Sebastian Ghita, tinut de sarbi in arest pana va fi extradat. In Romania il asteapta 2 procese si 3 dosare penale

×
Codul embed a fost copiat

Curtea Suprema din Serbia a decis vineri seara plasarea in arest a lui Sebastian Ghita pentru doua luni, in vederea extradarii.

Purtatorul de cuvant al instantei, Bojana Stankovic, a declarat ca decizia a fost determinata de riscul ca Ghita sa se ascunda sau sa fuga pentru a se sustrage extradarii. Omul de afaceri a fost localizat si retinut la Belgrad in noaptea de joi spre vineri. Ghita avea permis de conducere si buletin de Slovenia si era impreuna cu fratele sau in momentul capturarii.

Filmul prinderii lui Sebastian Ghita in Serbia. Cum s-a dat de gol dupa 4 luni cel mai cautat fugar roman

Milionarul - disparut in Postul Craciunului si incatusat in cel al Pastelui - era dat in urmarire internationala. Politia romana a colaborat cu autoritati din 10 tari europene ca sa ii dea de urma.  Fostul deputat are o infatisare diferita. Este ras in cap si poarta o barba care pare neagra.

Cand a fost prins de politistii sarbi, Sebastian Ghita se afla impreuna cu fratele sau. Ofiterii i-au legitimat, in urma unui control de rutina dar li s-a parut ciudat ca fostul deputat, desi avea buletin si permis de conducere emise in Slovenia, nu vorbea sarbo-croata.  Doar engleza. Ulterior au realizat ca actele prezentate de Sebastian Ghita erau false si astfel au ajuns la sectia de politie.

Citește și
Presedintele PMP, Traian Basescu, acorda un interviu
Deputat PMP, despre Ghita: Orice om puternic are un frate prost. Asa i s-a intamplat unuia mai bun si mai valoros, Basescu
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Prima imagine arata un Sebastian Ghita complet schimbat

Prima fotografie, realizata cel mai probabil de politistii sarbi, ne infatiseaza un Sebastian Ghita complet schimbat. Este ras in cap si nu tuns periuta, cum obisnuia. Are o barba de cateva luni, tunsa ingrijit. Costumele in care se prezenta la parchet au fost inlocuite acum de o bluza lejera de culoare neagra.

Se pare ca Sebastian Ghita a petrecut patru ore cu fratele sau iar in momentul in care au iesit in strada a fost prins de politistii sarbi. Ghita nu a opus niciun fel de rezistenta in momentul in care autoritatile de aici au decis sa il duca la sediul politiei pentru ca avea acte false.

Odata ajunsi in sectia de politie, ofiterii sarbi consulta, conform uzantelor, lista INTERPOL. Afla cu aceasta ocazie ca asa-zisului sloven este nimeni altul decat milionarul Sebastian Ghita, fost deputat fugar si cu mandat de arestare internationala emis pe numele sau. Este momentul in care alerteaza autoritatile de la Bucuresti.

Cand a intrat Ghita in Serbia si cat timp a petrecut la Belgrad

Ancheta autoritatilor sarbe trebuie sa stabileasca si exact cand a intrat Ghita in Serbia si cat timp a petrecut la Belgrad. De asemenea, anchetatorii trebuie sa stabileasca de unde a procurat documentele false. Sebastian Ghita a platit 13 milioane de euro, o zecime din averea sa, pentru a se bucura de privilegiul de a fi cercetat sub control judiciar.

A ales si a si reusit sa fuga, in noaptea de 19 Decembrie, chiar daca era filat, in momentul in care parasise un sediu SRI, unde fusese in calitate de membru al comisiei parlamentare de control al Serviciului Secret. Stia ca, a doua zi, imunitatea sa expira.

Carmen Dan, ministrul de interne: "La finalizarea anchetei, ma gandesc ca o sa stim exact cum a reusit sa fuga din Romania, ce traseu a urmat si unde s-a ascuns atata vreme."

