Criza schimba modul in care functioneaza Grecia. Revolta a producatorilor impotriva intermediarilor
Criza incepe sa modifice mecanisme impamantenite in economia greceasca. Tot mai multi producatori de cartofi refuza sa-si mai vanda marfa, in pierdere, angrosistilor.
In loc de asta, o dau direct populatiei, la preturi de trei ori mai mici decat cele de la raft. Astfel, ei ies in castig, iar populatia saracita face economii binevenite.
Febra cartofilor ieftini, cum o numeste presa, a inceput saptamana trecuta in nordul tarii. Satul sa vanda in pierdere marfa intermediarilor, un fermier din nordul tarii a descarcat 24 de tone de cartofi pe un loc viran din oras si a vandut tot direct populatiei.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Ilias Koulas, fermier: ''A fost o reactie incredibila din partea consumatorilor, am fost uimit.''
Oamenii au stat la cozi cu orele in frig si au cumparat cartofi cu sacii. Vestea s-a raspandit repede, iar cumparatorii s-au organizat si au legatura direct cu fermierul cu pricina. Omul a primit comenzi si din orase aflate la o mie de kilometri de locul unde a inceput totul.
Curand, i s-au alaturat si alti producatori nemultumiti de preturile angrosistilor.
Succesul fermierilor este explicabil, avand in vedere ca ei vand cartofii cu 25 de eurocenti pe kilogram, adica aproape o treime din pretul din magazine. Chiar si asa, au iesit in castig, pentru ca intermediarii le ofereau doar 10 eurocenti pe kilogram, asta insemnand jumatate din costul de productie.
Vineri, 50 de tone de cartofi s-au evaporat in cateva ore la Salonic, iar duminica, fermierii au vandut direct din camioane si la Atena.
Acum, cateva grupuri de consumatori incearca sa-i convinga si pe producatorii de masline sa renunte la intermediari.