Perchezitii la casele de licitatii din Capitala. Politia a plecat cu mii de tablouri, sabii dacice, kosoni, vase de Cucuteni
Oamenii legii au gasit un adevarat muzeu clandestin in urma unei actiuni desfasurate la galerii de arta si la locuintele unor colectionari.
Politistii au indisponibilizat vineri 2.000 de tablouri oferite la vanzare de catre case de licitatii, informeaza un comunicat al Politiei Romane. Politistii au efectuat perchezitii la doua galerii de arta din Bucuresti si la domiciliile unor persoane, cu privire la care existau date ca ar detine bunuri sustrase din situri arheologice romanesti protejate.
Conform sursei citate, politistii au recuperat, in total, trei monede Koson si o moneda Lysimach din aur, 1.050 de monede antice din argint, 102 artefacte din metal si 12 statuete si vase ceramice.
Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel (PCA) Alba Iulia au efectuat perchezitii la doua galerii de arta din Bucuresti si la domiciliile unor persoane, de unde au fost ridicate pentru examinare mai multe loturi de bunuri arheologice, respectiv 3 monede Koson din aur, 1.050 monede antice din argint (denari romani, tetradrahme etc.), o arma dacica tip sica, depozite de unelte, statuete si vase ceramice (inclusiv apartinand culturii Cucuteni). De asemenea, politistii au indisponibilizat vineri 2.000 de tablouri oferite la vanzare de catre case de licitatii, informeaza un comunicat al Politiei Romane
Potrivit sursei citate, in contextul cercetarilor vizand combaterea infractiunilor comise in dauna patrimoniului cultural national, procurori ai PCA Alba Iulia au coordonat o actiune desfasurata in perioada 24 - 26 februarie de structurile specializate ale Politiei Romane in domeniul protejarii patrimoniului cultural national. Astfel, la data de 24 februarie, prin cooperare judiciara internationala, a fost recuperata de la un agent comercial din Olanda o moneda Lysimach din aur, ce a fost depusa in custodia Muzeului National de Istorie a Romaniei din Bucuresti.
De asemenea, joi si vineri au fost efectuate perchezitii la doua galerii de arta din Bucuresti si la domiciliile unor persoane cu privire la care existau date ca ar detine bunuri sustrase din situri arheologice romanesti protejate. Cu prilejul acestor activitati au fost identificate si ridicate pentru examinare mai multe loturi de bunuri arheologice: 3 monede Koson din aur, 1.050 monede antice din argint (denari romani, tetradrahme etc.), 102 artefacte din metal (o arma dacica tip sica, depozite de unelte etc), 12 statuete si vase ceramice (inclusiv apartinand culturii Cucuteni), care au fost depuse in custodia Muzeului National de Istorie a Romaniei.
Au mai fost indisponibilizate si sunt in curs de examinare circa 2.000 tablouri oferite la vanzare de catre casele de licitatii, mentioneaza sursa citata.
Sunt urmarite in continuare, prin INTERPOL, tezaurele care formeaza obiectul mai multor cauze, respectiv un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kilograme), din care s-au recuperat 37 piese; tezaure de monede Koson din aur (25 de kilograme), din care s-au recuperat 1.038 piese; un tezaur de monede Koson din argint, din care s-au recuperat 280 monede; 5 scuturi regale din fier, 11 bratari spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitatii dacice) etc.
PCA Alba Iulia aminteste ca, in perioada 1998 - 2015, grupari cuprinzand 34 inculpati, braconieri ai siturilor arheologice, dintre care 12 au fost condamnati definitiv, au sustras si exportat ilegal, au spalat pe piata antichitatilor mai multe tezaure monetare (stateri Koson, Lysimach etc.), bratari spiralice din aur si alte artefacte sustrase din siturile arheologice ale Muntilor Orastie, monumente UNESCO. Acestia au cauzat astfel un prejudiciu de peste 2,5 milioane de euro.
Conform evaluarii expertilor, 'loturile de monede din aur, recuperate recent, sunt stateri emisi de regele Koson (cca 44-29 a.C.), unul dintre urmasii lui Burebista. Ele sunt singurele emisiuni dacice de aur care poarta o legenda scrisa cu caractere grecesti, mentionand numele suveranului emitent. Monedele au fost emise in ateliere monetare de la Sarmizegetusa Regia, in jurul anilor 44-29 a. C. Fapt exceptional, datorita acestor monede, cunoastem azi mai multe despre istoria politica, viata economica, sociala sau arta si religia Daciei in anii care au urmat disparitiei lui Burebista'.
