Lupte navale simulate in portul Constanta, de Ziua Marinei. Iohannis: "Regiunea Marii Negre este din nou una fierbinte"

×
Codul embed a fost copiat

La malul marii, sarbatoarea de Sfanta Maria a aratat cu totul altfel: este si Ziua Marinei, asa ca peste 10 mii de oameni au asistat de pe faleza Cazinoului la exercitii de lupta, facute inclusiv cu avioane si elicoptere.

Turistii au admirat fascinati parada navelor, in special a elegantului Bric cu Panze Mircea.

Peste 10 mii de oameni au luat parte la spectacol (vezi aici programul manifestarilor). Si presedintele Klaus Iohannis a participat luni, la Constanta, la festivitatile prilejuite de Ziua Marinei Romane. Potrivit unui anunt al Administratiei Prezidentiale, seful statului va participa incepand cu ora 9,55, pe faleza din fata Comandamentului Flotei din Constanta, la manifestarile organizate de Ziua Marinei Romane. Seful statului participa pentru prima oara de la preluarea mandatului la festivitatile prilejuite de Ziua Marinei Romane.

Presedintele Klaus Iohannis a semnat decretele de avansare in grad a doi inalti ofiteri ai Fortelor Navale; avansarea in grad a unor ofiteri de marina este o traditie de Sfanta Maria, ocrotitoarea marinarilor.

Citește și
Corveta Nationala Turcia
Trei nave performante de razboi ale Turciei, in portul Constanta. Motivul pentru care au fost trimise in Romania
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Sefului Statului Major al Fortelor Navale, contraamiralul Alexandru Mirsu a fost avansat la gradul de viceamiral cu trei stele. De asemenea, comandorul Cornel Rogozan a fost avansat la gradul de contraamiral de flotila. Tot luni, presedintele a semnat avansarea in grad a doi ofiteri ai fortelor terestre. General-maiorul Adrian Tonea a devenit general-locotenent, iar colonelul Eduard Simion a fost avansat la gradul de general de brigada.

Unul dintre cele mai frumoase momente a fost marcat de un marinar care si-a luat inima in dinti pentru a-si cere iubita de sotie, chiar pe puntea unui vas. Imaginea publicata pe pagina de Facebook a MApN a strans numeroase felicitari din partea internautilor.

Discursul presedintelui Iohannis
Marea Neagra este un punct cu greutate strategica, iar evolutiile din aceasta zona au implicatii asupra securitatii euro-atlantice, a afirmat presedintele Klaus Iohannis luni, la Constanta, in deschiderea manifestarilor organizate cu prilejul Zilei Marinei Romane.

"Istoria noastra si a acestei regiuni este legata nu de putine ori de Marea Neagra. Prin particularitatile sale, ca punte intre Europa si Asia, ca punct in care converg influente culturale, interese economice si mize strategice, Marea Neagra a fost de-a lungul timpului, in multe momente istorice, o zona fierbinte. Anexarea Crimeii in 2014 de catre Federatia Rusa, cu incalcarea dreptului international, a marcat deteriorarea situatiei de securitate. I s-au adaugat alte provocari si evolutii strategice si militare care fac din aceasta regiune din nou una fierbinte. Ce se intampla in prezent la Marea Neagra nu mai este o chestiune locala si nu priveste doar un echilibru regional. Evolutiile din aceasta zona au efecte dincolo de granitele ei, au implicatii asupra securitatii euro-atlantice, iar Marea Neagra este un punct cu greutate strategica", a spus seful statului.

Presedintele Iohannis a subliniat ca in acest context sunt cu atat mai mult decisive pozitia Romaniei si optiunile sale majore de securitate.

"Atunci cand am vorbit in Strategia Nationala de Aparare despre o Romanie puternica in Europa si in lume am avut in vedere inclusiv modul in care se defineste si profileaza tara noastra in aceasta regiune complicata si in noua realitate geopolitica. Ca parte a regiunii Marii Negre, Romania este in prezent un pilon de stabilitate, democratie si securitate. Sunt avantaje reale si trebuie sa avem capacitatea de a le folosi pentru a ne consolida pozitia de membru NATO, de partener strategic credibil, in special in contextul global actual", a accentuat Klaus Iohannis.

Romania are nu numai potentialul, ci si toate sansele de a deveni un actor regional relevant daca "vom avea intelepciunea, viziunea si maturitatea politica de a construi un profil al unei Romanii puternice", a continuat seful statului, care a punctat necesitatea unui nou proiect de tara.

