Statul cauta solutii pentru a inapoia cele 6 miliarde de lei din taxa auto. Ce soferi isi vor primi banii primii
Romanii care au dat statul in judecata pentru a-si recupera taxa auto vor primi banii in cateva saptamani, promite ministrul Finantelor.
Ceilalti soferi insa, care nu au recurs la instanta, mai au de asteptat mult si bine. Autoritatile nu stiu cum vor inapoia cele 6 miliarde de lei incasate din aceasta taxa in ultimii zece ani.
Soferii care au castigat in instanta isi vor primi taxa auto inapoi cel tarziu luna viitoare, spune ministrul Finantelor.
Viorel Stefan, ministrul Finantelor: "500 de milioane inseamna sume care au in spate titluri executorii emise de instantele de judecata. Ceea ce nu stim inca tehnic cum vom gestiona celelalte sume de recuperat, care nu au facut obiectul unei hotarari judecatoresti.''
Statul cauta o solutie pentru returnarea a 6 miliarde de lei, incasati din diferitele taxe auto. Iar asta se intampla pentru ca, odata cu eliminarea timbrului de mediu de la 1 februarie, anul acesta a fost abrogata si procedura de restituire a banilor incasati din taxele auto.
Pana la 1 februarie, cei care achitasera vechile taxe auto puteau cere de la Fisc returnarea banilor, iar statul platea esalonat, pe o perioada de cinci ani.
Adrian Benta, consultant fiscal: "In acest moment nu mai exista o procedura amiabila de restituire in mod voluntar a taxei de prima inmatriculare, sub diversele denumiri sub care a fost recunoscuta, iar persoanele interesate sa i se restituie banii pentru acest timbru de mediu trebuie sa se adreseze instantelor de judecata.''
Un milion de romani asteapta banii inapoi. Intre timp, Guvernul se gandeste cum ar putea inlocui timbrul de mediu cu o alta taxa auto.
Piata masinilor uzate si-a turat si mai mult motoarele dupa ce timbrul de mediu a fost scos. Datele oficiale arata ca, in primele trei luni, au fost inmatriculate 128 de mii de masini uzate. Numarul lor este de sase ori mai mare decat cel al masinilor noi.
Din totalul de 5 milioane si jumatate de autoturisme inmatriculate in Romania, trei sferturi sunt mai vechi de un deceniu.