Urmarirea penala este efectuata de PCA Alba Iulia si organele politiei judiciare din cadrul Biroului Patrimoniu al Directiei de Investigatii Criminale, I.G.P.R., Inspectoratele de Politie ale Judetelor Alba, Hunedoara si Sibiu.
Actiunea s-a desfasurat cu sprijinul Serviciului Roman de Informatii.
Punct de vedere Artmark
Cu incepere din septembrie 2010, cand a organizat licitatia „Romania Regala”, Casa de Licitatii Artmark se preocupa si promovarea in mediul cultural a tematicilor istorice – ultimul eveniment dintr-aceasta serie fiind expozitia si licitatia „Transilvania”, din 23 februarie 2016.
Conform planificarii agendei de expozitii si licitatii 2016, comunicate public cu cca. un an inainte, prin afisare pe website si mentionare in cataloagele de licitatie, am dorit sa organizam si dedicam un eveniment similar istoriei Daciei si rezonantelor actuale ale provenientei noastre istorice.
Intr-acest scop am anuntat tematica de consignare colectionarilor si galeriilor cu care suntem in relatie profesionala, propunandu-le sa puna in vanzare, in cadrul evenimentului nostru de licitatie publica, obiecte de colectie in legatura cu istoria Daciei.
Am primit in custodie numeroase obiecte, arme unelte, monede, carti harti, afise, ceramica etc., selectand aprox. 120 in vederea consignarii si punerii in vanzare prin licitatie. Atat custodia cat si consignarea s-au facut, precum intotdeauna, in baza unor contracte scrise, cu obligatii reciproce specifice; totodata obiectele consignate au fost mentionate in registrul de patrimoniu, pe care orice comerciant autorizat are obligatia sa il tina.
Conform legii, sesizand valoarea speciala a multora dintre aceste obiecte, expertii specializati in istorie antica cu care Casa colaboreaza au intocmit propuneri de clasare ale acestor artefacte in categoriile patrimoniului national cultural, fond, respectiv tezaur, propuneri pe care Casa de Licitatie le-a depus la Directia pentru Cultura Bucuresti.
Mai mult decat atat, pentru a ne asigura ca ni se permite legal sa punem in vanzare aceste antichitati, am inregistrat la Inspectoratul General al Politiei doua adrese: nr. 1396/29.12.2015, respectiv 51/16.02.2016, care descriu toate aceste obiecte, atasand fotografiile si rapoartele de expertiza, si solicita: sa ni se comunice „daca vreunul dintre acestea figureaza in evidentele IGP ca fiind obtinut ilicit”, respectiv „daca pentru vreunul dintre obiecte exista vreo interdictie de comercializare”.
Deocamdata nu am primit raspuns la aceste adrese.
Insa adeverim faptul ca in cursul zilei de ieri, intr-o actiune de perchezitie domiciliara, unitati diverse de Politie au sechestrat si ridicat toate artefactele cu privire la care am propus Ministerului Culturii clasarea, respectiv am solicitat lamuriri cu privire la posibilitatea de a le vinde catre IGP.
Din nefericire insa, in cadrul aceleiasi actiuni, au fost indisponibilizate si toate celelalte obiecte de arta si de colectie gasite, depozitate, la sediu (mii de tablouri, sculpturi, carti, arta decorativa etc.).
Oferind Politiei tot sprijinul in vederea investigarii corecte si eficiente, ne exprimam speranta ca Politia sa revina asupra masurii de indisponibilizarea obiectelor de arta si de colectie aflate la sediul nostru, pentru a permite reluarea activitatii legale si legitime de piata de arta (livrarea obiectelor cumparate si achitate, organizarea expozitiilor viitoarelor licitatii din 22 si 24 martie, activitatile curente de documentare, expertizare, evaluare etc.).
Sursa: Agerpres
Etichete: ancheta, Parchet, politie, perchezitii, alba, daci, arta, patrimoniu, tablouri, cucuteni,
Dată publicare:
26-02-2016 16:39