"Energiile noastre comune pot fi cel mai bine valorificate daca sunt puse in slujba unui obiectiv, care sa ne uneasca, un nou proiect de tara. O astfel de viziune integratoare pentru Romania, pe care o putem contura prin consens, va avea nevoie de efortul si implicarea tuturor pentru a deveni realitate", a afirmat presedintele Klaus Iohannis.

 

Programul manifestarilor de Ziua Marinei

Fortele navale au promis exercitii noi la show-ul naval de anul acesta, simuland lupte intre vase militare. Manifestarile de Ziua Marinei incep la ora 10.00, cand va fi ridicat cel mai mare drapel din Constanta pe catargul de pe faleza, iar militarii de la bordul navelor vor arbora pavilionul, geacul si Marele Pavoaz, in acordurile Imnului National.

Din Portul Tomis, vor rasuna cele 21 salve de tun, ca semn al salutului solemn, dupa care va urma cuvantul de deschidere al Sefului Statului Major al Fortelor Navale, contraamiralul Alexandru Mirsu si citirea Ordinului Comun al Ministrului Apararii Nationale, Ministrului Transporturilor si al Ministerului Afacerilor Interne privind sarbatorirea Zilei Marinei Romane 2016.

La ora 10.20, un sobor de preoti va oficia o ceremonie religioasa si vor fi depuse ancore de flori pe mare, in memoria eroilor marinari. Zeul Neptun, insotit de alaiul sau, va veni de pe mare, pentru a deschide festivitatile marinarilor, iar din Portul Tomis va fi prezentat in premiera un spectacol de efecte pirotehnice pe timp de zi.

La ora 11.00, este programata inceperea exercitiului demonstrativ FNR 16, care cuprinde respingerea atacului aviatiei inamice, cautarea si atacul submarinului inamic, in timpul careia va fi lansata o torpila de exercitiu de la bordul unei corvete, iar din elicopterul Puma Naval va fi lansata, in premiera, o geamandura hidroacustica pentru localizarea submarinului, respingerea desantului maritim. Publicul va primi si o invitatie la vals din partea celor trei remorchere maritime, nou intrate in serviciul Fortelor Navale Romane in acest an, dupa care va urma defilarea navelor si a aviatie civile.

Garda de Onoare va incheia manifestarile de pe faleza din fata Comandamentului Flotei, iar marinarii se vor muta in Portul Tomis, unde vor organiza traditionalele jocuri marinaresti.

De la ora 20.00, pe faleza din fata Cazinoului din Constanta, Muzica Militara a Fortelor Navale va sustine un spectacol in aer liber, pana la ora 22.00, cand la bordul navelor va fi aprins pavoazul electric, iar de la bordul Fregatei Marasesti va fi, in premiera, un foc de artificii. Ulterior, marinarii se vor retrage cu torte pe itinerariul Vraja Marii - Comandamentul Flotei - Piata Ovidiu - Farmacia Miga - Prefectura Constanta - Statuia Victoriei.

La manifestarile prilejuite de Ziua Marinei vor fi prezenti si politisti de frontiera care vor participa cu ambarcatiuni la activitatile si exercitiile demonstrative organizate cu acest prilej.

Astfel, marinarii din cadrul Politiei de Frontiera vor lua parte la ceremoniile de ridicare a pavilionului si marelui pavoaz, vor depune coroane de flori in cinstea eroilor marinari, vor participa la jocurile marinaresti (trasul la parama, alergarea in sac, alergarea cu oul in lingura) si isi vor prezenta navele si ambarcatiile din dotare.

Nava amiral "Stefan cel Mare” a Politiei de Frontiera va participa la un exercitiu organizat de Fortele Navale Romane, privind combaterea migratiei ilegale pe mare concomitent cu cautarea si salvarea navelor aflate in pericol, exercitiu realizat in colaborare cu navele Agentiei Romane de Salvare a Vietii Omenesti pe Mare (ARSVOM), din subordinea Ministerului Transporturilor.

Pentru buna desfasurare a evenimentelor de Ziua Marinei, in Constanta peste 400 de politisti vor asigura masurile de ordine publica, acestia urmand sa fie prezenti in strada, suplimentar fata de dispozitivul curent. In zona unde au loc manifestarile din prima parte a zilei, traficul rutier va fi restrictionat in municipiul Constanta, intre orele 7.00 - 15.00, pe bulevardul Regina Elisabeta, intre intersectia cu strada Termele Romane si strada Remus Opreanu, pe strada Remus Opreanu, intre intersectia cu bulevardul Elisabea si strada Marinei, incepand de la intersectia acesteia cu strada Remus Opreanu si pana in dreptul Hotelului Palace.

