Radu Mazare, retinut pentru 24 de ore: "Rusine, Basescu!" Protest impotriva retinerii in campusul social din Constanta
Radu Mazare a fost retinut marti-noapte pentru 24 de ore. Procurorii DNA il acuza ca ar fi luat mita in valoare de 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern - un reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinte sociale "Henri Coanda".
• Constantenii din campusul social al primariei protesteaza pentru eliberarea lui Mazare
• Evenimentele de marti, 8 aprilie. Radu Mazare, ridicat de mascati de la restaurant
Alegeri 2024
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
• Cum arata vila primarului Radu Mazare
• Scandalul locuintelor sociale din Constanta
• Portret de primar. Cine este Radu Mazare
In replica la retinerea edilului, cateva zeci de persoane s-au strans in fata Primariei Constanta incepand cu ora 10:45. Potrivit Mediafax, manifestantii au venit in principal din campusul social Henri Coanda. Ei scandeaza "Libertate", "Vrem primarul", "Mazare, mazare", "Vrem la Bucuresti". Cativa manifestanti au foi cu slogane precum "DNA, Henri Coanda v-a lupta", 'Pe vant, pe ploaie, chioru i-a bataie" (ortografia le apartine autorilor).
Nu este primul protest pentru eliberarea lui Mazare. Marti seara, peste o suta de locuitori ai campusului social Henri Coanda au tinut un miting de sustinere a primarului Constantei. Unul dintre protestatari a spus, conform Mediafax, ca actiunile vor continua in fiecare zi, pana cand Radu Mazare va fi eliberat. De asemenea, protestatarii intentioneaza sa stranga semnaturi pentru initierea unui proiect de lege care sa ii traga la raspundere pe magistratii care comit fapte penale.
Radu Mazare, retinut marti-noapte pentru 24 de ore
Procurorii spun ca, in schimbul celor 175.000 de euro, primarul Constantei ar fi intervenit pentru ca firma respectiva sa castige licitatia si sa mareasca, ulterior, valoarea contractului, cu aproape 900.000 de euro.
Alaturi de Radu Mazare a fost retinut si Avraham Morgenstern, pe care procurorii il acuza de dare de mita. Cei doi vor ajunge miercuri in fata magistratilor cu propunere de arestare preventiva.
"Am construit cel mai ieftin din Romania case pentru saraci si uite cu ce m-am ales, rusine Basescule!" - a declarat Mazare in fata jurnalistilor, stransi in fata DNA.
Procurorii anticoruptie sustin ca cei 175.000 de euro ar fi fost dati in mai multe transe. Apoi, banii ar fi urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi apartinand unor societati off shore, conturi deschise la banci din strainatate, in juridisctii cunoscute pentru conditiile restrictive privind cooperarea judiciara internationala, in materie penala. Pentru acesti bani, Radu Mazare ar fi efectuat o serie de demersuri ce intrau in sarcina atributiilor sale de serviciu, precum initierea unor hotarari de consiliu local, prin care a fost favorizata societatea comerciala reprezentata de Avraham Morgenstern. Dar si cresterea contractului de achizitie cu aproape 900.000 de euro, spun anchetatorii, la solicitarea lui Avraham Morgenstern. Acesta din urma a fost si el retinut, procurorii acuzandu-l de dare de mita.
In campusul social Henri Coanda au fost construite pana acum 906 locuinte pentru persoane nevoiase, valoarea investitiei fiind de 31 de milioane de lei. Marti seara, peste 100 de persoane care locuiesc acolo au iesit in strada sa-l sustina pe Radu Mazare.
Marti dimineata, locuinta lui Radu Mazare a fost vizitata de mascati. Anchetatorii cautau documente, dar si alte dovezi, in sprijinul dosarului penal deschis pe numele primarului. Mazare nu era insa acasa, ci la Bucuresti, unde participase la un forum pe turism. Anchetatorii l-au gasit pe Mazare la o terasa din Herastrau. Inconjurat de luptatorii din trupele speciale, edilul si-a strans actele intinse pe o masa si i-a urmat la sediul DNA. In timp ce isi astepta avocatii, Mazare a fumat si si-a baut cafeaua la geamul institutiei, de unde i-a salutat pe jurnalisti.
