Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referinţă cu 50 de puncte de bază

Banca Centrală Europeană
Shutterstock

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, să majoreze dobânda de referinţă cu 50 puncte de bază, ignorând haosul de pe pieţele financiare şi solicitările investitorilor privind renunţarea la înăsprirea politicii monetare până la revenirea încrederii.

„Inflaţia este prognozată să rămână mult prea ridicată pentru o perioadă îndelungată de timp. De aceea, Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 50 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE, în linie cu angajamentul său de a asigura o revenire ordonată a inflaţiei la ţinta pe termen mediu de 2%", se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Începând cu data de 22 martie, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 3,50%, 3,75% şi, respectiv, 3,00%.

Cu toate acestea, în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii Consiliului guvernatorilor BCE, instituţia de la Frankfurt nu a mai spus că va continua să majoreze dobânzile în lunile următoare, în pofida declaraţiilor mai multor decidenţi care au făcut apel pentru mai multe mişcări importante pe partea de dobândă pentru a contracara inflaţia.

„Nivelul ridicat de incertitudine consolidează importanţa unei abordări pe bază de date în ceea ce priveşte deciziile de politică monetară ale Consiliului Guvernatorilor", a precizat BCE.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Acţiunile băncilor din zona euro, în cădere liberă

În ultimele zile, acţiunile băncilor din zona euro au fost în cădere liberă, influenţate mai întâi de colapsul băncii americane SVB, apoi de prăbuşirea valorii băncii elveţiene Credit Suisse. Însă, joi, Banca Naţională a Elveţiei a anunţat că a acordat Credit Suisse o linie de ajutor în valoare de 54 de miliarde de dolari, o dovadă importantă de încredere care a condus la creşterea cotaţiei acţiunilor Credit Suisse cu peste 20% şi a impulsionat şi acţiunile altor bănci.

„Consiliul guvernatorilor monitorizează îndeaproape actualele tensiuni de pe piaţă şi este pregătit să răspundă aşa cum va fi nevoie pentru a păstra stabilitatea preţurilor şi stabilitatea financiară în zona euro. Sectorul bancar din zona euro este rezistent, cu poziţii solide de capital şi lichiditate. În orice caz, arsenalul BCE este complet echipat pentru a oferi sprijin de lichiditate sistemului financiar din zona euro dacă va fi nevoie, pentru a asigura o transmitere fără probleme a politicii monetare", se arată în comunicatul de presă al BCE.

Atenţia analiştilor se îndreaptă spre conferinţa de presă a preşedintelui BCE, Christine Lagarde, programată să înceapă la ora 14:45 (ora Europei Centrale), ocazie cu care şeful BCE va face comentarii asupra motivelor aflate la baza deciziilor adoptate joi. 

BCE se aşteaptă la o creştere mai puternică şi o inflaţie mai redusă în zona euro în 2023

Zona euro ar urma să înregistreze o inflaţie mai redusă şi o creştere economică mai puternică decât se anticipa în 2023, ca urmare a declinului preţurilor la energie şi a faptului că economia a rezistat mai bine la contextul internaţional dificil, arată cele mai noi prognoze publicate joi de Banca Centrală Europeană (BCE), informează AFP.

Astfel, conform estimărilor economiştilor de la BCE, inflaţia medie în zona euro ar urma să ajungă la 5,3% în 2023, faţă de un avans de 6,3% prognozat în luna decembrie, pentru ca ulterior să se reducă la 2,9% în 2024 şi la 2,1% în 2025. În paralel, însă, inflaţia de bază a continuat să crească în luna februarie şi economiştii BCE se aşteaptă ca aceasta să atingă o medie de 4,6% în 2023, semnificativ mai mare decât în prognozele din decembrie. Ulterior, inflaţia de bază se va reduce până la 2,5% în 2024 şi 2,2% în 2025.

De asemenea, BCE şi-a revizuit în sus estimările privind creşterea economică înregistrată de zona euro, până la 1% în 2023, de la 0,5% cât estima anterior, pentru ca în 2024 şi 2025 ritmul de creştere să accelereze la 1,6%, susţinut de o piaţă a muncii robustă, îmbunătăţirea încrederii şi o revenire a veniturilor reale.

BCE subliniază însă că noile sale prognoze macroeconomice au fost finalizate la începutul lunii martie, înainte de recentele tensiuni de pe pieţele financiare. "În consecinţă, aceste tensiuni creează o incertitudine suplimentară cu privire la scenariile de bază privind inflaţia şi creşterea economică", subliniază instituţia de la Frankfurt.

Tot joi, Consiliul guvernatorilor BCE a decis să majoreze cu 50 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative, ignorând haosul de pe pieţele financiare şi solicitările investitorilor privind renunţarea la înăsprirea politicii monetare până la revenirea încrederii. Începând cu data de 22 martie, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 3,50%, 3,75% şi, respectiv, 3,00%.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Amenzi uriașe pentru cei care nu încarcă facturile în sistemul național RO e-Factura, din 1 iunie
Amenzi uriașe pentru cei care nu încarcă facturile în sistemul național RO e-Factura, din 1 iunie

Nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional RO e-Factura se sancţionează conform Legii 296/2023, iar amenzile variază între 1.000 de lei şi 10.000 de lei.

Câți bani vor primi în mână angajații cu salariul minim, după noua majorare. Decizia luată de Guvern
Câți bani vor primi în mână angajații cu salariul minim, după noua majorare. Decizia luată de Guvern

Este oficial. Creșterea salariului minim pe economie, de la 1 iulie, vine la pachet cu o sumă mai mare scutită de taxe. 300 de lei nu vor fi taxați, a decis Guvernul.  

Ce se va întâmpla cu clienții BRD Pensii, după preluarea de către Banca Transilvania. „Vor fi notificați de administrator”
Ce se va întâmpla cu clienții BRD Pensii, după preluarea de către Banca Transilvania. „Vor fi notificați de administrator”

Mișcare importantă pe piața financiară. Una dintre cele mai mari bănci a ajuns la un acord și va prelua un fond de pensii private. Intră astfel și pe acest segment.  

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.