Culisele scandalului din DNA. Ce spun procurorii Doru Tulus si Mihaela Iorga, revocati de Laura Codruta Kovesi

×
Codul embed a fost copiat

Scandalul de la DNA ia amploare. CSM a avizat revocarea din functie a doi procurori pe care chiar sefa lor, Laura Codruta Kovesi, a vrut sa-i vada plecati din institutie.

Decizia este luata dupa aparitia unor inregistrari din sedintele procurorilor, despre care DNA sustine ca sunt contrafacute. A fost declansata si o ancheta pentru scurgeri de informatii, dar motivele invocate oficial pentru revocarea procurorilor au fost altele. Unul dintre ei a contratacat si a declarat ca a fost presat de sefa DNA in dosarele pe care le instrumenta. Totul vine pe fondul evaluarii de la DNA ceruta de ministrul Justitiei.

Laura Codruta Kovesi si procurorul general Augustin Lazar au dat explicatii in fata CSM cu privire la situatia creata in jurul celor doi procurori, Doru Tulus si Mihaela Iorga, pe care sefa DNA nu ii mai vrea in institutie. Unul dintre ei nu ar fi inregistrat un denunt intr-un dosar, iar celalalt nu ar fi solutionat dosare in care era implicata o persoana apropiata. Sefa DNA a declarat inainte de sedinta ca "nu exista nici o tensiune in institutia pe care o conduce si ca nu isi da nici o demisie, pentru ca nu are motive".

In fata plenului CSM, cei doi procurori au spus ca s-au facut presiuni asupra lor si ca cererile de revocare au venit dupa ce inregistrarea cu Laura Kovesi a fost facuta publica. In inregistrare, Laura Codruta Kovesi i-ar fi cerut unui subordonat sa ajunga la fostul "premier" cu o ancheta pe care o instrumenta. DNA a anuntat imediat ca inregistrarea este contrafacuta. Insa a urmat o ancheta interna, in care unora dintre procurori li s-ar fi cerut chiar sa faca testul poligraf, iar sefa DNA a luat decizia de a cere revocarea a doi procurori: Doru Tulus si Mihaela Iorga.

Citește și
Laura Codruta Kovesi, FOTO GETTY
Kovesi vrea sa dea afara din DNA doi procurori. Faptele care li se reproseaza lui Doru Tulus si Mihaela Moraru
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Doru Tulus: "De iubit nu m-a iubit foarte tare niciodata, dar dupa aparitia inregistrarilor a evoluat pe criterii exclusiv subiective."

Pe de alta parte, procuroarea Mihaela Iorga a sustinut ca procurorul-sef al DNA, Kovesi, a facut presiuni in unele dosare intrumentate de ea, inclusiv intr-un caz al Elenei Udrea.

Cei doi procurori au fost audiati de sectia de procurori ai CSM. La cererea sefei DNA, sedinta a fost secreta.

Scandalul vine in momentul in care toti ochii sunt atintiti pe sefa DNA. Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a cerut inca de ieri o verificare a activitatii DNA si a Parchetului General, la finalul caruia ar putea lua decizii importante. Presedintele crede ca toate aceste probleme trebuie clarificate urgent.

Klaus Iohannis: "Aceste scandaluri nu sunt bune, pentru ca ele zguduie increderea cetatenilor in institutii si pun mari semne de intrebare partenerilor si aliatilor nostri."

Kovesi: Motivele cererii de revocare sunt legate de doua dosare aflate in curs de investigare la DNA

Kovesi nu a dorit sa faca declaratii dupa iesirea de la Consiliul Superior al Magistraturii, limitandu-se la a spune ca mai multe detalii vor veni de la CSM.

”Veti primi raspunsuri de la CSM”, a spus sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, la iesirea de la CSM, unde procurorii Doru Tulus si Mihaela Moraru Iorga au fost audiati in sedinta secreta, dupa alte audieri in plenul CSM.

Ea a refuzat sa raspunda altor intrebari ale jurnalistilor.

Laura Codruta Kovesi a spus la intrarea in sediul CSM ca nu exista niciun conflict si nicio tensiune in DNA, unde activitatea se desfasoara normal. Ea a mai spus ca nu isi da "nicio demisie", pentru ca nu are motive.