Este cea de-a 4-a ancheta deschisa pe numele lui Radu Mazare. In primele trei este cercetat in legatura cu retrocedarea unor terenuri.
Mazare este primar de 14 ani si lider al filialei PSD Constanta de 10. In tot acest timp oamenii lui au castigat toate alegerile parlamentare, europarlametare si locale in fata competitorilor. Miercuri, alaturi de Avraham Morgenstern, Mazare va ajunge in fata magistratilor cu propunere de arestare preventiva. In acest dosar ar fi vizat si un parlamentar, au declarat surse judiciare pentru Mediafax. Iar din acest motiv, propunerile de arestare preventiva vor fi judecate de Instanta Suprema.
Cronologia evenimentelor, marti, 8 aprilie 2014:
ORA 23:22 Radu Mazare a fost retinut de procurorii DNA, dupa ce a fost audiat mai multe ore la sediul central al institutiei. Edilul va fi prezentat instantei, cu propunerea de arestare preventiva.
ORA 19:00 "Radu Mazare nu se dezminte. N-a ajuns la DNA cu care alegorice, ci cu dubele jandarmeriei si parea initial extrem de afectat. Apoi s-a relaxat, a savurat o cafea pe una dintre ferestrele sediului DNA, de unde le-a transmis jurnalistilor ca-si asteapta inca avocatul. N-a dat si alte declaratii, dar a salutat jovial jurnalistii. La sfarsitul zilei, ar putea fi emisa o ordonanta de retinere. Nu sunt clare acuzatiile, dar se vorbeste despre dare de mita si trafic de influenta", a transmis corespondentul Stirilor ProTV, Ovidiu Oanta.
ORA 17:00 Perchezitiile facute de procurorii DNA la sediul Primariei Constanta si la locuinta din Mamaia a lui Radu Mazare s-au incheiat marti dupa-amiaza, la ora 17:00, dupa aproximativ noua ore, anchetatorii plecand cu mai multe cutii cu documente. Viceprimarul Constantei, Decebal Fagadau, a declarat, la finalul perchezitiilor, ca autoritatile le-au pus la dispozitie procurorilor toate documentele solicitate, legate de construirea cartierului de locuinte sociale "Henri Coanda". El a precizat ca anchetatorii au cerut, printre altele, hotararile de Consiliul Local referitoare la acest campus si autorizatiile de constructie. Viceprimarul a spus ca a fost perchezitionat si biroul primarului Radu Mazare, dar ca procurorii "nu au gasit nimic acolo", precum si biroul secretarului municipiului, Marcela Enache, fara ca activitatea Primariei sa fie perturbata. "Pe mine m-a surprins ca nu ne-au solicitat sa le trimitem aceste documente. Chiar le-am facut mentiunea ca daca doresc informatii suplimentare le punem la dispozitie. Vorbim de documente publice, hotarari de consiliu local, de avize si autotizatii de construire. Aceste documente au fost ridicate in original", a mai afirmat viceprimarul. In jurul orei 17.00, procurorii anticoruptie au incheiat si perchezitiile facute la locuinta din Mamaia a lui Mazare, de unde au fost ridicate, de asemenea, mai multe documente.
ORA 15:50 Radu Mazare a fost ridicat de mascati de pe terasa unui restaurant din Parcul Herastrau, de unde a fost dus la DNA.
Cei care au mers sa il ridice pe Radu Mazare i-au prezentat acestuia actele in baza carora are loc actiunea. Dupa ce a citit documentele, la masa, pe terasa restaurantului, Mazare a plecat insotit de mascati.
ORA 15:00 Radu Mazare a fost adus la Directia Nationala Anticoruptie cu o duba a anchetatorilor, fiind flancat de mascati pana la intrarea in sediul DNA. Intrebat daca ii este frica de puscarie, Radu Mazare a spus: "Nu mi-e frica de puscarie, doar de Dumnezeu".
