Mii de imigranti isi continua drumul spre Vest, prin ploaie, noroi si frig. Croatia a deschis granita cu Serbia

×
Codul embed a fost copiat

Decizia Ungariei de a-si inchide granita cu Croatia a sporit necazurile refugiatilor care traverseaza continentul prin noroaie, ploaie si frig.

Peste 12.000 de imigranti au fost tinuti pe loc in Serbia, dupa ce au traversat Macedonia in weekend. Si peste 3.000 erau masati, luni, la granita croato-slovena. Dupa-amiaza, Croatia le-a permis in cele din urma sa intre pe teritoriul sau. Pe de alta parte, politistii bulgari au descoperit 30 de migranti ilegali intr-un camion inmatriculat in Romania, dar condus de un cetatean turc.

Mii de imigranti au petrecut ore in sir la granita dintre Serbia si Croatia, furiosi ca nu erau lasati sa intre pe teritoriul croat. In tot acest timp, infruntand ploaia si traversand campuri pline de noroaie, alti refugiati se alaturau multimii.

In jur de o mie de oameni erau blocati, de duminica, la granita cu Slovenia, pe o vreme greu de indurat. Dupa ce Ungaria si-a inchis frontiera si cu aceasta tara, migrantii trebuie sa ocoleasca prin Slovenia, in marsul lor catre Occident.

Guy Delawney, BBC News: "Acesti oameni sunt prinsi intre decizii politice din tari diferite. Slovenia spune ca nu poate primi mai mult de 2.500 de refugiati zilnic. Croatia spune ca pe teritoriul sau vin din Serbia 5000, zilnic."

Citește și
protest imigranti Campulung
Suparati ca orasul lor va primi refugiati, localnicii din Campulung s-au pus pe protestat. "Nu am incredere in oamenii aia"
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un grad ridicat de instabilitate”. Regiunile vizate de furtuni

Zece mii de migranti au intrat in ultimele 24 de ore in Macedonia

Zece mii de migranti au intrat in ultimele 24 de ore in Macedonia, de sambata pana spre duminica pana la ora locala 18:00 (16:00 GMT), a anuntat luni politia macedoneana la Skopje, potrivit AFP.

Aceasta cifra corespunde cu cea difuzata de Crucea Rosie locala si organizatiile neguvernamentale. 'De sambata seara pana duminica la 18:00, 10.000 de migranti au fost inregistrati in Macedonia si fluxul nu a scazut pana la miezul noptii (22:00 GMT)', a declarat un responsabil al politiei locale citat de France Presse.

Jasmin Redzepi, un responsabil al organizatiei neguvernamentale Legis, a carei voluntari se afla la Gevgelija, punct de frontiera intre Macedonia si Grecia, a declarat ca 'numarul migrantilor care au intrat (de sambata seara in Macedonia) este mai mare' decat aceasta cifra si ca intrarea lor a continuat in ritm accelerat pana duminica seara tarziu.

Cu toate acestea, situatia era calma luni dimineata la Gevgelija si numarul migrantilor care incercau sa intre in Macedonia s-a diminuat simtitor, potrivit unui fotoreporter AFP.

Aceasta cifra nu depaseste totusi recordul de 12.000 de intrari in 24 de ore inregistrat la inceputul lunii septembrie. In cursul ultimelor saptamani, numarul migrantilor care incearca sa ajunga in Europa Occidentala prin Macedonia a crescut de la 3.000 la 5.000.

Promisiunile Angelei Merkel, in Turcia

Tot acest val de pribegi, porniti in majoritate din taberele de refugiati din Turcia, a determinat-o pe Angela Merkel sa se duca la Istanbul.

Recep Tayyp Erdogan, presedintele Turciei: "Doamna Merkel a spus limpede ca Turcia trebuie ajutata".

Criticata in propria tabara politica si cu popularitatea in scadere, Angela Merkel risca sa-si piarda functia de cancelar din cauza politicii portilor deschise pentru refugiati. In mod vadit incoltita, Angela Merkel a facut ieri promisiuni:

Angela Merkel: "Uniunea Europeana si Turcia au toate motivele sa colaboreze mai strans pentru dinamizarea procesului de aderare, impartirea poverii refugiatilor, acces la vize si returnarea imigrantilor ilegali."

La insistentele jurnalistilor, Angela Merkel a evocat deschiderea unor capitole delicate in negocierile de aderare, in ceea ce priveste justitia, securitatea si economia.

Nick Paton Walsh, corespondent CNN: "Turcia se poate alege cu multe beneficii din aceasta intelegere. Turcii vor liberalizarea regimului de vize si ar fi un mare avantaj pentru Erdogan sa ofere asta electoratului inaintea alegerilor anticipate, foarte disputate, programate pe 1 noiembrie."

Din Turcia ar mai putea porni spre Europa alte 2 milioane de refugiati sirieni.

