Ponta, URMARIT PENAL intr-un nou dosar. Legatura dintre fostul premier roman, Tony Blair si o datorie de 400 mil. USD stearsa

×
Codul embed a fost copiat

Fostul premier, Victor Ponta, a fost plasat sub control judicar pentru 60 de zile si nu are voie sa paraseasca tara. Ponta, acuza procurorii, i-ar fi oferit un loc in parlamentul Romaniei lui Sebastian Ghita, in schimbul a 220.000 de euro.

Citeste in articol: Reactia lui Victor Ponta la acuzatii

Din acesti bani, ar fi fost platit fostul premier britanic Tony Blair ca sa faca o vizita la Bucuresti si sa-i sustina imaginea lui Ponta. Tavalugul s-a pornit de la DNA Ploiesti, iar aceasta ancheta poate ajunge peste hotare. Faimosul politician englez era in acel moment consultantul presedintelui Kazahstanului. Si tot atunci, Romania negocia cu Kazmunai Gaz datoria de sute de milioane de dolari pe care aceasta companie o avea la statul roman. In acest dosar, si Sebastian Ghita a fost pus sub control judiciar.

Procurorii i-au interzis lui Victor Ponta sa dea detalii despre acest nou dosar de coruptie in care este acuzat de complicitate la spalare de bani si folosirea influentei politice. De data aceasta, scandalul se intinde pana la Londra si implica un nume cu mare greutate, pe cel al fostului premier britanic, Tony Blair.

Citește și
Victor Ponta - Agerpres
EurActiv: Victor Ponta este vizat de o ancheta DNA privind stergerea datoriei Rompetrol. Reactia fostului premier
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Mai exact, procurorii sustin ca in 2012 Victor Ponta si Sebastian Ghita ar fi facut urmatoarea intelegere: omul de afaceri plateste 220.000 de euro pentru ca Tony Blair sa vina in Romania ca sa il intalneasca pe presedintele PSD. Plata s-ar fi facut prin intermediari, organizatii neguvernamentale care s-au ocupat de vizita. In schimbul banilor, Ponta ii asigura lui Ghita un loc de deputat in parlamentul Romaniei.

Scopul, noteaza anchetatorii, era ca Ponta sa se foloseasca de notorietatea lui Blair si sa isi faca imagine, una pe care sa o foloseasca in campania electorala din acel an. Ghita s-a aratat complet surprins de acuzatiile aduse acum de procurori.

Sebastian Ghita: "Nu il cunosc pe domnul Tony Blair, nu am avut placerea sa ma intalnesc cu dansul."

Tony Blair a fost in Romania pentru prima data in martie 2012. Atunci, a tinut un discurs la un forum despre "Viitorul Europei in noua ordine globala" , la Universitatea Romano Americana

Profesor universitar dr. Ovidiu Folcut, rectorul Unviersitatii Romani-Americana: "A fost gazduit de noi in Aula Universitatii, dar nu a fost un eveniment al nostru, nu ne-am ocupat noi de organizare. Cred ca era un ONG care s-a ocupat de organizare."

S-a dovedit apoi ca este inceputul unei frumoase colaborari. Victor Ponta a devenit premierul Romaniei, iar vizitele fostului demnitar britanic au continuat. In iunie 2013, Victor Ponta si Tony Blair, pe atunci consultant al presedintelui Kazakstanului, au fost surprinsi de presa cand luau masa la un restaurant din Capitala. La iesirea din local, Ponta era incantat de intalnire.

Victor Ponta: "Nici nu voiam sa scap de dvs., ca ieseam pe alta usa. A fost o ocazie, Blair merge spre Ierusalim si s-a oprit in Bucuresti si am luat masa si am discutat despre opinia dansului cu privire la ce se va intampla in Europa."

In aceeasi luna, Ponta a facut o vizita oficiala in Kazahstan, intalnindu-se cu presedintele tarii, Nursultan Nazarbaev. Blair a avut apoi grija ca la funeraliile lui Nelson Mandela, din Africa de Sud, Ponta sa stea cateva minute si in compania lui Barack Obama, intrevedere mentionata pe pagina de Facebook a premierului roman.


Tony Blair si presedintele Kazakhstanului

Sebastian Ghita: "Sper sa nu ajungem sa ne intrebe despre intalnirea din Africa de Sud, dintre Ponta, Tony Blair si Obama."

Fostul premier roman si cel britanic au mai avut inca doua intrevederi, ultima in 2014. In acelasi an, Romania a sters datoriile Kazmunay Gaz fata de statul roman. Este vorba despre mai mult de 400 de milioane de dolari.

