Fructul-vedeta al inceputului de vara i-a facut pe producatori sa simta gustul afacerii. Cu cat se vinde un kg de zmeura

Ultimul update: Miercuri 29 Iunie 2016 00:10
Data publicarii: Duminica 26 Iunie 2016 18:41
Categorie: Financiar

Zmeura de cultura este un pariu castigator anul acesta pentru producatori. Arbustii sunt incarcati de fructe parfumate si gustoase, iar cererea este mare in piete si supermarketuri.

La taraba, pretul unei caserole cu zmeura proaspata incepe de la 5 lei. Pentru ca este fructul-vedeta al inceputului de vara, iar procesatorii se grabesc sa-l transforme in gemuri si dulceturi, multi producatori au simtit gustul afacerii si isi fac planuri ambitioase de extindere.

La Voiteg, in judetul Timis, Gabriel este unul din cultivatorii de zmeura norocosi: plantatia lui, intinsa pe un hectar, a dat rod bogat, asa ca nu duce lipsa de clienti. Livreaza catre hipermarketuri sute de kilograme pe saptamana, acum in plin sezon. Afacerea a inceput in urma cu cinci ani, si dupa profitul "parfumat"- fermierul vrea sa incerce si varianta afinelor, ca sa vada daca are acelasi succes.

Gabriel Besinzky - proprietar plantatie de zmeura: "Am inceput cu pomi, si cu alte culture, printre care si zmeura. Zmeura are cerere pe piata si atunci m-am exins. Culesul e foarte migalos. “

Odata culese, fructele trebuie livrate imediat, pentru ca sunt rapid perisabile. In piete, kilogramul de zmeura poate ajunge la 25 de lei, iar o caserola pleaca de la 5 lei.

Sucurile de fructe sunt extrem de periculoase pentru sanatatea copiilor. De ce e mai bine sa le dam o prajitura

Gabriel Besinzky - proprietar plantatie de zmeura: "Se culeg in caserole de diferite gramaje, aici se cantaresc si se trimit catre cei care vor sa cumpere daca e prea mult, pe viitor ne gandim sa le mai si procesam sa facem dulceata sau sa le stoarcem pentru suc."

La scara mai mica, alte gospodine din judet vin la tarabele din piete cu zmeura de gradina.

In schimb, culturile de coacaze nu au pe piata noastra acelasi succes. In Bistrita, domnul Filip, a ramas cu productia neatinsa, pentru ca nu s-a orientat din timp si acuma NU are cui sa o vanda.

Filip Borgovan: “Eu m-am gandit la centru de colectare, la farmacii, la fabricile de medicamente, dar n-am primit oferte. Se pune preoblema pretului deocamdata, la o cultura dinasta, calculat asa dupa cheltuieli sub un 10 lei kg deja nu e rentabil.”

Ca sa nu ramana cu fructele in frigider, barbatul s-a gandit sa transforme coacazele in vin si dulceata, si sa le vanda ca atare.
 

Sucurile terapeutice, o noua afacere care prinde tot mai mult teren si la noi. Un tratament de cinci zile costa 400 de lei

Sucurile terapeutice, o noua afacere care prinde tot mai mult teren si la noi. Un tratament de cinci zile costa 400 de lei

bani

Femeie de serviciu de la Primăria Târgu Jiu, mai bine plătită ca un profesor

Cehia riscă să intre într-o criză imobiliară: ”S-a acordat un număr fără precedent de împrumuturi”

Raiffeisen, amendată de ANPC cu 50.000 lei pentru practici incorecte

Programul Start-Up Nation a început cu 2 luni întârziere. Ministru: "Merge impecabil"

Ce spune Ministerul Finanţelor despre impozitarea bacşişului

Unul dintre cei mai tineri milionari din UK are 19 ani. Afacerea pe care a început-o la școală

borcan magiun

Războaie în justiție pentru produse cu același nume. Câte firme produc, de fapt, magiun de Topoloveni

Afacerile românești de pe Youtube. Videoclipuri pentru copii, cu milioane de vizualizări

Salarii Senat: Secretarul general, venit mai mare decât al preşedintelui României

The Guardian prezintă modelul de succes al economiei României: ”Talentul este uimitor”

Iohannis, la inaugurarea celui mai modern resort de golf din ţară. Investiţie privată de 15 milioane de euro. FOTO

Risc de recesiune economică în cel mult 3 ani. Estimările analiștilor despre ROBOR și piața imobiliară