Recuperarea taxei auto. Romanul care continua procesul cu statul, desi isi poate primi banii doar cu o cerere
Daca ati platit o taxa auto la inmatricularea masinii, intre anii 2007 si 2013, va puteti recupera banii fara sa mai mergeti in instanta. O hotarare de guvern in acest sens a fost publicata deja, in Monitorul Oficial.
Autoritatile s-au decis sa inapoieze banii dupa ce 100.000 soferi au castigat procesele pe banda rulanta, iar statul trebuie sa plateasca si cheltuielile de judecata. Dar nu va bucurati prea tare, deoarece autoritatile restituie taxa auto, in rate, in cinci ani.
Lucian Constantin a platit 600 de euro la inmatriculara masinii. O taxa ilegala, a considerat el, si a mers in instanta. Chiar daca va putea sa-si recupereze banii fara judecatori, prefera sa continuie procesul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In total 100.000 de soferi au dat statul in judecata, ca sa-si recupere banii. Pentru ca a pierdut pe banda rulanta, Guvernul a publicat in Monitorul oficial o Ordonanta prin care accepta sa le dea banii celor care au platit taxa auto intre anii 2007 si 2013.
Adrian Gearap, presedintele Fondului de Mediu: "Asta inseamna ca orice cetatean care a platit o taxa de genul acesta, in baza unei singure cereri, la organul financiar competent, i se va restitui aceasta taxa."
Potrivit ordonantei, soferii vor putea sa-si depuna cererile la Fisc din 15 octombrie.
Dupa ce ati depus cererea la ANAF, institutia are la dispozitie 55 de zile sa va dea un raspuns. Daca raspunsul este NU, puteti sa faceti contestatie in instanta in maximum 30 de zile. Atentie, daca raspunsul este DA, nu veti primi banii imediat, ci in transe in cinci ani.
Nu uitati ca ramane in vigoare Timbrul de Mediu, care trebuie platit la prima inmatriculare a masinii. Aici apare un risc, spun avocatii.
"In momentul in care va dori sa vanda masina, ANAF va observa ca taxa a fost restituita si il va obliga pe viitorul proprietar sa plateasca acest timbru de mediu", spune avocatul Adrian Cuculis.
Timbrul de mediu a fost instituit in martie 2013 si este mai mic decat taxele auto de inmatriculare stabilite de autoritati incepand cu 2007, anul intrarii Romaniei in Uniunea Europeana. Dar si timbrul de mediu este contestat de soferi in instante, care au cerut recuperarea banilor.