Cele trei masuri luate de DNA impotriva lui Sebastian Ghita. Cum ar fi corupt alegatorii cu tigai de pe piata neagra

×
Codul embed a fost copiat

Deputatul Sebastian Ghita nu mai are voie sa intre in Parlamentul Romaniei si nici sa paraseasca orasul Ploiesti. Masura fara precedent a fost luata miercuri de procurorii DNA.

Acestia ii imputa ca ar fi incercat sa cumpere electoratul roman din Republica Moldova, pentru ca Victor Ponta sa-si asigure un scor bun la alegerile prezidentiale. ''Vor sa ma umileasca'', a fost raspunsul omului de afaceri, care de miercuri are sechestru pe toata averea, pe termen nelimitat.

DESFASURAREA EVENIMENTELOR:

UPDATE 14.00 Procurorii DNA Ploiesti au dispus luarea masurii asiguratorii constand in indisponibilizarea prin instituirea sechestrului asupra sumelor existente, precum si poprirea celor ce urmeaza a fi incasate in conturile apartinand unui numar de 51 de societati comerciale, care ar fi controlate de deputatul Sebastian Ghita, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

Sursele citate sustin ca sechestrul se aplica pana la concurenta sumei de 129.343.768 lei, cu exceptia fondurilor alocate platii salariilor angajatilor si a celor destinate achitarii datoriilor catre bugetele publice.

Citește și
Sebastian Ghita - AGERPRES
Deputatul Sebastian Ghita, urmarit penal sub control judiciar, a plecat in Grecia. A promis ca se intoarce dupa 5 zile
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

UPDATE 13.00 Directia Naţionala Anticoruptie a informat miercuri ca procurorii DNA Ploiesti au dispus fata de Sebastian Ghita modificarea conditiilor controlului judiciar, avand printre obligatiile suplimentare să nu desfasoare activitate în calitatea de deputat si sa nu paraseasca localitatea Ploiesti.

UPDATE 12.00 Deputatul Sebastian Ghita a declarat, miercuri, la iesirea din sediul DNA Ploiesti, ca procurorii au luat o noua masura asupra sa, anume aceea de a nu parasi Ploiestiul.

''S-a luat o noua masura fara sa stiu ce am facut, probabil pentru a fi umilit, sa nu parasesc Ploiestiul. Nu am incalcat cu nimic cealalta masura care nu-mi permitea sa parasesc tara. De data aceasta dl. procuror Onea a considerat de cuviinta sa nu parasesc Ploiestiul. I-am solicitat explicatii, mi-a spus ca asa crede dansul, ca dansul este procuror, ca eu sunt cetatean (...)'', a spus Ghita.

Ghita a mai afirmat ca procurorii ii interzic sa ia legatura cu premierul Victor Ponta, el adaugand ca nu intelege motivele acestei masuri si ca acesta este ''un dosar politic''.

''Am interdictie sa vorbesc cu Victor Ponta. Nu o inteleg, nu stiu care este justificarea pentru care nu pot sa vorbesc cu dl. Ponta. Aceasta chestiune ma face sa cred ca e un dosar politic nu al meu, ci un dosar politic ce vizeaza daramarea acestui guvern si convingerea lui Victor Ponta ca daca nu-si da demisia cum vor acesti oameni, mama, cumnatul, fratele, sora vor plati'', a afirmat Ghita.

El a aratat ca procurorii au dispus in cazul sau masura sechestrului asigurator pe conturile, firmele si actiunile familiei sale si ale tuturor prietenilor sai ''pana la o suma nelimitata''. De asemenea, Sebastian Ghita a aratat ca in ultimele doua saptamani a fost supus unor ''presiuni constante si amenintari care vizau demisia premierului Ponta''.

''Nu-l pot influenta pe prim-ministrul Victor Ponta sa-si dea demisia cand doresc procurorii'', a afirmat Ghita.

Intrebat daca ar avea cu ce sa-l denunte pe Victor Ponta la DNA, Ghita a afirmat ca nu stie ca premierul sa fi facut ''lucruri rele''.

