Un nou episod in scandalul Hexi Pharma. Cine stia de apa livrata cu eticheta de dezinfectanti in spitalele din toata Romania

×
Codul embed a fost copiat

Filmul tragic al dezinfectarii sistemului sanitar romanesc a continuat joi cu un nou episod.

A fost randul angajatilor companiei sa dea declaratii in fata procurorilor dupa ce s-a demonstrat ca biocidele produse in fabrica Hexi Pharma aveau substanta activa diluata chiar si de 2000 de ori. Rezultatele au fost atat de dezastruoase si lamuritoare incat Guvernul a decis sa nu mai testeze produsele ridicate din celelalte 46 de spitale din tara. In schimb, va fi testata compozitia tuturor dezinfectantilor folositi in spitale, indiferent de producator, pentru a vedea daca este un caz izolat sau diluarea este o practica ucigasa.

Dupa Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, si alte persoane cu functii de conducere din cadrul companiei, joi a fost randul angajatilor "marunti" din cadrul fabricii sa vina la declaratii. 15 persoane cu diferite functii in cadrul Hexi Pharma au fost chemate joi la audieri la IGP in dosarul instrumentat de parchetul general. Detaliile lor ii vor ajuta pe procurori sa puna cap la cap informatiile si sa desluseasca cum se derula procesul de productie din cadrul companiei farmaceutice.

Angajatii au fost intrebati, dincolo de rolul clar pe care il aveau in firma, daca li s-a cerut direct si de catre cine sa foloseasca o concentratie mult mai mica de substanta activa in dezinfectanti, daca stiau ca astfel se proceda in fabrica sau daca au stiinta sa fi existat un document intern prin care sa li se solicite sa recurga la acest tertip ucigas.

Pe de alta parte, Guvernul a anuntat ca nu se vor mai face alte analize ale dezinfectantilor Hexi Pharma. Situatia celorlalte 46 de probe ridicate din spitalele din toata tara ramane neclara, dar e considerata la fel de grava ca in cazul celor 4 rezultate ale spitalelor din capitala. Vor fi verificati insa ceilalti dezinfectanti care sunt sau vor fi cumparati de la alti producatori.

Citește și
Catalin Cirstoveanu
Medicul Cirstoveanu: Medicamentele contra infectiilor nu au efect. Presedintele a cerut introducerea celor generice

Dan Suciu, purtator de cuvant al Guvernului: ''In perioada imediat urmatoare testam atat substantele existente in piata cat si efectul lor in spitale pe baza unor teste de sanitatie.''

Victor Strambu, Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii: “Este hotarata deja o zona de control mai larga incrucisata in judete limitrofe pt a genera costuri mai mici. Pentru ca am facut costuri estimative si aceste controale costa 1.200.000 de lei. Vor fi controlate zonele fierbinti. Zonele chirurgicale, etc''

Adica oficialii vor face in sfarsit ce ar fi trebuit facut de zeci de ani, timp in care Dumnezeu stie cati pacienti au murit, nu doar din cauza bolii cu care se internau, ci din cauza bacteriilor luate din spitale.

Emilian Popoviciu, presedintele Societatii Romane de Epidemiologie: ''Deja daca vorbim de o scadere a concentratiei substantei active de cateva ori, de o data, de doua, daca vorbim de 10 ori nu mai are niciun fel de importanta. Acolo practic mai mult se livreaza apa decat ce ar putea sa fie dezinfectant. Toate aceste scaderi dezastruoase duc la acest rezultat: infectarea pacientului, incepand de la Colectiv ca si acolo s-a tras un semnal.''

Cate semnale ar mai trebui trase ca Romania si mai ales responsabilii de care depind vietile noastre sa se trezeasca, e greu de spus.

Basescu: O firma franceza a facut in 2012 analiza substantelor Hexi Pharma; cum de SRI nu a aflat?

Fostul presedinte Traian Basescu sustine ca o firma franceza a facut, in 2012, o analiza a substantelor Hexi Pharma si a constatat ca acestea sunt falsificate, intrebandu-se cum de Serviciul Roman de Informatii nu a aflat acest lucru."Fraudarea dezinfectantilor din spitale a ucis oameni. Hexi Pharma aprovizioneaza, de ani buni, sistemul sanitar si scolile din Romania cu substante dezinfectante, devenind astfel cel mai mare furnizor de dezinfectanti din Romania. Hexi Pharma aprovizioneaza, tot de ani buni, si Spitalul SRI (63 de contracte cu incredintare directa in ultimii 2 ani). Firma franceza ANIOS a facut in 2012 analiza substantelor Hexi Pharma si a constatat ca acestea sunt falsificate", a scris Basescu, joi, pe Facebook.

El se intreaba de ce SRI nu a trimis la Parchet niciuna dintre informarile referitoare la Hexi Pharma. "SRI sustine ca a trimis 100 de informari catre factorii de decizie ca Hexi Pharma falsifica substantele dezinfectante vandute spitalelor si scolilor. Ma intreb: Macar una dintre acestea a trimis-o la Parchet? (la mine nu a ajuns niciuna); Exista macar o singura informare care pomeneste numele Hexi Pharma ca falsificatoare a dezinfectantilor?; De ce Spitalul SRI s-a aprovizionat cu dezinfectanti de la Hexi Pharma daca stiau ca acestia sunt apa chioara (falsificati)?; Cum de nu a aflat SRI-ul ca cea mai mare firma de dezinfectanti din lume, ANIOS, a facut in Franta acum patru ani analiza produselor Hexi Pharma si a constatat ca sunt falsificate?; Substantele furnizate Spitalului SRI de catre Hexi Pharma erau diluate ca pentru tot poporul sau pentru ei era comanda speciala, cu respectarea retetei?", a adaugat Basescu. Fostul presedinte mai sustine ca, din cauza infectiilor din spitale, "au murit cu zile zeci de mii de oameni in ultimii ani", iar sanatatea publica este o problema de siguranta nationala.

