Modificarea pregatita de alesi dupa ce Iohannis a cerut reexaminarea "Darii in Plata". Cine nu va mai putea beneficia de lege

Ultimul update: Sambata 02 Ianuarie 2016 09:23
Data publicarii: Miercuri 30 Decembrie 2015 18:23
Categorie: Financiar

Legea privind darea in plata va fi modificata astfel incat sa le foloseasca doar celor care au luat credite pentru uz propriu, nu si celor care au facut afaceri cu banii bancilor.

Este declaratia initiatorului legii, deputatul Daniel Zamfir. Aceasta precizare va fi introdusa in textul proiectului, retrimis in Parlament de catre presedintele Klaus Iohannis. Cei care au luat imprumuturi pentru a construi malluri sau ansambluri rezidentiale vor fi exclusi din randul beneficiarilor.

Legea care lasa posibilitatea datornicilor sa isi incheie socotelile cu bancile renuntand la casele considerate garantie este din nou pe masa alesilor. Klaus Iohannis a cerut modificarea ei inca din 18 decembrie, cand a cerut lamurirea mai multor aspecte. Liberalul Daniel Zamfir s-a gandit sa schimbe primul articol al textului si sa introduca termenul de "consumator".

Daniel Zamfir, deputat PNL: "Ne gandim sa introducem o solutie prin care sa explicam foarte clar ca aceasta lege nu se aplica persoanelor fizice care au luat credit pentru afaceri. Noi vrem sa delimitam foarte clar consumatorul de profesionist. Profesionistul e cel care ia bani pentru a face o activitate comerciala."

Ceea ce urmareste initiatorul este sa stabileasca prin textul revizuit o diferentiere clara intre cei care s-au indatorat pentru a-si cumpara case si cei care au luat imprumuturi pentru a construi malluri sau ansambluri rezidentiale. Pentru comerciantii care au vandut mai multe case exista o alta legislatie, sustine initiatorul.

Klaus Iohannis a cerut reexaminarea Legii darii in plata. Ce prevederi l-au nemultumit pe presedinte

Daniel Zamfir, deputat PNL: "Nu e vorba despre samsari imobiliari. E vorba despre persoane fizizce care au luat credite pentru dezvoltari imobiliare si acestora nu li se aplica darea in plata. Legea acesta nu obliga pe om sa isi cedeze casa, ofera o parghie de negociere cu banca. Sunt convins ca multi oameni vor fi in situatia de a negocia cu banca creditul si de a-l stinge in conditii avantajoase pentru ambele parti."

Parlamentarul le va cere colegilor sai o sesiune extraordinara in care sa discute initiativa sa. Spera sa o si obtina, avand in vedere ca textul initial a fost adoptat aproape in unanimitate.

Seful statului a aratat insa in cererea de reexaminare ca forma adoptata contine termeni confuzi si, in loc sa ii ajute pe cei care au credite, risca sa creeze noi dificultati.

Si bancherii au atras atentia in mai multe randuri ca un astfel de act normativ odata intrat in vigoare ar putea dauna sistemului bancar romanesc. De asemenea, creditele imobiliare ar urma sa fie obtinute mai greu, cu avans de pana la 50% din valoarea imobilului, mai sustin acestia.

Argumentele pro si contra acestei legi vor fi reluate de alesi abia in februarie, daca nu se accepta sesiunea extraordinara. Pana atunci, sunt in concediu.

Programul

Programul "Prima Casa" va continua si anul viitor. Cati romani au beneficiat de el din 2009 pana in prezent

Franci elvețieni

ANPC solicită băncii Raiffeisen să modifice contractele de credit în franci elvețieni

Câți români au optat pentru o pensie facultativă și ce beneficii au

Cursul anunțat de BNR pentru 20 octombrie 2017

Fraudă uriașă cu asigurările auto. Metodele prin care inspectorii obțineau sume importante

NYT: România, țara cu cea mai rapidă creștere economică, s-ar putea îndrepta spre dezastru

Taxa introdusă peste noapte de Guvern. Măririle de salarii cu 30% promise în campanie vor fi de fapt creșteri cu câțiva lei

medlife

MedLife cumpără divizia de servicii medicale Polisano

Ionuț Mișa: Probabil că toate solicitările medicilor nu vor fi acoperite niciodată

Taxă de solidaritate de 2%, anunţată de ministrul Finanţelor. De vină ar fi UE

Românii şi alţi imigranţi din Italia produc mai mult decât toată economia Ungariei

Protecţia Consumatorului controlează băncile care au dat credite în CHF

Premierul Tudose: Parteneriat economic între o firmă românească și una dintre cele mai mari companii din lume