Sărbătoarea Sf. Parascheva, bilanț final. Câți bani au cheltuit cei 200.000 de pelerini

×
Codul embed a fost copiat

Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva a adunat în Iași aproximativ 200.000 de credincioși. Credincioșii veniți să se închine la Sfânta Parascheva au adus Iașiului peste 1,5 milioane euro.

În ultima zi de pelerinaj, oameni de toate vârstele au mers să se închine la racla cu sfintele moaște, înainte ca acestea să fie duse înapoi în Catedrala Mitropolitană, unde vor rămâne pe tot parcursul anului.

Pelerinii au plecat acasă cu sufletul mai liniștit, și cu flori rupte din baldachinul în care a fost așezată, în ultimele zile, racla cu sfintele moaște.

Puţin după lăsarea serii, ultimii credincioşi stăteau încă la coadă. Mulţi sunt din Iaşi, şi spun că aleg să vină spre final, pentru a le lăsa cale liberă pelerinilor care vin din toate colţurile ţării.

Femeie: "I-am lăsat pe ceilalţi care au venit de departe să se stea la rând, ca noi ne putem duce în fiecare zi la cuvioasa."

Citește și
Pelerinaj Sfanta Parascheva
Sfânta Parascheva 2019, pelerinaj-record la Iași. Tradiții și obiceiuri pentru această zi
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

După ce s-a închinat şi ultimul pelerin, racla a fost purtată în procesiune în jurul catedralei de un sobor de preoţi. Pentru a decurge totul în siguranţă, aceştia au fost flancaţi de jandarmi.

Marian Timofte, mitropolia Moldovei şi Bucovinei: "Au fost zile intense, zile în care s-a simţit dragostea şi evlavia credincioşilor pentru sfinţi, pentru Sfânta Parascheva este manifestata pe parcursul întregului an, practic nu există zi din an în care să fie credincioşi la racla sfintei."

Credincioşii care nu au apucat să ajungă la racla, se vor putea închina de acum în interiorul Catedralei. Moaştele Sfântului Spiridon, aduse special din Insula Corfu, vor rămâne la Iaşi până astăzi la prânz.

Pelerinii au cheltuit peste 1,5 milioane euro


De-a lungul zilelor de pelerinaj, cei aproape 200.000 de pelerini care au venit să se închine la Sfânta Cuvioasa Parascheva au adus Iașiului peste un milion şi jumătate de euro.

Pelerinii au plătit pentru icoane, lumânări și pomelnice, plus cazare, hrană și suveniruri. Pe lângă biserică și comercianți, au câștigat în aceste zile de sărbătoare și rugăciune, și proprietarii de hoteluri și pensiuni.

Evident, și autoritățile locale.

În Iaşi sunt aproape 2700 de locuri de cazare, la hoteluri şi pensiuni. Şi aproape toate au fost ocupate în cele trei zile de pelerinaj: vineri, sâmbăta şi duminica.

Ramona Crețu, director hotel: "Fata de anii trecuţi am avut un grad de ocupare mult mai bun/ această sărbătoare aduce un aport/ atât pentru noi, hotelierii, dar şi la bugetul de stat/ anul acesta am avut surpriză că s-au făcut rezervări şi pentru anul viitor."

La un procent mediu de 90% grad de ocupare în cele 3 nopţi şi la un preţ mediu de 150 de lei pentru un loc pe noapte, rezulta că hotelurile au încasat puţin peste un milion de lei. Pensiunil au câştigat şi ele.

Sebastian Buraga, purtător de cuvânt Primăria Iaşi: "Iaşul a câştigat enorm prin numărul record de pelerini care au ajuns în oraşul nostru//toate spaţiile de cazare au fost ocupate."

Primăria a câştigat bani frumoşi şi din închirierea unor spaţii micilor vânzători, care şi-au aşezat tarabe în zona centrală a oraşului.

156 de comercianţi au închiriat 3200 de metri pătraţi, timp de 6 zile. La un cost minim de 30 lei pe metru pătrat, rezulta aproape o sută de mii de lei. Şi vazarile au mers bine, şi nu doar la cele sfinte.

Comerciant: "Culoarea aceasta a trecut foarte mult/avem reducere/Acestea sunt modele mai noi. Toate sunt de miel/a fost un an bun."

