IPS Bartolomeu Anania va fi inmormantat joi
UPDATE: Slujba de inmormantare a IPS Bartolomeu va avea loc, joi, la ora 12.00, in Catedrala mitropolitana din Cluj. Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului va fi condusa ulterior de PF Daniel, in calitate de loctiitor de mitropolit.
De asemenea, PF Daniel va conduce si Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului in calitate de loctiitor de arhiepiscop, pana la alegerea si intronizarea chiriarhului canonic, a anuntat Patriarhia Romana.
Preasfintitul Parinte Irineu Bistriteanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, va administra activitatea curenta a Arhiepiscopiei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Intr-un comunicat de marti al Patriarhiei Romane, PF Daniel a transmis un mesaj de condoleante intregii Mitropolii si a vorbit despre personalitatea lui IPS Bartolomeu Anania.
"Cu mare tristete am aflat trecerea la cele vesnice a Inalt Prea Sfintitului Mitropolit Bartolomeu al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului in seara aceasta (luni - n.r.). Consideram ca este o mare pierdere pentru Biserica noastra si pentru spiritualitatea romaneasca, deoarece Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Bartolomeu a fost un aparator al credintei ortodoxe si un locomotor al spiritualitatii romanesti. A imbinat credinta si cultura intr-o armonie roditoare. A aratat experienta vietii in tara si strainatate. Avea un spirit misionar foarte accentuat si un dinamism deosebit. In mod cuprinzator a gasit intotdeauna, cu toate ca varsta era inaintata, metode noi de pastoratie si se adapta la evolutia societatii in asa fel incat Biserica sa fie recunoscuta si respectata prin hotararile ei, dar mai ales prin activitatea ei si ma refer aici in primul rand la folosirea mijloacelor moderne de comunicare in masa pentru a raspandi cuvantul lui Dumnezeu. Desigur, noi consideram ca in Imparatia Cerurilor va fi in compania sfintilor autori ai Sfintei Scripturi, ai Sfintilor Prooroci, ai Sfintilor Apostoli pentru ca a lucrat cu multa osteneala la traducerea si diortosirea Sfintei Scripturi", se arata in mesajul Patriarhului.
Sicriul cu trupul celui care a fost timp de 18 ani mitropolit al Clujului a fost depus mai intai in curtea Mitropoliei. Apoi, racla a fost asezata in Catedrala Mitropolitana, unde va ramane pana la inmormantare, pentru ca oamenii sa-si poata lua ramas bun.
Vestea mortii mitropolitului Anania a cazut ca un traznet asupra credinciosilor.
"Pentru noi studentii care aspiram si sa ajungem candva oameni de nadejde ai Bisericii, pentru noi Inaltul Anania era un reper", a declarat Toader Crasmariu, discipol al lui Bartolomeu Anania.
"A fost un stalp al bisericii, al culturii nationale, un om cu o viata extrem de zbuciumata si o valoare cum cu greu vom avea alta", a spus Teodor Baconschi, ministru de externe.
Oamenii au inceput inca de luni seara sa se adune in fata Catedralei, pentru a-i aduce un ultim omagiu celui care a fost un simbol al umilintei si al iertarii, o victima a regimului comunist si o figura proeminenta, vizionara, a Bisericii Ortodoxe Romane.
Bartolomeu Anania suferea de inima si data fiind varsta sa inaintata ducea o lupta inegala cu boala. A stat internat 10 zile intr-o clinica din Viena, unde urma sa fie operat. In cele din urma, medicii au decis ca o interventie chirurgicala este prea riscanta, intrucat la problemele cardiace s-au adaugat cele pulmonare. Inalt Preasfintitul a fost readus la Cluj si luni seara a suferit un stop cardio-respirator.
Pentru odihna sufletului sau se roaga acum, deopotriva, preoti si credinciosi.
Mitropolitul Bartolomeu Anania obisnuia sa le spuna credinciosilor: "nu va temeti de moarte, pentru ca ea nu exista; este doar o trecere dintr-o existenta in alta existenta." Cuvintele acestea nu fac insa mai usor de suportat pierderea. Pe langa un mare slujitor al Bisericii, am pierdut si un scriitor de forta si un neobosit luptator pentru soarta neamului sau, pentru care a suferit in inchisorile comuniste.
