Se scumpește carnea de porc în toată Europa din cauza problemelor cu pesta porcină din China

×
Codul embed a fost copiat

Problemele cu pesta porcină care sunt în China au început să provoace scumpirea cărnii de porc la nivel european.

Republica Populară Chineză a importat masiv în ultima perioadă acest sortiment din spaţiul comunitar, iar producătorii au ridicat preţurile. Deocamdată, valul de scumpiri nu a ajuns la noi - dar fermierii locali încep să speculeze momentul.

Problema şi mai mare este că o mare parte din carnea pe care o consumă românii vine din import - acolo unde preţurile se estimează că vor creşte cu până la 25%.

Într-un an, un român mănâncă, în medie, aproape 40 de kilograme de carne de porc, arată statisticile europene. Sunt 76,6 kilograme de carne pe cap de locuitor consumată în România, din care 38,3 de porc și 27 kilograme, carne de pasăre, potrivit Institutului Național de Statistică.

Acum trei ani am fost campioni în Uniune la consum. Însă doar 30 la sută din carnea de porc pe care o mâncăm provine din fermele din ţară. Restul, din import.

Citește și
CEDO
România, condamnată la CEDO pentru că nu a oferit mâncare fără carne de porc unor deținuți musulmani
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Anul trecut - valoarea celei pe care am luat-o din fermele străinilor a fost de peste o jumătate de miliard de euro, potrivit Ministerului Agriculturii.

Paul Băisan, director fermă: „Aducem cu preponderență din Uniunea Europeană, pentru că în România a fost şi din păcate persistă treaba cu pesta porcină, şi nu este suficientă materie primă."

În Uniunea Europeană, preţul cărnii de porc a crescut cu 1,2 la sută comparativ cu anul trecut - arată datele Comisiei.

Kilogramul se vinde - în medie - cu 1,63 de euro.

Preţul cărnii de porc a început să crească după ce s-au mărit exporturile în spaţiul extracomunitar.

Anul trecut, exporturile au atins cantitatea record de 5 milioane de tone trimise dincolo de graniţele Uniunii. Din China au venit cele mai multe comenzi.

Chinezii au importat 3,3 milioane de tone de carne de porc din Uniunea Europeană.

Creşterea a fost de peste 61%, iar trendul se menţine şi în acest an - în condiţiile în care China se confruntă cu mari probleme din cauza pestei porcine.

Octavian Dan, consultant în afaceri: „China a generat o criză, mai întâi o criză a materiilor prime, acum generează creşterea preţurilor la toate produsele alimentare."

Silvia Hicea, Direcția Agricolă Cluj: „Când materia primă se găseşte în cantităţi mai reduse, preţul este mai mare, atât la carne, cât şi la produse din carne."

În România, carnea de porc de cea mai bună calitate se vinde cu 1,46 euro kilogramul. Anul trecut, în aprilie era 1,91 euro.

Unii fermieri au început să speculeze cererea mare de carne venită din China şi cer subvenţii din partea statului, ca să nu ridice preţul.

Ioan Tătăran, proprietar fermă: „A crescut energia, salariile şi este normal să crească preţurile. Ar trebui să fie ajutaţi cei care vor să crească porci, să primească credite şi subvenţiile să fie mai mari. Nu e suficient de bine subvenţionată carnea de porc."

Nicolae Ciuleac, proprietar fabrica de mezeluri: „Preţul porcului va creşte din cauza furajelor care vor deveni din ce în ce mai scumpe, din cauza multor societăţi de zootehnie care nu mai vor să producă porci din cauza acestei peste porcine."

În România, numărul de ferme de porci a scăzut dramatic în ultimii ani.

Dacă acum două decenii, erau peste 12 milioane de capete de porci - statisticile arată că acum sunt sub 4 milioane. Cel mai mare producător de carne de porc din lume este Uniunea Europeană. Urmează Statele Unite şi Canada. Pe de altă parte, China este ţara cu cel mai mare consum.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
„Doctor de bine”. Grătarul, echivalentul unui cartuș de țigări. Cum putem prepara cea mai bună carne de porc
„Doctor de bine”. Grătarul, echivalentul unui cartuș de țigări. Cum putem prepara cea mai bună carne de porc

Vineri începe o sărbătoare, şi culinar vorbind, extrem de bogată. Este sau nu bună proteina din carne de porc? Dar grăsimea din porc?

România, condamnată la CEDO pentru că nu a oferit mâncare fără carne de porc unor deținuți musulmani
România, condamnată la CEDO pentru că nu a oferit mâncare fără carne de porc unor deținuți musulmani

CEDO a condamnat statul român în urma plângerii formulate de doi deţinuţi, un cetăţean român şi un cetăţean moldovean, care au reclamat că nu au primit în închisoare hrană fără carne de porc deşi îşi declaraseră credinţa musulmană.

România, pe penultimul loc în Europa în privința celor care declară că nu-și permit să consume carne, din cauza sărăciei
România, pe penultimul loc în Europa în privința celor care declară că nu-și permit să consume carne, din cauza sărăciei

Deşi suntem mari amatori de carne, pentru unii români este imposibil să aibă zilnic pui, porc, vită sau pește la masă.

Recomandări
MAE confirmă cetăţenia română a tinerelor decedate după ce au fost luate de ape în Italia. Noi informații despre acest caz
MAE confirmă cetăţenia română a tinerelor decedate după ce au fost luate de ape în Italia. Noi informații despre acest caz

Ministerul de Externe a confirmat, duminică, că tinerele decedate, găsite după ce au fost luate de apele fluviului Natisone, în regiunea Friuli Venezia Giulia din Italia, erau românce.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.