"Nu este vorba despre niciun conflict la DNA. Este o cerere prin care am solicitat un aviz consultativ in vederea revocarii a doi procurori care lucreaza in DNA. Nu pot detalia motivele in afara celor date vineri. Intram in procedura in CSM, iar ce am de spus voi spune in cadrul sectiei", a afirmat Kovesi, la sosirea la CSM, unde la aceasta ora are lor sedinta Sectiei pentru procurori unde se discuta cererea sa de revocare a procurorilor Doru Tulus si Mihaela Iorga.

Intrebata despre testarea celor doi procurori cu detectorul de minciuni, Kovesi a afirmat: "Nu pot discuta despre acest subiect, este o ancheta in curs. Procurorul de caz este independent si isi coordoneaza ancheta. Niciuna dintre activitatile dintr-un dosar nu se decid de alte persoane".

De asemenea, intrebata despre sedintele la care le cerea explicatii procurorilor si de unde provin o parte din inregistrari, Kovesi a raspuns: "Cred ca ar trebui sa cititi regulamentul de functionare a DNA sa vedeti ce atributii are procurorul sef si din moment ce am aceasta functie, trebuie sa imi exercit atributiile. Si aceste atributii ti le exerciti discutand cu colegii, facand sedinte de lucru, controale, trimitand mailuri, comunicand ordine scrise, dispozitii, este o activitate normala, dar care de altfel va fi verificata de inspectia judiciara".

Intrebata de ce abia acum a cerut revocarea celor doi procurori, in conditiile in care este vorba despre fapte vechi de cinci ani, Kovesi a spus ca motivele revocarii le-a detaliat intr-un referat scris pe care l-a inaintat CSM. Ea a dat asigurari ca din momentul in care a aflat ca un angajat din DNA nu si-a indeplinit atributiile sau a incalcat legea a dispus sanctiunile prevazute in regulament si la fel a procedat si in acest caz: "Motivele revocarii le-am detaliat intr-un referat scris pentru fiecare procuror, pe care l-am inaintat CSM. Toate aceste lamuriri sunt in referatul scris si nu vi-l pot comunica. Va asigur ca din momentul in care am aflat ca un angajat DNA nu si-a indeplinit atributiile in mod corespunzator, a incalcat legea sau regulamentul, imediat am dispus masurile care se impun. La fel si in acest caz".

Procurorul sef al DNA a tinut sa sublinieze, din nou, ca nu exista nicio tensiune in Directia Nationala Anticoruptie.

"Nu este vorba de nicio tensiune in DNA, activitatea se desfasoara normal, sunt peste 160 de procurori in DNA", a afirmat Kovesi, refuzand sa raspunda mai multor intrebari, pe motiv ca este o procedura in curs atat in cazul anchetei din DNA, cat si a plangerilor la CSM. Ea a mai spus ca nu isi da demisia din functia de procuror sef al DNA: "Nu imi dau nicio demisie, nu am motive".

Procurorul Iorga: Tensiunile cu Kovesi, dupa ce am refuzat sa dau curs unor solicitari, de exemplu retinerea lui Udrea

Procurorul Mihaela Moraru Iorga a declarat, marti, la iesirea de la CSM, unde a fost audiata la Sectia pentru procurori in cazul cererii se revocare formulate impotriva sa de catre sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, ca tensiunea dintre ea si procurorul sef a parut din cauza faptului ca a refuzat sa dea curs unor solicitari, dand exemplu un dosar in care Kovesi a cerut ca Elena Udrea sa fie retinuta, insa ea a impus masura controlului judicar.

Sincer, nici eu nu am inteles exact ce imi reproseaza doamna procuror sef. (...) Va pot da un exemplu - Elena Udrea. Mi-a dat Parlamentul aviz doar pentru retinere, nu si pentru arestare si am iesit si am spus ca atat timp cat nu avem aviz pentru arestare, nu se impune retinerea, ar fi insemnat sa facem un circ mediatic. Am luat masura controlului judiciar pe cautiune si cred ca a fost masura corecta", a declarat Moraru.

Intrebata daca Kovesi i-a cerut acest lucru direct, procurorul a spus ca sefa DNA nu cerea niciodata in mod direct, ci "intervenea prin procurorul sef adjunct".

Mihaela Moraru a mai vorbit despre un caz in care "presiunea" a fost de prelungire a masurii de arest preventiv, desi acest lucru nu se impunea.

