Legea care ii salveaza pe 800.000 de romani de creditele ipotecare a trecut de comisia juridica. Bancile vin cu o amenintare
Clientii cu credite ipotecare ar putea scapa de ele, cu conditia sa lase bancii imobilul pus gaj. Deputatii juristi au aprobat in unanimitate proiectul de lege care prevede acest lucru, urmand sa fie votat in plenul camerei.
"Sunt 800 de mii de oameni care nu isi mai pot achita ratele si zeci de romani si-au luat deja viata din cauza bancilor", a declarat initiatorul legii. "Nu avem ce face cu proprietatile”, se apara bancherii, care sustin ca proiectul favorizeaza samsarii imobiliari.
Legea initiata de liberalul Daniel Zamfir vine ca o eliberare pentru toti care au credite ipotecare si nu le mai pot plati. Aprobat de parlamentari de la toate partidele, textul lasa posibilitatea clientilor sa anunte banca, prin avocat sau notar, ca nu mai plateste creditul si renunta la proprietate. Imediat, datoria se va considera stinsa.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Indiferent daca valorea casei acopera sau nu datoria, banca nu va mai avea dreptul sa ceara cilentului vreun leu in plus.
"Romanii care au cerut credite nu au intrat in banca sa ii ia cu forta. Nu au existat cazuri sa intre cu pusca in banca sa ceara credite. Mai mult, bancile au stabilit prin evaluatorii pe care ele i-au impus ca aceste garantii sunt mai mult decat satisfacatoare", spune Alin Iacob, asociatia utilizatorilor de servicii financiar bancare.
Bancherii nu sustin initiativa pe motiv ca speculantii imobiliari vor beneficia de lege. Potrivit unor date prezentate de cei de la BNR, dintre primii 50 de debitori cu cele mai mari credite ipotecare, 24 au restante. Ar fi vorba de dezvoltatori imobiliari sau persoane care si-au cumparat mai multe case ori terenuri.
"Ar trebui retinute si acele cazuri posibil extreme - cineva opreste Ferarriul la usa bancii si da cheile vilei sale de la mare sau de la munte pe care el considera ca nu o mai poate plati", spune Bogdan Preda, Consiliul Patronatelor Bancare din Romania.
"Am impresia ca se cauta un fraier caruia sa i se puna in brate imobilele respective. Ce sa faca banca cu imobilele?
- Bogdan Ciuca:
- Nu trebuia sa dati creditul
- Nu, creditul e o afacere pe care banca si-o asuma si si-o asuma si un partener
- E, si-o asuma mai mult partenerul se pare", a continuat dezbaterea.
Textul a fost votat astazi in comisia juridica si ar putea intra maine in debaterea camerei deputatilor, for decizional. Daca trece de Camera, legea trebuie promulgata de Klaus Iohannis pentru a intra in vigoare. Isi produce efectele la 15 zile de la publicarea in monitorul oficial.
Bancile ameninta ca vor scumpi creditele si vor cere avans mai mare la cumparara unei case daca legea va fi adoptata.