Confruntari la granita Serbiei cu Croatia

Sute de refugiati ajunsi duminica la granita Serbiei cu Croatia au fost intampinati de un cordon de politisti. Agentii i-au lasat sa treaca in grupuri mici, iar dupa mai multe ore de asteptare, spiritele s-au incins. Cativa barbati au incercat sa forteze trecerea, dar au fost opriti.

In tot acest timp, traversand campuri pline de noroaie, alti refugiati se alaturau multimii. Nu le-a fost mai bine nici celor care au reusit sa treaca granita si au ajuns in Croatia.

Un tren, plin cu 1800 de migranti, care ar fi trebuit sa plece duminica dupa-amiaza spre Slovenia a fost blocat pe sine timp de cinci ore. Oamenii au stat in frig si au avut foarte putina apa si mancare.

"Nu mancare, nu somn, nu medicamente. Nu avem nimic, numai probleme", s-a plans un refugiat din Pakistan.

Pe masura ce timpul trecea, in lipsa oricaror informatii, refugiatii s-au temut ca nu vor fi lasati sa isi continue drumul.

"Circula zvonuri ca granita a fost inchisa, asa ca rog agentiile ONU si Uniunea Europeana sa ne ajute", a spus un refugiat din Afganistan.

In cele din urma, trenul si-a reluat calatoria.

Sase mii de migranti au trecut granita sarbo-croata sambata. Cei mai multi au ramas blocati pe teritoriul Croatiei - 4 mii intr-o singura tabara de refugiati.

Lara Yakub, voluntara: "Tabara este plina. Migrantii asteapta autobuzele, dar totul merge foarte incet din cauza ca ungurii au inchis frontiera cu Croatia."

Dupa inchiderea granitei ungare, migrantii trebuie sa traverseze Slovenia, dupa care merg in Austria si Germania sau tarile nordice. Cum austriecii au anuntat ca nu pot primi mai mult de 1500 de migranti pe zi, slovenii au limitat la randul lor la 2.500 numarul de refugati pe care ii accepta zilnic. Restul au ramas pe teritoriul Croatiei sau la granita sarbo-croata.
 

Articol recomandat de sport.ro
Incredibil! Cum au ajuns Vladimir Putin și Volodimir Zelenski să susțină același lucru
Incredibil! Cum au ajuns Vladimir Putin și Volodimir Zelenski să susțină același lucru
Citește și...
Slovenia limiteaza la 2.500 pe zi numarul migrantilor care pot intra in tara. Croatia ceruse gestionarea a 5.000 pe zi
Slovenia limiteaza la 2.500 pe zi numarul migrantilor care pot intra in tara. Croatia ceruse gestionarea a 5.000 pe zi

Inaintarea migrantilor spre Slovenia, noul lor tara de tranzit pe ruta balcanica dupa inchiderea frontierei ungaro-croate, se realiza in ritm lent duminica, multi dintre ei asteptand la coada pentru a trece frontiera sarbo-croata, relateaza AFP.

Suparati ca orasul lor va primi refugiati, localnicii din Campulung s-au pus pe protestat.
Suparati ca orasul lor va primi refugiati, localnicii din Campulung s-au pus pe protestat. "Nu am incredere in oamenii aia"

O mana de oameni a protestat duminica la Campulung Muscel, pentru ca autoritatile au anuntat ca orasul lor va primi refugiati din Siria, Afganistan si Irak.

Intelegerea la care au ajuns Merkel si premierul de la Ankara. Ce primeste Turcia in schimbul stoparii afluxului de imigranti
Intelegerea la care au ajuns Merkel si premierul de la Ankara. Ce primeste Turcia in schimbul stoparii afluxului de imigranti

"Iti dau ca sa-mi dai" - dictonul latin rezuma nimerit negocierile avute duminica la Istanbul de cancelarul german cu seful guvernului turc.

Recomandări
De ce vicepremierul Slovaciei nu a preluat până acum atribuțiile oficiale ale prim-ministrului Fico, împușcat în stradă
De ce vicepremierul Slovaciei nu a preluat până acum atribuțiile oficiale ale prim-ministrului Fico, împușcat în stradă

Bărbatul arestat pentru tentativa de asasinare a premierului slovac a apărut, sâmbătă, pentru prima oară în fața judecătorului.

Cum a fost filmată bona de 69 de ani lovind copilul de un an aflat în grijă. „Treci și bea lăptic! Taci! Taci! Gata!”
Cum a fost filmată bona de 69 de ani lovind copilul de un an aflat în grijă. „Treci și bea lăptic! Taci! Taci! Gata!”

O femeie de 69 de ani, angajată bonă de o familie din București, a fost reținută de poliție și acuzată că a lovit copilașul de 1 an și două luni, pe care trebuia să-l îngrijească. Acum este cercetată sub control judiciar.

Mircea Geoană: sistemul de vot din România, cel mai primitiv din Europa. De ce l-a invocat pe Bill Gates
Mircea Geoană: sistemul de vot din România, cel mai primitiv din Europa. De ce l-a invocat pe Bill Gates

Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa, crede Mircea Geoană. Secretarul general adjunct al NATO a vorbit despre „democratizarea votului”.