Obosit, dar linistit, Inaltpreasfintitul Mitropolit Bartolomeu Anania s-a retras la ceruri dupa un destin de luptator in slujba bisericii si a neamului sau. Nu degeaba o maicuta de la Manastirea Ramet l-a numit "leul Ardealului".
Cine a fost Bartolomeu Anania
S-a nascut la 18 martie 1921 in judetul Valcea, iar intre 1933 si 1941 a facut seminarului Teologic Central din Bucuresti.
A fost insa arestat pentru ca a participat la inmormantarea unui legionar. In „Memoriile" sale aparute recent marturisea ca nu a apucat sa fie legionar, dar a fost in Fratiile de Cruce si asta i-a patat dosarul.
In '42, la 21 de ani, Vasile Anania se calugareste la Manastirea Antim din Bucuresti si ia numele de Bartolomeu. In acelasi an este condamnat la 6 luni de inchisoare pentru ca ar fi detinut in podul Manastirii Cernica materiale legionare si arme.
Tanarul calugar scapa de temnita si studiaza in paralel Conservatorul si Medicina la Cluj, dar este exmatriculat doi ani mai tarziu pentru ca a condus greva anticomunista a studentilor.
Este doar inceputul unor ani cumpliti. In '58 primeste 25 de ani de munca silnica pentru "uneltire contra ordinii sociale".
Trece prin anchete grele la Jilava si Aiud. "Viata noastra era vecina cu infernul"- va scrie mai tirziu. La Aiud, fara hartie si creion, a compus in minte piese de teatru si poezii.
Isi va reaminti la eliberare peste zece mii de versuri.
In 1964 Bartolomeu Anania este eliberat, o data cu toti ceilalti detinuti politici, iar Biserica il trimite in America, unde timp de 10 ani indeplineste diferite functii.
Intors acasa alege sa se retraga la manastirea Varatec pentru ca, imediat dupa Revolutie, sa faca parte din Grupul de Reflectie pentru Innoirea Bisericii.
In 2006, devine Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, iar dupa moartea Patriarhului Teoctist a fost unul dintre contracandidatii in alegeri al mitropolitului Daniel al Moldovei.
Bartolomeu Anania nu a fost doar o proeminenta figura a Bisericii, ci si un scriitor de mare forta. A semna cu pseudonimul Valeriu Anania proza, dramaturgie, eseuri, poezii.
Scriitor valoros, preot luminat, cu opinii ferme si curajoase, traditionalist in randul bisericii ortodoxe - Inalt Prea Sfintitul Anania va ramane pentru noi toti un promotor al iubirii crestine si al iertarii dusmanilor.
Testamentul lui Anania
"Este un testament scris din suflet care contine indicatii despre cum sa-i fie dusa mai departe mostenirea spirtituala, respectiv continuarea publicarii operelor sale si de asemenea continuarea activitatii fundatiilor Bartolomeu Anania", a spus Preasfintitul Irineu Bistriteanu.
Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu, care se afla internat intr-o rezerva speciala a Sectiei de Terapie Intensiva din cadrul Clinicii de Chirurgie nr. I din Cluj-Napoca, a murit luni.
"Cu regret si durere in suflet, dar cu nadejdea in mila si mangaierea care vin de la Dumnezeu, Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului anunța ca in ziua de 31 ianuarie 2011, la orele 19.25, Parintele nostru, Arhiepiscopul si Mitropolitul Bartolomeu Anania, si-a inceput calatoria spre Imparatia Cerurilor", se spune intr-un comunicat dat de Consiliul Eparhial.
"Trupul celui care a fost timp de 18 ani Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului va fi depus in Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca, unde toti cei care doresc ii vor putea aduce un ultim omagiu", se mai arata in comunicat.
IPS Bartolomeu, viata si controversele din jurul sau
Mitropolitul Bartolomeu Anania, adus inapoi in tara. Este in stare critica