Totodata, peste 250 de jandarmi din cadrul Gruparii Mobile Tomis Constanta, in cooperare cu jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judetean, vor fi prezenti la manifestarile de Ziua Marinei din Constanta pentru desfasurarea in conditii optime a acestui eveniment.

Luni seara va avea loc si un eveniment prilejuit de faptul ca statiunea Mamaia implineste 110 ani. Astfel, de la ora 20.00, in Piateta Cazino, este programat spectacolul “Mamaia in costum de baie”, in regia lui Lucian Iancu, urmat de un concert Damian Draghici & Brothers, seara urmand sa se incheie cu un spectacol de artificii.

Ziua Marinei, sarbatorita de peste 100 de ani

Ziua Marinei Romane se sarbatoreste la 15 august, fiind strans legata de sarbatoarea religioasa a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. Ziua Marinei Romane, ca si Ziua Aviatiei (sarbatorita la 20 iulie) a fost instituita prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004, privind instituirea Zilei Marinei Romane si a Aviatiei, publicata in Monitorul Oficial partea I, nr. 896 din 1 octombrie 2004.

Potrivit legii, Ziua Marinei Romane este o sarbatoare civila si militara, marcata de autoritatile publice si de celelalte institutii ale statului prin organizarea unor programe si manifestari cu caracter evocator, in spiritul traditiilor poporului roman, precum si prin ceremonii militare si religioase organizate de Ministerul Apararii Nationale si de Ministerul Administratiei si Internelor.

Prin intrarea in vigoare a legii, la 4 octombrie 2004, s-a abrogat Decretul Marii Adunari Nationale nr. 203/1960 privind stabilirea Zilei Aviatiei Republicii Populare Romane si a Zilei Marinei Republicii Populare Romane.

Ziua Marinei Romane s-a aniversat pentru prima data in 1902, la 15 august, fiind strans legata de sarbatoarea religioasa a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. La acea data, evenimentul a fost marcat in Portul Constanta, la bordul Crucisatorului ''Elisabeta'', in prezenta ministrului de razboi, Dimitrie A. Sturdza, si a tuturor ofiterilor Diviziei de Mare. De asemenea, pe faleza Cazinoului au fost organizate ample manifestari, spectacole in aer liber si jocuri de artificii.

In perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, aceasta zi festiva s-a marcat prin slujbe religioase, prin organizarea de expozitii de trofee ale combatantilor marinari, la Constanta si la Bucuresti.

Intre anii 1949-1953, Ziua Marinei s-a rezumat la marcarea Zilei Flotei URSS (ultima duminica din luna iulie), diminuarea ceremonialului, ca semnificatie, fiind determinata de intentia conducerii Ministerului Apararii Nationale de a schimba data sarbatorii.

Dupa 1954, Ziua Marinei Romane s-a celebrat (conform Decretului Prezidiului Marii Adunari Nationale nr. 309 din 29 august 1953) in prima duminica a lunii august, iar dupa 1990 s-a reluat traditia sarbatoririi Marinei Romane pe 15 august.

Amploarea sarbatorii Zilei Marinei a crescut an de an, festivitatile constand in: salve de tun, ridicarea marelui pavoaz, cuvantul Comandantului Marinei, sau a reprezentantului acestuia, intonarea Imnului de Stat, aruncarea unei ancore de flori in apa, in amintirea eroilor marinari, jocuri sportive marinaresti, concursuri cu ambarcatiuni sau focuri de artificii.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Rusia ameninta oficial Romania din cauza proiectului unei flote NATO in Marea Neagra.
Rusia ameninta oficial Romania din cauza proiectului unei flote NATO in Marea Neagra. "Vom fi fortati sa ripostam"

Kremlinul reactioneaza dur la planurile Romaniei de a cere crearea unei flote NATO in Marea Neagra, anuntate la inceputul acestui an.

Trei nave performante de razboi ale Turciei, in portul Constanta. Motivul pentru care au fost trimise in Romania
Trei nave performante de razboi ale Turciei, in portul Constanta. Motivul pentru care au fost trimise in Romania

Trei nave de razboi din Flota Navala Turca, cu un echipament impresionant de lupta, au intrat luni in portul Constanta si, in mod exceptional, civilii au avut acces la bord.

Presedintele Iohannis a cerut ca in Marea Neagra sa fie creata o flota NATO. Care sunt principalele amenintari pentru Romania
Presedintele Iohannis a cerut ca in Marea Neagra sa fie creata o flota NATO. Care sunt principalele amenintari pentru Romania

Klaus Iohannis solicita NATO o prezenta permanenta a flotei aliate in Marea Neagra. Seful statului a vorbit despre aceasta zona cruciala pentru securitatea Aliantei Nord-Atlantice la Conferinta de Securitate de la Munchen.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.