Informatiile pe care trebuie sa le verificam pe eticheta carnii de porc. Ce au descoperit studiile din ultimii ani

×
Codul embed a fost copiat

Cei mai multi dintre romani pun pe prima treapta a gustului friptura de porc. Dar, nu o data, s-au trezit in situatia de a aseza pe farfurie o bucata fara pic de savoare. Carne fada, mai precis.

Ne aflam intr-o ferma- mama din care pleaca, spre toate fermele de carne din Romania, femele si masculi cu potential genetic crescut. Stiinta a ajuns la un nivel incredibil de eficienta: 2,5 kilograme de hrana trebuie sa consume un porc, pentru a obtine de la el un kilogram de carne macra.

La maternitatea de porci, fiecare scroafa naste la 3 luni, 3 saptamini si 3 zile. Cele mai bune sunt cele slabe. O femela face 60 de pui in perioada de reproductie. Medicul veterinar Iosif Plesa controleaza nasterile, dar si primele zile ale acestor micuti. Dupa o luna sunt intarcati. Trec apoi la.gradinita:

In ultima faza de selectie, porcii pleaca spre fermierii din Romania, care ii cresc 5 luni. In acest interval, ajung la standardul de 110 kilograme. Producatorii lupta sa cumparati carne proaspata pe care scrie ''produs in Romania''. Dintr-un rationament simplu: ca in galantare sa ajunga cat mai proaspata.

Prospetime inseamna si gust mai bun. Carnea fada a fost de obicei congelata si decongelata si este vinduta pe post de carne proaspata. Pe de alta parte, pretul e la jumatate.

Citește și
Targ de porci
Circul care a urmat dupa ce inspectorii au "vizitat" un targ ilegal de animale. Vanzatorii au aruncat carnea de porc in noroi
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

E unul dintre motivele pentru care producatorii vor sa va uitati pe eticheta: ca sa vedeti de unde provine carnea. Gustul are legatura si cu standardele de bunastare a animalelor care inseamna: spatiu suficient, lumina naturala si cereale de calitate. Iar in fermele de la noi se pledeaza pentru cele produse local.

100 de grame de carne de porc inseamna un aport de 200 de kilocalorii. 14 grame sunt grasime.

Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurg: “Contrar a ceea ce se credea, conform multor studii de data recenta din 2006 incoace, nu aduce deloc un procent mare de colesteror de tip rau. Grasimea de porc are colesterol cu lant mare care nu e periculos si are mult HDL”.

HDL colesterol este cel care impiedica colesterolul rau, LDL colesterol, sa se depuna pe artere. O portie de carne macra cu o salata verde inseamna o masa perfecta... in dieta. Din 100 de grame de carne de porc - 20 de mg sunt acizi grasi esentiati omega 3, pro-inflamatori. In aceeasi cantitate, avem 650 de mg de acizi grasi Omega 6, anti-inflamatori. Acelasi raport il contine si pestele.

Si mai avem un argument, special pentru copiii si adolescentii cu nevoi crescute de fier. In carnea de porc exista fier he-mic. Vorbim despre elementul continut in fiecare celula rosie din sange. Organismul uman foloseste doar 1 gram de fier pe zi. Cel hemic este usor de absorbit, mai ales din carne.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Craciun cu putina zapada si multa mancare pentru turisti. Catalin Botezatu: “Nu regret nimic, am incercat toate ‘porcariile'
Craciun cu putina zapada si multa mancare pentru turisti. Catalin Botezatu: “Nu regret nimic, am incercat toate ‘porcariile'"

N-ar fi Craciun fara familie si prieteni in jurul mesei incarcate cu rauri de carnati, fripturi de porc, slanina si sorici, stropite cu vin si tuica. E sarbatoare, iar romanii petrec in belsug, sa le mearga bine tot anul care vine.

Circul care a urmat dupa ce inspectorii au
Circul care a urmat dupa ce inspectorii au "vizitat" un targ ilegal de animale. Vanzatorii au aruncat carnea de porc in noroi

Saptamana s-a incheiat cu circ in toata puterea cuvantului la Bolitin Vale, in judetul Giurgiu. Autoritatile au descins la un targ ilegal de animale.

Un porc
Un porc "mai slab", un porc tot mai popular. Cat costa un kilogram din rasa Mangalita si de ce este cea mai cautata carne

Fermierii care cresc porci din rasa Mangalita au tras lozul castigator anul acesta.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.