Procurorul sef al DNA, Codruta Kovesi, a declarat marti ca a fost inceputa urmarirea penala in dosarul in care au fost facute mai multe perchezitii, intre care si la locuinta primarului Radu Mazare, precizand ca aceasta cauza vizeaza fapte care intra in competenta Directiei.
"Este un dosar intrumentat de procurori din cadrul structurii centrale a Directiei Nationale Anticoruptie. In cursul diminetii s-au efectuat aproximaiv 12 perchezitii domiciliare la anumite persoane fizice si la o institutie publica", a spus Codruta Kovesi.
Procurorul sef al DNA nu a vrut sa precizeze care sunt acuzatiile existente in acest dosar, spunand doar ca obiectul dosarului vizeaza fapte care intra in competenta Directiei.
CUM ARATA VILA LUI RADU MAZARE
ORA 08:00 Procurorii DNA au declansat in aceasta dimineata actiuni de perchezitii la Primaria Constanta si la locuinta primarului Radu Mazare. Este vorba despre un dosar in care sunt vizate fapte de coruptie.
Perchezitiile au loc doar la cele doua adrese, respectiv la sediul Primariei Constanta si locuinta lui Radu Mazare din Mamaia, aflata pe malul lacului Siutghiol. Reprezentantii Primariei Constanta au transmis, marti dimineata, un comunicat de presa in care precizeaza ca perchezitiile facute de procurorii DNA la sediul institutiei vizeaza constructia cartierului de locuinte sociale din oras, Henry Coanda, anchetatorii solicitand documente legate de acest proiect. In document sunt prezentate detalii ale proiectului cartierului "Henri Coanda", respectiv ca intr-o prima faza au fost construite 906 locuinte pentru persoane nevoiase, fiind mentionate dotarile pe care le are fiecare garsoniera sau apartament. In comunicat se mai precizeaza ca valoarea investitiei este de aproximativ 31 de milioane de lei.
"Documentele solicitate de procurori sunt pregatite si vor fi predate in scurt timp celor de la DNA", se mai mentioneaza in comunicatul transmis de Primaria Constanta.
DNA a anuntat, marti, ca procurorii fac perchezitii la 12 adrese din Constanta, Bucuresti si Dambovita, printre care si la sediul unei institutii publice, intr-un dosar in care se fac cercetari privind fapte de coruptie care ar fi fost comise, in 2011-2013, de functionari cu functii de conducere. "Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de Combatere a Infractiunilor Conexe Infractiunilor de Coruptie efectueaza cercetari intr-o cauza penala, ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea, in perioada 2011 - 2013, a unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie de catre functionari publici, cu functii de conducere in plan local", se arata intra-un comunicat de presa al DNA.
Potrivit sursei citate, ca urmare a autorizarii de catre instanta, sunt facute perchezitii la 12 adrese din municipiile Constanta, Bucuresti si din judetul Dambovita, una dintre acestea fiind la sediul unei institutii publice. In aceasta cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.
Reactia lui Ponta, despre perchezitiile DNA la Radu Mazare
Liderul PSD, premierul Victor Ponta a comentat scurt informatia privind perchezitiile incepute de procurorii DNA in cazul primarului Radu Mazare.El a spus ca "7,4 milioane nu cred ca reusesc pana in noiembrie", referitor la numarul persoanelor care au votat pentru demiterea presedintelui Basescu.
De asemenea, liderul PSD a afirmat ca are o parere foarte buna despre Radu Mazare, ca si majoritatea cetatenilor Constantei, si a sustinut ca si in 2012, dupa referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu, "s-a pornit un val de anchete" pentru ca USL sa nu fie votat in decembrie. "Perchezitii vor fi peste tot. Eu am aceeasi pozitie, si anume si in 2012, dupa referendum, s-a pornit acel val de anchete in ideea ca, in decembrie, oamenii nu vor vota cu USL si au votat. si acum vor vota cu noi. Radu Mazare este un om pe care il apreciez foarte mult, care a fost votat de atatea ori de cetatenii Constantei si rezista ca toti ceilalti", a spus Ponta.