Potrivit preoţilor, numărul credincioşilor trecuţi pe la racla cu sfintele moaşte sau doar la slujbe, a atins 200 de mii. Pentru un pomelnic, au dat cel puţin 10 lei. Dar au fost şi pelerini care au cheltuit o sută de lei.

Mulţi creştini şi-au cumpărat icoane, cruciuliţe, braţări şi alte suveniruri religioase, pe care au dat cel puţin 20-30 de lei fiecare. În total, aproximativ 6 milioane de lei.

Reporter: "Cu ce plecaţi acasă?"
Bărbat: "Cu icoane şi suflet curat"
Reporter: "Mai aveţi de făcut cumpărături?"
Bărbat: "Nişte matanii pentru nepoţei, prieteni."

Femeie: "Icoane, iconiţe pentru copii, pentru nepoţi, că vin acum din Anglia, din Danemarca. 10 lei, mari frumoase, 7 lei, să fie de folos!"

Femeie: "Am vecini care m-au rugat să le cumpăr lucruri. Vrei să vă arăt o iconiţă frumoasă? Sfântul Nectarie…am şi cu Sfânta Parascheva!"

Cât s-a câştigat:

Pelerini: 200.000 persoane X 30 lei/persoană (pomelnice, lumânări, icoane, mâncare) = 6.000.000 lei

Cazări Hoteluri: 2.250 locuri ocupate (90% din 2500) X 150lei/loc/noapte X 3nopti = 1.012.500 lei

Chirie Comercianţi: 156 comercianţi X 3200mp X 30lei/mp = 96.000 lei.

Adunate, cazarea, chiria plătită de comercianţi şi banii daţi de pelerini pe obiectele de cult şi mâncare depăşesc peste 7 milioane de lei, adică peste milion şi jumătate de euro, o gură de oxigen pentru Iaşi, oraşul care găzduieşte, anual, cel mai mare pelerinaj ortodox din România.

În paralel cu pelerinajul de la Sfânta Parascheva, în capitala Moldovei au avut loc şi zilele oraşului, care s-au terminat seara trecută cu un foc impresionant de artificii.

Articol recomandat de sport.ro
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Citește și...
Reacţia unei femei care a stat 24 de ore la Sfânta Parascheva.
Reacţia unei femei care a stat 24 de ore la Sfânta Parascheva. "Venim când îşi serbează ziua"

Pelerinajul Sfintei Parascheva a adus Iașiului peste 1,5 milioane de euro. Cei aproximativ 200 de mii de credincioși, veniți să se închine, la moaștele Sfintei, au plătit pentru icoane, lumânări, și pomelnice, plus cazare, hrană și suveniruri.

Sfânta Parascheva 2019, pelerinaj-record la Iași. Tradiții și obiceiuri pentru această zi
Sfânta Parascheva 2019, pelerinaj-record la Iași. Tradiții și obiceiuri pentru această zi

Astăzi este mare sărbătoare pentru întreaga suflare ortodoxă. Credincioșii o sărbătoresc pe Cuvioasa Parascheva, considerată "Ocrotitoarea Moldovei", iar peste 20.000 de oameni au asistat la slujba de la Iași.

Recomandări
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat vineri drept inacceptabile presupusele activităţi de spionaj rusesc descoperite recent în Germania şi Marea Britanie şi a avertizat că aliaţii îşi coordonează foarte atent reacţia scrie AFP.

Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit
Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit

Craterul din centrul orașului Slănic Prahova s-a adâncit peste noapte cu 20 de centimetri. Deja 42 de oameni au fost evacuați din locuințe. Două familii care n-au avut unde să se ducă sunt găzduite temporar în pensiuni din zonă.

Rusia loveşte reţeaua feroviară din Ucraina pentru a paraliza transporturile militare, inclusiv ajutorul militar occidental
Rusia loveşte reţeaua feroviară din Ucraina pentru a paraliza transporturile militare, inclusiv ajutorul militar occidental

Rusia bombardează reţeaua feroviară a Ucrainei pentru a "paraliza" aprovizionările militare, inclusiv ajutorul militar occidental, Moscova pregătind o nouă ofensivă, a declarat vineri un responsabil de securitate ucrainean, citat de AFP.