Reactia lui Ponta

"Nu am voie sa vorbesc - asa ca am postat o fotografie! ????????????
Multumesc pentru toate gandurile bune si pentru cei care nu ma plac, dar azi au fost corecti si obiectivi!
Update - Nu doresc nimanui, dar mie umilinta si smerenia imi prind bine in acest moment al vietii!", a scris postul premier pe Facebook, postand si fotografia de mai jos.

Comunicatul DNA:

"In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

Pentru desemnarea drept candidat pe listele unui partid politic a unui om de afaceri, intr-un colegiu electoral in care formatiunea politica sa aiba certitudinea ca va obtine mandatul pentru care se candida, Ponta Victor Viorel, in calitatea sa de presedinte al respectivului partid politic, si-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acelui om de afaceri pe lista de candidati.

Confirmarea propunerii a fost facuta de Ponta Victor Viorel in scopul obtinerii de foloase ce nu i se cuveneau, constand in plata sumei de 220.000 euro, necesara organizarii unei vizite in Romania a unei personalitati politice straine. Se urmarea astfel ca, prin mediatizarea unor intalniri alaturi de personalitatea care beneficia de notorietate internationala, Ponta Victor Viorel sa castige capital electoral, in conditiile in care, in cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau sa aiba loc alegeri locale si parlamentare.

Suma de 220.000 de euro a fost obtinuta prin persoane interpuse, de la omul de afaceri plasat pe un loc eligibil.

Pentru a crea aparenta ca vizita fostului lider strain in Romania nu are loc la initiativa partidului, s-a stabilit ca intreaga activitate sa fie organizata prin intermediul unei organizatii nonprofit si apolitice, care sa induca ideea in randul opiniei publice ca intalnirea persoanei publice straine cu Ponta Victor Viorel ar fi avut loc la initiativa celui dintai. In acest scop, Ponta Victor Viorel impreuna cu omul de afaceri i-au solicitat reprezentantului organizatiei nonprofit sa gaseasca o modalitate prin care politicianul strain sa fie chemat in Romania fara sa fie cunoscut faptul ca initiativa ii apartinea lui Ponta Victor Viorel, iar plata ocazionata de organizarea acestui eveniment sa fie suportata de omul de afaceri prin intermediul unei societati comerciale controlate prin persoane interpuse.

In acest sens, pentru a disimula originea ilicita a sumei de 220.000 de euro, inculpatul Ponta Victor Viorel a acceptat, in coniventa cu omul de afaceri, incheierea succesiva a doua contracte.

Ca urmare a primirii foloaselor necuvenite constand in plata sumei de 220.000 euro necesara obtinerii de capital electoral pentru Ponta Victor Viorel si pentru formatiunea politica reprezentata de catre acesta, conform intelegerii avute, omul de afaceri a fost confirmat, de catre presedintele partidului, Ponta Victor Viorel, drept candidat al partidului, in cadrul unui colegiu electoral din judetul Prahova.

Confirmarea listei cu propunerile candidaturile pentru ocuparea functiei de deputat sau senator, inaintate de organizatiile judetene sau de sector ale partidului, intra in atributiile lui Ponta Victor Viorel, in calitate de presedinte, conform statutului formatiunii politice.

De altfel, in urma alegerilor, omul de afaceri a si dobandit calitatea de deputat in Parlamentul Romaniei.

De altfel, in ultima perioada, in politica romaneasca a aparut o practica potrivit careia oamenii potent financiar pot accede cu usurinta in functii de demnitate publica alese, fiind promovati de conducerile partidelor politice cu scopul direct si nemijlocit de a asigura finantarea ilegala a partidelor in campaniile electorale.
in acest context, in conditiile in care legea partidelor politice si legile electorale care s-au succedat stabilesc in mod expres modul de finantare a partidelor si a campaniilor electorale, acest mecanism fraudulos este de natura a aduce grave prejudicii democratiei care presupune ab initio ca persoanele care acced in functii de demnitate publica sa fie alese de catre popor potrivit principiului reprezentativitatii pe criterii de competenta profesionala si probitate.

Practic orice plata facuta in aceste conditii constituie un folos necuvenit atata timp cat accederea pe listele de candidati intr-un colegiu care sa asigure obtinerea mandatului este conditionata de efectuarea acesteia. " - se arata in comunicatul DNA.

Victor Ponta si problemele sale din justitie

Scandalul Turceni

Victor Ponta a fost trimis in judecata de DNA pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infractiuni), complicitate la evaziune fiscala, in forma continuata, si spalarea banilor, fapte savarsite in calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat ''Ponta Victor-Viorel'' - in dosarul "Turceni - Rovinari".