Intrebat daca astfel acuza DNA de presiuni politice, Ponta a sustinut ca aceasta este interpretarea presei si ca el a spus doar ca are o parere foarte buna despre Radu Mazare, ca si majoritatea cetatenilor Constantei.
Scandalul locuintelor sociale din Constanta
Primarul Constantei, Radu Mazare, spunea, in 24 martie, ca Directia Nationala Anticoruptie (DNA) il vizeaza intr-o noua ancheta, privind modul in care a fost construit cartierul de locuinte sociale din oras, procurorii solicitand primariei mai multe documente legate de aceasta investitie, in valoare totala de sapte milioane euro.
"O sa va arat astazi cum se face justitia independenta si impartiala in republica lui Basescu. Am aici adresa primita de la DNA pe numele Regiei Consiliului Local care s-a ocupat de constructia acestui cartier Henri Coanda si in care ni se cere de la DNA Bucuresti, in urma solutionarii dosarului, alt dosar am, sa trimitem pana la25 martie contractul de achizitie, precum si toate documentele aferente procedurii de achizitie publica referitoare la acest contract, al cartierului de amarati Henri Coanda", declara atunci Radu Mazare, intr-o conferinta de presa sustinuta in cartierul social.
El a sustinut ca a construit cel mai ieftin din Romania, dar cu toate acestea procurorii DNA il verifica tot pe el.
"In Constanta, am construit cel mai ieftin din Romania si vreau sa contruiesc in continuare, sa terminam cu toti oamenii care sunt pe strada, DNA-ul lui Basescu ma controleaza si ma acuza pe mine, iar cu Videanu, care a cumparat de zece ori mai scump, nu are absolut nicio treaba. Asta-i justitie impartiala. Eu vreau sa-i intreb asa pe procurorii astia: «Pai, ba, oamenilor, de unde credeati ca imi mai pun eu comision si mai si fur la 270 de euro pe metrul patrat, cu cat am construit aici?». E normal asa ceva, ce se intampla in tara asta? In loc ca Basescu sa-i cheme si sa ia model si sa construiasca in toata Romania cum am construit eu aici, ca sa nu mai fie oameni care dorm pe strada, ei vin sa ma ancheteze. Asta-i tara. Aici sunt toate documentele care pleaca astazi catre DNA sa le verifice", a mai spus Radu Mazare, care a precizat ca deocamdata nu a fost audiat in acest dosar.
Intrebat daca mai stie in cate dosare este cercetat de DNA, Mazare a spus ca nu poate sa le tina numarul.
"Nu stiu cate dosare am, ca nu mai pot sa le tin numarul. Sunt precum calugarii budisti. Calugarii budisti nu sunt calugari ca ai nostri pe toata viata. Ei vin, isi pun roba portocalie si stau calugari cat vor, dupa care ies in civilie. Asa sunt si dosarele mele: apar, dispar, se deschid, se inchid, nu mai pot sa le tin numarul", a adaugat Mazare.
Primarul municipiului Constanta spunea, in 1 aprilie, ca ca dosarele penale care il vizeaza i se trag de la marii operatori din port, "milionarii" care platesc foarte putin pe terenuri si care aproape toti "au legaturi cu fosta sau actuala securitate".
"Ieri am avut o revelatie si mi-am dat seama de unde aceasta frenezie a procurorilor pe capul nostru, la Constanta. De la Port, de acolo ni se trage, pentru ca operatorii din port, cei mari, milionarii din port, platesc foarte putin statului roman pe terenuri, platesc chiriile de acum 20 de ani, platesc 0,02 dolari pe metru patrat. Portul, cand scoate la licitatie acum, scoate la licitatie cu de 10 ori mai mult. Toti acesti operatori sunt persoane private, care au privatizat niste foste societati ale statului si care aproape toti au legaturi cu fosta sau actuala securitate", declara Radu Mazare.
Primarul Constantei a dat in acest sens ca exemplu societatea Chimpex, "care face tot traficul de minereu din Romania pentru Sidex".
