Castelul Gilau, cine-concert in biserica, Somes Open Air si Culinary Cinema, printre surprizele TIFF 2016

Castelul Gilau, cine-concert in biserica, Somes Open Air si Culinary Cinema, printre surprizele TIFF 2016

Castelul de la Gilau, malul Somesului si Biserica Romano-Catolica „Sfanta Treime” se numara printre cele mai noi spatii din Cluj ce vor gazdui anul acesta o serie de evenimente inedite, la cea de-a 15-a editie TIFF.

Culinary Cinema, un nou concept de eveniment, va fi inaugurat anul acesta la TIFF cu o proiectie urmata de o petrecere gastronomica. Din program nu vor lipsi un tribut in memoria cineastului Ovidiu Bose Pastina si o proiectie in prezenta lui Dumitru Prunariu, dar si traditionalele Ziua HBO, EcoTIFF, proiectii la Depozitul de Filme si Ziua Diversitatii.

O noua locatie pe harta TIFF este Castelul de la Gilau, unde se va sarbatori Ziua Maghiara cu doua concerte – renumita trupa maghiara de rock Republic si Bagossy Brothers Company in deschidere, si filmul Fever at Dawn (r. Péter Gárdos), miercuri, 1 iunie, incepand cu ora 19.00. In spectaculosul Arkhai Sculpture Park de la Vlaha, spectatorii vor urmari in premiera comedia Doua Lozuri (r. Paul Negoescu), cu Dragos Bucur, Alexandru Papadopol, Dorian Boguta, marti, 31 mai, ora 21.45.

Anul acesta, la TIFF va fi inaugurat si Somes Open Air (Parcul „La Butuci”, Bd. 1 decembrie 1918, nr. 33, in spatele Cotton Club), un nou spatiu destinat proiectiilor in aer liber, cu intrare libera, unde va rula cate un film in fiecare seara de festival, de la ora 22.00. Pentru cei pasionati de lumea fotbalului, TIFF a pregatit proiectia speciala Becoming Zlatan / Ascensiunea lui Zlatan (2015), documentarul care urmareste evolutia lui Zlatan Ibrahimović (34 de ani), faimosul fotbalist suedez, de origine bosniaco-croata, desemnat in 2016 cel mai bun jucator din Liga 1 pentru al treilea an consecutiv, un record al acestei distinctii.

O locatie neconventionala va fi Biserica Romano-Catolica „Sfanta Treime” (Str. Universitatii, nr. 5), unde capodopera lui Carl Th. Dreyer, Patimile Ioanei d’Arc (1928), va fi acompaniata la orga bisericii de Touve R. Ratovondrahety, pianist apreciat de la Opera din Paris, pe 30 mai, de la 20.30. Evenimentul este prezentat de Alba Iulia Music and Film Festival si este realizat cu sprijinul Parohiei Romano-Catolice „Sf. Mihail”. Culinary Cinema, un nou concept de eveniment la TIFF, este gandit in jurul unui film dedicat unui chef de geniu, celebrul René Redzepi, si a restaurantului sau, votat de patru ori cel mai bun din lume. Noma, My Perfect Storm va fi proiectat la Cercul Militar marti, 31 mai, de la 18.30, si va fi urmat de o petrecere gastronomica intretinuta de chef D’Artagnan, la Colin’s Gastro Pub. Evenimentul este prezentat de Staropramen. Biletul costa 50 de lei si include cina de dupa film.

Citește și
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Un tribut in memoria cineastului Ovidiu Bose Pastina va marca 10 ani de la disparitia sa, pe 4 iunie, de la 13.45, la Cinema Arta. Actori, cineasti si apropiati vor participa la proiectia catorva dintre filmele sale scurte: Atelier cu calauza, Iar ca sentiment un cristal, Oameni care povestesc, Arta apararii individuale. In parteneriat cu Discovery Romania, TIFF ii va dedica o proiectie speciala primului cosmonaut roman care a zburat in spatiu, Dumitru Prunariu, care va fi prezent la proiectia filmului Operation Avalanche, r. Matt Johnson (SUA), precedat de scurtmetrajul Opt zile in cosmos (arhiva Sahia Film), sambata, 28 mai, ora 18.30, la Casa de Cultura a Studentilor. La 10 ani de la lansare, echipa Legaturi bolnavicioase (r. Tudor Giurgiu) se va reuni la TIFF. Filmul va fi proiectat si pentru persoanele cu deficiente de vedere, pe 1 iunie, de la 19.30, la Cinema Marasti.

