Ce s-ar intampla cu economia Romaniei daca am renunta la acordul cu FMI?
Rau cu rau, dar mai rau fara rau. Asa stau lucrurile si cu FMI. Specialistii de la BNR ne avertizeaza ca daca autoritatile renunta cu totul la acordul semnat atunci ne asteapta un curs de 6 lei pentru un euro. Iar economia va scadea cu 10%.
Daca Guvernul nu reuseste sa taie in sase saptamani cheltuielile cu salariile si pensiile, asa cum este intelegerea, atunci Romania nu mai are decat o solutie: majorarea taxelor.
Ministrul de Finante nici nu vrea sa auda despre modificarea acordului cu FMI.
"O renegociere a masurilor cu FMI in zona reducerii cheltuielilor bugetare ar fi o eroare", spune Sebastian Vladescu.
Guvernul are insa doar sase saptamani sa le dovedeasca expertilor americani ca poate aplica masurile dure pe care si le-a asumat. Daca nu, vom avea fie o crestere a taxelor, fie un mix intre cele doua de crestere a taxelor intr-o anumita proportie mai mica si de reducere a cheltuielilor. Adica ajungem din nou sa discutam despre o cota unica de 20% si despre un TVA de 25%.
Odata ajuns intr-o asemenea situatie, Guvernul nu are multe optiuni. Fie accepta conditiile si mai dure impuse de data aceasta de FMI, fie iese din acord.
Ce se intampla daca alege varianta B? Cursul va urca la 6 lei pentru un euro potrivit oficialilor BNR. Adica moneda nationala se va deprecia cu 50%, iar ratele la banca, chiriile si abonamentele la telefon, de pilda, vor creste cu 50%.
In plus, investitorii straini isi vor lua banii din Romania. In acel moment nu vom mai avea de unde sa platim salariile si pensiile, oricat de mult le-am reduce.
"Daca am iesi din acordul cu FMI in acest moment ar fi o catastrofa economica pentru ca nu vom mai avea bani sa platim salariile in special la bugetari si oricat s-ar reduce salariile si pensiile, bani nu vom avea pentru ca nu ne va imprumuta nimeni", spune Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar.
Daca Romania nu pune in practica masurile pe care si le-a asumat si iese din acordul cu FMI vom avea parte de alti cativa ani de recesiune.