Contradicții între ANAF și Ministerul Finanțelor. PSD București, pe lista restanților la contribuții

Ultimul update: Vineri 10 Noiembrie 2017 19:56
Data publicarii: Vineri 10 Noiembrie 2017 18:24
Categorie: Financiar

''Revoluția fiscală'' provoacă noi proteste de stradă şi controverse. Peste o mie de timişoreni care lucrează în domeniul IT au ieşit în stradă, nemulţumiri că modificările decise de Guvern care le vor micşora salariile.

Oamenii nu înţeleg de ce e nevoie de schimbarea actualului sistem fiscal. Asta în vreme ce ministrul Finanţelor, care a spus că pentru 2 milioane de angajaţi nu ar fi fost plătite contribuţiile sociale, este contrazis cu cifre.

La Timişoara, mai bine de o mie de persoane, majoritatea tineri IT-isti, au protestat în fata Prefecturii. Ei sunt printre cei mai afectaţi de modificările noului Cod fiscal.

"Nu vrem să fim furaţi şi nu vrem să lăsăm ca banii noştri să fie transferaţi dintr-un loc în altul, credem că noul Cod fiscal e un eşec total."

"Aşa protestăm împotriva noului Cod fiscal care ne afeceteaza pe noi în primul rând. O să ne scadă salariile cu aprox 6% în medie."

Noul Cod fiscal va aduce salarii mai mici cu 16% pentru 100.000 de români

Oamenii nu înţeleg de ce Guvernul a hotărât să schimbe actualul sistem fiscal. Una dintre explicaţiile date de şeful de la Finanţe, care a stârnit controverse, este că numărul companiilor care nu plătesc contribuţiile la stat e foarte mare.

Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor, 8 noiembrie 2017: ''Există 157.798 de angajatori care nu au plătit contribuţii sociale pentru angajaţii lor şi acum am să vă menţionez şi numărul angajaţilor aferent acestor companii - e vorba de două milioane de angajati''.

Aşadar, ministrul sugerează că pentru 2 milioane de angajaţi nu au fost plătite contribuţiile de către 150.000 de firme.

Dar Fiscul a venit cu alte cifre. Numărul datornicilor la stat, atât firme, cât şi persoane fizice, este de 46.700.

Ce nu a spus ministrul Finanţelor este şi cine sunt aceşti datornici. Un clasament făcut public de ANAF arată că cei mai mari datornici la stat sunt chiar companiile de stat. Din top 500 companii cu restanțe, prima pe listă este Compania Naţională a Huilei, cu datorii totale de 3,7 miliarde de lei. De altfel, primii şase mari datornici sunt toţi controlaţi de stat.

''Lista rușinii'' cuprinde toate firmele şi persoanele fizice care datorează statului peste 15 mii de lei fiecare. Inclusiv filiala PSD Bucureşti apare cu restanțe pe această listă.

Până acum, însă, nici ministrul Finanţelor şi nici ANAF nu au lămurit situaţia celor 2 milioane de angajaţi care lucrează pentru firmele datoare la ANAF. Cert este că, de la anul, Guvernul vrea să schimbe foaia şi să-i pedeapsească pe datornici cu închisoarea.

Decizia Guvernului de a trece prin ordonanţa de urgenţă aceste măsuri trezeşte îngrijorări şi la nivel diplomatic.

Ambasadorul Marii Britanii: ''Pentru investitorii britanici, pentru firmele străine este important ca climatul fiscal să fie stabil şi predictibil şi deci este important ca măsurile să fie clare.''

De cealaltă parte, premierul Mihai Tudose dă asigurări că măsurile fiscale ''vor produce efecte pozitive pentru România, inclusiv pensii mai mari, iar banii vor fi suficienţi pentru creşterea veniturilor şi a investiţiilor în infrastructură''.

Sindicatele spun însă că vor continua protestele în stradă pentru că sute de mii de angajaţi vor avea salarii mai mici în 2018 şi nu mai mari, aşa cum promite Guvernul.

 

Oficial: Câștig de 20 de ori cât secretara mea, dar ea va plăti taxe de 4 ori mai mult

Oficial: Câștig de 20 de ori cât secretara mea, dar ea va plăti taxe de 4 ori mai mult

tir

UNTRR: Rovinieta s-ar putea scumpi cu 200% pentru unele autovehiculele

Leul se apreciază ușor, dar rămâne la una dintre cele mai scăzute valori din istorie în raport cu euro

Ce salarii vor mai crește în perioada următoare la stat

Casele se vor ieftini în următorii 2 ani, anunță experții

Shinzo Abe a venit la București cu zeci de oameni de afaceri. Planul de investiții al Japoniei în România

Leul, prima victimă a crizei politice. Analiști: ”Investitorii au cerut mai mult pentru a compensa riscul”

santier naval

Statul răscumpără un colos al industriei românești, vândut în 1997 sud-coreenilor

Cel mai slab leu din istorie. Euro atinge un nou maxim istoric, pe fondul crizei politice

Unul dintre cele mai puternice branduri din Europa ajunge la chinezi. Retailerul, prezent și în România

Românii care își țin banii la bancă pierd din sumele depuse din cauza comisioanelor

Cozi interminabile la plata impozitelor, în Timișoara și Arad: ”După aceea primim penalizări”

Banii viitorului vin din Asia. Tot mai multe bănci centrale își țin rezervele în această monedă