Produsele „chinezeşti” ar fi făcute de fapt în Coreea de Nord. Condiţiile inumane din fabrici
Producătorii chinezi au reuşit să găsească o ţară unde forța de muncă este chiar mai ieftină
Producătorii chinezi de textile apelează tot mai des la fabricile din Coreea de Nord, pentru a profita de costul mult mai scăzut cu forţa de muncă. Hainele făcute în Coreea de Nord sunt exportate apoi în toată lumea cu eticheta Made in China, au declarat pentru Reuters mai mulţi comercianţi şi antreprenori din oraşul chinez Dadong, aflat la graniţa cu Coreea de Nord.
Sancţiunile impuse de ONU Phenianul din cauza programului său nuclear prevăd nimic referitor la produsele textile, astfel că soluţia găsită de chinezi nu e ilegală. ”Primim comenzi din toată lumea”; spune un om de afaceri din Dadong „şi deseori clientul final nu realizează unde au fost făcute hainele. E un subiect deosebit de sensibil”.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Potrivit Reuters, fabricanţii chinezi fac economii ce pot ajunge la 75% apelând la fabricile din ţara vecină, unde condiţiile de lucru sunt inumane. Unul dintre antreprenorii care fac astfel de afaceri spune că în fabricile nord-coreene productivitatea e cu 30% mai mare ca în China, dar muncitorii nu au voie să se ridice de la linia de producţie pentru a merge la WC. Alţi oameni de afaceri aduc mână de lucru din Coreea de Nord, dar spun că e mult mai complicat, deoarece muncitorii trebuie să fie însoţiţi de oficiali ai regimului de la Phenian, inclusiv de profesori care să îi îndoctrineze în fiecare zi.
Produsele textile sunt pe locul II ca importanţă în exporturile Coreei de Nord (pe locul I sunt resursele minerale, care sunt afectate însă de embargou). În 2016, nord-coreenii au exportat textile de 752 de milioane de dolari. La rândul lor, chinezii exportă masiv în ţara vecină – mai ales materii prime pentru industria textilă.
Printre producătorii care au dat comenzi în China, dar s-au trezit cu produse nord-coreene, se numără firma de produse spotive Rip Curl din Australia, care anul trecut şi-a cerut scuze public clienţilor din această cauză.
Sursa: Reuters
Etichete: coreea de nord, China, produse, fabrica, industrie,
Dată publicare:
14-08-2017 12:14