Procurorii sustin ca, in perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, Victor Ponta, prin cabinetul individual de avocatura, a obtinut de la SCA ''Sova si Asociatii'' suma de peste 181.000 lei, pentru presupuse activitati efectuate in conlucrare, dar care, in realitate, nu s-au efectuat.

Prietenia cu Ghita

Fostul premier a mai fost audiat la DNA Ploiesti in luna aprilie a acestui an, cand a fost citat ca martor in dosarul in care deputatul Sebastian Ghita a fost trimis in judecata pentru santaj, dare de mita si folosirea de informatii nedestinate publicitatii alaturi de sefi din politie si parchete.

Procurorii sustin ca deputatul Sebastian Ghita ar fi obtinut de la fostul prim-procuror al curtii de apel Ploiesti - Liviu Tudose - mai multe informatii nedestinate publicitatii. In schimb, drept recompensa, Ghita ar fi intervenit pe langa premierul de la acea vreme, Victor Ponta, ca magistratul sa fie avansat in functia de director al Directiei Antifrauda Fiscala.

Concret, avansarea nu s-a produs dar procurorii au intrat pe fir si il cerceteaza pe Ghita, printre altele, pentru dare de mita, santaj si cumparare de influenta. Audiat in calitate de martor, Victor Ponta a zabovit o ora in fata procurorilor anticoruptie. In acest dosar, a fost stabilita o cautiune record - de 13 milioane de euro - pe numele deputatului Sebastian Ghita, cercetat sub control judiciar.

Dosarul cumnatului

Pana acum, Victor Ponta a mai fost audiat in calitate de martor in dosarul de deturnare de fonduri europene care-i vizeaza, printre altii, pe cumnatul sau, Iulian Hertanu, si pe deputatii Sebastian Ghita si Vlad Cosma.

Potrivit unor surse judiciare, Ponta a fost chemat pentru a da explicatii in fata procurorilor referitoare la atribuirea contractului pe fonduri europene privind extinderea canalizarii din orasul Comarnic, dar si cu privire la finantarea campaniei sale prezidentiale pe care a desfasurat-o in Republica Moldova.

Scandalul KazMunayGas

De asemenea, in urma cu aproximativ o luna, surse guvermnamentale citate de Euroactiv au declarat ca Victor Ponta ar fi vizat de o ancheta a DNA in legatura cu modul in care, printr-o hotarare de guvern pe care a semnat-o, compania kazaha KazMunayGas a scapat de plata a 600 de milioane de dolari, datoria istorica a Rompetrol.

Scandalul Mircea Govor

In urma cu aproximativ 7 luni, fostul premier Victor Ponta a ajuns la sediul DNA Oradea, pentru a fi audiat in calitate de martor in dosarul lui Mircea Govor.

Potrivit unor surse judiciare, fostul premier a fost citat in dosarul lui Mircea Govor, acuzat de fapte de coruptie, dupa ce s-ar fi folosit de influenta si autoritatea sa, ca sa santajeze diverse persoane. Din referatul procurorilor reiese ca numele fostului premier apare in cazul primarului PSD al comunei Odoreu.

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Adevarul: Ponta l-a turnat din greseala pe Tariceanu la DNA.
Adevarul: Ponta l-a turnat din greseala pe Tariceanu la DNA. "L-am gasit pe Tal Silberstein acasa la el"

Ziarul Adevarul scrie ca presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, ar fi fost "prins cu minciuna" de procurorii DNA, dupa ce au iesit la iveala mai multe interceptari, facute in baza unui mandat pe siguranta nationala.

EurActiv: Victor Ponta este vizat de o ancheta DNA privind stergerea datoriei Rompetrol. Reactia fostului premier
EurActiv: Victor Ponta este vizat de o ancheta DNA privind stergerea datoriei Rompetrol. Reactia fostului premier

Victor Ponta este vizat de o ancheta a DNA in legatura cu modul in care, printr-o hotarare de guvern pe care a semnat-o, compania kazaha KazMunayGas a scapat de plata a 600 de milioane de dolari, datoria istorica a Rompetrol, scrie EurActiv.ro.

Victor Ponta, la DNA:
Victor Ponta, la DNA: "Ce-am avut de zis, am zis procurorilor". Fostul premier, audiat in dosarul lui Sebastian Ghita

Fostul premier si presedinte PSD Victor Ponta s-a prezentat, luni dimineata, la sediul DNA Ploiesti.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.