Doua mandate de arestare in lipsa si cinci dosare penale

In Romania, il asteapta doua mandate de arestare in lipsa si cinci dosare penale, dintre care in doua a fost trimis deja in judecata: dosarul aducerii lui Tony Blair in schimbul unui mandat de parlamentar, dosarul mituirii primarului din Ploiesti, dosarul referitor la afacerile cu cumnatul lui Victor Ponta, un altul referitor la afacerile firmelor sale de IT cu statul si inca unul pentru accesarea unor informatii nedestinate publicitatii.

Acuzatiile care i se aduc merg de la santaj, dare de mita, spalare de bani, pana la obtinere de informatii care nu sunt destinate publicitatii si complicitate la inselaciune. Sebastian Ghita s-a declarat mereu nevinovat. Colegii parlamentari l-au scapat de retinere si arestare.

Daca punem toate dosarele la un loc, Sebastian Ghita este acuzat ca ar fi adus un prejudiciu statului roman care se ridica la 50 de milioane de euro.

Sebastian Ghita, vizitat in Serbia de cunoscuti si prieteni, inclusiv o femeie

Sebastian Ghita ar fi a fost vizitat in Serbia de mai multi cunoscuti si prieteni, nu doar de fratele sau, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate anchetei.

Ar fi vorba persoane foarte apropiate, inclusiv o femeie, de angajati de la firmele sale, de la RTV, parteneri de afaceri, dar si de soferii care ii duceau pe toti acestia in Serbia intrand de fiecare data din terte tari pentru a nu atrage atentia autoritatilor romane.

Cum va fi extradat Ghita din Serbia

Sebastian Ghita ar fi fost capturat dupa ce fratele sau a fost urmarit, potrivit unor surse judiciare. Dupa decizia de aseara a magistratilor, Ghita va sta o perioada in arest la Belgrad. Cand va fi gata cererea de extradare trimisa de Ministerul Roman al Justitiei va fi validata de un judecator sarb, iar Ghita va fi adus in tara.

Romania si fostele tari iugoslave au un tratat de colaborare juridica incheiat de pe vremea lui Tito si a lui Gheorghiu Dej, in 1961. Sebastian Ghita ar fi fost pastrat de sarbi daca pedepsea pentru faptele comise ar fi fost mai mica de un an, ar fi fost persecutat politic sau pentru delicte legate de libertatea presei.

Asadar, Sebastian Ghita va sta in arest la Belgrad o buna bucata de vreme. Un judecator sarb va trebui sa valideze intai mandatul international de arestare, apoi valideze cererea de extradare trimisa de Ministerul Roman al Justitiei si, nu in cele din urma, sa decida daca il judeca in Serbia pentru uz de acte false sau ni-l trimit noua pachet. In functie de decizia sarbilor, Ghita ar putea sa stea in puscarie la ei intre 3 luni si 5 ani.

Ghita, un apropiat al cercurilor puterii din Romania

Dupa 11 ore de audieri autoritatile sarba au decis sa-l retina pentru ca s-a legitimat cu documente false, mai precis un buletin si un permis de cetatean sloven, acum statul roman are la dispozitie 18 zile pentru a depune toata documentatia privind extradarea.

Traian Basescu: "Cred ca l-am supraestimat pe domnul Sebastian Ghita. Credeam ca e mai destept. Pai el nu stia ca nu trebuie sa se intalneasca cu frate-sau, sa se duca sa se ascunda si atat de aproape de granita, in Serbia. Cum sa nu stie ca in fosta Iugoslavie toti vorbesc sarbo-croata, nu limba engleza...."

Fostul presedinte face probabil referinta la faptul ca Sebastian Ghita este fiul unui fost ofiter, apoi el insusi apropiat al SRI, fie si prin prisma functiei de membru al comisiei parlamentare de control al Serviciului Secret. Nu in ultimul rand, Sebastian Ghita este un apropiat al cercurilor puterii din Romania. Timp de patru luni, Ghita s-a bucurat de libertate.

Tari care ne-au ajutat la prinderea sa

Autoritatile noastre au luat legatura si au colaborat cu ofiteri de politie din nu mai putin de 10 tari, pentru a strange navodul in jurul fugarului: Serbia, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Turcia, Muntenegru, Croatia, Austria, Italia si Franta, tari carora Romania le multumeste pentru cooperare.