"Am intocmit un referat prin care am adus la cunostinta ca, din punctul meu de vedere, prelungirea nu se impune. Probele picasera, martorii nu isi mai mentionau declaratiile, documentele apareau, desi anterior se mentionase ca ele nu exista. Am sesizat conducerea si am spus ca exista o problema cu cel care instrumentase ancheta inaintea mea. In final, presiunea a fost de prelungire a masurii, am apreciat ca este un rau mai mic", a explicat procurorul.

Intrebata despre modul in care a fost chemata la testul poligraf, ea a spus ca a fost chemata prin citatie la 10.32 pentru ora 10.30. Tot despre chemarea la testul poligraf, procurorul Doru Tulus a spus, la randul sau, ca a fost sunat si i s-a spus: "Excelenta, hai jos ca am adus aparatul"

Augustin Lazar: Sugerati dumneavoastra ca exista scandal in DNA. Scandalul exista in jurul DNA

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a declarat marti ca DNA isi va clarifica in cateva zile problemele.

"Sugerati dumneavoastra ca exista scandal in DNA. Scandalul exista in jurul DNA. Adica exista un bruiaj, un zgomot mediatic deosebit de interesat, care ar vrea sa gaseasca vulnerabilitatile unei institutii de elita a Ministerului Public, vulnerabilitatile si posibilele radicalizari ale unei persoane care, sigur, ar putea sa aiba anumite frustrari de-a lungul timpului acumulate. Insa eu va asigur ca DNA este o structura de elita a Ministerului Public in care UE a investit bani multi, are un corp de elita, ca de altfel, si intreg Ministerul Public si DNA isi va clarifica toate problemele pe care le are", a afirmat procurorul general, raspunzand unei intrebari pe tema scandalului de la DNA.

El a sustinut ca "scandalul este in jur, este produs nu dezinteresat de anumite canale media" si ca "evident ca avantajeaza pe cei care doresc oprirea luptei anticoruptie".

"Dumneavoastra spuneti ca sunt tensiuni, faptul ca cineva sa comita o fapta in DNA, nu inseamna tensiuni, inseamna ca acel cineva va fi gasit si lucrurile vor fi clarificate in zilele imediat urmatoare si se va demonstra ca DNA este capabila sa-si clarifice problemele", a mentionat Lazar.

El a fost intrebat si in legatura cu utilizarea detectorului de minciuni anchete, avand in vedere ca procurorii care s-au adresat Inspectiei Judiciare reclamand-o pe Kovesi au invocat faptul ca aceasta dorea utilizarea testului poligraf.

"Putina lume stie cateva lucruri care sunt esentiale: detectorul de minciuni este un dispozitiv care este utilizat pentru a verifica sinceritatea. Nu reprezinta o regina a probatiunii, dar poate sa ajute pe cel care face verificarile sa determine dintr-un cerc mai larg de suspecti, incotro ar trebui sa mearga investigatia. Cu certitudine va spun ca a multa oara a fost folosit detectorul de minciuni, nu pentru a produce proba regina, ci pentru a orienta investigatia pe baza de probe, intr-o zona unde sa fie identificat", a explicat Augustin Lazar.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Toader:
Toader: "A venit vremea clarificarilor la DNA, eu am tras un semnal de alarma". Ministrul cere o evaluare a Directiei

"A venit vremea clarificarilor in DNA". Declaratia ii apartine ministrului Justitiei, Tudorel Toader, care a anuntat ca Inspectia judiciara va evalua activitatea procurorului general, Augustin Lazar, si pe cea a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi.

Kovesi vrea sa dea afara din DNA doi procurori. Faptele care li se reproseaza lui Doru Tulus si Mihaela Moraru
Kovesi vrea sa dea afara din DNA doi procurori. Faptele care li se reproseaza lui Doru Tulus si Mihaela Moraru

DNA precizeaza, intr-un raspuns transmis la solicitarea News.ro, ca procurorii Doru Tulus si Mihaela Moraru Iorga, pentru care sefa institutiei a cerut revocarea in 29 iunie, nu mai indeplinesc conditia bunei reputatii pentru a fi procurori in cadrul DNA

Noul sef al deputatilor PSD, trimis in judecata de DNA. Mita uriasa pe care e acuzat ca ar fi luat-o
Noul sef al deputatilor PSD, trimis in judecata de DNA. Mita uriasa pe care e acuzat ca ar fi luat-o

Noul lider de grup al deputatilor PSD, Ioan Muntean, a fost trimis in judecata, a anuntat Directia Nationala Anticoruptie.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.