Analiza Huffington Post: Criza din Grecia "nu a ucis" interesul Romaniei de a intra in zona euro. Ce spun expertii americani

iohannis - merkel agerpres

Criza din Grecia nu a stins interesul Romaniei de a intra in zona euro, se arata intr-o analiza publicata sambata de Huffington Post. Jurnalistii si-au indreptat atentia spre tara noastra, in contextul problemelor cu care se confrunta zona euro.

Turbulentele politice si economice extraordinare create de criza datoriilor din Grecia au provocat o speculatie globala cum ca alte state europene se vor gandi de doua ori inainte sa se alature celor 19 tari din zona euro, arata sursa citata. In acest sens, jurnalistii au analizat mai atent reactiile din Romania, singura tara din UE care a anuntat un an-tinta pentru intrarea in zona euro.

"Experienta Greciei a ridicat ingrijorari in Romania, cu privire la intrarea prematura in zona euro, au afirmat experti pentru Huffington Post, insa acest lucru nu a stins interesul tarii. Romania nu are dispretul pentru Grecia, comun in tarile baltice si Slovacia, si in fapt chiar impartaseste acelasi sentiment cu al grecilor cu privire la politicile de austeritate. Dar iesirea Romaniei din comunism si tranzitia rapida spre capitalism, incepand cu 1990, precum si interdependenta economica recenta cu industria germana, au facut ca zona euro sa fie un tel pentru clasa politica a tarii", se arata in analiza jurnalistilor americani.

Acestia reamintesc faptul ca statele membre ale Uniunii Europene pot intra in zona euro atunci cand indeplinesc criteriile pentru integrare, printre care o inflatie stabila, deficit bugetar scazut si datorii sustenabile. Romania a anuntat la un moment dat ca intentioneaza sa se alature zonei euro in 2019, reamintesc jurnalistii.

"Romania poate fi aproape de eligibilitate in zona euro pe cristeriu pur fiscal, insa economia sa ramane relativ mica - aproximativ jumatate din media curenta din UE. Dupa Bulgaria, Romania este cea mai tara saraca din Uniunea Europeana", se mai arata in analiza.

Citește și
Grecia - Agerpres
Parlamentul grec a aprobat al doilea pachet de masuri de austeritate. Chiar si Yanis Varoufakis a votat "da"

Jurnalistii au obtinut si un punct de vedere de la decanul Facultatii de Comunicare din cadrul Universitatii SNSPA din Bucuresti, care "a educat multi dintre politicienii tarii si functionari publici". Alina Bargaoanu spune ca liderii romani interpreteaza criza din Grecia ca pe un avertisment ca tara nu ar trebui sa intre in zona euro pana cand nu va fi mai dezvoltata economic.

"Uniunea monetara este buna pentru tarile care sunt foarte, foarte competitite. Una dintre problemele crizei este disparitia competitivitatii. Este buna pentru Germania si o camasa de forta pentru Grecia si tot sudul Europei. Noi nu suntem competitivi si nici pregatiti sa ne alaturam acestui club de elita", a afirmat Alina Bargaoanu.

Cornel Ban, un expert in finante de la Universitatea din Boston, nascut si crescut in Romania, sustine ca tara noastra urmeaza de multe ori exemplul Poloniei, o tara mai mare si mai bogata. El a precizat ca scepticismul polonezilor despre aderarea la zona euro dupa calvarul grecesc face mai putin probabil faptul ca Romania se va alatura curand.

Ban sustine ca romanii au tendinta de a se mira de faptul ca grecii se plang de unele conditii care sunt mult mai usoare fata de ceea ce au trait ei in perioada comunismului, cand Nicolae Ceausescu, in incercarea de a plati datoriile externe, a impus masuri drastice si a existat o lipsa de alimente si alte bunuri de consum.

Cornel Ban sustine ca romanii care au lucrat in Spania si Italia, tari lovite de masurile de austeritate impuse zonei euro, pot spune foarte clar ceea ce inseamna acest lucru si le pot explica familiilor din Romania ca nu este tocmai bine. Expertul financiar de la Universitatea din Boston spune ca si in familia sa exista un astfel de exemplu. Fratele sau, Mihai, a lucrat ani de zile ca sofer de camion in Spania, dar in 2013 s-a intors in tara din cauza problemelor economiei. "Acum, intors in Romania, lui Mihai nu ii surade ideea ca tara sa sa aiba soarta Spaniei, ca sa nu mai vorbim despre cea a Greciei", spun jurnalistii straini.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Puștiul care l-a înțepat pe Drăgușin a intrat în direct după Tottenham - Liverpool. Ce a mai spus
VIDEO Puștiul care l-a înțepat pe Drăgușin a intrat în direct după Tottenham - Liverpool. Ce a mai spus
Citește și...
Programul de austeritate impus Atenei, comparat cu economia Romaniei comuniste.
Programul de austeritate impus Atenei, comparat cu economia Romaniei comuniste. "Marele Plan Ceausescu pentru Grecia"

Un reputat economist maghiar compara planul de austeritate impus Greciei de institutiile internationale cu politica economica a lui Nicolae Ceausescu.

Parlamentul grec a aprobat al doilea pachet de masuri de austeritate. Chiar si Yanis Varoufakis a votat
Parlamentul grec a aprobat al doilea pachet de masuri de austeritate. Chiar si Yanis Varoufakis a votat "da"

Parlamentul grec a adoptat, in noaptea de miercuri spre joi, un al doilea pachet de reforme cerute de creditorii Greciei inaintea unui nou plan de ajutor, in ciuda dezertarilor din tabara lui Alexis Tsipras.

Soarta Greciei sta in mainile unei romance. Cine este Delia Velculescu, noua sefa a misiunii FMI la Atena
Soarta Greciei sta in mainile unei romance. Cine este Delia Velculescu, noua sefa a misiunii FMI la Atena

Sefa misiunii Fondului Monetar International in Grecia va fi romanca Delia Velculescu, care este familiarizata cu caracteristicile economiei elene.

Recomandări
E oficial: România a intrat în programul Visa Waiver. Cetățenii pot călători fără vize în SUA din 31 martie
E oficial: România a intrat în programul Visa Waiver. Cetățenii pot călători fără vize în SUA din 31 martie

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru, a anunţat, vineri, că România a intrat oficial în programul Visa Waiver. Începând cu 31 martie, românii nu vor mai avea nevoie de vize.

Ministrul Educației, despre profesorii care chiulesc de la ore: „Nu cred că e o problemă generalizată în sistem”
Ministrul Educației, despre profesorii care chiulesc de la ore: „Nu cred că e o problemă generalizată în sistem”

Ministrul Educației, Daniel David, a vorbit într-un interviu pentru Știrile PRO TV despre problema absenteismului în rândul profesorilor și despre reglementările din sistemul educațional.

„Hidranții nu mai funcționează”. Violența incendiilor din California, amplificată de incompetența administrației
„Hidranții nu mai funcționează”. Violența incendiilor din California, amplificată de incompetența administrației

În timp ce incendiile de vegetație devastau marți Los Angeles, echipele care luptau cu flăcările din Palisades s-au confruntat cu o problemă suplimentară: zeci de hidranți din zona Pacific Palisades aveau un debit de apă extrem de scăzut sau inexistent.