Zilele trecute, Serviciul Roman de Informatii a informat ca a trimis, in ultimii cinci ani, circa 100 de informari despre disfunctionalitatile din sistemul public de sanatate, inclusiv legate de fenomenul infectiilor nosocomiale intraspitalicesti. SRI a mentionat ca informarile au continut si "aspecte referitoare la calitatea necorespunzatoare pentru dezinfectantii utilizati la nivelul unitatilor spitalicesti din tara".

"Dreptul la sanatate este un drept constitutional. Iar SRI actioneaza impreuna cu celelalte institutii partenere pentru a proteja acest drept, alaturi de toate celelalte drepturi constitutionale ale cetatenilor. SRI informeaza decidentii legali despre vulnerabilitatile sistemului public de sanatate. In documentele de informare adresate beneficiarilor legali, cu privire la problema infectiilor nosocomiale, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzatoare pentru dezinfectantii utilizati la nivelul unitatilor spitalicesti din tara", a precizat SRI.

Potrivit SRI, printre beneficiarii legali ai informarilor pe aceasta problematica sunt presedintii de Consilii Judetene, prefectii, ministrii, prim-ministrul si presedintele Romaniei. "Toti acesti beneficiari legali au primit informari constante, fiecare, potrivit atributiilor lor, despre disfunctionalitatile din sistemul public de sanatate din Romania. In ultimii 5 ani, SRI a trimis circa 100 de informari, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infectiilor nosocomiale intraspitalicesti", a adaugat SRI.

Analize dezinfectanti Hexi Pharma: Alte rezultate arata ca niciun produs analizat nu are concentratia declarata

Noi seturi de rezultate facute publice joi de Ministerul Sanatatii arata ca niciuna dintre probele de substante dezinfectate de la firma Hexi Pharma folosite in spitale nu are concentratia declarata. Probele care au fost testate si facute publice joi de minister provin din judetele Mures, Calarasi si Brasov.

Astfel, dintre probele luate din unitati spitalicesti din judetul Mures, Polyiodine Scrub avea concentratia declarata de 7,5% si cea determinata de 4,18%, Hexio-Spray avea concentratia declarata "etanol" de 24% iar cea determinata de 19,5%, la "2 propanol" valoarea declarata era de 36% si cea determinata de 11,2%, Hexioiod Scrub concentratia declarata de 7,5% si cea determinata de 4%, Hexio-Sept glutaraldehida avea concentratia declarata de 12% si cea determinata de 1,18%.

La Calarasi, rezultatele testelor pe dezinfectanti arata astfel: la Hexio Iod concentratia declarata era de 10% iar cea determinata de 9,55%, Polyiodine - concentratia declarata de 10% iar cea determinata de 9,10%, Sprasept - concentratie declarata de 12% iar cea determinata de 1,11%, alta proba de Hexio-Sept - concentratia declarata de 12% iar cea determinata de 1,16%.

Analiza testelor de la Brasov arata ca la substanta Polyiodine Scrub valoarea concentratiei declarate era de 7,5% iar cea determinata - de 3,39%. Reprezentantii unitatilor sanitare din tara au anuntat ca au luat masuri pentru verificarea si inlocuirea dezinfectantilor furnizati de compania Hexi Pharma aflati pe stoc. In unele cazuri, lipsa pe stoc a unor dezinfectanti care sa fie conformi din punct de vedere al concentratiei a determinat chiar amanarea unor operatii. Pe de alta parte, in spitalele care isi procura dezinfectantii din alte surse nu au fost semnalate probleme.
 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Operatii doar in regim de urgenta in 5 spitale din Romania. S-a inceput procedura de achizitie a altor dezinfectanti
Operatii doar in regim de urgenta in 5 spitale din Romania. S-a inceput procedura de achizitie a altor dezinfectanti

Cinci spitale din Romania fac operatii doar in regim de urgenta, dupa ce guvernul a cerut sa nu mai fie utilizati dezinfectantii Hexi Pharma in unitatile sanitare.

Medicul Cirstoveanu: Medicamentele contra infectiilor nu au efect. Presedintele a cerut introducerea celor generice
Medicul Cirstoveanu: Medicamentele contra infectiilor nu au efect. Presedintele a cerut introducerea celor generice

Medicul Catalin Cirstoveanu, seful sectiei Terapie intensiva nou-nascuti de la Marie Curie, intr-un interviu pentru Republica, spune ca li s-a comunicat de la presedintie sa foloseasca generice in spitale, si nu medicamentele originale.

Dezinfectantii Hexi Pharma, diluati chiar si de ZECE ori. Ce s-a descoperit in probele luate de pe mainile unui chirurg
Dezinfectantii Hexi Pharma, diluati chiar si de ZECE ori. Ce s-a descoperit in probele luate de pe mainile unui chirurg

Analizele cerute de Guvern in cazul produselor Hexi Pharma, confirma un adevar sumbru: dezinfectantii ajunsi in spitalele din Romania erau diluati, in unele cazuri, si de zece ori.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.