In cadrul EcoTIFF, sectiunea filmelor pe tema ecologica, publicul se va intalni pe 5 iunie, de Ziua Internationala a Mediului, cu filmul Human, un documentar realizat in 3 ani, ce aduna interviuri cu 2000 de oameni din 60 de tari, lansat simultan la sediul Natiunilor Unite, la Venetia si pe Youtube. The Olive Tree va emotiona publicul cu povestea unui copac care poate salva viata batranului care l-a crescut.

Ziua HBO, dedicata unui partener de lunga durata al TIFF-ului, vine pe 2 iunie cu filmele Nightingale, la Casa de Cultura a Studentilor, de la ora 16.00, A Mere Breath, la Cinema Florin Piersic, ora 17.30 (accesul este gratuit, in limita locurilor disponibile), Cain’s Children, la Cercul Militar, ora 10.45 (proiectie din cadrul EducaTIFF, urmata de o dezbatere). Ziua Diversitatii va fi marcata de proiectia filmului slovac Rytmus: The Street Dream, un documentar filmat pe o perioada de 8 ani despre viata lui Patrik Vrbovský, cunoscut drept Rytmus, unul dintre cei mai populari rapperi din Slovacia, pornit in cautarea radacinilor sale rome.

O alta proiectie cu intrare libera este dedicata persoanelor cu varsta 60+. Pe 30 mai, de la 13.00, la Cinema Florin Piersic va rula Remember (r. Atom Egoyan), o drama plina de suspans, cu Christopher Plummer senzational in rolul unui vaduv care a supravietuit Holocaustului si cauta razbunare.

Depozitul de Filme va fi din nou gazda unor evenimente cu intrare libera, de la 21.45: pe 1 iunie, comedia cubaneza cu zombie Juan de los Muertos (r. Alejandro Brugués) va fi urmata de o petrecere cu tematica horror, pe 2 iunie, clujenii sunt asteptati alaturi de animalele lor de companie la Truman (r. Cesc Gay), o oda adusa prieteniei si dragostei, in care un caine are un rol important in viata stapanului sau, pe 3 iunie, Cinema, Mon Amour, un documentar romanesc despre ultimele cinematografe de stat din Romania, iar pe 4 iunie, filmul B-Movie: Lust and Sound in West Berlin, un documentar despre muzica, arta si haos in vestul Berlinului din anii ‘80.

Pe 28 si 29 mai, in cadrul Weekend la Castel de la Castelul Banffy, Bontida, incepand cu ora 12.00, parintii si copiii sunt asteptati sa participe la activitatile si spectacolele pregatite pentru ei: cursuri de improvizatie, poze la minut in cabina TIFF, atelier de pictura, frisbee, confectionare de zmee, atelier de mestesuguri, olarit, fierarie, paslarit, efecte speciale si activitati sportive, dar si cursuri de prim ajutor.
 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Clujul gazduieste in acest weekend cea de-a patra editie a Festivalul Transylvania History Days
Clujul gazduieste in acest weekend cea de-a patra editie a Festivalul Transylvania History Days

Centrul pentru Dialog European si Diplomatie Culturala, organizeaza în perioada 18-20 august cea de-a patra editie a festivalului Transylvania History Days, eveniment ce va avea loc pe malul Somesului, la vest de podul Garibaldi.

UBB isi deschide portile pentru viitorii studenti
UBB isi deschide portile pentru viitorii studenti

Universitatea Babes-Bolyai isi va deschide miercuri, 12 iulie 2017, portile pentru absolventii de liceu candidati la statutul de student. admitere.ubbcluj.ro/ro/licenta/taxe_scolarizare/

O noua reprezentatie pe strada Zaracatan: cel mai frumos show de echitatie din Romania se joaca din nou in weekend!
O noua reprezentatie pe strada Zaracatan: cel mai frumos show de echitatie din Romania se joaca din nou in weekend!

ZARACATAN este un spectacol de echitatie unic in Romania, un show in care artisti de nivel international combina numere de dresaj, gimnastica artistica, acrobatii, sarituri peste obstacole si teatru.

Recomandări
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă

Opoziţia guvernului Austriei faţă de extinderea spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă, a declarat Walter Baier, cap de listă al Partidului Stângii Europene. 

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.