"A fost privatizata in 1997 si a fost cumparata de Grupul International Bali, al carui reprezentant in Romania era generalul Stanculescu si generalul Dan Dragoi. Baiatul generalului Dan Dragoi este fostul ministru de Finante Bogdan Dragoi, actualul consilier al lui Basescu. si pot sa va mai dau exemple de asemenea societati cate vreti. Spre exemplu, cel cu platforma de foraj si cu toate discutiile, prietenul lui Basescu, unde a fost sa-l viziteze pe platforma, care a luat un credit mare acum de la CEC, pentru o noua platforma, un alt operator din port, cu relatii sus-puse, in randul serviciilor si al presedintelui”, a mai spus primarul Constantei.
Radu Mazare a precizat ca principala temere a operatorilor portuari este ca actiunile portului se vor desface si vor fi scoase la bursa.
"Ei sunt speriati, in primul rand, de privati, care vor avea 34 la suta, care vor pune problema profitului si a chiriilor infime pe care le platesc acesti milionari din port, de 20 de ani, statului roman", a adaugat Radu Mazare.
Radu Mazare este cercetat de DNA in trei dosare legate de retrocedari de terenuri, iar in 2008 a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie, alaturi de alte persoane, tot intr-un dosar legat de retrocedari, acesta judecandu-se la Curtea de Apel Bucuresti.
Primaria Constanta a finalizat in vara anului trecut acest cartier de locuinte sociale, iar la inaugurarea ultimelor blocuri a fost prezent si premierul Victor Ponta. Cartierul este format din 17 blocuri, care au 906 locuinte - 339 de garsoniere, 396 de apartamente cu doua camere si 171 de apartamente cu trei camere. in cele 17 blocuri locuiesc aproximativ trei mii de persoane. Valoarea totala a investitiei este de aproximativ 7 milioane de euro.
Cine este Radu Mazare
S-a nascut pe 5 iulie 1968. In 1991 a absolvit Institutul de Marina Civila Constanta, dupa ce participase la Revolutia din 1989. In aceeasi perioada a devenit cunoscut ca lider al Ligii Studentilor din Institutul de Marina Civil, dar si ca fondator si redactor-sef al unuia din primele saptamanale independente aparute dupa revolutie.
In anii ’90 Mazare si-a construit un holding de presa cu print, TV si radio si a devenit una dintre cele mai cunoscute figuri din Constanta. A ajuns in Parlament in 1996, dar un an mai tarziu a demisionat din PD. In 2000 a candidat la primarie ca independent si a castigat cu 66% din voturi, fiind apoi reales in 2004, 2008 si 2012.
In 2003, Radu Mazare a intrat in PSD si a devenit una dintre figurile marcante ale partidului. Relatia sa cu partidul a fost insa tensionata, Mazare amenintand in repetate randuri ca se retrage din PSD, deoarece nu are nevoie de partid pentru a castiga alegerile.
In acelasi timp, Mazare si-a construit un brand personal extrem de puternic, devenind faimos pentru deghizarile sale: spartan, Ludovic al XIV-lea, sultan turc dar si ofiter nazist – o tinuta care l-a facut cunoscut in presa din intreaga lume.
Mazare se afiseaza cu fotomodele, conduce masini de lux, petrece chiar si o luna pe an in Brazilia si practica sporturi extreme, creandu-si o imagine unica printre politicienii romani. L-a facut celebru insa si lipsa de respect fata de colegii politici: de pilda, pe Titus Corlatean, actualul ministru de externe, l-a catalogat drept „fatalau plangacios”.
Vezi un portret video al edilului din Constanta:
Ultimii ani i-au adusa insa si probleme edilului. Acestea au pornit de la procurorul Daniel Morar, in viziunea lui Mazare, „slugoiul-sef de la DNA”. De atunci, scandalurile legate de terenuri s-au tinut lant – fara a-l impedica, de altfel, pe Mazare sa isi consolideze puterea in oras si, de curand, si in portul Constanta, al doilea ca marime din Europa, pe care Guvernul intentioneaza sa il treaca in subordinea primariei.
"Romania, te iubesc!" a prezentat recent luptele de interese din portul Constanta
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: constanta, justitie, dna, coruptie, Radu Mazare,
Dată publicare:
08-04-2014 08:45