UPDATE 10.10 La intrarea in sediul DNA, Ghita a declarat ca a fost citat saptamana trecuta pentru a se prezenta in fata procurorilor, el aratand ca nu cunoaste motivul pentru care a fost chemat.

Intrebat in ce mod l-ar afecta o eventuala suspendare din Parlament, el a aratat ca aceasta este posibila doar cu "voia" Camerei din care face parte.

"E o intreaga dezbatere in societate acum daca nu cumva impotriva membrilor Camerei Deputatilor, Senatului, Guvernului, Administratiei Locale, exista un fel de plan si de idee de a ne scoate practic din joc", a declarat Ghita.

Intrebat la ce se refera, acesta a explicat ca e "surprinzator" faptul ca au inceput sa apara dosare dupa ce "o zona din esicherul politic" a pierdut alegerile prezidentiale.

"Dupa cum se vede, impotriva primului ministru au aparut acuzatii, a familiei sale, a mea, a cercului sau relational. Nu stiu de ce se intampla acest lucru. (...) E putin surprinzator ca imediat cum o zona din esicherul politic pierde alegerile, impotriva ei apar dosare", a adaugat Sebastian Ghita.

UPDATE 09.50: Deputatul Sebastian Ghita a ajuns, miercuri dimineata, la sediul DNA Ploiesti.

Surse judiciare au declarat miercuri ca anchetatorii au dispus extinderea cercetarilor fata de acesta. Mai mult, acesta are interdictia de a-si exercita functia.

Conform surselor citate, Sebastian Ghita va veni la sediul DNA Ploiesti unde anchetatorii ii vor comunica decizia de extindere a cercetarilor fata de el pentru noi fapte penale, care au fost comise atat in perioada in care acesta a fost parlamentar cat si inainte de alegerea sa ca deputat, ca urmare a unor probe care apar la dosar, anchetatorii urmand sa dispuna totodata si extinderea sechestrului pe averea parlamentarului.

Deputatul Sebastian Ghita este urmarit penal sub control judiciar in dosarul cumnatului premierului Victor Ponta, Iulian Hertanu, el fiind acuzat de sprijinire a unui grup infractional organizat.

Pe 18 iunie, judecatorii de la inalta Curte de Casatie si Justitie au respins o plangere depusa de Sebastian Ghita, prin care acesta solicita sa fie scos de sub control judiciar.

Pe 16 iunie, Sebastian Ghita fusese chemat la DNA Ploiesti, unde procurorii l-au anuntat ca au prelungit cu inca 60 de zile masura controlului judiciar dispusa fata de el, in dosarul in care este cercetat pentru savarsirea infractiunii de sprijinire a unui grup infractional organizat.

Ce acuzatii i se aduc lui Sebastian Ghita

-► Coruperea alegatorilor

Sebastian Ghita a corupt alegatorii la alegerile parlamentare din 2012 pentru a fi ales deputat prin distribuirea de tigai cumparate de pe piata neagra, dar si pe cei din Republica Moldova la alegerile prezidentiale din anul 2014, in scopul obtinerii de voturi pentru candidatul Victor Ponta, sustin procurorii DNA.

Potrivit documentelor de la dosar, Sebastian Ghita a folosit o parte din sumele de bani obtinute ilicit prin trafic de influenta sau devenite ilicite prin transferuri bancare efectuate pentru disimularea naturii provenientei lor si pastrate in conturile controlate de deputat, "pentru atingerea unor scopuri personale sau de grup, economice sau politice".

"Astfel, in concret, in campania electorala pentru alegerile parlamentare din anul 2012, cand inculpatul Ghita Sebastian Aurelian a candidat si a castigat un post in Camera Deputatilor, o parte din banii 'economisiti' in modalitatea aratata, in cuantum de 279.000 lei, au fost extrasi si folositi pentru achizitionarea de pe piata neagra de asa-zise materiale electorale (de exemplu tigai), ce au fost utilizate pentru a determina un numar important de persoane sa il voteze", spun procurorii DNA.

