intre aceste masuri, Ministerul de Finante enumera: cresterea numarului de beneficiari de ajutor social prin excluderea alocatiei de stat pentru copii din veniturile familiei la stabilirea ajutorului social (VMG), majorarea indemnizatiei acordate adultului cu handicap vizual grav prin majorarea cu 25% a salariului net al asistentului social debutant cu studii medii din unitatile de asistenta sociala din sectorul bugetar, altele decat cele cu paturi, si majorarea numarului de persoane incadrate in diverse tipuri de handicap.

O alta masura care a contribuit la sporirea cheltuielilor sociale a fost majorarea si modificarea modalitatii de stabilire a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului si stimulentul de insertie, dar si pensiile de serviciu pentru grefieri, personal aeronautic, functionari publici parlamentari, auditori ai Curtii de Conturi.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 305,8 milioane lei, respectiv 0,04% din PIB.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
PSD se plange ca Guvernul a fost tinut in loc de proteste.
PSD se plange ca Guvernul a fost tinut in loc de proteste. "Au ocupat o buna parte din timpul premierului"

Purtatorul de cuvant al PSD a anuntat concluziile evaluarii privind activitatea guvernului Grindeanu, dand vina pe Iohannis si protestari pentru nerealizarile executivele.

Sorin Grindeanu:
Sorin Grindeanu: "REZIST mi se potriveste". Premierul sugereaza ca lumea ar trebui sa iasa in strada impotriva lui Iohannis

Declaratii surprinzatoare ale sefului Guvernului, care sugereaza ca romanii ar trebui sa protesteze si in cazul deciziei privind casa din Sibiu a familiei Iohannis.

Miting de sustinere pentru Guvern, la Targoviste. Un primar PSD s-a suparat pe colegi:
Miting de sustinere pentru Guvern, la Targoviste. Un primar PSD s-a suparat pe colegi: "Ba, dobitocilor, nu sunt actor!"

Mii de membri si simpatizanti ai PSD au participat la un miting organizat de PSD Dambovita in centrul orasului Targoviste.

Noii ministri au depus juramantul la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis:
Noii ministri au depus juramantul la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis: "Vineri promulg legile referitoare la OUG 13 si 14"

VIDEO. Noii ministri Tudorel Toader - Justitie, Mihai Tudose - Economie, Alexandru Petrescu - Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat si Rovana Plumb - Fonduri Europene au depus juramantul, in fata sefului statului

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.