Ghita a fost dat disparut oficial in 21 decembrie 2016. In 10 ianuarie, un complet de la instanta suprema a emis un mandat european de arestare pe numele omului de afaceri, fiind dat si in urmarire internationala, prin Interpol.

Nu exista deocamdata informatii oficiale legate de momentul in care Sebastian Ghita a ajuns in Serbia si nici cat timp a petrecut la Belgrad. E o realitate insa faptul ca, dincolo de colaborarea informativa, politistii sarbi fac deseori filtre, in timpul noptii, avand in vederea prezenta in zona a refugiatilor din nordul Africii.

Basescu, despre reținerea lui Sebastian Ghita: "Procurorii sa-i dea un pix sau calculator lui Ghita ca are pe cine sa dea in gat"

Potrivit unor surse judiciare, fratele lui Ghita, Alexandru, i-ar fi putut conduce pe cei din structurile informative catre Sebastian, pe traseul Romania-Turcia-Serbia. Asa s-ar fi ajuns direct la cel aflat pe lista "most wanted".

Traian Basescu: "Sper ca procurorii romani sa ii dea lui Ghita pix sau calculator sa le spuna tot ce stie, pentru ca are ce sa dea in gat."

In tara, Ghita va ajunge la instanta din Ploiesti, unde i se va confirma mandatul de arestare emis pe numele sau, apoi va fi incarcerat, iar cele doua procese penale si cercetarea in celelalte trei dosare isi vor urma mersul firesc.

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Sebastian Ghita, arestat in Serbia pentru doua luni. Fratele sau ar fi cel care i-a condus pe politisti la el
Sebastian Ghita, arestat in Serbia pentru doua luni. Fratele sau ar fi cel care i-a condus pe politisti la el

Sebastian Ghita, unul dintre cei mai vanati romani, a fost capturat la Belgrad. Abia acum incep patimile pentru milionarul dat disparut in Postul Craciunului si incatusat in cel al Pastelui.

Deputat PMP, despre Ghita: Orice om puternic are un frate prost. Asa i s-a intamplat unuia mai bun si mai valoros, Basescu
Deputat PMP, despre Ghita: Orice om puternic are un frate prost. Asa i s-a intamplat unuia mai bun si mai valoros, Basescu

Deputatul PMP Corneliu Bichinet a comentat prinderea lui Sebastian Ghita, spunand ca ”orice om puternic din tara asta are un frate prost” si ca la fel i s-a intamplat si unuia mai bun si mai valoros decat Ghita, respectiv lui Traian Basescu.

Filmul retinerii lui Ghita. Tuns zero si cu barba, milionarul a fost identificat de politistii sarbi cu ajutorul INTERPOL
Filmul retinerii lui Ghita. Tuns zero si cu barba, milionarul a fost identificat de politistii sarbi cu ajutorul INTERPOL

 Sebastian Ghita, unul dintre cei mai cautati romani a fost capturat joi noapte, la Belgrad, dupa aproape patru luni de cand a fugit din tara.

Cele mai bune glume pe seama capturarii lui Sebastian Ghita inainte de Paste.
Cele mai bune glume pe seama capturarii lui Sebastian Ghita inainte de Paste. "Ghita a fost prins! - Adevarat a fost prins!"

 Vestea ca Sebastian Ghita a fost capturat in Serbia a fost comentata intens pe Internet, iar pe acest subiect s-au facut si multe glume.

Cand ar putea fi extradat Sebastian Ghita in Romania si ce se va intampla cand va ajunge in tara. Tratatul semnat cu Serbia
Cand ar putea fi extradat Sebastian Ghita in Romania si ce se va intampla cand va ajunge in tara. Tratatul semnat cu Serbia

 Sebastian Ghita poate fi extradat din Serbia in baza unui tratat incheiat intre tara noastra si tara vecina in anii '60, potrivit documentelor publicate pe site-ul Ministerului Justitiei.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.