Pentru justificarea aparenta a cheltuielilor, au fost intocmite documente fictive prin intermediul societatilor controlate de Sebastian Ghita, una din aceste societati fiind SC Media Fantasy Solution SRL Bucuresti.

-► Trafic de influenta si spalare de bani

Sebastian Ghita este acuzat ca, in perioada 2000 - 2015, a obtinut importante sume de bani in mod nelegal - prin traficarea influentei - sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus intr-un circuit financiar care nu are la baza operatiuni reale.

"Banii au fost spalati printr-o multitudine de operatiuni financiar - bancare fara justificare economica, iar, ulterior, o parte din acestia au fost folositi in scopuri ilicite, respectiv pentru coruperea alegatorilor la alegerile parlamentare din anul 2012 si prezidentiale din anul 2014. Tranzactiile financiare au avut ca scop si rezultat inclusiv sustragerea de la plata catre stat a unor sume de bani insemnate ca valoare, reprezentand impozit pe profit si TVA", mai arata procurorii.

In acest caz, cuantumul total al sumelor provenite din fonduri publice supuse procesului de spalare se ridica la valoarea de 129.343.768 lei, iar prejudiciul cauzat statului prin sustragerea de la plata impozitului pe profit si taxei pe valoare adaugata a fost stabilit la o valoare minima de 37.720.325 lei.

Sebastian Ghita este acuzat si de trafic de influenta, complicitate la schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, spalare de bani, in forma continuata, evaziune fiscala, in forma continuata, coruperea alegatorilor si efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, in forma continuata.

Procurorii DNA Ploiesti il acuza pe deputatul Sebastian Ghita ca a obtinut importante sume de bani in mod nelegal, prin traficarea influentei, sau aparent legal din fonduri publice, ulterior banii fiind ''spalati'' printr-o multitudine de operatiuni financiare, iar o parte din acestia ar fi fost folositi pentru coruperea alegatorilor la alegerile parlamentare din 2012 si prezidentiale din 2014.

"In perioada 2000 - 2015, inculpatul Ghita a obtinut importante sume de bani in mod nelegal - prin traficarea influentei - sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus intr-un circuit financiar care nu are la baza operatiuni reale. Banii au fost 'spalati' printr-o multitudine de operatiuni financiar - bancare fara justificare economica, iar, ulterior, o parte din acestia au fost folositi in scopuri ilicite, respectiv pentru coruperea alegatorilor la alegerile parlamentare din anul 2012 si prezidentiale din anul 2014. Tranzactiile financiare mentionate au avut ca scop si rezultat inclusiv sustragerea de la plata catre stat a unor sume de bani insemnate ca valoare, reprezentand impozit pe profit si TVA", se arata in comunicatul DNA.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Procurorii au extins controlul judiciar pentru Sebastian Ghita, Vlad Cosma si tatal acestuia
Procurorii au extins controlul judiciar pentru Sebastian Ghita, Vlad Cosma si tatal acestuia

Procurorii DNA Ploiesti au prelungit marti cu inca 60 de zile masura controlului judiciar dispusa fata de deputatul PSD Vlad Cosma si fata de tatal acestuia Mircea Cosma in dosarul deturnarii de fonduri europene.

Deputatul Sebastian Ghita, urmarit penal sub control judiciar, a plecat in Grecia. A promis ca se intoarce dupa 5 zile
Deputatul Sebastian Ghita, urmarit penal sub control judiciar, a plecat in Grecia. A promis ca se intoarce dupa 5 zile

Deputatul Sebastian Ghita, urmarit penal sub control judiciar in dosarul cumnatului premierului Victor Ponta, Iulian Hertanu, a plecat, joi, in Grecia.

Sebastian Ghita: Mi-au pus sechestru pe bunurile imobile si pe conturi. Nu ma consider vinovat
Sebastian Ghita: Mi-au pus sechestru pe bunurile imobile si pe conturi. Nu ma consider vinovat

Deputatul Sebastian Ghita a declarat, marti, la iesirea de la DNA Ploiesti, unde a stat cateva zeci de minute, ca procurorii i-au pus sechestru pe bunurile imobile si pe conturi.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.